Спорът за яйцето

Спорът за яйцето

© Юлия Лазарова



Яйцата от години са критикувани като източник на голямо количество холестерол и преносител на салмонела, затова в много западни страни, включително САЩ и Великобритания, властите препоръчваха да се консумират рядко и с внимание. Сега обаче здравните органи преоткриват ползите от този продукт и сменят тона, пише британският "Гардиън".


Основното възражение срещу честата консумация на яйца беше, че жълтъкът има високо съдържание на холестерол и излага хората (и особено тези с диабет) на по-висок риск за сърдечни болести. Британската фондация за сърдечно здраве, както и Комисията за здравословни норми на САЩ обаче вече са готови да признаят, че вредата от яйцата е по-малка, отколкото ползата. 


В жълтъка на едно едро кокоше яйце се съдържат около 210 мг. холестерол, докато препоръчителното количество на ден е до 300 мг. Освен това открития от последните години показват, че консумацията на храни с високо съдържание на холестерол всъщност не е задължително да повиши нивото на холестерола в кръвта. Установено е и, че някои меса и млечни продукти с наситени мазнини са много по-вредни за сърцето и за артериите, отколкото яйцата. 




Агенцията по стандарти на храните на САЩ е сред най-големите застъпници на яйцата като хранителен продукт, заради високото им съдържание на протеин. Заедно с това сготвените яйца (стига да не са удавени в масло) съдържат едва около 80 калории, повечето им мазнини са ненаситени и имат високо съдържание на витамини като В2 (рибофлавин), В12, фолиева киселина и витамин Д. 


Освен всичко друго яйцата са евтини и лесни за готвене и могат да се съчетават вкусово с огромно разнообразие от други здравословни продукти. Няма категорични данни за това колко яйца на ден са препоръчителни, но повечето проучвания гравитират към едно. Те са по-добра закуска от захарните и тестените изделия, но не и ако са сготвени с бекон или наденички, които са пълни с наситени мазнини. За съжаление вредата от класическата пържена закуска е доказана многократно. 

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 621 Любопитно

    На мен ми е чудно друго-отдавна не съм виждал яйца с бяла черупка.

  2. 2 Профил на Yulian Evtimov
    Yulian Evtimov
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#1] от "man_un":

    В големите магазини и аз не съм виждал, но в по-малките и бакалийките има такива яйца. С по-крехка черупка са, но няма никаква вкусова разлика от тези - с тъмните черупки.

    The man on the Moon
  3. 3 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2038 Неутрално

    Не знам кой го беше казал-Като прочета за вредата от алкохола и спирам да чета.Ако четеш кое е вредно и кое не за ядене,ще се побъркаш.

  4. 4 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1001 Неутрално

    До коментар [#3] от "chicago514":

    Обичал да си пийва, който го е казал Аве 'сичко е добре, с мяра

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  5. 5 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2038 Неутрално

    До коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":
    Е,това е истината.Въпрос на дози.

  6. 6 Профил на Yulian Evtimov
    Yulian Evtimov
    Рейтинг: 466 Весело

    Нали знаете, че алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества

    The man on the Moon
  7. 7 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1126 Неутрално

    До коментар [#1] от "man_un":

    Расист!

    Апокалипсисът апокалиптичен
  8. 8 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3215 Весело

    Не разбрах статията за яйцата ли е или за алкохола? Варени яйца с пресен лук и малко зехтин е перфектно мезе.

  9. 9 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 621 Весело

    До коментар [#8] от "hodounski":

    Баба и викаше еврейска салата. Прибави и изстудена джанковица и си 6.

  10. 10 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 938 Весело

    За ползата от яйцата никога не съм бил разколебан.
    А и често организма и вкуса казват кое е полезно за нас повече от 10-ки изследвания.

  11. 11 Профил на jelev_jelqzko
    jelev_jelqzko
    Рейтинг: 1097 Неутрално

    " Освен това открития от последните години показват, че консумацията на храни с високо съдържание на холестерол всъщност не е задължително да повиши нивото на холестерола в кръвта"-Чел съм в български списания от 70-те години същата теза
    с добавката,че трупането на холестерол е защитна реакция на изтощения организъм.Пазейки се от холестерола предизвиквате точно обратната реакция.Да уточня-не съм лекар така ,че не пробвайте наученото в къщи.Може да бъде опасно завашето здраве.

  12. 12 Профил на jelev_jelqzko
    jelev_jelqzko
    Рейтинг: 1097 Неутрално

    До коментар [#1] от "man_un":

    Защото е намалял вноса.В Б-я те са рядкост.

  13. 13 Профил на alextan
    alextan
    Рейтинг: 524 Неутрално

    До коментар [#1] от "man_un":

    Обикновено внасят по Великден бели яйца от Полша - те стават за оцветяване по-добре.

    "В жълтъка на едно едро кокоше яйце се съдържат около 210 мг. холестерол, докато препоръчителното количество на ден е до 300 мг. " Това май означава, че възрастните хора трябва да хапват по 1 - 1.5 яйца на ден. Ама по нашите села като си ги пръжнат със сланинка гледай как става холестерола на 1000.

  14. 14 Профил на patience
    patience
    Рейтинг: 240 Неутрално

    В нашето семейство консумираме сурови жълтъци, като измиваме яйцата с гъба и сапун преди това. Купуваме ги от магазините, не са био или органик или ...

    Децата също са на по 1 жълтък почти всеки ден, а са на 2 и 4 години.

    някой беше казал, че в суровия жълтък е най пълноценния от всички животински продукти съдържащ почти всички минерали и витамини с малко количество вит. ц

  15. 15 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 2453 Неутрално

    Това малко ми прилича на глупостите с маргарина и маслото. Масло с добавен маргарин е нещо лошо. Но виж, маргарин с добавено масло и поднесен в луксозна опаковка (според рекламата на популярна марка) е върхът на сладоледа.

    * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
  16. 16 Профил на diegos
    diegos
    Рейтинг: 840 Неутрално

    Боже, до сега в САЩ плюли яйцето, че било вредна храна, а това е страната на Макдоналдс и Кока Кола?! Що за извращение?!

  17. 17 Профил на soave
    soave
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    Всяка сутрин ям суров жълтък в плодово смути - по съвет на д-р Гайдурков. Няма вредни естествени храни, но има вредни количества и вредни преработени храни.

    "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
  18. 18 Профил на 123
    123
    Рейтинг: 524 Неутрално

    До коментар [#11] от "jelev_jelqzko":
    [quote#11:"jelev_jelqzko"]" Освен това открития от последните години показват, че консумацията на храни с високо съдържание на холестерол всъщност не е задължително да повиши нивото на холестерола в кръвта"[/quote]
    Има много изследвания, които доказват, че яденето на храни, високи на холестерол НЕ Е причина за повишаване на нивото на холестерол в организма.

    Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
  19. 19 Профил на Иван Арнаудов
    Иван Арнаудов
    Рейтинг: 549 Неутрално

    [quote#18:"Никола Георгиев"]Има много изследвания, които доказват, че яденето на храни, високи на холестерол НЕ Е причина за повишаване на нивото на холестерол в организма. [/quote]
    Именно, при това изследвания не от вчера и от оня ден, а от 1970-те (когато за пръв път е станало технологично възможно да се изследва съдържанието на кръвта за мастни молекули).

    Също така, много малка част от холестерола се набавя от храната - черният дроб произвежда сам около 75% от количествата, които се намират в организма. Мозъците ни съвсем буквално плуват в холестерол - той е основна съставка на миелиновата обвивка и служи на невроните да предават импулси помежду си.

    Комуто е интересна темата, да потърси книгата Good Calories, Bad Calories на Gary Taubes. Тя е буквално тъпкана с информация за всички видове изследвания по въпросите на храненето от Втората световна война досега. Огромна част от нещата, които приемаме за даденост и масмедиите повтарят като разбити латерни (и периодично самоопровергават, търсейки сензацията) са продукт от непълна или изцяло неправилна интерпретация на резултати от медицински изследвания, наложена от политическо тяло (например американската Food & Drug Administration).

    Набавянето на информация от пресата за нещо толкова важно като храненето е лоша идея - в стремежа си да храносмелят информацията и да я снижат на нивото на най-елементарните си читатели, медиите опорочават откритото от науката.

    TL;DR коментар по статията - "Добро утро!"

    Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
  20. 20 Профил на livevil
    livevil
    Рейтинг: 237 Весело

    Тия са открили топлата вода ми се струва...
    Разпространиха навсякъде веригите с джънк фууд, разбраха, че от тях се тлъстее и започнаха да ядат здравословно...
    Само дано се усетя повече хора и да спрат да консумират боклуците

  21. 21 Профил на Slick
    Slick
    Рейтинг: 467 Неутрално

    [quote#17:"soave"]Няма вредни естествени храни[/quote]
    Има - яж неправилно сготвена риба Фуго.

    По темата: много изследвания, малко истина.

  22. 22 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 810 Неутрално

    Всеки ден ям по 6 сварени яйца-но само белтъка.Тъй като не мога да ям месо по здравословни причини така си набавям необходимите протеини.Ял съм и по 20 яйчени белтъка на ден без проблеми.Жълтъка не го ям,защото има много мазнина-а тя е пагубна за мен.Но за здрав човек не мисля,че ще е проблем ако изяде 2-3 жълтъка на ден.

  23. 23 Профил на mseven
    mseven
    Рейтинг: 457 Неутрално

    [quote#22:"kermit"]Всеки ден ям по 6 сварени яйца-но само белтъка[/quote]
    много е, твърде много

  24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3101 Неутрално

    Както са казали отдавна гърците.......''пан метрон аристон'' ! Всичко с мярка !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  25. 25 Профил на Hella Good
    Hella Good
    Рейтинг: 999 Весело

    Мярката е важно. Тва да си топна задушена брокола в рохко сварено яйце (особено жълтъка) е нещо дето дори магаре-агностик като мен го кара да усеща божията промисъл - да ядем задушени броколи и карфиол

    Facing Worlds




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK