
© Юлия Лазарова
Яйцата от години са критикувани като източник на голямо количество холестерол и преносител на салмонела, затова в много западни страни, включително САЩ и Великобритания, властите препоръчваха да се консумират рядко и с внимание. Сега обаче здравните органи преоткриват ползите от този продукт и сменят тона, пише британският "Гардиън".
Основното възражение срещу честата консумация на яйца беше, че жълтъкът има високо съдържание на холестерол и излага хората (и особено тези с диабет) на по-висок риск за сърдечни болести. Британската фондация за сърдечно здраве, както и Комисията за здравословни норми на САЩ обаче вече са готови да признаят, че вредата от яйцата е по-малка, отколкото ползата.
В жълтъка на едно едро кокоше яйце се съдържат около 210 мг. холестерол, докато препоръчителното количество на ден е до 300 мг. Освен това открития от последните години показват, че консумацията на храни с високо съдържание на холестерол всъщност не е задължително да повиши нивото на холестерола в кръвта. Установено е и, че някои меса и млечни продукти с наситени мазнини са много по-вредни за сърцето и за артериите, отколкото яйцата.
Агенцията по стандарти на храните на САЩ е сред най-големите застъпници на яйцата като хранителен продукт, заради високото им съдържание на протеин. Заедно с това сготвените яйца (стига да не са удавени в масло) съдържат едва около 80 калории, повечето им мазнини са ненаситени и имат високо съдържание на витамини като В2 (рибофлавин), В12, фолиева киселина и витамин Д.
Освен всичко друго яйцата са евтини и лесни за готвене и могат да се съчетават вкусово с огромно разнообразие от други здравословни продукти. Няма категорични данни за това колко яйца на ден са препоръчителни, но повечето проучвания гравитират към едно. Те са по-добра закуска от захарните и тестените изделия, но не и ако са сготвени с бекон или наденички, които са пълни с наситени мазнини. За съжаление вредата от класическата пържена закуска е доказана многократно.
man_un
Рейтинг: 621 ЛюбопитноНа мен ми е чудно друго-отдавна не съм виждал яйца с бяла черупка.
Yulian Evtimov
Рейтинг: 466 НеутралноДо коментар [#1] от "man_un":
The man on the MoonВ големите магазини и аз не съм виждал, но в по-малките и бакалийките има такива яйца. С по-крехка черупка са, но няма никаква вкусова разлика от тези - с тъмните черупки.
chicago514
Рейтинг: 2038 НеутралноНе знам кой го беше казал-Като прочета за вредата от алкохола и спирам да чета.Ако четеш кое е вредно и кое не за ядене,ще се побъркаш.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1001 НеутралноДо коментар [#3] от "chicago514":
Аве 'сичко е добре, с мяра
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Обичал да си пийва, който го е казал
chicago514
Рейтинг: 2038 НеутралноДо коментар [#4] от "Мойше! Толкоз!!!":
Е,това е истината.Въпрос на дози.
Yulian Evtimov
Рейтинг: 466 ВеселоНали знаете, че алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества
The man on the MoonБМЗ
Рейтинг: 1126 НеутралноДо коментар [#1] от "man_un":
Апокалипсисът апокалиптиченРасист!
hodounski
Рейтинг: 3215 ВеселоНе разбрах статията за яйцата ли е или за алкохола? Варени яйца с пресен лук и малко зехтин е перфектно мезе.
man_un
Рейтинг: 621 ВеселоДо коментар [#8] от "hodounski":
Баба и викаше еврейска салата. Прибави и изстудена джанковица и си 6.
!D !калпав е новия вид Дневник!
Рейтинг: 938 ВеселоЗа ползата от яйцата никога не съм бил разколебан.
А и често организма и вкуса казват кое е полезно за нас повече от 10-ки изследвания.
jelev_jelqzko
Рейтинг: 1097 Неутрално" Освен това открития от последните години показват, че консумацията на храни с високо съдържание на холестерол всъщност не е задължително да повиши нивото на холестерола в кръвта"-Чел съм в български списания от 70-те години същата теза
с добавката,че трупането на холестерол е защитна реакция на изтощения организъм.Пазейки се от холестерола предизвиквате точно обратната реакция.Да уточня-не съм лекар така ,че не пробвайте наученото в къщи.Може да бъде опасно завашето здраве.
jelev_jelqzko
Рейтинг: 1097 НеутралноДо коментар [#1] от "man_un":
Защото е намалял вноса.В Б-я те са рядкост.
alextan
Рейтинг: 524 НеутралноДо коментар [#1] от "man_un":
Обикновено внасят по Великден бели яйца от Полша - те стават за оцветяване по-добре.
"В жълтъка на едно едро кокоше яйце се съдържат около 210 мг. холестерол, докато препоръчителното количество на ден е до 300 мг. " Това май означава, че възрастните хора трябва да хапват по 1 - 1.5 яйца на ден. Ама по нашите села като си ги пръжнат със сланинка гледай как става холестерола на 1000.
patience
Рейтинг: 240 НеутралноВ нашето семейство консумираме сурови жълтъци, като измиваме яйцата с гъба и сапун преди това. Купуваме ги от магазините, не са био или органик или ...
Децата също са на по 1 жълтък почти всеки ден, а са на 2 и 4 години.
някой беше казал, че в суровия жълтък е най пълноценния от всички животински продукти съдържащ почти всички минерали и витамини с малко количество вит. ц
Николай Колев
Рейтинг: 2453 НеутралноТова малко ми прилича на глупостите с маргарина и маслото. Масло с добавен маргарин е нещо лошо. Но виж, маргарин с добавено масло и поднесен в луксозна опаковка (според рекламата на популярна марка) е върхът на сладоледа.
* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събраниеdiegos
Рейтинг: 840 НеутралноБоже, до сега в САЩ плюли яйцето, че било вредна храна, а това е страната на Макдоналдс и Кока Кола?! Що за извращение?!
soave
Рейтинг: 1212 НеутралноВсяка сутрин ям суров жълтък в плодово смути - по съвет на д-р Гайдурков. Няма вредни естествени храни, но има вредни количества и вредни преработени храни.
"Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил123
Рейтинг: 524 НеутралноДо коментар [#11] от "jelev_jelqzko":
Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.[quote#11:"jelev_jelqzko"]" Освен това открития от последните години показват, че консумацията на храни с високо съдържание на холестерол всъщност не е задължително да повиши нивото на холестерола в кръвта"[/quote]
Има много изследвания, които доказват, че яденето на храни, високи на холестерол НЕ Е причина за повишаване на нивото на холестерол в организма.
Иван Арнаудов
Рейтинг: 549 Неутрално[quote#18:"Никола Георгиев"]Има много изследвания, които доказват, че яденето на храни, високи на холестерол НЕ Е причина за повишаване на нивото на холестерол в организма. [/quote]
Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.Именно, при това изследвания не от вчера и от оня ден, а от 1970-те (когато за пръв път е станало технологично възможно да се изследва съдържанието на кръвта за мастни молекули).
Също така, много малка част от холестерола се набавя от храната - черният дроб произвежда сам около 75% от количествата, които се намират в организма. Мозъците ни съвсем буквално плуват в холестерол - той е основна съставка на миелиновата обвивка и служи на невроните да предават импулси помежду си.
Комуто е интересна темата, да потърси книгата Good Calories, Bad Calories на Gary Taubes. Тя е буквално тъпкана с информация за всички видове изследвания по въпросите на храненето от Втората световна война досега. Огромна част от нещата, които приемаме за даденост и масмедиите повтарят като разбити латерни (и периодично самоопровергават, търсейки сензацията) са продукт от непълна или изцяло неправилна интерпретация на резултати от медицински изследвания, наложена от политическо тяло (например американската Food & Drug Administration).
Набавянето на информация от пресата за нещо толкова важно като храненето е лоша идея - в стремежа си да храносмелят информацията и да я снижат на нивото на най-елементарните си читатели, медиите опорочават откритото от науката.
TL;DR коментар по статията - "Добро утро!"
livevil
Рейтинг: 237 ВеселоТия са открили топлата вода ми се струва...
Разпространиха навсякъде веригите с джънк фууд, разбраха, че от тях се тлъстее и започнаха да ядат здравословно...
Само дано се усетя повече хора и да спрат да консумират боклуците
Slick
Рейтинг: 467 Неутрално[quote#17:"soave"]Няма вредни естествени храни[/quote]
Има - яж неправилно сготвена риба Фуго.
По темата: много изследвания, малко истина.
musashii
Рейтинг: 810 НеутралноВсеки ден ям по 6 сварени яйца-но само белтъка.Тъй като не мога да ям месо по здравословни причини така си набавям необходимите протеини.Ял съм и по 20 яйчени белтъка на ден без проблеми.Жълтъка не го ям,защото има много мазнина-а тя е пагубна за мен.Но за здрав човек не мисля,че ще е проблем ако изяде 2-3 жълтъка на ден.
mseven
Рейтинг: 457 Неутрално[quote#22:"kermit"]Всеки ден ям по 6 сварени яйца-но само белтъка[/quote]
много е, твърде много
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 3101 НеутралноКакто са казали отдавна гърците.......''пан метрон аристон'' ! Всичко с мярка !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Hella Good
Рейтинг: 999 ВеселоМярката е важно. Тва да си топна задушена брокола в рохко сварено яйце (особено жълтъка) е нещо дето дори магаре-агностик като мен го кара да усеща божията промисъл - да ядем задушени броколи и карфиол
Facing Worlds