Лекарите искат 60 млн. лв. от резерва на здравната каса

Цветан Райчинов

© Асен Тонев

Цветан РайчиновМежду 7 и 8 процента са ощетени бюджетите на болниците след смяната на методиката за изплащане на разходите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В момента те работят с до 92-93% от миналогодишния си бюджет, но уговорката с лекарите при смяната на методиката е била процентът да е 95.


Ето защо Българският лекарски съюз (БЛС) настоява да се отключат 25 млн. лв. от резерва на касата, които да се разпределят за цялата година и да се стигне до уговорените суми. Това обяви на пресконференция ръководството на БЛС пред журналисти днес. Освен тези пари лекарите настояват за още 35 млн. лв., които да бъдат насочени за онкоболните, тъй като в бюджета за тях е заложен дефицит от края на миналата година.


Така още 60 млн. лв. според лекарите ще предотвратят по-сериозни финансови проблеми на болниците до края на годината. Освен това в резерва ще останат 50 млн. лв., които пък да отидат за лечебните заведения, които приемат спешни случаи.
Според председателя на съсловието д-р Цветан Райчинов решението на недостига на средства в болниците е пътеките да стигнат реалните си цени, а не да се гони обем на работа, който изтощава лекарите в опита им да заработят прилична заплата. Сега цените са "безумно ниски - приблизително 1 към 10 на европейските", посочи той. 


На въпрос вярно ли е, че има болници, застрашени от фалит заради новата методика, Райчинов с ирония коментира, че не помни година, в която да не е имало такива твърдения, и няма дейност, за която 5% намаления да са толкова фатални. Истински повод за фалит би бил дефицитът на специалисти. За опасността да се формират списъци на чакащите, той заяви, че и сега ги има, особено в болниците с добри специалисти и качествено лечение. По думите му те може да се удължат, но с не повече от 5%, което няма да "умори" никой пациент. Малко се преувеличава ситуацията, допълни той.  


Друго настояване на лекарския съюз е да се премахнат финансовите лимити на дейности като раждане, хемодиализа и интубация. Причината е, че при раждания и диализа никоя болница не може да измами. Няма как да се симулира родено дете или пък без нужда да се предпише диализа, докато интубацията е животоспасяващо действие, което винаги в критични случаи трябва да се направи, коментира Райчинов.


Председателят на лекарския съюз обяви, че очаква исканията им да се одобрят още на следващото заседание на надзорния съвет на НЗОК на 28 април, в противен случай "действията са ясни". "Практиката показва, че само намекът за протест има голям ефект", каза той. Ако касата не се съгласи, съсловието ще оттегли съгласието си за новата методиката, което макар и да няма юридическа стойност, ще спре работата и на касата, и на всички здравни институции, докато исканията не бъдат изпълнени, убеден е той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 471 Неутрално

  А пациентите искат реформи.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тази сума е сравнима с общите т.нар. нерегламентирани плащания (т.е. корупция) в здравната система... Лекарите са сред най-корумпираните и меркантилни съсловия у нас. Ако поне плащат данъци върху парите "на ръка" които получават, бюджетът ще събере точно тази сума и после ще я инвестира обратно в болниците.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Абе тези не искат да направят никакво усилие.Още е м.април,поне до средата на годината да се постараят.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Между 7 и 8 процента са ощетени бюджетите на болниците след смяната на методиката за изплащане на разходите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).Ами практиката е здравния министър да каже нещо пък премиера да реши с изказването си.Чакаме здравния.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Кацата не е бездънна.Още Дянков я облиза.Болниците да си огледат добре разходите, а не само да искат.

 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Между 7 и 8 процента са ощетени бюджетите на болниците след смяната на методиката за изплащане на разходите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
  Ама практиката у нас е здравния министър да говори за здравна реформа, но на практика да не прави нищо.

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Весело

  Ром кисело мляко.

  Дайте им киселото мляко (60 млн), че не могат да заспят докато стои в резерва.

  подпис
 8. 8 Профил на Billy Bob Montana
  Billy Bob Montana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А е още само април.
  Представям си заглавията октомври.

 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  Трябва да подкрепим болниците и лекарите. Аз лично, искам те да получават заплащане по пазарни разценки. Така и болниците ще имат пари за техника, и лекарите няма да бягат в чужбина за по-високи заплати. Е, ще се наложи държавата да въведе личните сметки, и да додава кинти към пациентските суми (примерно 3:1 или 4-5:1) ама не е толкова страшно. В Япония така живеят над 100 милиона човека и докарват средна продължителност на живота в челото на класирането, та значи има начин.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1927 Весело

  -Яяяя, какви "реформи" се направиха с новия министър !
  Искат разходите да се увеличава, а услугите намалят !
  "Пазарна икономика"!

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Скромни, само 60 000 000. А матряла да отива да фаща ред в списъка на чакащите, може и да му дойде, знайш ли !!!

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Гневно

  Не,не и не,по този път до никъде няма да стигнем!Ако сте негодни да осигурите пазар в здравеопазването,бъдете така любезни да се махате!Направете си телевизионно шоу и там рейтингувайте!

 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Дайте им ги. Нали са търговци по правилата на дяснолибералния англосаксонски Капитализъм по американски образец, Неолиберализъм, който въведохме преди 25 години.
  Иван Костов ги направи търговци в името на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила.
  На това му се вика "Болен здрав носи". Неолиберализъм!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  "Причината е, че при раждания и диализа никоя болница не може да измами. Няма как да се симулира родено дете или пък без нужда да се предпише диализа."- Сериозно?Пробвахте ли вече?Не съм много сигурен че при наличната ситуация на един монополен платец това не може да се случи.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Весело

  До коментар [#14] от "vjacho":

  Тези дни ставше дума за една зъболекарка ,която излекувала цяло Столипиново.

 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Весело

  [quote#15:"hodounski"]Тези дни ставше дума за една зъболекарка ,която излекувала цяло Столипиново.[/quote]
  Ето,виждате ли че може!

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Лекарите и в частност въпросния Райчев, действат като магистратите - първо парите, а после ще видим.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#9] от "gost22":


  [quote#9:"gost22"]Така и болниците ще имат пари за техника, и лекарите няма да бягат в чужбина за по-високи заплати. Е, ще се наложи държавата да въведе личните сметки, и да додава кинти към пациентските суми (примерно 3:1 или 4-5:1) ама не е толкова страшно. В Япония така живеят над 100 милиона човека и докарват средна [/quote]

  Всичката Маравтасала, та Япония
  Освен че Япония не е най-социалната държава, но каква е производителността, стандарта на живот и възможностите на Япония и къде сме ние, имам предвид като финансови възможности.
  И понеже лекарства, техника и консумативи са на пазарни цени ( т.е. по тази част на сметката сме равни), какво остава - заплати и разходите за болнични или ползване на леглова база в болниците. Значи ако искаме нашите лекари да получават японски заплати, трябва болничния ни бюджет да се приравни към японския на единица население, което...би било чудесно ама няма да стане днес-утре.

 19. 19 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Тези изкараха едно тримесечие и пак ревнаха за пари....Явно няма нито министър, нито управляващ НЗОК , който да може да смогне на тая разсипия. Затова докторчетата, като са толкова бедни и кадърни , да хващат пътя за Европата..., а ние да сключим договор с румънски болници...

 20. 20 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  Не въвеждаш японската система(една от добрите) и лека по лека показва резултати.
  Просто гледаш какви пари имаш и ги харчиш/инвестираш умно-а не като сега-исипване на една сума пари и какво става с нея,никаква идея.

 21. 21 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 567 Неутрално

  и 10 милиарда да получите - пак ще ревете ....освен заплахи за стачки , друго не чувам от онзи, на снимката , ами стачкувайте !!!!

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#17:"tsvetko_51"]Лекарите и в частност въпросния Райчев, действат като магистратите - първо парите, а после ще видим.[/quote]
  Приличат си и по това,че последни ще разберат че пари няма и няма как да запазят стандарта си на живот в рамките на закона и морала.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  [quote#6:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Ама практиката у нас е здравния министър да говори за здравна реформа, но на практика да не прави нищо. [/quote]
  Аз пък си мислех,че ще има повече за болните и по-малко за вървулицата от чиновници и майсторите търговци които продават лекарства на цена х10 от колкото в съседни страни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Весело

  [quote#18:"tsvetko_51"]Всичката Маравтасала, та Япония [/quote]
  Точно Япония ни пасва. Няма природни ресурси, тръгнали сме от едно и също ниво (когато В.Левски тръгва да прави комитети, точно тогава един японски император прави нещо подобно— решава "да освободи" японците), и те разчитат само на хората, а и имаме леко преимущество да сме на кръстопътя между два континента, между два вида общества, а и до/в най-богатия (платежоспособен) пазар за момента...
  Представи си система за здравеопазване, в която няма "един плаща друг разгаща", ами всеки знае, че ако другия ползва, значи си е платил и няма сърдити. Система, в която държавата додава за здраве съвсем справедливо — умножава платеното от всеки по един и същи начин (ама първо плащането че чак после държавното умножение), система, където болниците се конкурират с качество и няма изписване на разни ненужни лечения, система, която се контролира безплатно от страна на държавата, без разни инспектори и други корумпирани чиновници, система, която не принуждава никой да внася, нито определя кой кога и колко има право да ползва, нито къде и срещу какъв куп бумаги... Система, която може да понесе ежегодни природни бедствия със скъпо лечение на пострадалите. И това всичкото накрая води до здраво население, което води до дълголетие.
  А ти си ходи при Мара, да те пребара (вместо да те излекува когато и както трябва).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на Зъл морков
  Зъл морков
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Лекарите искат 60 млн. лв. от резерва на здравната каса"
  НЕ!
  Намалете си заплатите!

 26. 26 Профил на Зъл морков
  Зъл морков
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]Кацата не е бездънна.Още Дянков я облиза.Болниците да си огледат добре разходите, а не само да искат. [/quote]
  Аз като бях дете си спомням, че в болница се влизаше много трудно. Жените влизаха за раждане.Иначе нормален човек не влизаше дори за счупено-гипс и айде у дома!
  Влизаше се за операции и бронхопневмония.
  Сега за щяло и нещяло -в болница!

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Весело

  [quote#18:"tsvetko_51"]Значи ако искаме нашите лекари да получават японски заплати, трябва болничния ни бюджет да се приравни към японския[/quote]
  Аз съм писал: "пазарни разценки", а ти що го прочете като "японски заплати" така и не разбрах. Идеята е пазарна конкуренция между докторите и между болниците, а не източване на едни пари от държавата. Японците гледат на здравеопазването като на услуга, много скъпа и много използвана услуга, която трябва така или иначе да се доплаща от държавата, но поне конкуренцията при извършващите услугата (лекарите и болниците) да е реална и реално да намаля цените. За целта са впрегнати и застрахователи (на свободен принцип де) и фондове, които също си сътрудничат и също се конкурират. То иначе ако въведеш нашата система в Япония и там ще фалират за няколко години, та е не "японски заплати", а "японска система" — огромна разлика.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на Зъл морков
  Зъл морков
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе да питам:Как така до преди година -две аспирина жеше кевче, а сега 4-5 лева??
  Как стана тази работа?

 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Райчинов освен за пари за друго нищо не говори

 30. 30 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#24] от "gost22":

  Но при тази система ,кка стои въпросът с възрастните/болните хора ?
  Да държавата плаща 50 %,а останалите 50 % най често идват от частните здравни осигоровки-няма ли те да откажат осигоряване на възрастните/болни хора заради големите разходи или най малкото да им дигнат прекалено високо вноските.

 31. 31 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  За първо тримесечие - 60 млн недостиг.Да смятаме ли до края на годината?
  Миналата искаха,искаха,даде се.
  За тази - първо тримесечие - няма реформи,какво да очакваме до края на годината?

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Заглавието е доста жалко и е насъскало доста злобни комунета да се късат от жлъч. Докторите ли искат 60 млн. лв. от резерва на здравната каса или лечението на стотици хиляди го изисква ? И въобще за какъв ‘резерв’ може да има една държава изпаднала на дъното след като отделя най-малко пари за здравеопазване от ЦЯЛА ЕВРОПА + ЧАСТ ОТ СТРАНИТЕ В АФРИКА. Кой си пази резерв литър вода , като не е пил 4 дни никаква.За какво са тези резерви бе ? О , комунетата си мислят ,че положението не е толкова изпаднало ? Просто не са в списъка с болни (още). Само ,че това е измамно , а иронията на съдбата е , че утре същите ще се наредят на опашка пред онкологичните центрове и ще открият ,че няма отпуснати средства нито за изследвания,нито за консумативи, нито за лекарства, нито за плащане на лекари и НЯМА НИКОЙ ТАМ. Е, ще бъде късно. А колкото повече средства отклонява и спестява политическата класа , толкова повече ще доплащате и плащате. Ама да се разболееш е просто въпрос на време, тъпотията пък умира с носителите тъпаци, а първата държава на път да получи колективната награда Дарвин за най-тъпо самоубийство си чака наградата. Защото ‘Лекарите искат 60 млн. лв. от резерва на здравната каса’. Аз лично не бих дал нито стотинка за да изпукат тъпаците и последната мисъл в главите да им е ‘защо никой не даде пари за моето лечение…’

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#25] от "Зъл морков":

  Заплащането на лекарите в Бълфария е под това на страни в Африка :
  Месечни заплати на лекарите в Африка (при това данните са от преди 6 години)

  Kenya $ 959 = 1378 лв
  Tanzania $ 850 = 1221 лв
  Rwanda $ 645 = 927 лв
  South Africa $ 2,150 = 3090 лв
  Zambia $ 1,440 = 2069 лв
  Nigeria $ 1,820 = 2615 лв
  Ghana $ 1,218 = 1750 лв
  България средно 900 лева днес (Спешна Помощ 772лева)
  Източник : www.thelancet.com Vol 371 February 23,2008

  Ти си намали очакванията,че ще бъдеш лекуван.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Докога ще работим с кръгли цифри? - Докто не се знае кое колко струва и кой какво харчи. Правете си сами изводите.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  [quote#30:"kapitalcho"]Но при тази система ,кка стои въпросът с възрастните/болните хора ?
  Да държавата плаща 50 %,а останалите 50 % най често идват от частните здравни осигоровки-няма ли те да откажат осигоряване на възрастните/болни хора заради големите разходи или най малкото [/quote]
  Държавата плаща повече (около 2/3 по спомен), но първо ти внасяш твоите пари и едва след това държавата дава от нейните. Сещаш ли се, няма начин да ползваш без да си внесъл и от там идва липсата на тарикатщини. Второ, ти плащаш, ама може парите да идват от всякъде. Нормално имат съчетание между фондове и застраховки. Докато са млади разчитат на застраховките (защото риска е малък и от там вноските по застраховката са малки), а и нямат натрупвания във фонда си. На стари години, когато застраховките станат скъпи, се ползват парите, дето цял живот са натрупвали във фонда (и фонда ги е олихвявал). Отделно, може да се плаща от лични депозити, ипотеки абе всеки си намира най-удачния за него си вариант. Дори плащането между фондове и застрахователи е смесено (примерно част от парите идват от фонда, и част от застраховката). Ха върви бъди монополист в такава среда и пробвай да извиваш ръце за по-големи вноски. Отделно, самите фондове и застрахователи следят (безплатно за държавата), да няма надписани (фиктивни) лечения и изписване на излишни лекарства. А тези има и адвокати и ресурс да се справят дори с големи далавери. За държавата остава само да доплаща реални лечения точно според платеното от гражданите, и да наказва опитите за източване (през съдебната система, която така или иначе си се поддържа).
  Тези са станали богати, щото са прагматични и ползват работещи схеми.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  [quote#33:"Dr_Doolittle"]Заплащането на лекарите в Бълфария е под това на страни в Африка[/quote]
  Там търсенето превишава предлагането ( дефицитни кадри са) и заради това лекарите получават повече. От друга страна, нещо не вижда мераклии лекари, дето завършват в България и да отиват в посочените от Вас африкански държави, обикновено все към ЕС ги влече. Нищо де, и тук ще стане като в Африка, стига някой умен политик да не вземе да направи свястна здравна реформа и да оправи нещата преди да сме стигнали дъното.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK