Какво е "синдром на емоционалното прегаряне" и как се превъзмогва

Какво е "синдром на емоционалното прегаряне" и как се превъзмогва

© Цветелина Николаева, КапиталАкушерка опита да убие 4-дневно бебе в столичната болница "Софиямед" вчера вечерта. Случаят шокира всички, но бързо предизвика и дебат за психичното здраве на здравните служители и тежките условия при които работят. Още не е изяснено какво е отключило агресията на жената, но едно от най-вероятните обяснения е синдромът на емоционалното прегаряне, което е типично за медицинските служители.


"Дневник" потърси семейният психотерапевт Елена Кръстева, за да обясни какво представлява синдромът, какви са симптомите му и какво е здравословното решение. Тя се въздържа от коментар по конкретния случай, с който не е запозната от достатъчно близо.


Какво означава "бърн аут"?

За синдрома "бърн аут" се заговаря през 70-те години на миналия век, наричат го синдром на емоционалното прегаряне. Той се проявява най-вече при обгрижващите професии, т.е. тези при които има непрекъснат, емоционален контакт с други хора и техните проблеми - здравните служители, психолози и психиатри, учители и др.     
Предпоставките за прегаряне се натрупват и като се добавят факторите на средата като лошите условия на труд, недобрата оценка на професионалната работа, разочарование... Хуманитарните професии тръгват с много голяма доза идеализъм и желание да се помага на хората, но в един момент това не може да се осъществи, т.е. има и лична фрустрация. 


Много често и заплащането изиграва роля, то също влиза в условията на труд. Дългите смени срещу недостатъчно заплащане могат да са обезкуражаващи и да няма грижа към служителите. 


Всичко това води до отчаяние, обезчувствяване. Има различни стадии, но най-важните аспекти са физическата и емоционалната умора. Не можеш да се възстановиш и влизаш в една рутина. Заради тази рутина се получава и деперсонализацията - обезличаването на пациентите за които здравните служители се грижат. Всички действия се свеждат до рутина, вършат се определени действия без да има емоционален контакт, защото човекът вече няма капацитет за това.  


Какви са симптомите? 

Симптомите са на много нива. И емоционални - човекът е в апатия, депресия, отчаяние, не изпитва радост. Има и физически симптоми - често боледува и отсъства от работа, пада му имунитета, развива язва или проблем с кръвното, появяват се психосоматични симптоми. Просто организмът издиша на физическо ниво, а на поведенческо ниво се забелязва точно това автоматично изпълняване на задълженията.


Или пък може да има оплакване, мрънкане. Други започват да пият в работно време. Т.е. не успяват да се справят със задълженията в работата.


На когнитивно ниво - вече има дистанциране, дисоцииране от проблемите на хората. Така постепенно може да се развие наистина невъзможност и непоносимост към хората, за които трябва да се грижат, дори омраза. Много често поведението е агресивно, насочено към самия себе си, а не към пациента, но не се изключва и жестокостта към другите. 


Какво е решението?  


На доста по-ранен етап проблемът трябва да се адресира и дискутира било със семейството, приятелите, колегите или професионален психотерапевт. Този проблем не трябва да се подминава, веднага щом се забележат наченки на безрадостност и отчуждение, трябва да се потърси помощ и да започне да работи по това.


Още в ранния етап човек, който усеща емоционална умора, трябва да започне да преосмисля приоритетите и целите си, да прецени дали това, което иска да постигне е възможно, дали е удовлетворен от това, което прави. Задължително трябва да се погрижи за себе си - да има занимания, хоби и радости извън работата. 


Изобщо превенцията на прегарянето е най-ключова, защото възстановяването е много трудно и процесът е неприятен. Една дълга почивка на плажа би била някаква стъпка, но по-важното е, че е необходимо едно дълго преосмисляне на това какво се случва с теб. Също и да си поставиш нови задачи и цели, защото очевидно тези, които си имал досега, са неизпълними и те правят нещастен. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Все има някаква причина за такова поведение.

 2. 2 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Емоционално прегаряне....

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Просто не можеш непрекъснато да съчустваш.„Претръпваш“ и трябва да си търсиш нова работа.Работата с хора е най-трудна.И при полицаи се среща този синдром.Казват дистанциране ,но не помага.

 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2100 Разстроено

  А аз се чудех, защо много хора , тук във форума, са "изпушили", а те били "емоционално прегорели"! Тъжна работа!😟

 5. 5 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#3] от "hodounski":
  А в същото време,строителството,земеделието и чистоъаъа,страдат от липса на персонал.Значи добре е,да бъдат (принудително),след първите признаци,да бъфат пренасочвани в тези сектори.Добре и за тях,и за обществото.

 6. 6 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Емоционалното "прегаряне" не се предизвиква само и просто от фрустрации В отделната личност, те са значително по-опасни в общностите, които тя обитава - пораженията са необратими ...

 7. 7 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  все по-често се случва за съжаление и то в различни области. Да не говорим, че от всякъде сме атакувани от негативни информаци и това допълнително натоварва.

  Имаше един сайт, който четох някое време и то само защото имаше рубрика "Добрата новина".

  Човек може наистина да "изпуши".

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#5:"Sabbath"]А в същото време,строителството,земеделието и чистоъаъа,страдат от липса на персонал.Значи добре е,да бъдат (принудително),след първите признаци,[/quote] Това може да го напише само човек, който не е запознат изобщо с проблема, който е гледал само мекото на хляба, който никога не е бил съпричастен със здравните проблеми на другите; който не знае как човек се бори със секундите, за да спази чужд човешки живот! Вгледайте се добре в себе си и преди да давате "съвети",добре си помислете....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Както винаги сме на опашката. В Европа отдавна има специализирани клиники само за хора с този синдром. Във всяка организация, която се занимава с лечение и грижи за болните има ежемесечни консултации с психолог назначен за преждевременно констатиране на симптоми и анализ на всяка конкретна ситуация. И никой не приема това като странно или дискредитиращо служутеля, заявил че ще се яви на консултация. Разноските са за сметка на работодателя.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 762 Неутрално

  истината е че щастливи или нещастни 99.99% от населението на света ще трябва да работи едни 40-45 години за да изкарва пари и да оцелява

  и аз искам да обикалям света като турист по цял ден ама няма как

 11. 11 Профил на Ива Стойчева
  Ива Стойчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А какъв е синдрома на "нека унищожим конкуренцията, като го подпалим или да им направим нещо друго, което да унищожи имиджа им" ????

 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Махъм.
  Дълга почивка на плажа.
  Яжте пасти.
  Лошото е че в България такова нещо като емоционално изтощение не се признава.
  А си си отворил устата, а са те овикали "да се стегнеш". Такива хора се обявяват моментално за "кекави", "лигави" и "мрънкачи".
  Идеалът е матрялът да се стиска зъби, докато не падне от някоя невярна болест или не му избие чивията и не претрепе някого или не се изметка отнякъде или не си драсне клечката.

  "..но по-важното е, че е необходимо едно дълго преосмисляне на това какво се случва с теб. Също и да си поставиш нови задачи и цели, защото очевидно тези, които си имал досега, са неизпълними и те правят нещастен. "
  И като преосмилиш нещата, които стават с тебе, каква ще е ползата от файдата?
  Кредитът ли ще му стане по-малък, или заплатата по-голяма, или работотдателят му изневиделица ще започне да се отнася с него като с човек и ще започне да спазва трудовото законодателство?
  Какви нови цели, бе уважаема госпожо, не ви ли е ясно, че 3/4 от хората в тая... на тая територия имат едни и същи цели - да могат да си платят сметките, да могат да се облекат да се лекуват и да се нахранят, без да избират от кое да се откажат, за даимат пари за останалото!
  И че невъзможността да ги изпълнят ги правят не само дълбоко нещастни, ами и във все повече случаи непоправимо луди!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#12:"rapidfire"]И като преосмилиш нещата, които стават с тебе, каква ще е ползата от файдата? [/quote]
  "Късаш синджира" и избираш друга професия - ако "прегарянето" те посети овреме.Ако обаче настъпи в зряла възраст- около и над 40- може би тогава нещата са по-различни...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Много нестандартно е реагирала тази жена,на щастливият живот в България!?Вместо да краде пачки кат симпатичната женица Ченалова например,тя тръгнала да бие бебета!А бе,кой за квото е учил!
  Ма се питам язе,кой е по голем морален изрод?Тая, или оная чета от 240 юнаци, с мецедеси но без криви калпаци!?

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 15. 15 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#12] от "rapidfire":

  Много точен коментар, които се покрива с моето мнение!

 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  До коментар [#3] от "hodounski":
  [quote#3:"hodounski"]„Претръпваш“ и трябва да си търсиш нова работа.[/quote]

  Как да си търся нова работа, като от 27 години "бия упойки" и друго не мога да правя?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Аз съм преживявал емоционално прегаряне. Няма да влизам в подробности защо и как. Но докато бях в това състояние, никога не ми е хрумвало да бия някой, камо ли бебе. Вярно, че всички сме различни, но да посегнеш на беззащитна душичка, на бебче на няколко дена, нито моето, нито ничие емоционално прегаряне не е оправдание. Вземи отпуск, скрий се, живей сред природата, изключи телефоните. Щом за реакция е да налагаш невинен, а още по-страшно - кърмаче. Нещо не ми се връзва всичко това...

 18. 18 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Това слагане на етикети (диагнози) е присъщо за американците. Те много обичат да анализират психиката на хората и да слагат етикети.

  Да живее България и българският народ.
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#3:"hodounski"]Казват дистанциране ,но не помага.[/quote]

  Всъщност "трябва да започне да преосмисля приоритетите и целите си" е внимателно казано "да си смени работата". Хобито, занимания извън тормозещите те са само палиативни мерки или когато нямаш друг избор (например се грижиш за болни близки и няма на кого да прехвърлиш грижите). Смяната на работа за много хора е не по-малко стресова ситуация, която ще се насложи върху емоционалното прегаряне.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Навремето в казармата лафа на старшинките бе: "Животът е сурав и курав" и "службата е тежка, но затова пък продължителна". Верно тия си беха прости парчета, но има и истина в това.

  chavo64
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#17:"world_citizen"]Аз съм преживявал[/quote]

  Аз също - грижа се за полтъргайсти (родители). Само за няколко часа да не съм у дома - опечени тенджери, течащи води... Нямам почти никакви възможности "да си взема дъх".

  Първият силен признак беше точно агресията към всички и всичко - крещях на приятелите си, на познати... Потърсих психолог и за сега крепя положението, но съм на косъм от агресия. Следващият път може и да е към мене си.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#16] от "grand funk railroad":

  Ти чустваш ли се прегорял? Не всеки прагаря.Има хора със силна психика.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#21] от "Музар - Аз съм Капитал, Дневник, Икономедия!":

  Това беше при мен преди 2г. Изпитвах едновременно озлобление и вина. Просто ужасно е!Сега след като всичо отмина ,остана вината и сигурно ще си я нося до гроб.

 24. 24 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#17:"world_citizen"]Аз съм преживявал емоционално прегаряне. Няма да влизам в подробности защо и как. Но докато бях в това състояние, никога не ми е хрумвало да бия някой, камо ли бебе.[/quote]

  До коментар [#17] от "world_citizen":

  А бебе което да се къса да реве покрай вас имало ли е в тия моменти или си мислите, че акушерката така си и в хрумнало и си го е планирала този бой? Що приказвате глупости и се правите на моралисти? Аз съм чувала родители да споделят, че са искали да си ударят, убият или изхвърлят децата през прозореца в тази ранно бебешка възраст като се дерат като ненормални.

 25. 25 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  При полицаите стават страшни неща, в един момент у всекиго виждат потенциален престъпник, стават не чувствителни.

  У нас на практика няма работа с полицаите, някои посягат към алкохол, наркотици ... което е жалко, много от тях са свестни хора, които са прегрели. Трябва да им се помага, но системата е счупена.

  preklara rara
 26. 26 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#9] от "Кремена":

  Кремена, консултациите с психолог урболежката не са решение. Вероятно знаете от личния си опит колко трудна от емоционална гледна точка е медицината като професия и колко много от практикуващите я се защитават чрез цинизъм и дебелокожие. Да това са два от неназованите, но много важни симптоми на емоционалното прегаряне, от които всички дтрадаме като пациенти, но за които статията не говори.

  Важно е за работа си лекари, сестри и всички, които работят с хора, да получават супервизия. Важно е да имат екипни дискусии, особено за трудните случаи. За съжаление, това са времеемки начинания, а болниците не са склонни да включат тези формати като част от работнпвреме на лекари и сестри, защото от това не се печели кеш, а само качество.

  Т.е. медицината трябва малко да се отърси от стремежа към кеш,за да бъде по-добре и за персонала и за пациентите. Но няма.

 27. 27 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#26:"Ridiculous"]Т.е. медицината трябва малко да се отърси от стремежа към кеш,за да бъде по-добре и за персонала и за пациентите. Но няма.[/quote]

  Мисля, че пътят е през жестоки санкции. И мисля, че по света е станало точно така, а не от някакви филантропски подбуди.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 28. 28 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#27] от "Музар - Аз съм Капитал, Дневник, Икономедия!":

  Може и да сте прав, на мен идеята, че хората правят смислени неща единствено заради санкциите, а не заради вътрешното си убеждение, че нещо е смислено и добро, никак не ми се нрави. Това ни връща към тоталния контрол. И е печално.
  Ще ми се да вярвам, че има и друг начин.

 29. 29 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#22] от "hodounski":
  [quote#22:"hodounski"]Ти чустваш ли се прегорял?[/quote]

  В burn out съм от години, но досега не съм убил никой.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 30. 30 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1014 Гневно

  До коментар [#8] от "logika":По-добре,да си умра сам и на спокойствие,отколкото,да съм в ръцете на някоя спасителка на животи,като убийцата на новородени.Щом като към тях така се отнася,представям си какво ше е отношението и към мен.Със сигурност,сам ще се мъча по-малко.

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#30] от "Sabbath": Вие просто не разбирате, защото в живота си не сте имали такива стечения на обстоятелствата..."..."Това е синдромът на прегарянето. Той прави неща, които даже не осъзнава. Мисля, че тя е изпаднала в амок." Това е мнението на проф. д-р Станка Маркова в сутрешния блок на БНТ... Д-р Валентина Григорова от АГ на болница "Света София" призна, че има моменти, в които от умора не може да реагираш адекватно, но е важно да го осъзнаеш. "Тежка е лекарската работа. Много акушерки работят на 2-3 места заради ниското заплащане. Всяка 4-та нощ при нормален график акушерките не спят вкъщи", отбеляза тя в сутрешния блок на Нова телевизия в петък..."
  http://novinite.bg/articles/92027/Prebitoto-bebe-shte-ojivee-eksperti-obyasnyavat-zverstvoto-s-amok
  http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA - "...амо̀к бЗначение на думата амок
  мн. няма, м. Мед. Остра психоза, вследствие на продължителна употреба на опиум или поради силен афект — ревност, гняв, омраза и пр., при което болният се проявява като невменяем..." Разбирате ли- "..болният се проявява като невменяем"-
  http://www.onlinerechnik.com/duma/%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%B5%D0%BC
  невменя̀ем
  Значение на думата невменяем
  невменяема, невменяемо, мн. невменяеми, прил.
  1. Който не може да се държи отговорен за делата си поради психическо състояние.
  2. Прекалено раздразнен, който не се владее. Когато се ядоса, става невменяем.
  същ. невменяемост, невменяемостта, ж.
  Синоними на думата невменяем
  (прил.) неуравновесен, психопат, налудничав, луд, ненормален, побъркан
  (прил.) неотговорен"
  Дано така го разберете...Ако не можете- отказвам се- няма как да Ви го обясня по-разбираемо....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Николай Диловски
  Прочетох статията и коментарите под нея... Ако прочетете вчерашната тук за вероучението и ужасяващите коментари под нея ще си отговорите защо толкова много хора, които "са вярвали само в СЕБЕ СИ " са изперкали. От вчера не мога да се опомня. От къде толкова войнстващо безбожие? Читателите на Дневник и Капитал са обикновено предприемчиви, образовани, изповядващи десни ценности. И изненадващо за мен във вчерашните коментари - толкова жалка липса на познание за основите на Православието. Прочетете предишния коментар! Родителите си вижда като ПОЛТЪРГАЙСТИ ! Ами ти, сине майчин, докато си пораснал дали на майка ти и баща ти им е било все лесно да те отгледат такъв хубавец. Само, ако ти беше дошло на ум да прочетеш във Вечната книга тия десет прости неща, които вече две хиляди години преобръщат дивака /понякога много учил и информиран/ в КУЛТурен Човек! А ако простоиш до края на Литургията ! А ако опиташ да направиш изповед ! Понякога до Спасението има само една крачка - първата ...

 33. 33 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Николай Диловски
  Извинявам се, коментирах по-горе не предишния, а коментар № 21. 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "sonchik":
  Въпреки коментар № 33, аз оцених коментарът Ви с минус. Мисля, че много погрешно сте разбрали коментарът на ник "Музар". Ако желае , той може сам да Ви отговори.
  [quote#32:"sonchik"]ще си отговорите защо толкова много хора, които "са вярвали само в СЕБЕ СИ " са изперкали.[/quote]
  1. Религиозността няма нищо общо с факта, че ВСЕКИ човек може да изпадне в амок при определени обстоятелства- включително и дълбоко религиозният човек, който стриктно спазва начина на живот, предписан от религията му
  2. Способността да вярвам в себе си, след като познавам силните и слабите си страни, ми позволи да сменя професията си, което отчитам като някакво мое лично постижение.
  3. Отговарям Ви, защото съм атеистка и защото считате, че религиозната вяра може да спаси един човек от амок.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#34:"logika"]3. Отговарям Ви, защото съм атеистка и защото считате, че религиозната вяра може да спаси един човек от амок.[/quote]

  Аз вярвам в Бог, но не смятам, че той ме управлява като "смарт фон" (и в двете посоки ). Не смятам, че моите човешки действия са подчинени на каквато и да е било друга висша сила, освен разума. А той ми е даден от Господ за през времето на живия ми живот. За после - не знам и... не мисля.

  За съжаление житейските ситуации могат да ни лишат от разум, макар и за кратко в трудни моменти. Изпитано на собствен гръб, но не до такава степен, че да унищожавам друг живот, все още не. Но допускам, че човек може наистина да "изтрещи/изпуши" до такава степен. Нека logika обясни как този проблем е засегнат в нормите на напредналите правни системи.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#32:"sonchik"]Родителите си вижда като ПОЛТЪРГАЙСТИ ! [/quote]

  Ооо, някой никога не се е справял с хора, които не са на себе си, но ТИ се опитваш да им създадеш условия да живеят като съвсем нормални и се налага да поемаш всички последствия от възрастовите им изменения?

  Май нещо много на_сериозно си се взел! Пожелавам ти да изживееш моето ежедневие! И в същото време да се опитваш да работиш с главата си. Това не е проклятие, а просто човешка реакция на бездънна и глупава самоувереност.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "sonchik":
  [quote#32:"sonchik"]Николай Диловски
  Прочетох статията и коментарите под нея... [/quote]

  Свое мнение ли изказваш или на някой си Николай Диловски?

  Изясняването е необходимо за да водим разумен спор.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 454 Неутрално

  [quote#12:"rapidfire"]Махъм.
  Дълга почивка на плажа.
  Яжте пасти. [/quote]
  До коментар [#12] от "rapidfire":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 39. 39 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#21] от "Музар - Аз съм Капитал, Дневник, Икономедия!": Ако позволиш, бих искал да ги кажа мнението си, но не с цел да мъдруваме, а с надеждата да се помогне. При теб не е емоциионално, а физическо и след това - ментално прегаряне. Поради заетост, нагорежение и стрес, които се трупат с времето. Но ти прави чест, че си истински добър човек и СИН, а не си оставил родителите си сами.
  Ще дойде ден когато ще се сетиш за всичко добро, което си направил за тях и ще откриеш тогава, че днес не си подозирал, но си бил... Щастлив.... И родителите ти ще ти липсват. Но ще си спокоен, понеже днес не си ги забравил и ще спиш с хубава и чиста съвест. Защото няма по- голямо добро благодарността и грижата към онези, които са ни дали живот и са ни пазили и обгрижвали когато самите ние сме били полтъргайсти като бебета. Ако ни бяха оставяли сами като малки и не са се грижили, нямаше да сме вероятно живи.... И за два часа след нас би имало инциденти, пожар, горящи тенджери, а може би и по- страшни неща, но ей на- тук сме и сега не просто се налага, сега е наш ред да се покажем добри момчета и да си поемем човешката и мъжката отговорност. В този смисъл правиш нещо мъжко смислено и смятам, че си за уважение.... А сега - една идея. Дано имаш възможността, финансовата, а ако нямаш - измисли, събери се с брат или сестра ако имаш такива. Намерете една жена, човек, който няма, но има нужда от работа и ще ви е лоялен, додето те отменя в гледането на родителите ти, за да избегнеш физическото, а отттам и емоционалното прегаряне. За да не те напряга идеята, че не живееш живота, и усещането, че той минава някак покрай теб и не те забелязва. В България винаги ще намериш добра жена в нужда, провери я дали е лоялна и отговорна, за да й провериш работата и да улесниш всичко и за всички. Тази жена трябва не да ти прави услуга, а да работи със съзнанието, че това й е прфхраната. Едва тогава човек е съвестен и лоялен. Дано имаш някаква полза от казаното и дано не съм прекалил или навлязал в непозволена територия. Казаното е с най-добри чувства. Всичко добро!

 40. 40 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#37] от "Музар - Аз съм Капитал, Дневник, Икономедия!":
  Направих няколко правописни грешки, но ти ще хванеш точния смисъл.

 41. 41 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#37] от "Музар - Аз съм Капитал, Дневник, Икономедия!": " за да й повериш работата", имах предвид.

 42. 42 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Хора, защо казвате фрустрация, вместо осуетяване или разочарование.

 43. 43 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Тя цялата страна прегоря и "изпуши", вие за една акушерка се кахърите.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 44. 44 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#43] от "Bulgarische Motoren Werke":

  ТОВА е самата чисто гола истина!

  Болна, заразена и инфектирана нация от бацила на комуно, посткомунидното унаследено социално битие, изразено вече днес, като синдрома на едно неорусофилистично и путинофилско поведение.

 45. 45 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  И при мен се срещат признаци на емоционално прегаряне, когато съм преуморен в работата си. Трудовото законодателство няма как да се спазва в бедни страни - персоналът е малко и работи с огромни извънредни часове, които пък се маскират за пред контролните органи с правни фатки...
  При мен се проявява с апатия - нямам нерви да слушам всички глупости, които пациентите ми съобщават. Макар да знам, че е необходимо, защото във водопада от ненужни емоционални излияния има 5-10% информация, която е съществена за тяхното заболяване и за това какво мога да направя аз за тях. И ако не ги изслушам, мога да пропусна нещо съществено. Пък и за пациента е важно да «се изприказва», олеква му. Когато съм спокоен и отпочинал, ги слушам дори с интерес - всяка човешка съдба е уникална. Когато обаче съм изтощен, пак правя опити да ги слушам, но знам, че зле прикривам отегчението си.
  Иначе и тук, в Чехия, лекарите са оставени до голяма степен сами на себе си, когато трябва да се справим с подобни проблеми.

  E PLVRIBVS VNVM
 46. 46 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Истината е, че да работиш с хора е трудно, защото освен физическия аспект всеки човек носи в себе си емоции, чуства, спомени. Неслучайно виждаме как около блоковете хората хранят кучета, котки, гълъби, а в същото време има хора, които ровят из кофите (не говоря за етнически обременените)
  А за бърн-аута гледам противоречиво на консултирането с психолози и т.н. - да, ще говорят с теб, ще ти дадат някакво решение може би, но по-добре е човек да се вгледа в себе си и да действа съобразно собствения морал, ценности и т.н..
  И може би най-важното в този живот е човек да се научи да действа съобразно своите възможности, а не само да вика - аз искам, и след това да се отзовава в небрано лозе.

 47. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "world_citizen":

  Благодаря за разбирането. Наистина прегарянето е предимно ментално и физическо (в обратния ред). Идеята ти за жена, която да се грижи за тях е добра, но в момента нямам възможност поради ред причини, не само финансови. Имам съсед и приятел, който е в същото положение и се подкрепяме взаимно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#46] от "rainbou1":

  [quote#46:"rainbou1"]А за бърн-аута гледам противоречиво на консултирането с психолози и т.н. - да, ще говорят с теб, ще ти дадат някакво решение може би, но по-добре е човек да се вгледа в себе си и да действа съобразно собствения морал, ценности и т.н.. [/quote]

  Добрият психолог играе ролята на огледало, а не на изповедник. Въпросите, които ти задава, имат за цел да те изведат от порочния кръг мисли, да ти помогнат да погледнеш по различен начин на себе си и да потърсиш САМ решението.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на bfm
  bfm
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А пък аз познавам лично двама алкохолици, които бяха зверове вкъщи и "ангелчета" навън. И вероятно всички техни познати (извън вкъщи) биха ги определили като неагресивни, спокойни и дружелюбни, агресията, във всичките и аспекти беше запазена за семейството, където няма кой да ги види и осъди. Пред очите ми тези хора са се "преобразявали", коагато се появя.
  Може би е модерно да се говори за "бърн аут", но причините за такова поведение може да са много разнообразни. Случилото се може да не е инцидент. В началото на записа акушерката бие и завива новороденото съвсем рутинно.

 50. 50 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  До коментар [#36] от "Музар - Аз съм Капитал, Дневник, Икономедия!":

  Много е трудно да се грижиш за хора със старческа деменция, минах по този път, но никога на езика ми не дойдоха такива думи. Даже пред близки. А Вие във форум с непознати!
  Ако искате да се съхраните емоционално, отнасяйте се към родителите си, все едно сте болногледачка и това е работата Ви. Иначе ще носите вината до края на живота си.

 51. 51 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#31] от "logika":

  Скоро видяк как прегряват сестрите като си спят по време на ношното дежурство и ако ги потърсиш получаваш порция некултурни поучения. Снаха ми преди месец роди първо бебе и първата нощ детето плачело продължително и потърсила дежурната сестра а тя и казала да не я безпокои и да се оправя сама, плюс че не и давали храна и на вторият ден и прилошало. Като разбрахме че ги държат без храна веднага на кълата от 40 км и занесохме храна, и това е млада родилка с визше образование и осигурена.

 52. 52 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Случи ми се преди няколко месеца, всъщност в края на лятото. Нямах никакво желание за работа, вкъщи всички ми бяха криви, нямаше седмица без да си спретнем скандал с жената, даже вече се замислях за развод. На всичкото отгоре бях назначен на позиция от която зависят много неща във фирмата и дори когато бях в отпуск, ми звъняха поне по два пъти на ден по телефона за всякакви неща. Най-накрая казах - "Вървете на майната си, всички" и напуснах работа. Един месец пълна релаксация - водех децата на училище, на курсове, играех си с тях и нещата се оправиха от само себе си.
  Така че, най-простото и очевидно решение е да смениш местоработата. Професията е ясно, че не можеш да смениш, но ако обстановката в офиса е натоварваща, винаги можеш да си тръгнеш от там независимо от парите които получаваш.

 53. 53 Профил на ariella
  ariella
  Рейтинг: 0 Гневно

  Психотерапевтите са терапевти (както показва и името им) Те са квалифицирани да помагат, ''лекуват'' до... Нормата!!!
  Дотам се простират те.
  Психиатрите ., от своя страна те се занимават с патологията .
  Те са тези, които търсиш за отклоненията.
  Трябваше да потърсите мнението на ПСИХИАТЪР
  Психотерапевта няма хал хабер за какво говори защото просто не е квалифициран за Clinical Psychiatry of Violent Offenders
  С други думи стига с изтърканите фрази.
  Интервюирайте Доктор Николай Михаилов
  'Синдрома на емоционалното прегаряне ' е друго.Не всеки авършил с тройка може да говори за Фройденберг
  Болниците просто ни пращят по шевовете от подобни социопатични 'хора'
  Не е само Неонатология повсеместно е и сред хирурзи и сестри и тн. моралът е разложен
  Морал за отношението към живота.
  Очевидно е ,че е неадекватна ,но не и дотолкова доколкото ,че не си е пуснала молбата за напускане за да ходи да работи в птицеферма където никой няма да и плаче.
  За мен това е чудовище и то трябва да лежи доживотен защото е действувало разумно,умишлено и целенасочено.т.е психопатски
  Обосновано може да се предположи -Цел- умисъл да умъртви детето
  Мотив:То я дразнило ,че плаче
  Единствено поради недостиг на време тя не е успяла в подготовката и визпълнението на пъкленото си дело -да извърши убийството
  Вместо това непоправимо е увредила до живот напълно здраво бебе ,а обосновано може да се заключи ,че ако не са я забелязали е щяла да го убие хладнокръвно.
  не говорете ,че е луда ,или невменяема.Много добре си е била даже с главата .т.е знаела е какво прави.

  Ari
 54. 55 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Николай Диловски
  До коментар № 21 и № 47 "Музар ...."
  "Сончик" е жена ми, аз се подписвам с името си. Нямам нищо против Вас ! А бих поспорил с удоволствие и очи в очи. Ако сте близо до Ботевград, обадете се!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK