Агенцията по трансплантации: Слабата информираност е най-голямата пречка за донорството

Агенцията по трансплантации: Слабата информираност е най-голямата пречка за донорството

© Николай ДойчиновМозъчната смърт фигурарира като термин в българското законодателство от 1954 г. Първата трансплантация у нас е направена още през 1968 г. от проф. Минков в "Пирогов". Защо, след като толкова отдавна са положени основите на донорството в България, преди две години стигнахме дъното?


Това попита риторично директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова по време на среща с журналисти вчера. Статистиката показва, че 2012 г. е най-неуспешната година за донорството у нас в близкото минало, със само двама трупни донори за годината. 


Според Симеонова най-сериозната спънка за донорството у нас продължава да бъде слабата информираност на обществото. Бъркат се например понятията "мозъчна смърт" и "кома". Разликата е там, че при мозъчната смърт кръвоснабдяването към мозъка се прекъсва и спира способността за спонтанно дишане, а при кома - не. 
Доказването на мозъчна смърт е дълъг и сложен процес, към който специалистите подхождат с огромно внимание, увери директорът на ИАТ. Това може да стане само в реанимационно отделение и винаги първият приоритет на лекарите там е спасяването на човешкия живот, а не мисълта за донорство, допълни тя. 


Всъщност дори при мозъчна смърт донорството е възможно в много редки случаи. Между 1 и 7% от тежко пострадалите пациенти в реанимация изпадат в мозъчна смърт, а от тях до 7% са подходящи за органни донори, посочи и проф. д-р Милан Миланов – председател на анестезиологично-интензивния комплекс на "Пирогов".


Затова е ценно хората да са информирани и отворени за тази възможност, в случай че трябва да решат съдбата на свой близък. Заедно с това за повече успех у нас е въведена системата на "съгласие по подразбиране", която позволява пациентите в мозъчна смърт да се приемат за донори, ако изрично не са дали несъгласието си за това, и също така се обмисля закон за кръстосано донорство (при живи донори).


В момента в регистъра на чакащите за трансплантация у нас има 955 човека. Миналата година е била рекордна за донорството с 22 трупни донори и общо 79 трансплантации за страната. А от началото на 2015 г. досега е имало 6 донорски ситуации с общо 26 трансплантации. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK