Елеонора Мусева, акушерка: Всяка жена трябва да има право да избере с кого и къде да роди децата си

Елеонора Мусева, акушерка: Всяка жена трябва да има право да избере с кого и къде да роди децата си

© Личен архивНа 5 май - Международният ден на акушерката, "Дневник" публикува отново интервютата, с които отбеляза деня през 2014 г. Покрай случая в столичната болница "Софиямед", при който акушерка преби 4-дневно бебе, те са по-актуални отвсякога, а проблемите в професията са вече изцяло на показ.  

Разговаряме с Елеонора Мусева, която е практикуващ акушер. Завършила е професионалното си обучение в България и има няколко години практика у нас. В момента работи като акушер в Hospital General Universitario de Alicante в Испания, откъдето споделя опита си, разказва за професионалните си стремежи и сравнява практиките там и в България.


Защо стана акушерка, какво те привлече в тази професия?


– Връщайки се назад във времето, не си спомням кога точно реших да стана акушерка. За мен раждането винаги е било една мистерия, загадка, която не може да протече без участието и на магия. Исках да разгадая тази загадка, да се докосна до магията. Имах късмета да се уча от една от най-добрите преподаватели и акушерки, а именно Дияна Димитрова (днес доцент в Медицински университет, Варна). Още от самото начало тя ни учеше, че за да станем акушери, трябва да можем да обичаме и уважаваме не само жените, но и всеки един човек.
Какви качества трябва да има акушерката, за да бъде полезна на майките?


- С течение на времето разбрах, че освен любовта към хората, за да може раждането да се развие според физиологията е необходимо много търпение. Затова и акушерката трябва да умее да изслушва, да чува неказаното и да вижда невидимото, да усеща и да чувства, това което усеща и чувства родилката, да умее да въздейства на емоциите ѝ и да разбира нуждите ѝ.


Каква беше реалността на професията в България и впоследствие в Испания? Имаше ли разлика?


- Още като студентка разбрах, че акушерската професия не е толкова самостоятелна, колкото беше в представите ми. Явно имах прекалено големи очаквания.


Няколко месеца след дипломирането ми, повлечена от емигрантската вълна след влизането на България в ЕС, се озовах в Испания. Започнах да работя в една не много голяма университетска болница и разбрах, че ролята на акушерката е точно такава, каквато си я представях. Тя е неотлъчна опора на бъдещите родители, достатъчно добре обучена, за да проследява нормално протичаща бременност, да асистира при едно нормално протичащо раждане и да обгрижва жената и бебето в следродилния период.


Достатъчно ли беше образованието ти, за да започнеш самостоятелна практика, след като напусна България? Какво още трябваше да научиш?


- Теоретическите ми знания бяха напълно достатъчни, но ми липсваше практика, когато започвах в България.


Държа да отбележа, че сега в Испания не съм на самостоятелна практика. Работя в болница в екип с още акушерки, акушер-гинеколози, педиатри и анестезиолози, но когато раждането върви нормално, то е грижа на акушерката и тя решава дали и кога да се уведоми лекар. Със сигурност има още много неща, които да науча, все пак сега "прохождам" в тази професия. Именно за това не спирам да посещавам различни курсове и конференции, чета книги на наши и чужди автори, свързани със женското здраве.


Какви са разликите в начина, по който упражняваше професията преди и сега?


- Определено сега съм много по-самостоятелна от преди. Уважението и доверието на жените е много по-голямо в практиката ми в Испания. Чувствам се свободна да върша работата си по начина, по който ми харесва.


Как протича един твой работен ден?


- Работният ми ден е различен в зависимост от това дали съм в женска консултация или в родилна зала. В женска консултация проследявам нормално протичащите бременности. Назначавам всички необходими изследвания и ехографски прегледи, както и консултации с личния лекар и различни специалисти, социалните служби при необходимост. Давам лекции на различни теми за подготовка за раждането и майчинството, на които присъстват бременната и съпругът ѝ.


Как протича едно твое раждане? 


- В България грешно сме възприели да казваме, че раждането е на акушерката или на акушер-гинеколога. Раждането е на жената и на никой друг. Всички останали просто трябва да се радваме, че имаме възможност да я придружаваме в този магически процес.


Първото нещо, което правя е да се запозная с жената, постъпваща за раждане. Опитвам се да създам приятелска обстановка, разговарям с нея и съпругът ѝ относно това как си представят раждането. Някои двойки идват с предварително подготвен план за раждане, така че го обсъждам подробно с тях. Старая се максимално да се придържам към този план и обяснявам всяка процедура, която трябва да се извърши извън него.


Как процедираш при усложнения в хода на раждането?


- При усложнение на раждането се консултирам с акушер-гинеколога на смяна. В случаите, в които се налага инструментирано или оперативно родоразрешение, оставам неизменно до раждащата (и партньора ѝ), асистирам на акушер-гинеколозите и педиатрите и се грижа за  бебето след това.


Какво е нужно в България, за да променим начина, по който посрещаме децата си на този свят?


- Неслучайно френският акушер-гинеколог Мишел Одент казва, че за да се промени светът, първо трябва да се промени начинът на раждане. Както всеки човек има безусловното жизнено право да диша, да се храни, да се движи, така и всяка жена има право да избере с кого и къде да роди децата си. Всяко дете има право да бъде уважена физиологията на раждането му. Българските жени имат нужда от своите акушерки, които да са до тях през различните етапи от раждането им. Акушерки, които да следят бременността им, да ги подготвят физически и психически за раждането, да проследяват следродилния период, да им помагат при кърменето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK