Новото ръководство на лекарския съюз иска реформа, но не вижда конкретни предложения

Ръководство на БЛС представи своите приоритети. В ляво - д-р Венцислав Грозев

© Юлия Лазарова

Ръководство на БЛС представи своите приоритети. В ляво - д-р Венцислав ГрозевНие сме за реформа, но досега не сме видели достатъчно конкретика от Министерството на здравеопазването. Там където става въпрос за административно сливане на държавни лечебни заведения министърът е собственик и няма как да се намесим. Но за болници с общинска и друга собственост, държим и ще участваме в процеса. Засега сме против сливането на онкологичните учреждения, и подкрепяме протестиращите, но това подлежи на промяна, ако министърът обясни по-конкретно. 


Това отговори на журналистически въпроси днес новоизбраният председател на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той и новото ръководство на съсловната организация - зам.-председателите д-р Галинка Павлова и проф. Огнян Хаджийски, главният секретар д-р Стоян Борисов и председателят на Акредитационния съвет на БЛС д-р Юлиан Йорданов - представиха целите си на първата си официална пресконференция. 


Ръководството коментира и административното обединение на девет болници в София. Грозев заяви, че лекарите не могат да се намесят и единствената им надежда е качеството на медицинското обслужване да не се намали заради промяната. Главният секретар на БЛС Стоян Борисов беше по-остър като коментира, че според него ресурсът, който ще се освободи при сегашните планове, разделен на над 2000 медицински служители в болниците няма да е достатъчен за осезаемо увеличение на възнагражденията. 
Тази година не бихме могли да очакваме кой знае какво увеличение на бюджета за здраве, предвид че бюджетът на Здравната каса е приет. Парите, за които настоявахме да се отпуснат за болниците от резерва на касата - 25 милиона, се оказаха около 15 милиона и е напълно вероятно в последното тримесечие да видим познатия сценарии на недостиг, коментира още новият председател на Лекарското съсловие. Според него с по-добър контрол на разходите може да се спестят значителни суми, но това не означава санкции и орязване на бюджетите наравно за всички болници, а санкции за тези, които нарушават закона, каза Грозев. 


По никакъв начин няма да се съгласим на намаляване на цените на клиничните пътеки. Намалените цени автоматично ще означават увеличаване на обемите на работа, за да може болниците да останат в същите финансови рамки, а това не е от полза за никого, категоричен е той. 


Ръководството на лекарския съюз обяви, че в момента се работи по Регистър на лекарските грешки, като амбицията им е той да е готов и да заработи до година и половина. С един такъв инструмент ще се следи за закономерности на нарушения и лоши практики в болниците и лесно ще се разпознават тези, в които тези случаи са по-често. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Реформата била като да местиш гробище и да очакваш помощ отвътре!

 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Ха-ха!
  Иска реформа, чака предложения.
  Какво всъщност искате, уважаеми?
  Как си я представяте тази велика реформа?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Петърчо Москов искал реформа в здравеопазването,но нямал конкретика!Еврика!

 4. 4 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Ами да дадат предложения!

 5. 5 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Как беше " Крадеца най силно вика дръжте крадеца"
  И тези са така искат ама не искат.....

  Примера долу:

  "Ръководството на лекарския съюз обяви, че в момента се работи по Регистър на лекарските грешки, като амбицията им е той да е готов и да заработи до година и половина."

  Всеки който не иска да свърши нещо започва с "глобални" анализи.

 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Както обикновено когато РБ-тата правят рИформи, не знаят защо, не знаят как, не могат да обяснят, но много искат рИформи... заради самите рИформи...
  Така беше и по времето на предишните рИформи в здравеопазването 1997-2001, които ни докараха до криза в бюджета на здравеопазването, така е и сега, ще дойде още по "кофти" криза в здравеопазването... и пак някой сле 10-на години ще бие тъпана на рИформите в здравеопазването..  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 533 Неутрално

  "Намалените цени автоматично ще означават увеличаване на обемите на работа, за да може болниците да останат в същите финансови рамки"

  Това си е откровено признание ,че си измисляте пациенти, за да ви плащат пътеките!
  Аман от мошеници в здравеопазването!
  Между другото би било интересно да се провери новото ръководство за принадлежност към ДС.

 8. 8 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3601 Любопитно

  ,,Новото ръководство на лекарския съюз иска реформа, но не вижда конкретни предложения,,

  Е ам ето ви предложения ве. Всички частни болници, клиники и лаборатории, вън от държавната здравна каса. Същото се отнася е за лекарите специалисти. Лекарят специалист, кардиолог, ревматолог, травматолог и всички останали специалисти, да работят само на едно работно място, или в държавната болница или клиника, или в частната болница или клиника, както е в цяла европа

 9. 9 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ех... и тези не виждат реформа!

  Всички пречат на добрия министър със светналия (но празен) поглед!

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Ръководството на лекарския съюз може само да прави предложения,не и да налага.

 11. 12 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 374 Весело

  Забелязвате ли как определени коментаторчета се появяват постоянно и пишат рИформи навсякъде под новините, за да направят думата реформа смешна дума, все едно реформите не са най-важното и сериозно нещо, което трябва да свърши това правителство.

  Манипулация чрез повторение, винаги работи в България

 12. 13 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  http://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/

  Ето още, макар че концентрацията на троловете не позволява да отделят 2 часа да прочетат и осъзнаят промените върху които се работи.

  Те знаят само "платиха ми, сега трябва да плюя и да хвърлям кофи с лайна по мишена Х"

 13. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  “Намалените цени автоматично ще означават увеличаване на обемите на работа, за да може болниците да останат в същите финансови рамки, а това не е от полза за никого, категоричен е той.”

  Новото ръководство на БЛС, продукт на чие лоби е?

  I Want To Believe
 14. 15 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ресурсът, който ще се освободи при обединението на 9-те болници вероятно няма да е достатъчен, за чувствително повишаване на заплатите на медицинския персонал, но затова пък чувствително ще спре ограбването на държавата чрез административни дейности. 9 болници си договарят 9 пъти еднотипни дейности и към тях са се накачили една камара фирми-подизпълнители, които предоставят услуги на неконтролирани цени. Надявам се това да спре, когато всички немедицински дейности се управляват от едно място и върху това място контролът е по-възможен и управляем. А когато болниците не плащат на паразитиращите около тях фирми, ще има ресурс да вдигат заплати, да квалифицират и задържат лекари и т.н. Просто е!

 15. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#8] от "сидер":

  е и що , ти какъв си на доктора ,да не си му собственик или пък държавата и болницата да му е собственик ,доктора си е влагал живота и труда в тази диплома ,обикновено е работил достатъчно дълго на държавата за без пари ,както искат всички и затова е време доктора да почне да определя къде и как ще си продава труда ,а не другарите от тази или онази институция ,ти си гледай твоята професия и си събирай парички за доктор ,щото безплатно вече няма да има ,независимо къде си се осигурявал или не .

 16. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  реформата започва с две точки
  1 . начална заплата за лекар 6 минимални заплати ,за останалия медицински персонал 3 минимални заплати ,от там таблицата нагоре според ценза .
  2.регламентирано работно време за всички мед работници с точно определени параметри на дейността ,за която им се плаща и точно колко трябва да е натоварването ,както са добре описани изискванията за дейността и параметрите на всяко заболяване ,само никой не е описал доктора и сестрата колко трябва да работят ,а не както иска сега масата по 24 часа и веднага и безплатно
  3 т От тук нататък всеки може свободно да си иска каквото си пожелае ,стига да може да си позволи и да си плаща услугата на медицинските лица ,вкл и да е недоволен от това или онова и да иска отговорност и големи неустойки за увредено здраве или грешки ,но при едно условие ,че осигурената среда за дейността на медиците отговаря на световния стандарт ,а не на българския , защото в момента осигуровките и нивата им в България са на 30-40 пъти по ниско ниво от останалия свят ,но разходите са си същите като на запад ,а се изисква техника и качество като на елитна американска болница и пациента се чувства недоволен ,ако не му се осигури това немедленно ,е ,време е реформата да е взаимна ,добри осигуровки ,добро заплащане ,добра техника ,добра подготовка и качество на работа на медиците ,доволни пациенти ,нали така трябва да стане и ли може би не така .

 17. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#15] от "osho":

  Има логика в мнението ти.

 18. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#8] от "сидер":

  1. Европа се пише с главно Е
  2. Защо не се подготвите да проверите фактите и тогава да пишете евентуално глупости
  Колко пъти да ви показвам ,че има едновременно работа и с държавни здравни фондове и частна практика на лекаря в Европа:
  Колкото и да ви е чудно лекарите специалисти например във Великобритания работещи за Националната Здравна Служба (NHS) ,която е държавен работодател имaт право на частна лекарска практика във време извън договора с NHS . Преглеждат на свободен прием. всички ,които не искат да преглед не по реда на листата на чакащите за консултация
  Болниците също работят и чрез NHS и с платени услуги.
  За тези които не вярват ,че лекарите във Великобритания работят и в държавната и в частната сфера едновременно, ви намерих един произволно избран специалист:
  Dr David Brull Consultant Cardiologist

  http://www.privatecardiologist.co.uk/contact.html

  Ако знаете поне малко английски ще ви стане ясно какво пише

  PRIVATE PRACTICE

  Dr Brull sees patients in consulting rooms in central London and also at The 999 Medical & Diagnostics Centre.

  Inpatient procedures are carried out at The Harley Street Clinic.

  Consulting Rooms

  76 Harley Street
  London W1G 7HH

  Clinic Times
  Wednesday Morning 8:30am to 12:30pm
  Friday morning 10:00am to 12:00pm

  Appointments
  Telephone: 020 7631 3276
  Fax: 020 7631 4476
  Email: [email protected]


  NHS Appointments

  Consultant Cardiologist and Honorary Senior Lecturer
  The Whittington Hospital NHS Trust
  Highgate Hill, London N19 5NF
  Secretary: 020 7288 5290
  Fax: 020 7288 5010

  Consultant Cardiologist and Honorary Senior Lecturer
  The Heart Hospital, University College London Hospitals
  16 - 18 Westmoreland Street, London W1G 8PH
  Telephone: 020 7573 8888

  тоест И ЧАСТНА ПРАКТИКА И ДЪРЖАВНА (NHS)

  а ако не сте си направили изводи - учете английски език, явно ви е слаб...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "polux":

  Най-лесното е да обидиш човека..

 20. 21 Профил на Orlyn Babew
  Orlyn Babew
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Крайно време е да разкараме доячите на заплати така наречени Блс файда от тях няма. Новите заплати са факт благодарение на г-н Москов а не на тия мазни кръшкачи

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK