След оплакване здравното министерство отново обясни защо едни лекарства са по-скъпи от други

След оплакване здравното министерство отново обясни защо едни лекарства са по-скъпи от други

© Георги КожухаровУважаеми господин Москов,

баща ми е обичаен пенсионер, с обичайна пенсия, с обичайни вероятно за възрастта си заболявания, като едното от тях е карцином на простата. Като цяло ежемесечните му разходи за медикаменти са 50-60 лева които той като дисциплиниран пациент чинно отделя от пенсията си. Днес дойде датата за ежемесечното му пазаруване на медикаменти. Бях учуден когато аптекарката ме попита дали желая да ми изпълни рецептата по протокол за Калутид. Разбира се, отговорих и аз. Тя каза, че от този месец се доплаща. Но това са лекарства за онкологично болен, отговорих и аз, ще доплатя, надали е крупна сума. Ами крупна е, с неудобство ми каза тя. Касата поема част от общата цена, 170,88 лв., а на мен е оставила да доплатя част в размер на 119.46. 

Това написа във "Фейсбук" Бойко Гаргов и попита: Господин Москов, как смятате, баща ми, обичаен пенсионер с обичайна пенсия, дали може да си позволи това лечение? Гаргов коментира, че се чуди дали поскъпването на животоспасяващи лекарства не е политика за намаляване на разходите за онкоболни и възрастни по естествен път и допълва, че се надява да не е вярно, а случаят да е недоразумение.  


<strong>Източник: </strong>Бойко Гаргов <a href="https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203960351996009&set=o.356285984443120&type=1&theater" target="_blank">във "Фейсбук"</a>

Източник: Бойко Гаргов във "Фейсбук"


Писмото на Гаргов събра внимание в социалната мрежа и достигна и до здравното министерство, а министър Петър Москов го коментира и пред здравната комисия в парламента по запитване на депутатите. Без да назоват директно причината, информацията изведена от министерството показва, че лекарството е най-скъпото в категорията си и има по-изгодни алтернативи. 


Справката в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти показала, че цената на търговец на едро на лекарството Калутид за 10 таблетки е 66.44 лв, като тя е валидна от август 2009 г., посочват от МЗ.
В същото време в Позитивния списък са включени 7 лекарствени продукти със същия състав (с международно непатентно наименование Bicaludamide), които са отпускани по лекарско предписание и заплащани със средства от бюджета на НЗОК на 100% спрямо референтната стойност.


Разминаването в цените обаче идва оттам, че в опаковката на Калутид са 10 таблетки, а в останалите хапчетата са по 28 или 30 броя. Здравната каса покрива 100% от референтната стойност на продукта, която за тази група е формирана по друго лекарство и е 24 лева за 28 таблетки.  


"Дефинираната дневна доза е 50 mg, т.е. една опаковка от 30 или 28 таблетки покрива месечния курс, докато при 10 броя са необходими 3 опаковки за един месец. Посочените в сигнала 9 опаковки са за тримесечна терапия.", уточняват от Министерството на здравеоразването. Между седемте лекарства с идентичен състав в позитивния списък максималното доплащане за пациента варира от 49 стотинки за опаковка Бикусан за 30 таблетки до най-скъпото - 57.87 лв. за Калутид.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  А Тончо как се пенеше как Москов направил лекарствата за онкоболни безплатни.

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Използвам Zovirax очен! От как поевтиня с още 1-2 лв, съвсем го няма по аптеките! "Не било забранено да се изнася за 3-ти страни" Вдигнете му цената мъничко, наместо да го нам съвсем! Но някой са твърде заети с "нареформиране"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Това е временно , просто в здравното министерство са толкова объркани , че се чудят какво да направят.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 4. 4 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хубаво обясняват, ама няма кой да ги чуе. Те болните отдавна се споминаха благодарение на здравната ни реформа.

 5. 5 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 435 Гневно

  Цитат: Между седемте лекарства с идентичен състав в позитивния списък максималното доплащане за пациента варира от 49 стотинки за опаковка Бикусан за 30 таблетки до най-скъпото - 57.87 лв. за Калутид"
  КОНСТАТАЦИЯ:
  7 лекарства
  идентичен състав!!!
  цена: 0,49 лв. - 57,87 лв. !?!
  ИЗВОД: .......................

 6. 6 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да видим социалнозначимия пакет.Опасявам се,че преминаваме от неофициално платено здравеопазване към официално такова.Честито на печелившите...не,не са пациентите.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Защо не зададете въпрос на ПМ защо едни лекарства БЕЗ ЗАМЕСТИТЕЛ ги няма по аптеките от ДЪЛГО време? Zovirax очен

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1047 Гневно

  Това са докторските игри.Здравната каса и здравното министерство са непричом в тази игра,тъй като всичко е за сметка на пациента.Давал съм примери,мога още да дам,но всичко си е проблем на пациента.А той,пациентът,е особен вид глупак,трудно ми е да го разбера.Когато аптекарят му говори за лекарства,той гледа на кръв,и е по-съгласен да се разголи в аптеката,за да бъде прегледан,но нищо от това,което му се казва за лекарствата,не иска да приеме.Квото каже Джипито,това е.

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Знам как ще бъде приет коментарът ми, обаче не мислите ли, че е правилно все пак децата да поемат лечението на родителите си, а не това да правят други семейства, които имат също толкова големи разходи по отглеждането на своите малки деца? За мен по-големият проблем в здравеопазването е как хора съвестно плащащи с години здравни вноски, след това трябва да се изръсят хиляди левове за да може жената в семейството да роди нормално и да получи елементарни грижи, а не че някой трябва да си доплати лекарствата за хилядите болести, голяма част от които си е докарал сам с безхаберието си. Погледнете нашите "нормални" пенсионери и ги сравнете със същите от Западна Европа, САЩ, Япония и т.н. Нашите не приличат на хора, а ония са абсолютни свежарки. И то при положение, че са имали доста по-изпълнен със стрес и работа живот от този воден от дядовците и родителите ни по тошовото безвремие. Крайно време е да назоваваме нещата с истинските им имена - "безплатно" няма, а що се отнася до здравеопазването пък съвсем. То е безумно скъпо. И след като очевидно не стига за всички, за мен децата са с предимство пред всички останали.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  " След оплакване здравното министерство отново обясни защо едни лекарства са по-скъпи от други "

  Не се заяждам, но в духът на днешните резултати от матурите по БЕЛ, след думата "оплакване", би трябвало да има запетая...

  Форумът е в будна кома...
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Батака с лекарствената мафия е толкова голям,че решаването на въпроса няма да стане бързо и лесно.Но все трябва да се почне отнякъде.

 12. 12 Профил на bai_ui
  bai_ui
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Байо, ще ми се да те питам, когато някой ден яйцето ти опре до д..то, пак ли ще си с такава трактовка за нещата. Щото никой не е цял живот здрав и никой не е цял живот млад и никой не ще да падне на ръцете на децата си.
  Дай боже цял живот да плащам солидарно и други да ги ползват тия пари. Няма да им диря сметка изобщо.

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#12] от "bai_ui":

  Ами аз живея така, че ако някой ден ми опре каквото там пишеш, да мога аз или децата ми да се оправим. Ако не просто ще си отида, защото ми е дошло времето. Но никога, по никакъв повод няма да рева, че някой е длъжен да се грижи за мен. И освен това се научете, че "всички плащат различно, а ползват еднакво" не е солидарност, а рекет. Щото сега аз плащам максимумът (заедно с още около 90 000 души по последни данни), а реално не ползвам нищо не щото никога не ми се налага (най-малкото нося очила и имам хронично заболяване), а щото си плащам отделно на частен фонд. Че на всичкото отгоре трябва и да се чувствам виновен, че на някой не му платили скъпите лекарства. На мен кой ми плаща? Тоя дето се е оплаквал във фейсбук ще ми плати ли изследванията дето ще си правя другата седмица? Да му пратя един касов бон като на снимката, а?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Крайно незадоволително обяснение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#13:"Тюфлекчия"]Ами аз живея така, че ако някой ден ми опре каквото там пишеш, да мога аз или децата ми да се оправим. Ако не просто ще си отида, защото ми е дошло времето. Но никога, по никакъв повод няма да рева, че някой е длъжен да се грижи за мен. И освен това се научете, че "всички плащат различно, а ползват еднакво" не е солидарност, а рекет. Щото сега аз плащам максимумът (заедно с още около 90 000 души по последни данни), а реално не ползвам нищо не щото никога не ми се налага (най-малкото нося очила и имам хронично заболяване), а щото си плащам отделно на частен фонд. Че на всичкото отгоре трябва и да се чувствам виновен, че на някой не му платили скъпите лекарства. На мен кой ми плаща? Тоя дето се е оплаквал във фейсбук ще ми плати ли изследванията дето ще си правя другата седмица? Да му пратя един касов бон като на снимката, а?
  [/quote]

  Гаден буржоа. Ти си за Белене.

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Истината е една: в България лекарствата са скъпи, някои много скъпи! Всичко е разпределено и монополизирано!
  Често пътувам до Турция с един мой приятел. Купува си лекарствата за сърце и подагра на два пъти по-ниски цени! Директно с нашата рецепта, във всяка една тамошна аптека... Само едното беше с различно име. Подчертавам на два пъти по-ниски цени!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#11:"rosiraycheva50._"]Батака с лекарствената мафия е толкова голям,че решаването на въпроса няма да стане бързо и лесно.Но все трябва да се почне отнякъде. [/quote]

  Абе пич , ти на ударен ли се правиш , никаква борба с лексрстваната мафия не е започвала , а се преразпределя баницата и не само това , ами и се товарят пациентите да купуват по некачествени лексртва генерици за повече пари , а всъщност цената им е в пъти по ниска.

 18. 18 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А бе многознайници-за всичко питате министъра- той да не е бюро справки? Защо не питате - кога здравните вноски ще се плащат от всички, лекарите са длъжни ли са да търпят насилието и да получават мизерни заплати? Задавайте въпроси на себе си-ЗАЩО?Когато намерите отговора пратете го на д-р Москов!

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#1] от "takeshi303":

  Вземи чети кой какво е казвал и тогава коментирай, неграмотник...

  А тук поредната идиотска опорна точка отече..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  До коментар [#12] от "bai_ui":
  Баба, лека й пръст си отиде на 88г. Някъде след като навърши 80-те почнаха болежките.
  Ние всички - деца и внуци и викаме да я водим по доктори и болници, а тя - "Срамота, дърта жена като мен да ходи по болници и доктори. Ами то там има млади хора болни - докторите с тях д се занимават, не с мене."
  Тати като закъса със здравето си пиеше ичкията до последно и вси повтаряше - "Ти видял ли си вол да смуче от телето?"
  Байо, вечен и вечна младост няма.
  Крадци и мошеници също няма да свършат.
  Жалко е, че тези иначе добри хора са ги вкарали в схемата дето Москов и хората му се опитват да разритат.
  Разберете, от илачи в България се краде с милиарди.
  Ние си унищожаваме нацията.
  И ако сега дават по телевизията палати на джебчийки, митничари, прокурори, съдии бедна ви е фантазията за кво иде реч в тия дето шиткат илачите.
  Жал ми е за тоя син дето са го вкарали във филма да рони сълзи по телевизията, че не можел да купи от най-скъпото лекарство за баща си и иска всички млади хора в България да отделят от си допълнително. И покрай неговия баща да се уреди вносителя на илача с воаяж до Бали с гаджето си.

 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Позитивно, мозитивно, реимбурсване - това е положението. Москов завоалирано съобщава на матряла, че може да се лекува с генерични медикаменти, но фирмените не са разрешени. Който не харесва реформата - да духа таратора. Наздраве и да живей!

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Държавната "политика" по отношение на лекарствата е хаотична и е в услуга на големите производители и търговци на едро.

 23. 23 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Какъв е проблемът човекът да ползва по-евтино лекарство със същия състав?

  Според мен въпросът е защо не са му предложили на човека и по-изгодните варианти да си избере според възможностите, като разбира се се провери кои фирми са с по-добра репутация. Също така от аптека до аптека има разлика.

  За оригиналните препарати, справедливо или не, се плаща повече, и това скоро няма да се промени, защото фирмата създател е платила много за разработка( макар, че по последни данни милиарди за разработка на ново лекарство са преувеличени, по-скоро са стотици милиони $)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#8] от "vjacho":


  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  уважаеми господа , системата не е виновна за тези колизии , просто въпросния пенсионер ,който наистина се нуждае от лечение няма нито един лев здравна осигуровка от поне 15 години назад ,бил плащал някога ,някъде ,парите ги няма ,а и той е ползвал и тогава абсолютно безплатни здравни услуги ,сега той се води осигурен ,на база минимални вноски от държавата ,които е много спорно дали са вкарвани в НЗОК от страна на държавата ,тоест вкарвани са едни минимални суми от няколко лева ,които е ясно ,че няма как да му покриват лечението , скъпите лекарства без някой друг да помага или сам да си плаща .Защо всички пак почват да скачат как здравната система крадяла ,как докторите са виновни как не знам какво си ,не ,не е така ,истината е ,че близо 4 милиона пенсионери ,деца ,държавни служители нямат нито лев осигуровка плащани самостоятелно от тях ,а се прави социализъм дубайски тип , държавата се опитва да плаща за тях , дава минимални суми ,които не покриват не лекарства ,а дори 2 лекарски прегледа ,а изисквания и условия за това са пълен пакет здравни услуги ,което пациента тотално забравя ,че не е безплатна даденост вече ,освен това всички са и безкрайно недоволни ,че не им се поемат лекарства ,че клиниките им не са лукс категория ,а тях не ги лекуват най малко на ниво професор ,какво е това едно просто джипи да ги обслужва 24 часа ,а те да са освободени и от такси и да си правят каквото си искат ,да го търсят когато си искат ,щото джипито е безплатно такси и роб на всеки ,ами такъв филм няма .ОТ нова година уважаемия пациент ще има основен и допълнителен пакет услуги ,в рамките на основния ще се лекува по определени правила ,но със сигурност в допълнителния ще има опция да се лекува с най скъпото лекарство в света ,тоест както лекуват примерно американския президент ,само че ...... няма да му е безплатно ,всеки който желае такъв лукс ще се осигурява в допълнителен фонд по стотина лева месечно и ще му се осигурява всичко на ниво , последните оферти от компаниите за здравни осигуровки са на ниво 25% от застрахователната сума се внася всеки месец ,тоест за въпросния пациент с тумор на простата процедурата е такава ,ако се е разболял благодарение на това ,че не е посещавал личен лекар и няма профилактика и рака му е установен късно , застрахователя няма да се съгласи да му поеме нищо ,пациента ще си плати всички луксове затова ,че е бил безотговорен и не е посещавал задължителни от 15 години прегледи с определени критерии,ако е посетил и е открит при рутинен преглед цялото лечение ще му се поеме до определен пакет ,но от там нагоре ,ако не иска да пие най евтиното лекарство ,а държи да се лекува като американски президент ,вади си осигурителната книжка с внесени години назад вноски ,ако има сума стигаща за необходимите лекарства и консумативи ,застрахователя му поема всичко ,ако не стигат ,си доплаща .Такива сърцераздирателни писма от рода ,как бил плащал някой на някой и т .н ,в случай ,че този някой се осигурява от държавата на цена на кутия цигари и този някой е безкрайно недоволен от цялата здравна система вече свършва.Недоволните си бръкват в джоба ,покриват си реалните разходи и изведнъж ще станат много доволни ,апропо ,така както са всички пациенти по света .Не може както въпросния господин показва баща му да се лекува по световен стандарт ,всички българи да се лекуват също на световно ниво , това да е без пари за тях и те да недоволстват безкрайно много ,при все ,че от тях никой не изисква никаква отговорност за действията им и бездействията им относно собственото им здраве ,ясно е ,че така няма да стане ,затова ,за да има взаимно уважение ,качество и удоволетвореност двустранно ,трябва всеки да има не само финансово участие ,а и да изпълнява изискванията на застрахователите ,в случая здравната каса за профилактика ,така добре описани в законите .

 25. 25 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#22] от "daam":

  държавна политика няма , фарма фирмите правят политиката и подкупват всичко ,това разбира се става само в България и затова аптекарите прибират 30 % от парите на НЗОК ,а и поне 50% на парите на пациенти доплащани за здраве - апропо докторите вземат само 3% от въпросната сума , а са 10 пъти повече от аптекарите ,разбира се всички недоволства са срещу лекарите ,които са принудени да обслужват почти безплатно на невероятна цена за високоспециализирания си труд ,сравнено с останалия нормален свят , никой не недоволства срещу фарма мафията ,въпреки ,че купува всяко хубаво лекарство на цена 3-4 пъти по скъпо дори от съседните страни ,явно ,че се прави далавера .

 26. 26 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Москов завоалирано съобщава на матряла, че може да се лекува с генерични медикаменти"
  Да и така е ораеилно, защото ТЕ СА СЪЩИТЕ КАТО ОРИГИНАЛНИТЕ. На ЗАПАД БЕЗПЛАТНИ са САМО ГЕНЕРИЦИТЕ, защото иначе здравната система НЯМА да ИЗДЪРЖИ на ФИНАНСОВОТО натоварване от оригинални медикаменти. Но пак подчертавам - това, че има ПО-ЕВТИНИ лекарства със СЪЩИЯ състав е трябвало да бъде ОБЯСНЕНО ЯСНО на пациента. Разбира се, случва се оригиналните медикаменти за кръвно налягане напр. да дадат по-добър резултат, защото помощните вещества са по-добре подбрани и ефектът е по-постоянен през денонощието, но това се преценява отделно за всеки медикамент като натрупаш опит, и изборът трябва да се предостави, защото цената е доста различна.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  максимума ,който ти плащаш е на ниво 60 лв за твоята здравна осигуровка ,другата е за работодателя ти , тоест за 30 евра осигуровка ,пробвай някъде по света да обясниш ,че си здравно осигурен и ти се полага всичко безплатно ,избери си дестинация ,свободен си ,те ще те обслужат достойно , ще те пуснат чак до рецепцията да обясниш на рецепциониста ,че всичко ти се полага безплатно ,само дето няма да стигнеш даже до лекар ,това е разликата с нормалния свят ,затова са и всички недоволни ,свободния достъп до лекарите в България доведе до обезценяване ценностите на хората и те смятат ,че лекарите са безкрайно и денонощно задължени на всички и то задължително безплатно ,такива филми няма ,аз например продължавам да питам за въпросната родилка от Тетевен ,която навсякъде обвини докторката ,която е поела раждането и ,тя посети ли 4 пъти в последния месец гинеколога си ,правени ли са всеки ден записи на тоновете и и как така изведнъж се оказа без причина с тесен таз и невъзможност за раждане в провинциялна болница ,където дори няма анестезиолог ,как стават тези неща и родилката ще има ли отговорност или само докторката ,която ще си плати за грешките ,но ако всичко беше ок нямаше да се стигне до грешки на доктор на първа линия с 30 години стаж ,нали ,изведнъж стана убиец, и що .

 28. 28 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Явно касата е сменила генерика, който реимбурсира 100% , защото се е появил по-евтин такъв, а лекаря не е знаел това за да предпише именно него.
  Проблем няма, само излишна драматизация от страна на пациента.

 29. 29 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lemmy":

  Всяка една здравна каса на света плаща оригиналния продукт само докато му падне патента и не се появи по-евтин заместител. И винаги се плаща най-евтиния генеричен заместител. Малко се информирай преди да се гневиш

 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2067 Весело

  До коментар [#29] от "lacrima":

  Това в твойта здравна каса може да е така, но света... е доста по-широко понятие от кочината, ръйш.

  http://www.bvog.com/?post=IDfCfBjrwLD3m8Gt1

 31. 31 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#26:"Logicbg"]Да и така е ораеилно, защото ТЕ СА СЪЩИТЕ КАТО ОРИГИНАЛНИТЕ.[/quote]

  Не знам как на Запад , защото е много общо , но в страните , които съм бил това е така , в Англия дори не са безплатни , а бяха по 6 паунда без значение от цената им , останлото се поема от държавата. Този подход с генериците е правилен, но поне да излезе да го каже , а не да се крият като мишки и хората да имат право на информиран избор и да съгласуват лечението си с лекаря, някои генерици не отстъпват на оригиналните продукти и не проблем да се проведе лечèнието с тях, но има и разлика в резултатите между два продукта с едни и същи съставки. Мит е , че генериците имат същите качества , защото активните вещества били еднакви, помощните вещества са също много важни за усвояването и за страничните ефекти, една и съща съставка може да дава различно усвояване и странични ефекти в зависимост от помощните съставки.

 32. 32 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#21:"Lemmy"] Москов завоалирано съобщава на матряла, че може да се лекува с генерични медикаменти, но фирмените не са разрешени. Който не харесва реформата - да духа таратора. Наздраве и да живей! [/quote]
  Нищо дори не обяснява , крий се като мишка . А както казах и по горе това всъщност държавата да поема най евтините медикаменти е не правилно, а належащо, който иска по скъп да си доплаща. Примерно евтиният медикамент струва 20 лева , държавата дава 15 , а пациента 5 лева , ако някой иска скъп държавата да му даде пак 15 лева , а той да си доплати по голямата разлика от джоба. Но това да не става по служебен път и на тъмно, а да се знае , и пациент и лекар да се разберат предвид нуждите на пациента и финансовите му възможности.

 33. 33 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако някоя здравна каса по света може да си позволи да плаща оригинални препарати, чудесно. Но не са много. Нашата също не може.В САЩ също плащат застрахователите за генерици, не защото не могат, а защото е икономически и здравно разумно, а и трябва да останат пари за компютърна томография, магнитен резонанс, процедури и др., заплати за служителите. Вярно е, че се оказва, че най-добрите здравни грижи са в щата, където са регистрирани здравните застрахователи, но това е друг проблем.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 885 Весело

  До коментар [#21] от "Lemmy":

  В случая не Москов е виновен, а тези дето "бързаха" преди 18 години да приватизират фармацевтичната промишленост, аптеките и да правят рИформи в здравеопазването ей така, както на сърце им лежи....

  Сега Москов трябва да оправя кривите краставици .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 885 Весело

  До коментар [#28] от "lacrima":

  Проблем има и то много голям, особено ако имаш диагноза карцином на простата ... да се надяваме че ще те подмине подобно нямане на проблем....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivan ivanov":

  То добре сте защитили съсловието,към което вероятно принадлежите,но да вземете и да се поинтересувате,например, колко от аптеките в България са собственост или съсобственост на лекари,с каква професия са главно търговските и медицински представители на фармацевтичните компании,аз мисля че почти всички са доктори,почти,защото тук-таме има останал и по някой фармацевт.
  А този конкретен случай,визиран в статията,може лесно да се разреши с малко повече морал и информираност от страна на едните и другите.

 37. 37 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  [quote#27:"ivan ivanov"]максимума ,който ти плащаш е на ниво 60 лв за твоята здравна осигуровка ,другата е за работодателя ти , тоест за 30 евра осигуровка ,пробвай някъде по света да обясниш ,че си здравно осигурен и ти се полага всичко безплатно[/quote]
  А какво общо има осигуровката с конкретния случай:
  Предлагам на пациента да отиде при личния си лекар и вместо Престариум-ко 5/5,да му изпише по Здравна каса Запринел А 5/5.Правя го за да му спестя 20 лева.Пиша го на латиница заедно с кода,за да не затрудняваме лекаря.Помолих го да не казва на личния си лекар,че аз съм направил предложението.Знае се каква ненавист си навличат хората,които разпространяват истината.Но и това не помага.Защото лекарят казал:Не може,в Запринел А няма диуретик!!!!!! Като че ли в Престариам-ко има!!!! Да се чудиш как да постъпиш.Ако пациентът беше казал,че аз го изпращам,лекарят нямаше да изтърси тази глупост,но можеше пък друга щуротия да измисли.

 38. 38 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "indonesia_bg":

  Няма какво да се гневиш, а избери генеричните продукти. Всеки медикамент изминава дълъг път докато стигне до пазара. Инвестициите са в милиарди евра. След това има период в който медикаментът е защитен с патент. През това време производителят слага висока цена за да избие направените разходи и да формира печалба. След изтичане срока на патента може да се произвежда от всички производители на пазара. Това са генерични компании без развойна дейност, произвеждащи лекарства с паднал патент на доста по-ниски цени.

 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  То цените на лекарствата не е като да намалиш тази цена на лекарския труд и те да си работят. Цените са на произодителя отчитащ вички разходи и там комунягите няма какво да правят. Ако шантажират производителя - той си отива . Справка Ривотрил, справка ваксините.
  А който иска екстри ДА СИ ОСИГУРЯВА СЕБЕ СИ,ДЕЦАТА СИ И РОДИТЕЛИТЕ СИ ДОПЪЛНИТЕЛНО. С 20-30 евро месечни здравни вноски ,кой платил, кой не -не става. За лимити на болниците всички са ЗА, ама когато нещо лично ги засегне -'защо така' и 'моля някой да плати вместо мен' , нали....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 40. 40 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално


  До коментар [#8] от "Вячеслав Атанасов":

  Драги, лекарят не се интересува от цената на един медикамент, нито има време да се рови и сравнява цени в списъци от 100 страници , както и архитектът не се интересува от цената на тухлите и цимента Лекарят е експерт , който назначава терапия на базата дали е ефективна, а не сиромахомилски да смята колко ще плаща пациентът. Ако пациентът иска да му е евтино да пие аспирин, да пали свещи и да не забравя молитвите, може и да прескочи трапа. Всеки ден някой се пазари в кабинетите на лекарите 'Ако може по евтино' . Абе искаш ли да се лекуваш или искаш да ти е евтино и да си платиш с живота ги питам ? После в здравните бакалии , наречени аптеки им сменят лекарствата с по-евтин антибиотик или някой 'генерик' съдържащ нишесте и други 'пълнители' , после се чудиш защо не върви лечението....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 41. 41 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2514 Весело

  До коментар [#27] от "ivan ivanov":

  Ти очевидно не разбираш писан текст. Учи се до 4-ти клас. Айде сега се върни, прочети ми поста отново и помисли малко какво е искал да каже авторът. Щото въобще не съм казал, че за здравната осигуровка, която държавата ми одържа насила (и тази дето уж плаща работодателя пак е за моя сметка, ама ти няма как да го схванеш очевидно - щото на работодателя не му пука дали парите отиват директно при мен, или държавата ги прибира, но както казах за да се схващат такива неща се изисква малко повече капацитет) мога да искам каквото и да било - именно за това СИ ПЛАЩАМ (прочети го два пъти) допълнително за услугите които ползвам. Та не разбирам защо аз го правя честно и почтено, а някой друг иска държавата да ме щави още, за да му е безплатно на него? Прочети поста поне три пъти преди да постнеш поредната простотия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 42. 42 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#35] от "boby1945":

  Боби, "проблемът" не е подминал и моето семейство. Та освен, че имам диплом по въпросите, имам и лични наблюдения. В конкретния случай драма с лекарствоснабдяването няма. Лекарството е налично, при това направо си е евтино - 100-200 лева за онколекарство си е евтинийка. Купувала съм в пъти по-скъпи лекарства и то с връзки и достатъчно търчане насам и натам. За това, вярвай ми, този пациент няма драма с лекарствата си.

 43. 43 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lemmy":

  Не работи линка, за съжаление

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 885 Весело

  До коментар [#42] от "lacrima":  Щом казваш!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#36] от "Вячеслав Атанасов":

  собствненост на действащи доктори ,работещи на първа линия няма , бъди сигурен ,има собственост на търгаши ,които имат по случайност докторски дипломи ,в повечето случаи с родители аптекари ,объркали отрочето си ,познавам много такива , много са арогантни дори към нас ,колегите си ,които работим ,тези хора нямат нищо общо вече с лекарската професия

 46. 46 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тюфлекчия":

  виж сега ,учил съм не до 4 ти клас ,както ти си преценил ,явно си стигнал случайно до 7 ,значи си с поне основно ,а и поне 20 години след това ,зная какво искаш да кажеш и можеш ли да си представиш ,предполагам ,че не можеш ,щото ти е също много слаб капацитета ,трудно мислиш ,че и аз също съм пациент и също като тебе плащам навсякъде своето лечение ,при все ,че съм лекар на първа линия ,познавам всички тези ,които ще ме лекуват на всички нива ,вкл и най добрите професори в страната , предпочитам да си плащам навсякъде ,защото ми е също като тебе мил живота , за разлика от тебе не плащам осигуровка върху максимума от 24000 лв ,а само корпоративния ми данък е над 24000 лв от фирмите ми ,та искам да ти кажа мислителю ,не си само ти , нито аз ,такава е системата ,затова е време реформатори или нереформатори ,да вземат да въведат ред , за да можем ние с тебе да не сме дискриминирани ,тоест да плащаме хем най големи вноски и данъци и хем след това нищо да не ни се признава от тези вноски , а другия ,който няма никакво участие в системата като например инвалида и средния пенсионер ,да идва и арогантно да ми обяснява как аз като лекар съм му задължен денонощно , а на това отгоре вместо да е благодарен за грижите от години полагани за него да е крайно арогантен и недоволен ,че не съм му осигурил лечение на ниво американския президент ,хората нямат чувство за мярка и за отношение към тези ,които се грижат за тях ,в случая се получава и безкористно ,що ,ами щото никой нищо не плаща за тях ,това е все едно тебе да те задължат ,да ти дават там нещо си като заплата ,ама след това да ти я удържат и денонощно да обслужваш ей такива другари ,накрая в касичката ти за дейността с тях да ти остават 0 лв ,е и ,кво правиш.

 47. 47 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#45:"ivan ivanov"]собствненост на действащи доктори ,работещи на първа линия няма , бъди сигурен[/quote]
  Това,естествено,го приемам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK