Касата не може да осигури лекарство на човек с рядка болест заради юридически проблеми

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаИзбори 2022

Възрастен мъж с рядкото онкологично заболяване миелофиброза не може да получи скъпо лекарство, одобрено от здравната каса, заради юридически проблеми. Въпреки опитите на дъщеря му да изиска медикамента по каналния ред, а след това и да се обърне директно към управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов и медиите, човекът вероятно няма да го получи преди 1 януари 2016 г. Тогава може да е твърде късно. 


В отворено писмо до шефа на Националната здравноосигурителна каса Елена Дянкова описва баща си като "най-добрият татко на света" и моли той да не бъде оставен без лечението, което струва 13 хиляди лева на месец.


За миелофиброзата, с която е диагностициран баща й, жената казва, че е била "нелечима и страшна рядка болест на костния мозък", но вече не е, защото от 5 години има животоспасяващото лекарство, което вече е одобрено от Европейската агенция по лекарствата с автоматично действие и за България. Също така лекарството е включено в Позитивния лекарствен списък с положително становище от НЗОК. Според нея хапчето е единственият шанс за спасяването на живота на баща й и с всеки ден, в който не го пие, този шанс се стопява. 
От пресцентъра на здравната каса потвърдиха за "Дневник", че медикаментът фигурира в Позитивния списък, но юридически проблеми на този етап спират отпускането му. За да може да се покрива от фонда, за лекарството и конкретната диагноза трябва да се състави анекс към тазгодишния Национален рамков договор (НРД) между касата и лекарите. Бащата на Елена Дянкова е единственият пациент потърсил това лекарство, затова досега не се е налагало подобно анексиране.


Допълнителен проблем е и, че не са предвидени пари в годишния бюджет за медикамента, макар че ако се анексира незабавно ще започне да се изплаща, уверяват от пресцентъра на НЗОК. Все пак най-вероятната дата за начало на отпускане на лекарството е 1 януари догодина, допълниха от там. 


"Оставянето на хора да умират при наличие на лечение е пасивна евтаназия. Д-р Комитов, лекарството  е тук, в България. Стои някъде в някой склад и събира прах, докато хората умират на метри от него. Не позволявайте това да се случва", моли в края на писмото си Елена Дянкова. От касата коментираха пред "Дневник", че тя ще има официален отговор до една седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK