Пикът на затлъстяването води до скок на разпространението на диабет на световно равнище

Пикът на затлъстяването води до скок на разпространението на диабет на световно равнище

© Надежда Чипева, КапиталСтепента на разпространение на диабет на световно равнище се е увеличила с почти 50% през последните две десетилетия, сочи цитирано от New York Times изследване. Основната причина за това е увеличаването на затлъстяването в развиващия се свят.


В развитите държави тази връзка се наблюдава от няколко десетилетия, но в последно време и развиващият се свят, най-вече Китай, Мексико и Индия, също следва тенденцията.


Според изследване, публикувано в британското медицинско издание The Lancent, разпространението на диабет на световно равнище се е увеличило с 45% между 1990 и 2013 г. Най-голям е пикът при диабет тип 2, който обикновено се свързва със затлъстяването.
Като цяло в развиващия се свят смъртността от заразни болести като малария и туберкулоза намалява, за сметка на това се увеличава смъртността от хроничните, например диабет и рак. Тази тенденция се свързва пряко с икономическото развитие и увеличаването на продължителността на живота, но изправя правителствата пред нови проблеми, свързани с нови и по-скъпи лечения за тези болести.


Изследването на Institute for Health Metrics and Evaluation се основава на повече от 35 000 източника на данни в 188 страни и измерва степента на опредено хронично състояние, изчислявайки процента от населението с нея за разглеждания период, година по година.


Установява се, че броят на хората, които живеят с хронични състояния, като цяло се е увеличил благодарение на ръста на цялото население и продължителността на живота, но степента на хроничните състояния малко е намаляла – до 110 на 1000 души през 2013 г., в сравнение със 114 на 1000 през 1990 г


Най-разпространените хронични състояния също не се изменят – това са болките в гърба, клиничната депресия, анемията, болките във врата и оглушаването. Диабетът пък се изкачва до 7 място през 2013 г., в сравнение с 10-о през 1990 г.


Китай е сред основните фактори за повишаването на разпространението на диабет, като през разглеждания период то се е увеличило с 56% в страната. В САЩ обаче ръстът е дори по-голям – 71%. В Саудитска Арабия болните от диабет се увеличават с 60%, в Мексико – с 52%.


Саудитска Арабия е на първо място по разпространение на диабет със 17 817 на 100 000 души през 2013 г. - над два пъти повече от Китай, където това са 6630 на 100 000. Професор Тео Вос, който взема участие в проекта, отбелязва, че въпреки че разпространението на диабет се увеличава значително, смъртността от него спада.


Диабетиците живеят по-дълго, казва той, най-вече понеже здравните системи се справят все по-добре с предотвратяването на смъртните случаи от усложненията на болестта. В САЩ степента на развиване на усложнения, в това число сърдечни пристъпи, удари и бъбречна недостатъчност, е намаляла рязко вследствие на по-добрите медицински услуги и лекарства. Развиващите се, страни, например Китай, също се справят все по-добре.


"Проблемът тук, е че за лекуването на хроничните състояние са необходимо много повече ресурси на здравните системи", казва Вос. Засега инвестициите в по-бедните страни са насочени предимно към лечение на заразни болести, което трябва да се промени, добавя той.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Срещу затлъстяването трябва да се води борба както срещу алкохола и цигарите. На вкусните храни също трябва да има надпис, че убиват.

  подпис
 2. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Гневно

  каква ли е ролята на храните - менте като с палмовите сирена и краве масло и саламите "от мИсо" !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 4 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  Ето докъде води отказването от тютюнопушенето!Забелязал съм,че всички отказали цигарите,наддават в тегло и то сериозно.

 4. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Неутрално

  До коментар [#4] от "Sabbath":

  Ами защото дъвчат нещо за да заглушат никотиновия глад. При мен е със забавена рекция - отказах ги преди 30 години а сега наддавам от нищо. Явно човек трябва да се съобразява и измененията в метаболизма в своя органнизъм с възрастта.

 5. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 962 Весело

  какво лошо има в това от една страна се увеличава оборота на компаниите за производство на евтини храни от друга на фармацевтичните компании Повече работни места повече потребители и съответно растеж

  гошо
 6. 7 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 544 Разстроено

  Диабетът (тип 1 най-вече) е новата златна кокошка на фармацевтичните компаний.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 7. 8 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#7:"Bro"]компаний.[/quote]

  Кой е тоя? Аз се сещам само за римския пълководец Гай Цезар Компаний

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 8. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Нищо не казахте за процентите заболели от рак, както и за причините за увеличена заболеваемост.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 9. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  те вероятноимат роля за заболявания на сърдечно-съдовата система, които в комбинация с диабет тип 2 са допълнителен фактор за усложения

  Birds of a feather flock together.
 10. 11 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#7] от "Bro":

  ти си златна кокошка

  Birds of a feather flock together.
 11. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Като се храним с боклуци и седнали цял ден,това ни чака.

 12. 13 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Трябва ежедневно да се упражнява и да се съблюдава опредерена диета, която работи. Иначе с напредването на възрастта, няма как да се ускори забавения метаборизъм.

 13. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#9] от "rapidfire":

  т нар увеличение на заболеваемостта е в следствие на по добре работещите здравни системи , преди 20 години имаше много по голяма смъртност от сега и много по малко хора имаха достъп до здравна грижа ,да не говорим ,че никой не вкарваше на никого данните на компютър и нямаше електронни досиета ,което пък предизвикваше всеки да се лекува свободно с каквото и както си иска ,а така се стигаше до простотии и с години нелекувани хора в цели региони,и сега като тогава смъртността и рака и диабета е при хора ,които изобщо не ходят на лекар ,те най много умират и са най много по болниците ,но вече всеки има електронно досие с всичките си данни за поне 12 години назад ,което силно улеснява лечението ,тези електронни досиета са причина за увеличение на броя на болните ,просто нещата се отчитат точно

 14. 15 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това не е проблем. Всеки си избира как да живее.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 15. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drug":

  Дрън дрън ярина.

  1. Използвай препинателни знаци от врмеме на време, за да бъдеш читаем.
  2. Откак в здравеопазването влезе т, нар. НЗОК, статистиката отиде на кино.
  Масово се пишат неверни диагнози, както и за получаване на повече пари , така и за да могат пациентите да се лекуват, когато не вилизат в пътеките, поради идиотските ѝ наредби.
  3. Увеличаването на преживяемостта на болните от рак няма нищо общо с увеличаването на броя на заболелите.
  а той Е увеличен и то МНОГО.

  Пита се за причините.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#16] от "rapidfire":

  неправилни диагнози се пишат в болниците ,а не в извънболничната помощ ,там се изпълняват т нар наредби за диспансеризация и мога да те уверя ,че най много ресурс касата излива в спазването на тези наредби ,тоест най много направления ,изследвания ,консулти ,лекарства се дават на хрониците ,особено диабетици и сърдечносъдови заболявания , нещата са толкова точни ,че диагнозите се изписват с 2 знака след десетична запетая ,всичко е на е носители и всяка грешка доктора си я заплаща веднага ,така ,че не се изказвайте неподготвени .

 17. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#17] от "edin drug":

  Пич, не продавай на краставичар краставици.
  Не забравяй, че съм лекар и прекрасно знам къде какво се пише.
  Медицинска статистика след 2006 година не съществува.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK