Защо махмурлуците не са това, което бяха

Защо махмурлуците не са това, което бяха

© Reuters



Едно време като пиех, не ме болеше толкова главата на другата сутрин... Остарявам ли, алкохолът ли е по-силен? А другарчето, дето пие повече - свеж като краставичка... 


Тези разсъждения са познати на всеки любител на алкохола, който понякога прекалява с количествата и страда от последствията, наречени накратко махмурлук. Обяснението за това колко тежък ще е махмурлукът на другия ден се крие в много детайли, пише британският "Гардиън".


Махмурлукът възниква не заради самия алкохол, а заради химическите реакции, които той предизвиква в тялото, когато се разгражда. Ензимите в организма преобразуват иначе почти безвредното съединение С2Н5ОН в ацеталдехид, който прави поразиите. Колкото повече ацеталдехидът се задържа в кръвта, толкова по-зле се чувствате вие и черният ви дроб. Други ензими помагат за изчистването му, обаче темповете, с които протичат двата процеса са строго индивидуални и зависят от много различни условности на гените, метаболизма и цялостното състояние на организма, които обикновено се влошават с възрастта. 




Азиатците например имат генна мутация, която ускорява процеса на формиране на ацеталдехид, което означава, че се напиват по-бързо и по-тежко от европейците. Проучване сред 4000 двойки близнаци в Австралия доказва, че като цяло гените имат съществена роля във формирането и протичането на махмурлука, обаче не са единственият фактор. 
 

Експеримент в САЩ от миналата година демонстрира и какво се случва с микроорганизмите и вътрешния баланс при пиене и на следващата сутрин. На 25 доброволци-въздържатели, била поднесена по една винена чаша с водка. При тези с най-лоши прояви на пиянство и най-резки изменения в показатели на кръвта, се оказало, че заради алкохола от стените на стомаха им за кратко, но в големи количества се отделят токсини, наречени LPS. Реакцията била като при защита от вирус - микробите се активизирали, стимулирайки имунната система, която отвърнала с антитела, и махмурлукът се усещал като начало на грип.  

Американският експеримент обаче показал и, че приемът на алкохол всъщност увеличава разнообразието от микроорганизми в тялото, което в повечето случаи е полезно за здравето. Британско проучване потвърждава и допълва, че с по-големия прием на алкохол се увеличава броят на тези микроорганизми и ензими, които го разграждат. Оттам (с основание) идва убеждението, че за пиенето се придобива или губи тренинг. Съответно и за реакциите на следващия ден. В същото време обаче с продължителното пиене се натрупва умора и летаргия, които често пъти са основните причини за главоболието на сутринта.


Същите тези микроби, които взаимодействат с алкохола обаче, може да са причината и за алкохолизма. В трето проучване било доказано, че лабораторни мишки с по-високо съдържание на алкохолно-разграждащи тела изпитват повече потребност от прием на алкохол. 


Токсините, увеличените микроорганизми и реакцията на имунната система при пиенето на алкохол са причината тази дейност да оставя поражения върху черния дроб. Отново - не самият алкохол, а процесите, които протичат заради приемането му имат роля за това. При експерименти с мишки в стерилни условия - без наличие на разграждащи микроби в системата им - не се наблюдавали никакви вреди по вътрешните органи.


Пораженията върху черния дроб и съответно интензивността на махмурлука намаляват при определени хранителни режими, например при висок прием на фибри и пектин. Също благотворен ефект има пробиотичната диета, която включва сирене и кисело мляко със съставката лактобацилиус. Дори най-вредните - наситените мазнини - намалват негативите от алкохола върху вътрешния баланс. Разбира се, от значение е и вида алкохол. Съвсем закономерно - по-тежък махмурлук оставят по-тежките алкохоли като уискито.


Въпреки че от край време се води спорът дали алкохолът е препоръчителен в малки дози, или не, няма две мнения по това, че в големи количества е вреден. И да не се лъжем - никоя здравословна диета не може да изпревари тежкото пиене, а и алкохолиците в напреднал стадий не блестят с добри решения за здравето си. Любителите и епизодичните пиячи обаче могат да възприемат нови ритуали, които да облекчат страданието от махмурлука на следващия ден - например преди запой да хапват ябълки, сирене или кисело мляко. 

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на begajmani
    begajmani
    Рейтинг: 406 Неутрално

    Демек, боцкай сиренце с ракийката и ник'ъж махмурлук...Логично

  2. 3 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1445 Неутрално

    Махмурлукът възниква не заради самия алкохол
    .............
    Бе, ади бе!
    Като си купя един "Джим Бим" във фрий шопа на Запад, и го изпия, нищо ми няма.
    Е, на другата сутрин тефтера с телефони е по-пълен.
    А като сторя същото с бутилка от супера, не мога да сметна едно интегрално уравнение два дена .

    nemo malus felix, minime corruptor.
  3. 4 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 464 Неутрално

    Ако не си докараш един качествен махмутлук, за кво изобщо пиеш?

  4. 5 Профил на xmm
    xmm
    Рейтинг: 1210 Неутрално

    "Гардиън" да разпространи това обяснение сред туристическите си агенции.

  5. 6 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1675 Весело

    Водка + белени доматки с моцарела, босилек и зехтин = голям кеф!

    Знанието е сила, информацията - власт
  6. 7 Профил на sto67nes
    sto67nes
    Рейтинг: 1395 Неутрално

    ...Защо махмурлуците не са това, което бяха.....

    Защото и традициите не са това,която бяха...

    Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
  7. 8 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1148 Любопитно

    Пак някакви трактати със съмнителен сертификат за качество...
    Я всеки да прави, каквото му се пие...!!!

    Форумът е в будна кома...
  8. 9 Профил на Станислав
    Станислав
    Рейтинг: 1503 Неутрално

    "Американският експеримент обаче показал и, че приемът на алкохол всъщност увеличава разнообразието от микроорганизми в тялото, което в повечето случаи е полезно за здравето." Знаех си аз, че е полезно...

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  9. 10 Профил на xmm
    xmm
    Рейтинг: 1210 Весело

    До коментар [#9] от "Станислав":

    И като почнат да се бият ония ми ти микроорганизми,ето ти махмурлука

  10. 11 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 520 Весело

    Уникална статия: на два пъти ни се обяснява, че не алкохолът води до напиване и махмурлук.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  11. 12 Профил на Станислав
    Станислав
    Рейтинг: 1503 Весело

    До коментар [#10] от "xmm":

    Въпрос на тренинг. Пише го по-горе. А и с тренинга идват уроците - ако се пие качествен алкохол в умерени количества и не се смесва с друг алкохол, няма махмурлук.

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  12. 13 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3477 Неутрално

    "Едно време като пиех...." При мен е обратното. Единствено се притеснявам, че вземам хапче за кръвно, но докторът каза, че по малко може. Важното е да се пие редовно и всичко да се яде. Това за киселото мляко не го знаех, през лятото го ям на закуска, но ще разнообразя шопската със сух таратор за мезе на ракията.

  13. 14 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 3686 Неутрално

    "При експерименти с мишки в стерилни условия - без наличие на разграждащи микроби в системата им - не се наблюдавали никакви вреди по вътрешните органи"

    Значи има начин при мишките да бъдат отстранени разграждащите микроби, които предизвикват увреждания и махмурлук. А защо не и при хората? Кога някой ще направи една малка стъпка в науката и един огромен скок за човечеството?

  14. 15 Профил на the_axel
    the_axel
    Рейтинг: 318 Неутрално

    Българинът от край време си знае , че всички болести идват от занемарено пиене ! Всички нови изследвания само доказват истинността на твърдението !

  15. 16 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1013 Неутрално

    [quote#4:"mahjongg"]Ако не си докараш един качествен махмутлук, за кво изобщо пиеш? [/quote]

    Остави се, направо си е губене на време.

  16. 17 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4133 Весело

    Отдавна е известно че всичко иде от нередовното пиене!
    Най ме боли главата когато не съм пил!

    klimentm
  17. 18 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 1893 Любопитно

    “Азиатците например имат генна мутация, която ускорява процеса на формиране на ацеталдехид, което означава, че се напиват по-бързо и по-тежко от европейците.”

    Дали са изследвали специална фокус-група от руснаци?

    I Want To Believe
  18. 19 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2427 Неутрално

    Интересно е да се изследва флората и фауната у един руски мужик, ползващ всякакви разтвори с етилов алкохол.

  19. 20 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 3037 Неутрално

    Много добро мезе за концентрати е айрян от сирене! Преди много години ми го каза един стар човек. Намачква се сиренето с малко вода и се добавя по малко вода и се бърка, докато стане на хомогенна каша. След това се добавя вода, докато ви стане добър на вкус. С пасатор става за секунди.Пробвайте и ще видите, колко е добро.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  20. 21 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 2075 Любопитно

    До коментар [#18] от "2.5":

    В издание на "Енциклопедия Британика" от около 1910-1915-та, за определението за алкохола е дадена смъртоносната доза за човека! В скоба е написано: "Не се отнася за руснаци!"

    Да разлая троловете!!
  21. 22 Профил на puknatastotinka
    puknatastotinka
    Рейтинг: 1332 Весело

    [quote#3:"СДС"]Като си купя един "Джим Бим" във фрий шопа на Запад, и го изпия, нищо ми няма.
    Е, на другата сутрин тефтера с телефони е по-пълен.
    А като сторя същото с бутилка от супера, не мога да сметна едно интегрално уравнение два дена[/quote]

    Извод: Смятането на интегрални уравнения пълни тефтера с телефони...

  22. 23 Профил на vari
    vari
    Рейтинг: 559 Неутрално

    До коментар [#3] от "СДС":

    бааа аз и без алкохол не мога ...

  23. 24 Профил на о.доц.д-р Душевед Чаламбаджиев
    о.доц.д-р Душевед Чаламбаджиев
    Рейтинг: 464 Весело

    Някои съображения:
    1. Алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества.
    2. Мит е че братята са големи пиячи. Те са екстремни пиячи - пият на ексове (тостове), по 50-100 гр. и пият не за кеф, а за да се усмъртят. След 4-5 "тоста" им залепват джуките и тръгват да прегръщат и да целуват наред, ако преди това не паднат под масата или в салатата.
    3. Ензимът за който става дума е "алкохолдехидрогеназа" - разцепва връзка кислород-водород в ОН на С2Н5ОН. В резултат на което се получават набор от алдехиди и кетони, при чиито метаболизъм се получават ефектите известни като махмурлук.
    4. Всеки махмурлук е едно голямо грозно погребение на нервни клетки, както казваше доц. Юлиан Караджов в култовата си книга "Наркотиците".
    5. Единственият сигурен начин да се намалят ефектите на махмурлука е да се пият течности, по много и за предпочитане не подсладени, а дори леко подсолени - за възстановяване на баланса.
    6. Все още - няколко хиляди години след като човечеството е открило алкохола (но поне две хиляди години след като е открило конопа) като средство за забавление, отмора или цел в живота, няма единно мнение сред физиолозите и биохимиците как точно действа алкохола - като цяло доста проста молекула, нямащ нищо общо със сложните хетерогенни молекули на опиоиди, МАО-инхибитори, халюциногени и прочия. Предполага се, че е инхибитор на GABA (гамааминомаслена киселина, т.нар. "бутират", който пък е мозъчен медиатор. Но пък причината за формиране на зависимост, все още е тера инкогнита.
    Бе с две думи - който му е сладко, да си черпи душицата, така или иначе до стадия на розовите слонове, продаването на телевизора за шише мастика или изпиването на пенсията на родителите има около 10 години активно практикуване (т.е. поне 3-4 ракии на вечер).

    Катарзисен фасилитатор
  24. 25 Профил на nelo69
    nelo69
    Рейтинг: 233 Весело

    Навред по северозапада се мезеше с овче кисело мляко. Това е перфектното мезе, а както става ясно и е здравословно !!

  25. 26 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 1893 Неутрално

    До коментар [#21] от "lone_wolf":

    Хаха, англичаните винаги са имали великолепно чувство за хумор!

    I Want To Believe
  26. 27 Профил на The Core
    The Core
    Рейтинг: 806 Весело

    И какво излезе:
    Онази закачка, за вино с мезе кисело мляко, не била чак толкова закачка, ами направи си била истина!

    Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
  27. 28 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1438 Весело

    Американският експеримент обаче показал и, че приемът на алкохол всъщност увеличава разнообразието от микроорганизми в тялото, което в повечето случаи е полезно за здравето.
    ==========
    Да бе да увеличават се микроорганизмите ама друг път .
    След едно Бистришко капучино / мастика с таратор / всичко е изтрепано а след третото ставаш имунизиран.
    На другият ден изкарваш огИн из устата като Китайски дракон и никой те не закача за нищо.
    Лошото е ако се натЕпаш с облак / мастика с мента / при нас се получава залепване на сегментите което вЕрно не е въобще харно за мАтора и трЕбе се разкиснат с нещо.

    Цацарoff - Оставка ! >:-)
  28. 29 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 578 Весело

    [quote#20:"lz2"]Много добро мезе за концентрати е айрян от сирене! Преди много години ми го каза един стар човек. Намачква се сиренето с малко вода и се добавя по малко вода и се бърка, докато стане на хомогенна каша. След това се добавя вода, докато ви стане добър на вкус. С пасатор става за секунди.Пробвайте и ще видите, колко е добро. [/quote]
    Благодаря от сърце!

  29. 30 Профил на 123
    123
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#6] от "pag":
    Същото става и с анасонлийка.

    Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
  30. 31 Профил на 123
    123
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#21] от "lone_wolf":
    И колко е била?

    Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
  31. 32 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 2075 Неутрално

    До коментар [#31] от "Никола Георгиев":

    Около 400 грм чист алкохол!
    (Английска му работа!)

    Да разлая троловете!!
  32. 33 Профил на 123
    123
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#32] от "lone_wolf":
    Слаби цифри...
    Един средностатистически дедак на село в БГ удря кило и половина гроздова и си ляга да спи като пич...

    Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK