Около 2 хиляди души на хемодиализа в България не разчитат на трансплантация

Около 2 хиляди души на хемодиализа в България не разчитат на трансплантация

© Цветелина Белутова, КапиталОколо 3500 българи са на хемодиализа заради бъбречна недостатъчност, но две трети от тях на са записани в списъка на чакащите за трансплантация. В момента в него има около 1000 души, основно чакащи за нов бъбрек.


Това коментира нефрологът проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология към Александровска болница, по време на годишната среща на лекарите координатори по донорство в Бяла. Според него обяснението е, че хората масово не са информирани или заинтересовани, или изпитват страх от перспективата за трансплантация. Той уточни, че между 100 и 200 от пациентите на хемодиализа вече не отговарят на критериите за реципиенти, защото от твърде дълго органите им са увредени. Има пациенти на диализа от повече от 20 години, посочи Паскалев. Пред "Дневник" пациент с бъбречна недостатъчност е посочвал и друга причина - това че не разчита някога да дойде и неговият ред за трансплантация при малкия мащаб, в който работи българската система за донорство.


На срещата шефът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова опита да събере от колегите си идеи за решаване на някои от продължаващите проблеми с донорството в България. Тя планира да изпрати писма до директорите на болници, за да напомни за протоколите и медицинските стандарти, по които се процедира с пациентите в мозъчна смърт.
Специалистите, които се наемат с тази задача, са все още твърде малко, защото и без друго са много натоварени в реанимационните отделения, хората са неинформирани за това какво е мозъчна смърт и как работи донорството, донорските бази в страната са малко, а в останалите реанимации не се полага достатъчно грижа за съхранението на потенциалните донори, липсва доверие между пациентите и техните близки и медиците, изброиха като проблеми координаторите.


Доверието е ключово


,защото близкита на потенциалните донори трябва да са сигурни, че е направено всичко възможно за спасяванато на пациента, коментира проф. Пепа Стаменова от столичната болница "Св. Наум". Повечето близки, с които тя говори, дават разрешение, но има и такива, които отказват заради цялостното си разочарование от здравната система в България, даде пример тя. "Донорството е отражение на здравната система", коментира Симеонова за "Дневник".


Две болници се одобряват за нови донорски бази


Болниците в Силистра и Гоце Делчев са изразили готовност и кандидатстват за сертифициране за донорски бази. В момента тези бази в България са 28, но броят им трябва да се увеличи, за да се увеличи и обхвата на донорството у нас. Единствено в тези бази може да се доказва мозъчна смърт и да се задвижи координацията с агенцията и чакащите за трансплантация, макар че в повечето болници и реанимации има необходимата техника.


За повишаване на информираността сред българите агенцията разработва съвместно с Министерството на образованието кампания за учениците от 5-и до 12-и клас. Основното послание в нея ще е как да се предпазят от животозастрашаващи ситуации, съобщи още Симеонова.


Нова донорска ситуация


е в ход към момента, след реакция на Силистренската болница, се разбра още днес. От Аганцията по трансплантации обаче не искат да коментират, преди да са направени всички необходими изследвания и процедури.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK