Учените имат надежда за лек срещу ХИВ след случай на момиче в ремисия от 12 години

Учените имат надежда за лек срещу ХИВ след случай на момиче в ремисия от 12 години

© Николай ДойчиновМомиче на 18 години от Франция е родено с ХИВ и през първите няколко години получава интензивно лечение. В следващите 12 години обаче без никакво лечение остава в ремисия и поддържа показатели на напълно здрав човек. Учените са обнадеждени, че случаят ще се запише в историята и ще послужи за опит в пълното излекуване на вируса, пише британският "Гардиън". 


За историята на французойката разказва лекуващият й лекар от Института "Пастьор" по време на международна професионална конференция във Ванкувър.


Има популярен подобен случай отпреди две години - на бебето от Мисисипи, за което американски учени вярваха, че е оздравяло след две години на експериментално лечение. И двете деца били заразени от майките си и носят имунодефицитния вирус по рождение. И при двете било приложено интензивно лечение в опит да се пребори заболяването, но и в двата случая то било прекратено по настояване на родителите. 
При американското бебе ремисията продължила само 27 месеца, след което вирусът отново започнал да се засича в кръвта му. При младата французойка обаче ремисията продължава рекордно дълго, при това след прилагане на стандартната терапия срещу ХИВ. Това продължило през първите шест години от живота й, след което семейството й решило да прекрати терапията. Няколко години по-късно лекарите с изненада установили, че в организма й няма следи от вируса, причиняващ СПИН. 


Все пак учените са предпазливи и не изключват възможността вирусът да се завърне и при нея. Всъщност вероятно някъде в организма й има скрит резерв от опасните клетки, но предвид уникалността на случая, няма как да се знае какво би могъл да го отключи или пък да го изчисти. 


Според лекарите от Института по заразни болести в Париж "Пастьор" възможно обяснение за дълготрайната ремисия на момичето е това, че лечението й е започнало непосредствено след разболяването, т.е. не е загубено никакво време след раждането й. Навременното лечение имало същият ефект и при възрастни хора, като след интензивно лечение при 14 новодиагностицирани с ХИВ, 12 останали в ремисия и вирусът на практика не може да се открие в показателите им. 
Общо 580 човека във Франция са родени с ХИВ в последните две десетилетия и статистика се води за всички тях. От тези 580, сто били подложени на лечение в първите шест месеца от живота им. Родителите на 15 от тях решили да прекратят лечението в различни моменти по-нататък, като при 13 от децата това довело до връщане на вируса в рамките на седмици. В другите два случая ремисията се задържа три години, а във втория - на 18-годишната девойка - 12 години и продължава. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK