Здравното министерство ще "размагьосва" митовете за ваксините

 Здравното министерство започва мащабна кампания за нуждите и ползите от задължителната ваксинация. Целта е да се "размагьосат" митовете, притесненията и предразсъдъците на родителите около ваксинацията, защото в противен случай ще продължим да се движим в омагьосан кръг, в който количеството на ваксинираните деца ще продължи да намалява, а опасността от разпространение на отдавна забравени болести - да расте. 


Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов на пресконференция в здравното министерство днес. Министърът се появи с тениска на футболния клуб "Арсенал" и обяви, че идва така в чест на вчерашната победа на английския тим срещу "Челси". Тениската може да се приеме и за закачка с премиера Бойко Борисов, който е фен на "Челси" - Москов многократно е споделял пред журналисти, че с министър-председателя често се обзалагат преди мачове. 

"Самият факт, че преди две години имахме епидемия от морбили и че се появяват заболявания, които в развития свят са отдавна забравени означава, че това е реален проблем, срещу който държавата и правителството трябва да се изправи и начинът е размагьосването - информационна кампания", посочи Москов. Според него притесненията не са от невежество на родителите, а заради това, че отговорните институции и лекарите не са се погрижили да им обяснят.
Още в средата на август започва подготовката за кампанията с "дълбоко научно проучване на нагласите, степента на информираност и източника на притеснения и предразсъдъци относно ваксините", обяви здравният министър. 


От днешна дата вече е факт въвеждането в действие и финансирането на 


Националната програма за детско и майчинско здравеопазване


обяви още министър Москов. По думите му чрез нея са концентрирани средства в дейности, които досега не са получавали достатъчно или никакви средства, например за комплексно обслужване на деца с хронични заболявания. 


"Пътят на едно дете с увреждане или хронично заболяване вече е ясно начертан. Това не отменя възможността родителят да избере друг път, но независимо къде живеете - в центъра на София или в село в Балкана - вие ще имате гарантирания си път през личния лекар, педиатър, областната болница и високоспециализиран университетски център, отнасящ се към заболяването на вашето дете и това ще бъде безплатно", обясни министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK