Новината на Зукърбърг разпали дискусия за драмата на спонтанния аборт

Снимката е от "Фейсбук" профила на Зукърбърг.

Снимката е от "Фейсбук" профила на Зукърбърг."Чувстваш се толкова обнадежден, когато научиш, че ще имаш дете. Започваш да си представяш какво ще стане то и да мечтаеш за неговото бъдеще. Започваш да правиш планове, а след това те се разпадат. Това е самотно преживяване. Повечето хора не обсъждат неуспешните си опити да станат родители, защото се опасяват, че техният проблем ще отбълсне другите или ще рефлектира върху тях - сякаш са дефектни или по някакъв начин са виновни за случилото се. Затова се бориш в самота."


Марк Зукърбърг сподели миналата седмица, че със съпругата си Присила очакват момиченце след три неуспешни опита, завършили със спонтанен аборт. С тази публикация създателят на социалната мрежа "Фейсбук" напредизвика вълна от споделени лични истории и дискусии за чувствата на мъжете в тази ситуация и за срама и самотата на преживяването да изгубиш дете. Това, на фона на статистиката, цитирана от сп. "Тайм", че


близо половината от бременностите в световен мащаб завършват със спонтанен аборт 
Когато жена загуби плода си, чувствата на мъжа във връзката остават на втори план. Той трябва да се държи "мъжки" - без много емоции, да е подкрепа за любимата си в този момент, в който тя преживява и физическа и психическа болка. Но това не означава, че той не скърби - напротив, коментира в "Тайм" Арън Гувея - автор на блог, посветен на бащинството. Той самият е преживял със съпругата си общо 5 загуби за седем години. 


Според автора, мъжете в тази ситуация са дълбоко объркани от случилото се, не само защото не си позволяват да излеят мъката си и са концентрирани върху чувствата на партньорката си, а и защото никога досега не се е говорило за това открито, и то през очите на бащата. 


"Да оплаквам ли това бебе? Да го считам ли изобщо за бебе? Като мрънкане ли ще се приеме, ако споделя болката си със съпругата си в този тежък за нея момент? Позволено ли ми е въобще да се меся в нейната мъка?" - се питал Гувея всеки път и избирал най-неправилния подход - да притъпи и зарови дълбоко чувствата си.


Натрупването на негативни емоции обаче обострило отношенията между съпрузите, и когато решили да се консултират с психотерапевт и да създадат онлайн общност на хора, загубили дете преди раждането, осъзнали мащабите на проблема. Хиляди хора излязли на светло - хора, които до този момент скръбяли в самота и се страхували от общественото мнение, както казва Зукърбърг, разказва авторът на блога The Daddy Files. 


Темата за неуспешните бременности като цяло е табу, 


пише и британският "Гардиън". Неслучайно е прието новината за очаквано бебе да се съобщава чак след първото тримесечие, в което рискът за помятане е по-висок, отбелязват от изданието. Културата на прикриване на това събитие е масова и жестока за хората, които са принудени да го преживеят в самота и срам, а от феминистка гледна точка, то е свързано и с изначалния срам на това да бъдеш жена. 


"Всеки се справя със скръбта по свой начин. Но смелостта на Марк Зукърбърг да говори открито за чувствата си може да помогне на другите, които преживяват същото. Колкото повече мъже включим в този разговор, толкова по-добре", смята Арън Гувея. 

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  В Библията има такива разказани случаи. Един от тях е за лошо дете, родено от добри родители. Нищо не става против Божията воля...

 2. 2 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  За съжаление и на нас със съпругата ни се случи подобно нещо.Най-лошото е,че когато отново забременее не можеш вече да се зарадваш,а се чудиш дали отново няма да се случи.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  kermit, вината не е във вас. Така е решил Бог...

 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Предполагам,че се шегувате?

 5. 5 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#3:"palav_nik"]kermit, вината не е във вас. Така е решил Бог...
  [/quote]
  Да бе, да. Което ние, хората, сами си правим е основното да се случват подобни неща - Чернобил, стресът, кофтито храна, мръсният въздух, замърсяването на околната среда и кой знае още колко неща.
  Наскоро бях чела, че в някаква река в Германия се установили отпадъчни води от някакво производство, които съдържали не знам си какво си. Уж съдържанието на нещото не било много, но поповите лъжички, които трябвало да стават жабки, не ставали жабки, а просто пораствали до доста по-големи от нормалното попови лъжички и ... това е.
  Така че, човек може да е направил всичко, за да не се случват подобни аборти, да внимава, един аналгин да не изпие през цялото време, но се оказва, че нещата въобще не зависят само от него.

 6. 6 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Секой си мисли че на мъжете им е през левия джеб, когато се случи тая работа ама не е баш така!

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  И двамата трябва да показват болката си и взаимно да се подкрепят.Какво мъжко има в това ,в такъв момент,когато жената страда,ти да се правиш на много корав.Няма ли тя да помисли,че ти е все едно.

 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Спонтанния аборт е тежко и трудно преживяване за всеки нормален човек.
  Животът е свщен, и трябва да правим живота на Майките много по-лек за да има по-малко такива нежелани емоции.

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "deltalink":

  При мен по-скоро нещата се объркаха от "прекрасното" ни здравеопазване.Миналата година заболях от възпаление на панкреаса,вследствие на запушване на жлъчният канал от камък от жлъчката.Обиколих няколко болници без"специалистите" да установят какъв точно е проблема.Но навсякъде ми правиха рентгенова снимка плюс скенер,защото се плащат от клиничната пътека.Естествено никой лекар не се вслуша в молбите ми да не ме облъчват.На моите аргументи,че ми е правена снимка точно преди 3 дни и вече имам няколко ,ми отговаряха,че ако не ми харесва лечението им мога да напусна болницата.Естествено тъй като бях много зле здравословно с ужасни болки и повръщане се съгласявах да ми правят още рентгенови снимки и скенери.Така за период от 2 месеца ми направиха 4 скенера и поне 10 рентгенови снимки.В крайна сметка един доктор разбра какво ми е и ми направи операция.Но от рентгеновото облъчване ми увредиха ДНК и като си правих изследване се установи,че имам 36 процента сперматозоиди с увредена ДНК,при нормални стойности до 25 процента.Някои доктори даже смятат,че нормалните стойности трябва да са до 15 процента.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  [quote#4:"kermit"]Предполагам,че се шегувате?[/quote]
  Писах, че вината не е във вас без да се шегувам. Щом не сте съгласни е ваша воля...

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":
  Знам че го пишете с добри намерения,но аз вярвам в науката,а не в божества.Естествено,че не съм виновен,но за съжаление природата понякога е жестока.

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Вярваш в науката, а се оплакваш от нея. Бог да те те пази...

 13. 13 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако Цукерберг получи газове в корема, беда ли е това?
  А, ако ги загуби, трябва ли да ги оплаквам?
  Пак ли и тогава ''новината на Цукерберг'' ще е водещото световно събитие?
  Ако името ми не завършва на -берг,-щайн или -ман имам ли право да се освободя от газовете по кратката процедура , или задължително трябва да премина на дегазин?

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Да, ужасно е! Като жена, минала през раждането на увредено дете, починало след раждането и един спонтанен аборт мога да ви кажа, че много трудно се оправих психически. Тогава времената бяха други, мъката по изгубените деца се посрещаше с реплика от рода: "Млада си, пак ще забременееш и ще си родиш друго дете!"
  Слава Богу, раждането на две здрави деца ме накара да забравя всичко, което преживях.

 15. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#1] що не мълчиш, като няма какво да кажеш?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 16. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Разстроено

  "Новината на Зукърбърг разпали дискусия за драмата на спонтанния аборт.

  Когато жена загуби плода си, чувствата на мъжа във връзката остават на втори план."

  Чувството е ужасно и за двамата, когато това се случи. И мъжът и жената страдат. А, за съжаление, както пише в статията спонтанния аборт се среща много често..... :-/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4833 Неутрално

  [quote#14:"pamela"]раждането на две здрави деца ме накара да забравя всичко, което преживях.[/quote]

  Вероятно искате да кажете "почти" всичко! Едва ли сте забравила напълно гадостта, която Ви е сполетяла! Не съм имал подобен случай (и Слава Богу), но имам приятели, загубили бебе при спонтанен аборт и им се възхищавам, защото вече имат две деца след това (3 in total)!

 18. 19 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Явно Бог сега е отредил да им се роди момиченце живо и здраво,а и сем.Зукърбърг да са щастливи родители!

  Tony
 19. 20 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 485 Весело

  Всеки му според заслуженото, казват мъдрите. Марк, не унивай- сподели.

 20. 21 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Дневник, "напредизвика" е един много хубав глагол ))

 21. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Всичко е Божа работа, така че ние сме безсилни да се справим с този проблем. Има някои неща, които не зависят от нас. Интересно е, че сега младите трудно забременяват и трудно износват децата си. За нас навремето нежеланата бременност беше проблем, често се раждаха нечакани деца, А сега е обратното.

 22. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#22] от "proza":

  Не е точно така.Когато съпругата ми прави медицински аборт беше единствената,която го прави по медицински препоръки.Всички останали, над 10 в същият ден, бяха млади момичета,които правеха доброволен аборт.

 23. 24 Профил на jianev
  jianev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Спонтанни аборти винаги е имало
  просто на времето не са знаели за тези бременности и аборта е минавал "тихомълком" като мензис
  до колкото ми е известно това е естествена реакция на организма, когато установи, че има проблем с плода.

 24. 25 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#24:"jianev"]до колкото ми е известно това е естествена реакция на организма, когато установи, че има проблем с плода. [/quote]
  Сега медицината знае и може повече. Понякога наистина става дума за реакция на организма, но не защото има проблем с плода, а с имунната система на майката или защото е налице наследствена тромбофилия например. Да са живи и здрави учените и лекарите, вече има много повече изследвания и успешни терапии. Българските гинеколози са в час.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK