Заразените със салмонела продукти са безопасни, ако стоят в хладилник и се сготвят добре

д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел Кунчев



От началото на годината до края на юли са регистрирани 550 случая на салмонелоза у нас. Това са почти 240 случая повече отколкото за същия период на миналата година, или на практика - има удвояване. Дори да изглежда така, числото не е малко и увеличението е значително на фона на другите стомашно-чревни инфекции, където няма голямо движение спрямо предишни години.


Това коментира за "Дневник" националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Ентероколитите, особено вирусните, са близо 11 хиляди за същия период - те винаги са много през лятото, уточни той. 


"Характерното тази година е, че една немалка част от случаите на салмонелоза не са спорадични и пръснати, а са




малки епидемични взривове в различни колективи -


най-често детски градини, ясли, детски кухни, отделни семейства. Това показва много често наличие на някакъв общ източник и като добавим това, че една немалка част от тях са във Варна и Варненския регион, това ни навежда на мисълта да търсим общ източник при доставките на храни. Знае се от практиката, че специално за разпространението на бактерията салмонела най-голяма роля играят птичето месо и яйцата", коментира главният здравен инспектор на държавата.


Заради концентрираните взривове на заболяването това лято, регионалните здравни инспекции правят обстойни проучвания като взимат проби от животните и фирмите, които доставят храна в детски градини и обществени заведения. Досега обаче не са намерени положителни проби за салмонела. "Напълно е възможно да става въпрос само за отделни партиди, които моментно се отразяват и след това изчезват. Така или иначе задачата остава и тази висока бройка се дължи на разпространението на храна, а не на предаване на заразата от човек на човек", коментира д-р Кунчев.


Предаването на салмонелоза от човек на човек

по принцип е възможно, но за да се случи това, трябва да има много пропуски в хигиената. Особеното на тази болест е, че човек, който е бил заразен, може да остане заразоносител на инфекцията с продължение на месеци. В редки случай носителят на бактерията дори не развива симптоми, но така остава прикрит и опасен за околните. Това обаче се случва по-рядко, а обикновено причината за заразяване е


неправилното съхранение и обработка на животински продукти


Най-важната предпазна мярка е продуктите да минават термичната обработка и да се съхраняват в хладилник. Дори да има бактерии в храната, ако тя се държи на студено, те не могат да се размножат достатъчно, за да станат опасни за хората. Човек се разболява само като погълне големи количества от бактерията, пояснява здравният инспектор. Иначе най-доброто противодействие срещу стомашно-чревните вируси и бактерии като цяло са дезинфектантите под всякаква форма, напомня той.


Ако бактерията мине инфекциозната доза, салмонелозата е неизбежна и


протича по сходен начин при различните хора -


с гадене, повръщане, отпадналост, липса на апетит, лека температура. Много бързо се развиват и признаците на стомашно-чревно разстройство - диария в различна степен. В този случай боледуването и лечението продължават по-дълго, отколкото при другите видове стомашно-чревни инфекции, които от възрастен организъм се преборват без външна помощ (само с малко повече течности) за два-три дни.


"При салмонелозата процесът е по-продължителен и лечението е по-трудно. Изисква при всички случаи и лекарска намеса.", казва д-р Кунчев. По думите му хората обикновено се обръщат първо към личния си лекар, когато започнат симптомите, но ако за два-три дни няма промяна, е редно да се обърнат и към специалист.


При нормално протичане и адекватно лечение


салмонелозата преминава в рамките на седмица-десет дни. Стандартното лечение е антибиотик. 


В някои случаи обаче, не само при салмонелозата, а и при другите видове стомашно-чревни инфекции, се налага престой в болница и вливания. "Това зависи не толкова от вида на причинителя, колкото от възрастта и здравословното състояние на отделния човек. При децата например дори и леките вируси с и едно-две повръщания и диария вече нарушават сериозно вътрешния баланс и там може да има нужда от вливания, които много бързо действат положително.", посочва д-р Ангел Кунчев. 


С


летните фестивали,


които са в разгара си, хората трябва да са внимателни и да поддържат възможно най-добра хигиена за условията, в които се намират, съветва специалистът. Разказва, че из здравните служби в някои европейски страни дори има специално направление в епидемиологията, свързано с масовите събития. Ключовото е не че се събират толкова много хора, колкото какви са условията на мястото. "Хората са на палатки, временни тоалетни, няма течаща вода - това съчетано с високите температури е идеална среда за зарази", обобщава Кунчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на raven
    raven
    Рейтинг: 810 Гневно

    Значи могат да се продават заразени продукти...
    Ебаси тъпотията...

  2. 2 Профил на staska
    staska
    Рейтинг: 1154 Гневно

    Яжте боклуци и пийте антибиотици!

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
  3. 3 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2884 Неутрално

    Хубаво е вместо само да анализират да видят как работи БАБХ Варна.
    Ако нещо се увеличи двойно, със сигурност не е случайна тенденция.

    Любовта ще спаси света!!!
  4. 4 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2128 Весело

    Антракс,Салмонела,Бруцелоза,ши свикнем,lвсичко е въпрос на упорити тренировки.

  5. 5 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1097 Любопитно

    Няма страшно...Божо нали откри чудодворната вода...
    Днес в Плиска, утре - във всеки супер...!!!

    Форумът е в будна кома...
  6. 6 Профил на xmm
    xmm
    Рейтинг: 1154 Весело

    Ще трябва и специална готварска книга за такива продукти...

  7. 7 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 2316 Неутрално

    Абе, я по-добре хич да не ни влизат в къщите.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  8. 8 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1762 Неутрално

    А държавните органи що не проверяват?

    Предразсъдъците са за ограничените.
  9. 9 Профил на seth
    seth
    Рейтинг: 237 Неутрално

    И антраксът е безвреден когато се съхранява добре и се готви при 3000 градуса

  10. 10 Профил на Georgi Yordanov
    Georgi Yordanov
    Рейтинг: 747 Неутрално

    Отровата е много полезна!!!
    ... когато е в определени дози

    Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  11. 11 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 753 Неутрално

    Въпросът е защо изобщо трябва да се купуват,продукти,заразени със салмонела.Те изобщо не бива да бъдат продавани!

    Tony
  12. 12 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 1425 Неутрално

    До коментар [#4] от "chicago514":

    Тъкмо щях да попитам специалистите как ни съветвам антраксното месо на колко градуса да го печем...

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  13. 13 Профил на ramones79
    ramones79
    Рейтинг: 409 Неутрално

    След "безопасните" антракс и салмонела какво ли следва на територията, наречена България? "Безопасна" ебола (примерно) ?

  14. 14 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7636 Неутрално

    Абе може и да е безопасно,но по-добре да я няма.Едно време хладилници е нямало и пак е нямало толкова натровени.

  15. 15 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1220 Неутрално

    До коментар [#14] от "rosiraycheva50._":

    Извинявай, ама ми е любопитно ти откъде знаеш каква е била бройката на натровените в епохата преди хладилниците?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK