Заразените със салмонела продукти са безопасни, ако стоят в хладилник и се сготвят добре

д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел КунчевОт началото на годината до края на юли са регистрирани 550 случая на салмонелоза у нас. Това са почти 240 случая повече отколкото за същия период на миналата година, или на практика - има удвояване. Дори да изглежда така, числото не е малко и увеличението е значително на фона на другите стомашно-чревни инфекции, където няма голямо движение спрямо предишни години.


Това коментира за "Дневник" националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Ентероколитите, особено вирусните, са близо 11 хиляди за същия период - те винаги са много през лятото, уточни той. 


"Характерното тази година е, че една немалка част от случаите на салмонелоза не са спорадични и пръснати, а са
малки епидемични взривове в различни колективи -


най-често детски градини, ясли, детски кухни, отделни семейства. Това показва много често наличие на някакъв общ източник и като добавим това, че една немалка част от тях са във Варна и Варненския регион, това ни навежда на мисълта да търсим общ източник при доставките на храни. Знае се от практиката, че специално за разпространението на бактерията салмонела най-голяма роля играят птичето месо и яйцата", коментира главният здравен инспектор на държавата.


Заради концентрираните взривове на заболяването това лято, регионалните здравни инспекции правят обстойни проучвания като взимат проби от животните и фирмите, които доставят храна в детски градини и обществени заведения. Досега обаче не са намерени положителни проби за салмонела. "Напълно е възможно да става въпрос само за отделни партиди, които моментно се отразяват и след това изчезват. Така или иначе задачата остава и тази висока бройка се дължи на разпространението на храна, а не на предаване на заразата от човек на човек", коментира д-р Кунчев.


Предаването на салмонелоза от човек на човек

по принцип е възможно, но за да се случи това, трябва да има много пропуски в хигиената. Особеното на тази болест е, че човек, който е бил заразен, може да остане заразоносител на инфекцията с продължение на месеци. В редки случай носителят на бактерията дори не развива симптоми, но така остава прикрит и опасен за околните. Това обаче се случва по-рядко, а обикновено причината за заразяване е


неправилното съхранение и обработка на животински продукти


Най-важната предпазна мярка е продуктите да минават термичната обработка и да се съхраняват в хладилник. Дори да има бактерии в храната, ако тя се държи на студено, те не могат да се размножат достатъчно, за да станат опасни за хората. Човек се разболява само като погълне големи количества от бактерията, пояснява здравният инспектор. Иначе най-доброто противодействие срещу стомашно-чревните вируси и бактерии като цяло са дезинфектантите под всякаква форма, напомня той.


Ако бактерията мине инфекциозната доза, салмонелозата е неизбежна и


протича по сходен начин при различните хора -


с гадене, повръщане, отпадналост, липса на апетит, лека температура. Много бързо се развиват и признаците на стомашно-чревно разстройство - диария в различна степен. В този случай боледуването и лечението продължават по-дълго, отколкото при другите видове стомашно-чревни инфекции, които от възрастен организъм се преборват без външна помощ (само с малко повече течности) за два-три дни.


"При салмонелозата процесът е по-продължителен и лечението е по-трудно. Изисква при всички случаи и лекарска намеса.", казва д-р Кунчев. По думите му хората обикновено се обръщат първо към личния си лекар, когато започнат симптомите, но ако за два-три дни няма промяна, е редно да се обърнат и към специалист.


При нормално протичане и адекватно лечение


салмонелозата преминава в рамките на седмица-десет дни. Стандартното лечение е антибиотик. 


В някои случаи обаче, не само при салмонелозата, а и при другите видове стомашно-чревни инфекции, се налага престой в болница и вливания. "Това зависи не толкова от вида на причинителя, колкото от възрастта и здравословното състояние на отделния човек. При децата например дори и леките вируси с и едно-две повръщания и диария вече нарушават сериозно вътрешния баланс и там може да има нужда от вливания, които много бързо действат положително.", посочва д-р Ангел Кунчев. 


С


летните фестивали,


които са в разгара си, хората трябва да са внимателни и да поддържат възможно най-добра хигиена за условията, в които се намират, съветва специалистът. Разказва, че из здравните служби в някои европейски страни дори има специално направление в епидемиологията, свързано с масовите събития. Ключовото е не че се събират толкова много хора, колкото какви са условията на мястото. "Хората са на палатки, временни тоалетни, няма течаща вода - това съчетано с високите температури е идеална среда за зарази", обобщава Кунчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK