Споровете за климатика в офиса имат научно обяснение

Споровете за климатика в офиса имат научно обяснение

© Николай ДойчиновЕдин от най-честите спорове в офиса през лятото е колко силно, на какви градуси и дали изобщо да работи климатикът. За някои това е зло, насочено право срещу раменете им, което поддържа хремата им със седмици, за други - блажено облекчение от жегите някъде в далечината на стаята. Но освен позицията, ключов аргумент в спора "да бъде, или не" може да се окаже и полът. 


Анализ в журнала Nature Climate Change, цитиран в "Нешънъл джиографик", показва, че общоприетите стандарти за стайна температура са утвърдени преди повече от 50 години единствено и само спрямо благосъстоянието на мъжете. През 1960-те е установено, че едни 70-килограмов 40-годишен здрав мъж в състояние на покой се чувства най-добре при 22 градуса по Целзий. Ново проучване обаче показва, че тези градуси са твърде ниски за една жена, която би предпочела въздух в порядъка на 25 градуса. 


Това зависи от метаболизма и други основни физиологични различки между двата пола. С термични камери е установено например, че като цяло крайниците на жените са по-студени, а на мъжете - по-топли. 
Така, обикновено


жените искат да се спре климатика, а мъжете - да работи 


и това не е въпрос на каприз, уверява един от авторите на експтеримента - професорът по биофизика в медицинския университет Маастрихт Борис Кингма. Според него жените са напълно пренебрегнати при климатизирането на сградите като цяло, а заедно с това - резултатът от постоянната работа на охладителните системи са огромно количество въглеродни емисии. Потреблението на енергия от сградите е третият по мащаб замърсиел, припомнят учените. 


Затова трябва да се търсят енергоспестяващи решения за индивидуално ползване - например офис-столове със собствени системи за охлаждане и сгряване (какъвто разработват в "Бъркли"), или пък смарт-часовници, които събират информация от хората и усредняват темепературата на помещението спрямо показателите им, предлага Кингма. Според него в домовете и офисите на бъдещето е задължително да се вземат предвид и параметрите на дамите и да се мисли за по-добро и справедливо потребление на енергията.


По-високата температура в офиса създава и по-благоприятна среда за работа,


показва проучване от 2004 г., цитирано от "Гардиън". Хора, работещи на компютри, допускат по-малко печатни грешки при 25 градуса, отколкото при 22, установил експериментът. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK