Електронните цигари са около 95% по-безвредни от тютюневите, твърдят британски учени

Електронните цигари са около 95% по-безвредни от тютюневите, твърдят британски учени

© ReutersЧуденето за това дали електронните цигари всъщност не са по-вредни от тютюневите изделия може да престане. Вредата при ползването на електронната алтернатива е 95% по-малка, твърдят учени от агенция за изследване на общественото здраве към здравното министерство на Великобритания, цитирани от "Ройтерс". В следствие на откритието държавната служба препоръчва е-цигарите да се използват широко като средство за отказване от тютюнопушенето. 


Електронните цигари са нов продукт (от 2004 г.) и като такъв, досега нямаше катедгорични данни за дългосрочния ефект, който имат върху потребителите. По тази причина много здравни служби в САЩ и Европа, също и Световната здравна организация имат резерви и поставят ограничения за използването на изпаряващите устройства почти равностойни на тези за класическите цигари. Британските учени обаче са убедени, че са открили категоричния отговор, като уточняват и че все пак електронните цигари не са напълно безвредни. 


При анализа британците открили, че в съставките на устройствата се съдържа минимална част от химикалите, които има в цигарите и които са основните причинители на заболявания, свързани с тютюнопушенето. Пасивното пушене в този случай също е по-малко вредно отколкото в другия. 


За контраст, друго ново проучване - от Калифорния - показа, че тийнейджърите, които са пробвали електронна цигара са два пъти по-склонни да посегнат и към тютюнева цигара, в сравнение с тези, които никога не са опитвали. Британците обаче контрират, че във Великобритания статистиката е съвсем различна - само 2% от младите хора на Острова ползват електронна цигара и не продължават с цигари. А общо около 2.6 милиона души там - бивши или настоящи пушачи - използват устройството по предназначение като средство за отказване и по-безвредна алтернатива. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK