Окончателно: Центровете за спешна помощ на София-град и София-област се обединяват

Окончателно: Центровете за спешна помощ на София-град и София-област се обединяват

© Анелия НиколоваСлед спорове, подписка и заплахи за протести - вече окончателно и категорично се обединяват Центровете за спешна медицинска помощ на София-град и София-област. Решението беше взето на днешното заседание на Министерския съвет.   


"Целта е да се подобри достъпът на населението до своевременна и качествена спешна медицинска помощ, по-ефективно използване на ресурсите на двата центъра и подобряване на организацията на обслужване на спешните случаи на територията на област София и Софийска област", посочват от правителствената пресслужба. Ще има възможност за ползване на общи комуникации и изграждане на единна координационна централа, значителното намаление на административните разходи и създаването на условия за по-ефективно използване на наличните човешки ресурси, т.е. и повече възможности за обучение и кариерно развитие, аргументират се от там.


Идеята за такова сливане съществува от повече от осем години, но така и не е осъществена, обясни министърът на здравеопазването Петър Москов преди две седмици, когато представи предложението. Той увери че промяната в структурата няма да ощетите нито града, нито областта, а напротив - ще освободи ресурс и повече екипи за областта. Освен това структурата е такава във всички останали райони на България, и макар че София е по-мащабна, това не оправдава двойните административни разходи, допълни министърът.


Въпреки разясненията и уверенията на министерството, служителите на ЦСМП София-област се възпротивиха и започнаха подписка срещу решението. Според тях обединението с града ще ги натовари извънредно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK