Протеинова лепенка, патентована от "Станфорд", поправя пораженията след сърдечен удар

Протеинова лепенка, патентована от "Станфорд", поправя пораженията след сърдечен удар

© ReutersПрестижният Станфордски университет е патентовал нов вид лепенка, която може да поправя пораженията върху сърцето след преживян инфаркт. Засега опити са правени само с мишки и прасета, но проектът има потенциал да промени изцяло терапията за един от най-честите здравословни проблеми при възрастните, съобщава международен екип от учени в журнала Nature, цитиран от Би Би Си. 


Слединфарктните лепенки, подобно на никотиновите, са напоени с определено вещество, но не се залепят върху кожата, а директно върху сърцето. В случая те са наситени с протеин. Изследователите установили, че това подпомага възстановяването на тъкънта на сърцето като намалява драскотините по стените и стимулира производството на нови здрави клетки.


Нараняванията върху външните стени на сърцето са обичаен резултат от сърдечния удар и затрудняват работата му като забавят изпомпването на кръв и понякога водят до фатален край. Те се получават, защото по време на инфаркта клетките на мускулите в органа умират бързо, тъй като не се снабдяват с кръв. Учените вярват, че ако се възстановят част от тези клетки, каквато е целта им, това ще предотврати до някаква степен последващи усложнения.
При здравите сърца протеинът се набавя по естествен начин, но след инфаркт той е силно редуциран в един от ключовите слоеве на органа. В експеримента си, международният екип натопили колагенови лепенки в протеина Fstl1 и ги пришили към сърцата на мишки и прасета. Само след две седмици учените установили, че се формират нови мускулни клетки и кръвоносни съдове на мястото на мъртвите. Заедно с това и изпомпването на кръв се засилило.


От "Станфорд" отбелязват, че част от опитните им животни били с толкова наранени сърца, че биха били включени в списъци на чакащи за трансплантация, ако бяха хора. С лепенките състоянието им се стабилизирало. Докато не се проведат още подробни тестове, обаче учените няма как да знаят дали методът ще има ефект върху хората, но са оптимисти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK