"Майка навреме" или какво може да направи за себе си една модерна млада жена

"Майка навреме" или какво може да направи за себе си една модерна млада жена

© Фондация "Майка навреме"Според статистиката високообразованите жени раждат най-късно. Те отлагат този момент заради кариерата и целите си, а често пъти и докато намерят подходящия човек. Но докато вършат всичко останало, нещо необратимо се случва в тялото им - яйцеклетките им стареят и измират. Една жена на 20 години има 250 хиляди годни репродуктивни клетки, но на 40 те вече са едва около 10 хиляди и 90% от тях са дефектни. Шансовете за забременяване намаляват с всяка изминала година и спадат рязко около 37-мия рожден ден.


Това предупреждава фондацията "Майка навреме" с кампанията си "Колко е часът според твоето тяло?". Тя се осъществява съвместно със столичната болница за женско здраве "Надежда" и в рамките й се провежда първото по рода си училище за "майки навреме", каквото е планирано и за днес.


Стряскащите послания към жените без деца са нарочни - организаторите на информационната кампания се надяват повече от тях да се погрижат за репродуктивното си здраве и да помислят за опцията за превантивно замразяване на яйцеклетки, защото България е на чело на класацията на ООН за най-бързо загиващата нация. А посланията наистина могат да бъдат стряскащи, защото според представително проучване, направено в рамките на инициативата, 88% от българките поставят раждането на дете като основна цел в живота си, но повече от половината нямат партньор, средства или време за това в момента.
Жената е по-сложен механизъм от мъжа


Един мъж може да стане баща и на 70, защото резервът от сперматозоиди се подновява постоянно, но времето на жената да стане майка е ограничено. На мястото на изхвърлените и загинали яйцеклетки никога повече не се образуват нови.


Яйцеклетките започват да се образуват в яйчниците още в утробата - девет седмици след зачеването. До петия месец на бременността бъдещото момиче вече има запас от 7 милиона яйцеклетки, който обаче намалява на 1 - 1.5 млн. до раждането. От тях остава само около една трета, докато момичето навърши полова зрялост, а едва около 400-500 яйцеклетки през целия живот на жената изобщо достигат зрялост и готовност за оплождане. Заедно с всяка узряла яйцеклетка отпадат десетки други и това се случва не само в деня на овулацията, а ежедневно и ежеминутно.


Оцелелите репродуктивни клетки пък стареят. Това означава, че с всяка изминала година става все по-трудно да бъдат "събудени" под командата на половите хормони и заедно с това - все по-голяма част от тях се оказват с увредени хромозоми, т.е. са негодни за начало на здрав нов живот. Заради различни обстоятелства като генетична предразположеност, хронични заболявания, тежки медикаменти и лечения и нездравословен начина на живот, отмирането на клетките може да се ускори. В тези случаи, понякога без никакви симптоми и предупреждение, жената може да се окаже неспособна да зачене естествено дори на 30 години, защото яйчниковият й резерев вече е изчерпан.


На 20 години шансът за забременяване в рамките на месеца е 20%, на 30 вече е 18%, а на 35 - около 15%. На 40 години обаче той вече се е стопил на 5% и също и този за успешна ин витро процедура със собствени яйцеклетки, сочат данните на фондация "Майка навреме". 


"Майка навреме" или какво може да направи за себе си една модерна млада жена

© Фондация "Майка навреме"


Да поговорим за спящата красавица?


Всяка жена може да провери яйчниковия си резерв с две хормонални изследвания, за които може да попита гинеколога си. Те не се покриват от здравната каса, но не са скъпи. Това ще им даде ориентир дали да започнат да се тревожат за бъдещето си, или могат да отложат грижата още известно време. Разбира се, препоръката на специалистите е да не се отлага, независимо от резултатите.


Това, което младите необвързани или забързани в кариерата си жени могат да направят, е превантивно да замразят свои здрави яйцеклетки, препоръчват от фондация "Майка навреме". Това ще им даде спокойствието, че решението да имат деца остава в техните ръце, а не отива в стрелките на часовника, изтъкват организаторите на кампанията.


На фона на масовата тенденция в развитите страни хората все по-късно да срещат постоянен партньор и да мислят за семейство, технологията вече е придобила голяма популярност. От миналата година компании като "Епъл", "Фейсбук", "Джей Пи Морган Чейс", "Гугъл" и "Майкрософт" дори включиха услугата в социалните придобивки за служителките си и финансират замразяването на яйцеклетки на всяка от тях (между 10 и 20 хиляди долара на процедура).  


В България технологията също е позната и вече има няколко подобни банки за съхранение на генетичен материал. За яйцеклетките се използват същите криогенни камери, в които могат да се пазят стволови клетки, семенна течност и ембриони. Процедурата отнема един ден на изследвания и екстракция и у нас е свързана с инвестиция от около 4 хиляди лева.


В камерата с течен азот времето за яйцеклетките спира и също като спящата красавица, те могат да бъдат събудени години по-късно за нов живот. Препоръчително е процедурата да се направи около 30-ата година или дори по-рано, за да се съхранят по-млади и здрави клетки, което ще гарантира здрав плод, когато дойде времето за бебе.


"Майка навреме" или какво може да направи за себе си една модерна млада жена

© Фондация "Майка навреме"В рамките на информационната кампания фондацията "Майка навреме" и болница "Надежда" организират Училище "Майка навреме".


Входът е свободен и поканата е за всички жени, които се интересуват от технологията за замразяване на яйцеклетки, както и от темата за яйчниковия резерв и отложената бременност.


Днес (26 септември) от 11 ч. в болницата за женско здраве на ул. "Блага вест" №3 в столичния квартал "Красна поляна" ще се проведе второто такова училище. Пред гостите ще говорят директорът на болницата акушер-гинекологът д-р Георги Стаменов, специалисти по запознаствата (matchmaking) и жена, направила избора да замрази свои яйцеклетки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK