"Майка навреме" или какво може да направи за себе си една модерна млада жена

"Майка навреме" или какво може да направи за себе си една модерна млада жена

© Фондация "Майка навреме"Според статистиката високообразованите жени раждат най-късно. Те отлагат този момент заради кариерата и целите си, а често пъти и докато намерят подходящия човек. Но докато вършат всичко останало, нещо необратимо се случва в тялото им - яйцеклетките им стареят и измират. Една жена на 20 години има 250 хиляди годни репродуктивни клетки, но на 40 те вече са едва около 10 хиляди и 90% от тях са дефектни. Шансовете за забременяване намаляват с всяка изминала година и спадат рязко около 37-мия рожден ден.


Това предупреждава фондацията "Майка навреме" с кампанията си "Колко е часът според твоето тяло?". Тя се осъществява съвместно със столичната болница за женско здраве "Надежда" и в рамките й се провежда първото по рода си училище за "майки навреме", каквото е планирано и за днес.


Стряскащите послания към жените без деца са нарочни - организаторите на информационната кампания се надяват повече от тях да се погрижат за репродуктивното си здраве и да помислят за опцията за превантивно замразяване на яйцеклетки, защото България е на чело на класацията на ООН за най-бързо загиващата нация. А посланията наистина могат да бъдат стряскащи, защото според представително проучване, направено в рамките на инициативата, 88% от българките поставят раждането на дете като основна цел в живота си, но повече от половината нямат партньор, средства или време за това в момента.
Жената е по-сложен механизъм от мъжа


Един мъж може да стане баща и на 70, защото резервът от сперматозоиди се подновява постоянно, но времето на жената да стане майка е ограничено. На мястото на изхвърлените и загинали яйцеклетки никога повече не се образуват нови.


Яйцеклетките започват да се образуват в яйчниците още в утробата - девет седмици след зачеването. До петия месец на бременността бъдещото момиче вече има запас от 7 милиона яйцеклетки, който обаче намалява на 1 - 1.5 млн. до раждането. От тях остава само около една трета, докато момичето навърши полова зрялост, а едва около 400-500 яйцеклетки през целия живот на жената изобщо достигат зрялост и готовност за оплождане. Заедно с всяка узряла яйцеклетка отпадат десетки други и това се случва не само в деня на овулацията, а ежедневно и ежеминутно.


Оцелелите репродуктивни клетки пък стареят. Това означава, че с всяка изминала година става все по-трудно да бъдат "събудени" под командата на половите хормони и заедно с това - все по-голяма част от тях се оказват с увредени хромозоми, т.е. са негодни за начало на здрав нов живот. Заради различни обстоятелства като генетична предразположеност, хронични заболявания, тежки медикаменти и лечения и нездравословен начина на живот, отмирането на клетките може да се ускори. В тези случаи, понякога без никакви симптоми и предупреждение, жената може да се окаже неспособна да зачене естествено дори на 30 години, защото яйчниковият й резерев вече е изчерпан.


На 20 години шансът за забременяване в рамките на месеца е 20%, на 30 вече е 18%, а на 35 - около 15%. На 40 години обаче той вече се е стопил на 5% и също и този за успешна ин витро процедура със собствени яйцеклетки, сочат данните на фондация "Майка навреме". 


"Майка навреме" или какво може да направи за себе си една модерна млада жена

© Фондация "Майка навреме"


Да поговорим за спящата красавица?


Всяка жена може да провери яйчниковия си резерв с две хормонални изследвания, за които може да попита гинеколога си. Те не се покриват от здравната каса, но не са скъпи. Това ще им даде ориентир дали да започнат да се тревожат за бъдещето си, или могат да отложат грижата още известно време. Разбира се, препоръката на специалистите е да не се отлага, независимо от резултатите.


Това, което младите необвързани или забързани в кариерата си жени могат да направят, е превантивно да замразят свои здрави яйцеклетки, препоръчват от фондация "Майка навреме". Това ще им даде спокойствието, че решението да имат деца остава в техните ръце, а не отива в стрелките на часовника, изтъкват организаторите на кампанията.


На фона на масовата тенденция в развитите страни хората все по-късно да срещат постоянен партньор и да мислят за семейство, технологията вече е придобила голяма популярност. От миналата година компании като "Епъл", "Фейсбук", "Джей Пи Морган Чейс", "Гугъл" и "Майкрософт" дори включиха услугата в социалните придобивки за служителките си и финансират замразяването на яйцеклетки на всяка от тях (между 10 и 20 хиляди долара на процедура).  


В България технологията също е позната и вече има няколко подобни банки за съхранение на генетичен материал. За яйцеклетките се използват същите криогенни камери, в които могат да се пазят стволови клетки, семенна течност и ембриони. Процедурата отнема един ден на изследвания и екстракция и у нас е свързана с инвестиция от около 4 хиляди лева.


В камерата с течен азот времето за яйцеклетките спира и също като спящата красавица, те могат да бъдат събудени години по-късно за нов живот. Препоръчително е процедурата да се направи около 30-ата година или дори по-рано, за да се съхранят по-млади и здрави клетки, което ще гарантира здрав плод, когато дойде времето за бебе.


"Майка навреме" или какво може да направи за себе си една модерна млада жена

© Фондация "Майка навреме"В рамките на информационната кампания фондацията "Майка навреме" и болница "Надежда" организират Училище "Майка навреме".


Входът е свободен и поканата е за всички жени, които се интересуват от технологията за замразяване на яйцеклетки, както и от темата за яйчниковия резерв и отложената бременност.


Днес (26 септември) от 11 ч. в болницата за женско здраве на ул. "Блага вест" №3 в столичния квартал "Красна поляна" ще се проведе второто такова училище. Пред гостите ще говорят директорът на болницата акушер-гинекологът д-р Георги Стаменов, специалисти по запознаствата (matchmaking) и жена, направила избора да замрази свои яйцеклетки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1463 Разстроено

  Както винаги се занимаваме със следствията, а не с причините..

 2. 2 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Лошото е, че жена на 28-30 години дори не си и помисля, че това се отнася до нея. И един прекрсен ден решава, че е дошло времето да има дете, но тя вече наближава 40. И започва ходенете по мъките.
  Поздравления за инициативата! А и не знам по-добро място от болница "Надежда" за тази цел.

 3. 3 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Това е личен въпрос, с обществено значение, който дори и да подлежи на обсъждане няма да допринесе нито за намаляване, нито за изчезване на човешката популация.
  Възможно е в скоро време дори и да се въведе принудителна кастрация, като масова и задължителна практика.

  Защото планетата има капацитет и възможности на популативените капацитети на вида, който може и да е фатален над определени граници за съществуването на вида.

 4. 4 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "gogo2011":

  Истинска история, както разправяше един генеколог, от 18 до 28 се чудим как да не забременеем, а след 28 се молим да стане тая работа! Но природните закони важат за всички, образовани, не образовани, няма прошка!

 5. 5 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#1] от "rainbou1":

  Това е верно, защото никой няма нужда от това да запълваме механично, само защото трябва да си платим криогенеза, с психични инвалиди различните родилни отделения, детски ясли, градини, училищата, казармите, обществените социални общежития старческите домове, хосписите, както и на края едни разнебитени и зле подържани гробища!

 6. 6 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#4] от "buiko":

  То забременяването, ако толкова искаме само за да се пробваме дали го можем, си остава една самоцел, която не дава никаква представа от последствията които идват след него, като социален феномем, защото го приемаме твърде лично!

 7. 7 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Най-добре би било всички жени,да бъдат омъжвани на 16-17 години.Така не само,ще се оплождат по естествен начин и бвзплатно,но ще имат и сили, да отглеждат децата си.

 8. 8 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#7:"Sabbath"]но ще имат и сили, да отглеждат децата си[/quote]


  А акъл?

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Всъщност, късната първа бременност е една от причините за ниската раждаемост. Не 25 или 30 години са много, а са взели от времето за следващи деца. Като отбележим и факта, че се пият противозачатъчни, които при спиране продължават действието известно време, нещата се задълбочават. Моята съпруга никога не се е предпазвала с тях, в резултат, бяхме като швейцарски часовници. Решаваме да имаме дете, на следващия месец всичко беше наред.
  Пожелавам на всички здрави, хубави и обичани деца.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 10. 10 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#7] от "Sabbath":

  А защо не замениш, думата "омъжвани" с "оплождани", голяма част, ако не и 75% жените не се нуждаят от омъжване, а от оплождане.
  Другите 25% са по-скоро изключения!
  Затова е статията, а не за "омъжването"!

 11. 11 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#3] от "convince":

  Естествено, че е личен въпрос. Но идеята явно е да има информираност. Сигурен съм, че поне 90% от жените до 30 годишна възраст не знаят какви проблеми биха имали ако отложат забременяването с още десетина години.

 12. 12 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#10] от "convince":Приемам забележката.Вярно,може и така,да се каже,но ще прозвучи,сякаш става дума за крави за разплод и някои може,да се обидят.

 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  [quote#7:"Sabbath"]Най-добре би било всички жени,да бъдат омъжвани на 16-17 години.Така не само,ще се оплождат по естествен начин и бвзплатно,но ще имат и сили, да отглеждат децата си.[/quote]

  Но ще остане въпросът кой тях ще отглежда.

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#13] от "princess_x":

  Въпроса с отглеждането на новите поколенияе въпрос на самоконтрол, от една страна и условия за създадването му от друга.
  Статията е много точна и даже закъсняла с популяризацията на този въпрос.
  Но нещата са сведени и до една нарочно предизвикана зависимост, защото и една замръзена и пълноценна яйцеклетка и овулационен материал, трудно биха допринесли нормалното и последващо плодно износване от един вече не дотам свеж, млад и силен организъм.
  Затова материала след изкуственото му осеменяване от замразените продукти трябва да се "посее" в организма на една сурогатна майка, което вече става един ужасяващо скъпо придобиване на наследници и не е по материалните възможности на едно кратковремено съпружеско съжителство.
  Това е дейност отнемаща десетилетие, за единици или няколко стотин бъдещи "майки", по причини известни само на тях!

 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  БЪЛГАРИТЕ са обречена нация, защото само след 50 години процеса на изчезване и претопяване, няма да може да бъде спрян по никакъв начин.
  Затова "чужденците" трябва да бъдат добре дошли, било то друговерци или извънземни!

  Защото българи, може да няма, но България трябва да продължи да съществува, под същото знаме и същия герб, но затова трябва да бъде помислено не от психопатийни абнормни девианти из кулоарите или коридорите на власта, а от хора, които наистина си дават сметка за какво става дума!

 16. 16 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Ха сега де,топката пак е в полето на женската половина.то не само гонитбата на кариера е причина за късното майчинство ,ами и как да го намерим този потенциален татко.те ,мъжете никога не са готови да станат бащи,,изпитват панически страх от поемане на отговорности,камо ли да отгледат едно дете,те просто си търсят в лицето на жената-продължителката на маминото обгрижване.като добавим и мизерните грижи на държавата за стимулиране на едно младо семейство с жилища,детски надбавки,детски градини и така стигаме и до цдемографската криза.освен това/ с риск да ме охулят/ се црпръкнаха и много леворезбари,та вече не знаеш кой кой бе.трудно стана вече отглеждането на деца в семейство с двама цръдители- по безболезнено за някои е да си гледат кученце или котенце,отколкото един голям котарак с дистанционно в ръка-лежащ на дивана.

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#16] от "matera":

  Както решиш, жената е по-сложно устроената структура, казано е по-горе.

  Трудните социални ситуации се създават от жени, но се решават в крайна сметка от мъжете, защото и един мъж е достатъчен примерно на стотина жени.

  А за притесненията, които имаш, не се създават от мъжете, но ти се вижда неприемливо и егоистично, да ги споделиш с други в твоето положение, затова котарака на дивана ще си го търпиш, докато имаш нерви за това и с успокоението, че не си единствена и, че е само временно!

 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Съвременната жена отлага раждането на деца колкото се може повече. Аз на 20 години изобщо не съм мислила за деца, самата мисъл за това ми беше чужда, имах съвсем други планове за живота си. Оказва се, че 20 е рано, но 35 е вече късно, трябва в рамките на този период да се ражда. Но не е вярно, че размножителната способност на мъжа може да се разтяга във времето. Скоро американски или английски учени установили, че възрастта на мъжа също оказва влияние за менталното здраве на децата,така че и мъжете трябва да се съобразяват с биологичния си часовник.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8788 Неутрално

  Циганите знаят ли ги тези неща или на тях не им влияе.

 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#16] от "matera":

  Сигурно в Бангладеш или Нигерия държавата отпуска много пари при раждане на дете.Проблемът с ниската раждаемост е единствено в нежеланието на жените да отглеждат деца.Това че мъжете не искали деца е лъжа-все пак основните грижи за отглеждането падат върху майката и мъжът може само да помага.Прабаба е останала вдовица на 25 години,като е имала 5 деца,които сама е отгледала,без да се омъжи повторно.Сестра ми има едно и постоянно се оплаква колко и е тежко,въпреки че мъжът й много и помага в отглеждането,както и двете баби.

 21. 21 Профил на stop.me
  stop.me
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно време децата не са искали толкова внимание от страна на родителите. От момента, в който детето проходи - то е на двора само, на 3 се разхожда само из селото, на 4 лятото дори може да не му готвиш.
  Не е като да висиш по площадките с него поне до 10 години или да си на колелото до него поне до 13, да го държиш за ръка на тротоара до 4-5-6 г, да следиш движението на колите повече, отколкото разговора си с него, да го водиш на училище и да излизаш от работа да го взимаш, а ако случайно го оставиш само, да му звъниш през минута, за да се увериш, че някой дрифтър не го е отнесъл, да се чудиш какво да правиш лятото, когато е във ваканция... На село ли? Та там карат със средна скорост над 120, пияни, без книжки. По-добре в града. Наемаш гледачка, а тя или го малтретира (физически или психически), или го игнорира, или ти изнася цялата къща.
  Да имаш дете е сериозна отговорност, тези, които го осъзнават, отлагат раждането. Но истината е, че никога не си готов. Въпросът е да си отговорен. Ако си - ще дадеш всичко от себе си в името на дето си, без значение дали си на 16 или 46. Дете се гледа само с любов.

 22. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Добре е жените да бъдат информирани за биологичните си възможности и да се съобразяват с тях. Криоконсервацията (замразяването) на яйцеклетки са добра помощ, но съвсем не са панацея.

  Една млада жена в моето обкръжение имаше яйцеклетки консервирани, с мъжа си опитваха с години по естествен начин, ходеха по изследвания - формално взето и двамата бяха здрави. Докато тя наближи 40. Започнаха луди опити (4х !) за изкуствено оплождане със собствените им яйцеклетки и сперма. Накрая в Прага им казаха - последен опит. И чудото взе че стана - ембрионът се загнезди и оцеля.. Бременността беше един ад, рискове от всякъде. Сега имат разкошно момиченце - наближава 2 годинки. За съжаление им съобщиха, че това ще е - повече тя не може да износи.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Като искате жените да раждат рано, създайте им условия да раждат рано.
  Като се започне от това да не могат бъдат преслведвани от работодателите си заради желанието им да родят, (тука съвсем скоро един разправяше как само "я чакал", дамата да се върне от майчински за да я съкрати затова че дръзнала да роди второ), та до това, държавата да я подпомага дастатъчно за да може да си отглежда сама детето, ако таткото реши, че не го е еня.
  Жените не раждат не защото не са информирани, а защото не могат да си го позволят.
  Особено, ако са решили да са нещо по-различно от слугинята в къщи, изцяло финансово зависима от мъжа. Не че с настоящите заплати масовият български мъж е в състояние да издържа жена и дете в сносни условия.
  Създайте им условия и никакви допълнителни информации няма да са им необходими.
  Много ми се ще да направите подобна статистика за българките в странство. Уверявам ви, че ще се изненадате.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#20] от "robocop1":

  "Сигурно в Бангладеш или Нигерия държавата отпуска много пари при раждане на дете."

  Да ми кажеш само каква е детската заболеваемост и смъртност в горепосочените държави?
  Не бъркай възможността за отглеждане на деца с липсата на полова култура и узаконеното изнасилване на съпругата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#24:"rapidfire"]Не бъркай възможността за отглеждане на деца с липсата на полова култура и узаконеното изнасилване на съпругата.[/quote]
  Каква липса на полова култура-женят се ,правят секс и раждат деца.Не са като някои жени,които са преспали с по 50 мъже,правят по 3-4 аборта и на 40 години се сетят да правят деца.Нямат нужда от такава полова култура.

 26. 26 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#17] от "convince":аз съм си отгледала двете дъщери съвместно със съпруга ми ,даже аз бях по ангажираната и те и до днес си останаха глезанките на тати,но съжалявам днешните млади жени за избора, който правят.рецепти няма- всяко поколение избира само и определя как да протече живота му и с кого,а какво е било по времето на баба ми и прабаба ми,тях това не ги вълнува.темата е интересна и безкрайна.

 27. 27 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#16] от "matera":

  ами то затова на запад вече си намират я араби, я африканци я друго... никой няма да чака разни женчовци да се наживеят до 30-40 по ергенски преди да се престрашат да поемат отговорност за нещо. макар и мъж трябва да призная, че до голяма степен проблема е и от наша страна. В днешната икономическа обстановка, жената трябва да знае че насреща си има човек на който може да разчита....

 28. 28 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#7] от "Sabbath":

  Да разбираме, че би омъжил дъщеря си на 16-17?
  Поздравления. Без машина на времето успя да стигнеш 16 век.

 29. 29 Профил на cerro_torre
  cerro_torre
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#23] от "rapidfire":

  Както обикновенно коментара е в десятката !!!
  Убийствената несигурност и безперспективност в държавата Бългрия за съжаление са основните причини за демографската криза или поне кризата сред мислещите хора.... и ще спра с коментара до тук за да съм полит коректен и да не изляза пак расист
  пс: а този "пичага", който обясняваше как само я чака за 2-рото много ясно си го спомням. За съжаление представителна извадка на 80 процента от БГ работодателите.

 30. 30 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#15:"convince"]Защото българи, може да няма, но България трябва да продължи да съществува[/quote]

  Каква ще е тая България и какво налага да продължи да съществува държава с такова име, но без българи?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  По принцип, жената не трябва да работи, или не трябва да бъде икономически принуждавана да прави това за да се издържа, а само ако пожелае. и то след като намери за добре да се занимава с дейност, която и дава възможност да отглежда децата си.

  Заплащането на един работещ, каквато и работа да извършва той, като работещ за друг частен работодател или за държавата, трябва да стига за покриване на стандартните разходи без проблеми.
  Иначв деца нанай!

 32. 32 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Това с биологическия часовник е едно, но политическата реалност е друга... и както винаги натежава политическата реалност. Тук в тази държава има само едни субекти, за които политическата реалност им е направо майка, и са по-равни от други субекти.

  настроение - цинично.

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#30] от "galio":

  Тези които ще обитават територията, традиционно ще са свързани, макар и поколенчески да са едва трето родено тук.

  Както има "български турци", може да звучи парадоксално, но може и да има например "българските сирийци" след време.

  Американци са всички, които са лоялни на флага и поколенчески могата да са всякакви, българи, африканци, южноамериканци, азиатци и островитяни от всички държави и територии, но винаги застават зад конгломератната си държава, защото рожденните им местообиталища не пожелават да се ангажират с тях.

  Днес България е на ръба на оцеляването политико-икономически и демографски, а да очакваме да промени държанието си към собствените си граждани е повече от невероятно, защото не, че не иска, а неможе, поради голямата доза много силна комуно отрова впръсквана за да бъде поглъщана от нацията ни, дори и днес поднасяна с анормална системност, от съветско-руската политическа петоколонна агентурна заинтересованост, която е и производителката на тази субстанция вече 70-та година.

  Тези горе споменати лица промениха отрицателно икономическото и политическо статукво в държавата ни много отдавна, което днес вече рефлектира трайно върху нейната популация.

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#26] от "matera":

  Виж ся, българите след "Освобождението" са били около 3 милиона, но възможноста да достигнат 9 се отваря едва при затвореният цикличен оборот на социалистическия трудов лагер.

  И ако това преди 25 години не беше затвор и хората нямаха особен избор освен размножаването и евентуалното приспособяване към дивотията на социума, тогава българите този прираст едва ли щяха да го имат.
  Както показват недвусмислено и парадоксите на днешният ден!

  ДЕЦАТА днес най-лесно се самоотглеждат по старата метода практикувана от малцинствата.
  Условията за другите не са обещаващи и надеждни, поради огромен брой непреодолими условности.

 35. 35 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#33] от "convince":

  Абсолютни глупости.

  България е еднонационална, етническа държава, на етническия елемент българи.

  България без българи не може и няма как да съществува.

  А сравнението на национална държава с федеративна мултикултурна такава, е абсолютно нелепо.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 36. 36 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Еманципацията беше грешка. Трябва да го признаем..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 37. 37 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Всичко е точно, всичко е наред. Нарича се "естествен подбор".
  Всъщност някои се мислят за много умни и много ценни, но природата е решила, че няма нужда от гените им.
  И обратно, в резултат на липса на каквато и да е било култура, в частност семейно планиране, някои се размножават като зайци.

  И на динозаврите им е било криво, като са разбрали, че им предстои да изчезнат. Но не можеш на измамиш "Мадър Нейчър".

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 38. 38 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#34:"convince"]Виж ся, българите след "Освобождението" са били около 3 милиона, но възможноста да достигнат 9 се отваря едва при затвореният цикличен оборот на социалистическия трудов лагер.
  [/quote]
  Не е съвсем вярно. Това да станем 9 млн. е заложено още след Освобождението и дори през соца темповете се ЗАБАВЯТ. Ако до 1946г. ръстът е бил с 1,2 - 2,2%, то след 46 г. ръстът е винаги 0,...%. Ако от 1905 до 1946 г. България се е увеличила с 3 млн. души, то от 1946 г. до 1989 г. България се увеличава само с 1,8 млн. https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Bulgaria
  Единствено си прав, че затворената държава не позволява на хората на бягат, но те вече не се плодят с темповете преди 1946 г., защото ако до тогава са имали по 5,6 или повече деца, след това нямат време за такива дейнсоти, защото комунагите преместват хората от селото в града и ги навират в разни блокове за да строят ударно социализма.

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Темата е важна, за съжаление отново става въпрос за плоска реклама на някакви юнаци, решили да печелят кинти с някакво "замразяване" подвеждащи младите жени че като си замразят яйцата срещу 4-5 хилки ще могат да решат проблема.
  Нямам представа какво им пише в етичните кодекси на българските медии, но е прието в подобни материали да бъдат обозначени с някакъв знак - звездичка, долар за да се разграничават рекламните послания.

 40. 40 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#34] от "convince":
  Трудно разбирате како искм да кажа: не ставва въпрос саво за материалнитеп условия за отгреждане на деца.при соца семейството беше основната клетка на обществото.независимо,че броя на разводите се увеличаваха,традициите за отгеждане на деца в семейство се спазваха.сега са други времената.мъжът вече не е мъжът от старите ленти/както се казва/-стълбът на семейстното,финансовата опора в него.изискванията на жените също се промениха-тя отказва ролята на вечната мърмореща домакиня.децата не са приоритет вече в една двойка,а се гони финансовата стабилност и самостоятелно ст.никоя жена не иска да ражда деца на един непораснал и ненаживял се мъж,а и те самите мъже не искат чак такива главоболия.изместиха се приоритетите на това поколение,защото и живота ни се промени и най вече сме по свободни в избора на решения.струва ми се,че това е някаква цикличност на времето в което живеем,която или ще отмине или ще премине в друга според изискванията на обстоятестата и желанието та хората.
  .

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#40:"matera"]мъжът вече не е мъжът от старите ленти/както се казва/-стълбът на семейстното,финансовата опора в него.изискванията на жените също се промениха-тя отказва ролята на вечната мърмореща домакиня.децата не са приоритет вече в една двойка,а се гони финансовата стабилност и самостоятелно ст.никоя жена не иска да ражда деца на един непораснал и ненаживял се мъж,а и те самите мъже не искат чак такива главоболия.[/quote]

  Това мнение на лични наблюдения ли се основава?Защото в семейните двойки,които аз познавам няма случай мъжът да не иска деца.Просто на жените не им се занимава с отглеждането на децата,защото истина е ,че основната тежест в гледането на деца пада върху жената.Имам дете и знам,че основно го гледа съпругата ми,а аз само помагам.То и от еволюционна гледна точка природата е определила женските да отглеждат потомството.Жените гледат на това като задължение,което могат да си спестят и търсят оправдания-държавата,мъжете и не знам си още какво.

 42. 42 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "88% от българките поставят раждането на дете като основна цел в живота си, но повече от половината нямат партньор, средства или време."
  Интересно ми е да знам при какъв процент проблемът е липсата на партньор. Съдейки по обкръжението, ми се струва, че това е основна причина за проблема и не знам на какво се дължи този феномен.

  количествените натрупвания водят до качествени изменения
 43. 43 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Отвратително е как за пореден път комерсиализираме чистата медицина с изцяло користни цели. Така стана с инвитрото, така стана с инвазивната кардиология,така стана с пластичната хирургия, така явно ще се случи и с този чудесен метод, измислен с цел запазване на репродуктивната способност на жени с онкологични заболявания, преди химио или лъчетерапия. А сега, с любезното съдействие на медиите, сумати идиотки ще хукнат да си замразяват яйцеклетки, щото да не си навредяли на кариерите и пр. в този дух!

 44. 44 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 401 Разстроено

  Верижката е проста и изпитана - фондацийка - медии - клиника и готова работа! Кинтопотоъкт шурва! Щуротия някаква! Само дето номерът минава! И дори държавен фонд за ин витро се създаде и маса кинти се наляха в него с малоумното обяснение за борба с демографската криза! И така до пълно омалоумяване на плебса!

 45. 45 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#41] от "robocop1":
  Еми жалко за жена ти, и за криворазбраната ти еволюционна гледна точка. Погледни щъркелите - дори те са еволюционно по-напред от повечето български "семейства". След като си разпространяваш гените носиш 50% от отговорността да се грижиш и отглеждаш - след раждането няма дейност, в която мъжете нещо да са ощетени от природата, та да не могат да се включат. Дори и среднощните хранения - имаш ръце, взимаш предварително подготвената бутилка и храниш. А не - аз го направих, сега ти се оправяй. Докато мъжете гледат на ролята си в семейството и отглеждането на децата като на "помагане" едва ли ще има положителен домеграфски прираст в тази държава - поне не от българската част от населението. Но сега има внос на жен възпитани да са за разплод, може пък да ви паснат на анадолското мислене.

 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#45:"hope2000"]Еми жалко за жена ти, и за криворазбраната ти еволюционна гледна точка.[/quote]
  Ти за моята жена недей да береш грижа.Щастлива е да живее с мъж като мен.Гледай си теб си и твоят съпруг ако изобщо имаш такъв.Напълно е доволна от мен щом ми е родила дете и носи второ.Но си знае отговорностите като жена,въпреки че е по-образована и ерудирана от 100 процента от кифлите,дето виснат по моловете и имат претенции.
  [quote#45:"hope2000"]Докато мъжете гледат на ролята си в семейството и отглеждането на децата като на "помагане" едва ли ще има положителен домеграфски прираст в тази държава - поне не от българската част от населението. [/quote]
  Викаш арабите дето имат по 10 деца непрекъснато са край тях.Те третират жените си като животни и въпреки това жените има раждат по много деца.Сравнението на българският мъж с един арабин със сигурност е в полза на българина.

 47. 47 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#35] от "galio":

  Аха, с 1 милион "турски българи" и 800 хиляди ромски братовчеди..
  Българите са едва 4.5 милиона, защото има и други, руснаци, евреи, арменци и т.н., но всички те са БЪЛГАРИ , както всички в САЩ са американци.
  Държавата ни е мултинационална и мултикултурна, затова в София на много близо са построени синагога, джамия и християнски храм.
  Нашата държава стои много по-близо до САЩ, като мултикултура, отколкото една Унгария например, отколкото една Чехия, защото тези държави са били затворени и откъснати от каквито и да било завладяваши войни, фактори на преселване и заселване отколкото България.
  Не случайно ДПС е парламентарна партия в Народното събрание.

 48. 48 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#42:"Златничко на лампа"]Интересно ми е да знам при какъв процент проблемът е липсата на партньор. Съдейки по обкръжението, ми се струва, че това е основна причина за проблема и не знам на какво се дължи този феномен.[/quote]

  Какъв точно партньор би ви паснал?Щото по мои наблюдения повечето жени харесват"лошите" момчета,а после като си покаже рогата и реват,че са си провалили живота.А пък ако е някое скромно момче изобщо не му обръщат внимание и го смятат за мухльо.А именно такива са перфектните бащи.

 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#47:"convince"]Аха, с 1 милион "турски българи" и 800 хиляди ромски братовчеди.[/quote]
  За циганите наистина броят им е толкова,но турците са много по-малко.По официални данни са 580 хиляди,но като се има има предвид,че много цигани се пишат турци,то турците са не повече от 400 хиляди.От останалите малцинства надали има и 50 хиляди души.

 50. 50 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#48] от "robocop1":

  И аз това съм забелязала.
  Същото важи и за мъжете обаче. Повечето си падат по ''лоши'' момичета. Явно така са устроени хората...

  количествените натрупвания водят до качествени изменения
 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#50] от "Златничко на лампа":
  Мъжете си падат по"лоши""момичета за краткотрайни връзки,а по правило се женят за"добри"момичета.И аз съм имал връзки с "палавници",но се ожених за жена,която е с морални принципи по отношение на секса.
  Забелязъл съм,че жените много си падат и по женени мъже.Не знам от какво е продиктувано това,но от личен опит го казвам.

 52. 52 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#51] от "robocop1":

  А, аз от личен опит бих могла да кажа, че много женени мъже си падат по извънбрачните връзки.
  Просто няма разлика.
  Това, което исках да споделя, е че се чудя какъв процент жени в България нямат деца по единствената причина, че си нямат мъж. Казах, и че съдейки по обкръжението (тоест по приятелки) това е един доста голям процент - не мога да разбера защо се случва така.

  количествените натрупвания водят до качествени изменения
 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#52] от "Златничко на лампа":

  Това е различно.В този случай мъжът има семейство и започва паралелна връзка само заради секса.Не познавам неженен мъж да поддържа сериозна връзка с омъжена жена.Докато много жени стават любовници на женени мъже,и за тях това е сериозна връзка.Естествено няма как от тази връзка да се родят деца.
  Явно критериите на вашите приятелки са завишени-свестни мъже има достатъчно.Познавам няколко жени с престижна работа и доходи,които отхвърляха доста ухажори.И в един момент като станат на 35 години се хванат с първият срещнат и после ги е срам да го покажат на приятелите си и колегите.

 54. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  [quote#20:"robocop1"]Това че мъжете не искали деца е лъжа-все пак основните грижи за отглеждането падат върху майката и мъжът може само да помага.[/quote]
  Нали? А не Ви ли е минавало през ум, че когато двамата работят и са заети по цял ден задълженията в семейството трябва да се разпределят между двамата родители? Или жената не се уморява колкото мъжа и може да деяни на още една пълна смяна и вкъщи?


 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  [quote#48:"robocop1"]А пък ако е някое скромно момче изобщо не му обръщат внимание и го смятат за мухльо.А именно такива са перфектните бащи. [/quote]
  Перфектни бащи, ама стига да има кой да носи парите вкъщи. Щото скромно момче с 400 лв. заплата не може и сам да се издържа, какво ли остава за семейство.

 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#54] от "pamela":

  Вие от личен опит ли го казвате това?Защото аз съм женен и много добре знам как се разпределят отговорностите в едно семейство.Докато детето е малко основните грижи падат върху майката.Затова има и майчинство.Като поотрасне и бащата се включва по-активно.

 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#55] от "pamela":

  И каква е връзката между размера на заплатата и скромността?Напротив има доста " лоши"момчета,които ги издържат жените им.А познавам мъже със заплати от над 2000 лева,които са срамежливи и затова жените ги отбягват.

 58. 58 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#41] от "robocop1":личните ми наблюдения са върху няколко двойки,едни са семейство,други от 7-8 години съжителстват на семейни начала.в няколко от двойките мъжете им не искаха деца,защото плащали ипотеки за жилища и само едно дете им трябвало отгоре-партньорките им отдавна прехвърлиха 30-те години,а някои бяха подменени с доста по млади и даже ги забремениха от същите тези,дето не искаха деца.в другите двойки,след дълго съжителство решиха да имат деца,но не се получаваше и минаха през деветте кръга на ада и най-сетне се сдобиха с близнаци и познайте какво стана-татковците бързо се отегчиха от памперси и каши и оставиха половинките сами да се оправят.е,от тези денонощно не спящи майки и изнурени от грижи по бебета-става ли мацка за секс?огледайте се около вас и дсами ще се уверите в това,което пиша и не ми се позовавайте на стари стереотипи!че жената е призвана само да ражда и гледа децата.сегашните жени работят,въртят домакинстно и гледат деца,а мъжа иска да е вечния ерген и много цени свободата си.жените се поогледаха и бързо се ориентираха в новата ситуация и вдигнаха летвата високо,а докъде ще доведе тази надпревара и аз нямам готов отговор.само знам,че в каруцата са впрегнати два вола и те заедно дърпат напред,другото са остарели постулати нямащи общо с вр емето в което живеем.

 59. 59 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#58] от "matera":
  Сред близките ми познати и приятели няма такива случаи,каквито описвате.Напротив всичките имат деца и нямат проблеми с отглеждането им.Имам познати,които кръшкат на жените си,но го правят тайно и държат на семейството си.Явно случаите,които описвате имат сериозни семейни проблеми.Не мога да разбера защо такива хора изобщо се женят.

 60. 60 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Българските мъже не са добре възпитавани в семейството, те са егоистични и мотивирани на първо място от пари. И това е една от причините за ситуацията. Защо всичко трябва да се прехвърля върху жената! Не съществува жена, която, ако е обичана, уважавана и ценена истински, ще зареже това за каквото и да било. За жената е важно децата да се появят от любов, а не поради това, че е притисната от биологични обстоятелства. Но мъжете не умеят да ценят жената, у нас поне. Това е истината или също част от нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK