Спешната помощ не е нито ефективна, нито ефикасна според Сметната палата

Спешната помощ не е нито ефективна, нито ефикасна според Сметната палата

© Анелия НиколоваОсновните проблеми в работата на Спешна помощ са навременото оказване на помощ и липсата на квалификация на медицинските екипи, заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков по повод изготвения доклад за дейността на Спешна помощ през 2010 и 2014 г., а "основният извод" е, че спешната медицинска помощ в България не е "нито ефективна, нито ефикасна".


56% от лекарите, заети в Спешна помощ през 2010 г. са нямали нужната квалификация, като процентът е намалял на 51% през 2014 г., но това се е дължало на текучество на персонал, а не на повишаване на квалификацията, допълни Цветков


Сметната палата открива проблеми и по отношение на медицинския транспорт и апаратурата, които според одита са морално и физически остарели и това създава рискове за оказване на адекватна медицинска помощ.
Отчетен е и проблемът с преминаването към националния телефон за спешни повиквания 112 и липсата на добра връзка между екипите на Спешна помощ и самите болници.


В системата на 112 няма ясни критерии кое повикване да се опише като спешно. Операторите на 112 не са медицински лица и се случва да не доуточнят симптоми на пациента, по-често се бъркат адреси, няма пълна връзка между информационните системи на 112 и спешната помощ, което отнема време за обработка на сигнала от специализираните диспечери в бързата помощ.


15% могат да получат спешна медицинска помощ в диапазона над 30 минути, което в някои случи може да бъде и фатално, а само 58 на сто от населените места в страната имат възможност да получат достъп до филиал на спешна медицинска помощ в рамките на 20 минути. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването уточни, че не е само нужно линейката да стигне до болния, но и да го транспортира до подходящото болнично заведение, което може да отнеме много повече време от заложеното в стандартите.


Според рапортите на филиалите преобладаващата част от закъсненията са по вина на оператора - 4.47 на сто. Незначителна е частта на забавените от медицинските екипи повиквания - 0.09 на сто.


От Сметната палата са анализирали и фишовете за отчети на 7 центъра за спешна помощ. Според тях времето за обработка на повикванията е до 2 мин. в преобладаващата част от проверените фишове. Най-бързо се обработват повикванията в ЦСМП-Пловдив и Кюстендил. Изчисленията на одиторите сочат, че най-бързо организираният център е този в Пловдив, където 90 н а сто от всички случаи се обслужват до 15 мин. от обаждането. След това са Благоевград, където в 90 на сто от случаите линейката пристига до 20 мин., Варна (до 23 мин.) и ЦСМП-Кюстендил (до 25 мин.). Центровете София-град и Софийска област достигат до ниво 90 на сто след 30-ата минута.


Докладът констатира отдавна известните проблеми на спешната помощ – ниски заплати на заетите в системата, неравномерна натовареност, създаването на многобройни документи и концепции през годините, които обаче не решават проблемите.


В системата са заети 7111 души, с които са формирани 357 мобилни екипа - 75 реанимационни, 127 лекарски, 125 долекарски и 30 транспортни. Освен тях функционират и 167 стационарни екипи. Според информацията, през 2014 г. началната месечна основна заплата на лекар с една специалност в спешната помощ е била 700 лв., а на лекар без специалност – 650 лева. Медицинските сестри са вземали по 520 лева.


Като сериозен проблем в документа е отчетена голямата разлика в средното възнаграждение на медиците в отделните райони на страната. В София например спешните лекари без специалност през миналата  година са получавали средно по 1410 лева, докато в ЦСМП-Благоевград – 915 лева или 35 на сто по-малко.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Тука за бързината за обслужване на линейките ми се струва,че се сравняват круши и ябълки.Какви са разстоянията и трафика в София и Кюстендил.А за техниката си трябват пари.Пари обаче явно няма или са недостатъчно.

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Това е дипломатичен начин да се каже, че Спешна помощ не е нито спешна, нито от помощ.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И в тази област един министър-реформатор се прави че върши някаква работа.

 4. 4 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ало, "реформаторите"?!?, чèтете ли бре?

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  [quote#4:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Ало, "реформаторите"?!?, чèтете ли бре?[/quote]Четем,четем другарю,а ти четеш ли?..... заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков по повод изготвения доклад за дейността на Спешна помощ през 2010 и 2014 г., а "основният извод" е, че спешната медицинска помощ в България не е "нито ефективна, нито ефикасна".Затова доктор Москов казва,че са нужни реформи и ги прави.

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Гневно

  Никак не е ясно ЗАЩО Дневник пуска тази критична статийка на закъснелия анализ на Сметната палата. Май целта е да бъде очернен д-р Москов. И тези, които вече се нахвърлят върху спешната помощ, изглежда не са прочели - 2010 - 2014!

  Стара новина в два съседни дни!!!

 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Спешната помощ не е нито ефективна, нито ефикасна според Сметната палата

  Не само според Сметната палата. Друг е въпросът доколко е ефективна самата Сметна палата.

 8. 8 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В системата на 112 няма ясни критерии кое повикване да се опише като спешно. Операторите на 112 не са медицински лица и се случва да не доуточнят симптоми на пациента, по-често се бъркат адреси, няма пълна връзка между информационните системи на 112 и спешната помощ, което отнема време за обработка на сигнала от специализираните диспечери в бързата помощ.

  Бе, за какво говорим въобще? Това е трагична картинка...

  А сравнение София - Благоевград, е WOW!

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Весело

  [quote#8:"vojdek"]В системата на 112 няма ясни критерии кое повикване да се опише като спешно. Операторите на 112 не са медицински лица и се случва да не доуточнят симптоми на пациента[/quote]
  Преценяват само по годините ! Ако е старец дреме им ако е 14 годишна майка на две деца пускат сирените карат като във формула 1 ,че ако закъснеят ще има шамари !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  не е нито ефективна, нито ефикасна - каква е разликата между двете определения.....
  Май журналята по сайтовете си дращят пет към кесим.......
  А иначе и Сметната палата е като Спешната помощ и всички останали институции

 11. 11 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 476 Неутрално
 12. 12 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#4] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  а ти четеш ли, че докладът е за периода 2010-2014, т.е. преди реформаторите, ясно че с комунистическа тиква е трудно да се забележи

  twitter.com/voxybg
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":


  До коментар [#4] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Хахахаха, троловете как се изцквъха....

  Не е лесно, ей богу!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на chuK
  chuK
  Рейтинг: 225 Весело

  Нека да цвъкат бе, изборите идват

 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Това са констатации за минал период 2010-2014 год.
  Ще видим как ще приключи 2015 год,а и как да се задържат и намерят нови хора за спешната помощ.

  Tony
 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "voxy":
  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":
  До коментар [#14] от "chuK":

  Не само чета, но и мисля.
  За разлика от некои първосигнални, които първата им работа е да се хванат за кобура...

  Пиша го, защото съм загрижен за състоянието на здравеопазването. И желая реформите, които ни обещаха да направят в тази област требе да са насочени именно към преодолявана на такива негативни констатации, независимо кога са се проявили.
  Пиша и защото съм притеснен, че вторачени само в собствената си единственост и непогрешимост, тези които са задължени да поправят тези пропуски и недъзи, не само не се вслушват в препоръките и предложенията на специалисти и компетентни органи, но до този момент само приказват, но и изказват /специално за бързата помощ/ абсурдни и ксенофобски идеи - заради които в белите държаваи отдавна да бяха си подали оставки. Например д-р Москов....
  А нали той е един от цвета и гордоста на умните "реформатори"?
  С уважение

 17. 17 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#16] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  хахаха възмущаваш се от "ксенофобски идеи" и ред по-долу използваш израза "в белите държави", аре отивай да пасеш патките, че явно за толкова ти стига мозъка

  twitter.com/voxybg
 18. 18 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#17] от "voxy":

  Видно е, че сте специалист в изхранването на некои дребни пернати.
  Което е разбираемо, пък и право на личен избор, но не бива да си мислите, че другите не са на много по-високо ниво

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#16] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  "....по повод изготвения доклад за дейността на Спешна помощ през 2010 и 2014 г.,"


  [quote#4:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Ало, "реформаторите"?!?, чèтете ли бре? [/quote]  [quote#16:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Не само чета, но и мисля. [/quote]


  Ъхъ.. видехме колко мислиш. Ае у лево.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#19] от "Darth Plagueis":

  Ъхъ.. видехме

  Ъхъ.. и колко сте тия ?

 21. 21 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Имай предвид, че по малките градове се облужват и доста села, които са около градовете, така че разстоянията не са малки. И има дежурни по 1-2 екипа на смяна. То това е всъщност големия проблем. За населението на София по световни стандарти трябва да има някъде около 40 дежурни екипа на смяна, реално и признато са не повече от 18-20. Оттам идва и проблемът със скоростта - като няма свободен екип, няма кой да поеме случая и се чака някой да се освободи. Ако се случи и час пик в София и си чакаш 1 час като едното нищо.

 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Когато се правят коментари за Спешната помощ трябва да имате пред вид следния факт:
  Става дума за държава в столицата на която всеки ден излизат 17 линейки на Спешна Помощ , но над 40 автомобила на НСО включително тежко бронирани возят обикновени задници. И лицемерието продължава....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#10] от "elevation04":

  Има разлика - ефективност е да се полагат правилни цели, ефикасност - да постигаш целите с ниски разходи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK