Един от трима китайци ще умре преждевременно заради цигарите, предупреждават учени

Мъж в традиционна китайска украса преди представление, Пекин.

© Reuters

Мъж в традиционна китайска украса преди представление, Пекин.Две трети от мъжете в Китай започват да пушат преди да навършат 20 години, а при половината от тях - цигарите ще са причината за преждевременна смърт. Това предупреждава научна публикация, разпространена в престижния журнал "Лансет", предава Би Би Си. 


Изследователи от Университета "Оксфорд" , Китайската медицинска академия и Центъра за контрол на заболяванията на Китай са сравнили две национални проучвания с 15 години разстояние в най-многолюдната страна в света. Анализът показва, че ако потреблението на тютюн продължава в същите мащаби, през следващите 15 години може да се очаква удвояване на жертвите. През 2010 г. около един милион души в Китай - предимно мъже - са починали на по-ранна възраст от заболявания с доказана връзка с тютюнопушенето, а прогнозата на учените е, че през 2030 г. броят им ще достигне 2 милиона. 


Китай е страната с най-голямо потребление на тютюн в света. Една трета от всички пушачи на планетата са китайци. Освен това е и най-големият производител на тютюневи изделия. Всеки пушач там изпушва средно по 22 цигари на ден, а това внася в държавния бюджет над 67 милиарда долара на година от данък върху тютюневите изделия, което демотивира правителството да се бори наистина с вредния навик. 
Докато повече от половината мъже в Китай са активни пушачи, делът на жените, които палят цигара, е драстично по-малък - 2.4%. Затова предупреждението на учените е конкретно към мъжката част от населението. Те са категорични, че единственият начин да се спре смъртоносната вълна е да се спре масовото пушене, но към момента само около 10% се отказват по собствена воля. По-честият случай е, че трябва да прекъснат, когато вече са твърде болни. 


Страната има сериозни затруднения с опитите си да въведе забрана за пушене на обществени места и в крайна сметка тя изобщо не се спазва. Заедно с това, стоката е изключително евтина и е достъпна дори за най-бедните, с цена на пакет от само 40 цента даже и за по принцип скъпите световни марки. И докато в развитите страни тютюнопушенето намалява със стабилни темпове, в Китай то расте заради богатото разнообразие на пазара. Кутия или стек цигари е един от най-честите подаръци, затова и много от марките имат "празнични" опаковки специално за китайския пазар. 


Пушенето е дълбоко залегнало в културата на китайците и малцина си дават сметка за вредите, коментират авторите на проучването. Данни на Световната здравна организация показват, че само около една пета от населението знае какви са рисковете от честата употреба на тютюн. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK