Един от трима китайци ще умре преждевременно заради цигарите, предупреждават учени

Мъж в традиционна китайска украса преди представление, Пекин.

© Reuters

Мъж в традиционна китайска украса преди представление, Пекин.Две трети от мъжете в Китай започват да пушат преди да навършат 20 години, а при половината от тях - цигарите ще са причината за преждевременна смърт. Това предупреждава научна публикация, разпространена в престижния журнал "Лансет", предава Би Би Си. 


Изследователи от Университета "Оксфорд" , Китайската медицинска академия и Центъра за контрол на заболяванията на Китай са сравнили две национални проучвания с 15 години разстояние в най-многолюдната страна в света. Анализът показва, че ако потреблението на тютюн продължава в същите мащаби, през следващите 15 години може да се очаква удвояване на жертвите. През 2010 г. около един милион души в Китай - предимно мъже - са починали на по-ранна възраст от заболявания с доказана връзка с тютюнопушенето, а прогнозата на учените е, че през 2030 г. броят им ще достигне 2 милиона. 


Китай е страната с най-голямо потребление на тютюн в света. Една трета от всички пушачи на планетата са китайци. Освен това е и най-големият производител на тютюневи изделия. Всеки пушач там изпушва средно по 22 цигари на ден, а това внася в държавния бюджет над 67 милиарда долара на година от данък върху тютюневите изделия, което демотивира правителството да се бори наистина с вредния навик. 
Докато повече от половината мъже в Китай са активни пушачи, делът на жените, които палят цигара, е драстично по-малък - 2.4%. Затова предупреждението на учените е конкретно към мъжката част от населението. Те са категорични, че единственият начин да се спре смъртоносната вълна е да се спре масовото пушене, но към момента само около 10% се отказват по собствена воля. По-честият случай е, че трябва да прекъснат, когато вече са твърде болни. 


Страната има сериозни затруднения с опитите си да въведе забрана за пушене на обществени места и в крайна сметка тя изобщо не се спазва. Заедно с това, стоката е изключително евтина и е достъпна дори за най-бедните, с цена на пакет от само 40 цента даже и за по принцип скъпите световни марки. И докато в развитите страни тютюнопушенето намалява със стабилни темпове, в Китай то расте заради богатото разнообразие на пазара. Кутия или стек цигари е един от най-честите подаръци, затова и много от марките имат "празнични" опаковки специално за китайския пазар. 


Пушенето е дълбоко залегнало в културата на китайците и малцина си дават сметка за вредите, коментират авторите на проучването. Данни на Световната здравна организация показват, че само около една пета от населението знае какви са рисковете от честата употреба на тютюн. 

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Китайци колкото искаш, няма да се усети

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  А колко % ще умрат преждевременно от смог и разни химикали, с които работят и се хранят?

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 479 Весело

  Те и на месото като се отвориха - скоро с лупа ще ги търсим

  Stef
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Най-вече ги мори комунизма тях. Но...идва третата индустриална революция и много китайски "бизнесмени" ще реват горчиво.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 0 Весело

  Бе китайци бол бе.
  Споко.

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher.
 6. 6 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "...това внася в държавния бюджет над 67 милиарда долара на година от данък върху тютюневите изделия, което демотивира правителството да се бори наистина с вредния навик. "
  ==========================

  И у нас съм чувал в дебати - колко "полезно" било за хазната да пуши матряла.
  Само, дето после и тия не пушат - плащат чрез НЗОК, за лечението на сегашните спонсори на Прасчо.
  Като "санирането" - ще вземем от данъците на ВСИЧКИ, за да "санираме" блоковете на НЯКОИ. 7. 7 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 479 Любопитно

  И какво значи преждевременно - за един китаец никога не е достатъчно рано
  Те още преди да са заченати ги убиват

  Stef
 8. 8 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 623 Неутрално

  те и без тва са много тъкмо ще си решат малко проблема с изхранването на населението няма да е напълно решен но това ще помогне доста

 9. 9 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#4] от "EU defender":

  те са 2 века назад в развитието си. също като съветското общество на славянските народи

  когато решат да сменят парния локомотив, ще установят, че Запада навлиза в 4-тата индустриална революция

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 10. 10 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Поредната глупава статия , в Япония като пушат като комини , има по малко ракови заболявания и други заболявания свързани с тютюнопшенето , като инфакти и инсулти отколкото в САЩ, където почти не се пуши вече. Е да ама японците се движили повече и се хранят по здравословно от американците , ще кажат противниците на тютюна , ами така е , което идва да каже , че на практика няма разлика дали се пуши или не , ако се води сравнително здравословен живот , в сравнително еколгична среда.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#10] от "takeshi303":

  Глупости на търкалета.Познавах няколко такива"философа",които си отидоха от рак на белите дробове преди 50 годишна възраст.Егати и логиката-щом американците са дебели прасета,значи цигарите не са вредни.Ами и едното и другото е вярно.Както и алкохолът е много вреден.Баща ми бешепушач над 30 години и не можеше да изкачи стълбите до третият етаж,без да се задъха.Кашляше постоянно и се давеше.От 10 години ги спря цигарите и стана нов човек.

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И едното и другото е вредно.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#9] от "полувишис":

  А ти като славянин-българин от пост-съветското обшество с колко века си назад? Колко пъти си бил в Китай през последните 10 години?
  Наистина понякога не мислим, дори когато пишем с настроение "весело". Аз и в България трудно понясям задимените заведения, особено тези имитиращи открити кафета. Това нас къде ни поставя?

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#11] от "robocop1":

  Обясни му на колегата че най-често дебели са бедните и ниско образованите американци - храната е най-евтиното удоволствие, а храна бол, минимум физически усилия и т.н. Нормалните хора навсякъде си гледат здравето, поне доколкото зависи от тях. Например пушенето на територията на университета е забранено, а територията никак не е малка, с десетки хиляди студенти, и не виждам фасове по земята или миризма на цигари по тоалетните.

 15. 15 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Георги":
  Комунистите не се притесняват от това.
  Даже си имат израз "нови ще си народим".

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 16. 16 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  Дали да си дебел е въпрос на личен избор.Както и това дали да пушиш цигари.Всеки пушач като говорим за вредата от цигарите ми дава пример с някой дядо доживял до 90 години,който пушел като комин.Естествено,че има такива хора,но има и пушачи,които умират от рак на 35 години.Как може човек да знае от кои вид е?Същото е и с алкохола.И малки количества могат сериозно да навредят на едни,а други пият яко без проблеми.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Китай може да си го позволи,но какво да кажем ние.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3393 Весело

  Не ги правят значи достатъчно вредни тези цигари.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4401 Любопитно

  "Две трети от мъжете в Китай започват да пушат преди да навършат 20 години, а при половината от тях - цигарите ще са причината за преждевременна смърт. Това предупреждава научна публикация, разпространена в престижния журнал "Лансет", предава Би Би Си."

  Проблема е много сериозен и е просто задължително правителството да предприеме някакви мерки за ограничаване на тютюнопушенето в страната!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Dimitar Hristev
  Dimitar Hristev
  Рейтинг: 221 Весело

  Един от кои трима китайци?
  Готино заглавие на статията

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4401 Любопитно

  [quote#8:"vesko19"]те и без тва са много тъкмо ще си решат малко проблема с изхранването на населението няма да е напълно решен но това ще помогне доста[/quote]

  В твоя пост си личи огромна доза невежество! В Китай Веско ОТДАВНА НЯМА проблем с изхранването на населението! Китай е най-големия производител на огромна част от всички плодове, зеленчуци и месо в светът.... в Китай няма умиращи от глад хора, това НЕ ти е Индия или Източна Африка!!!

  Ето ти повече информация, чети и се ограмотявай:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_producing_countries_of_agricultural_commodities

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#10:"takeshi303"]Поредната глупава статия , в Япония като пушат като комини , има по малко ракови заболявания и други заболявания свързани с тютюнопшенето , като инфакти и инсулти отколкото в САЩ, където почти не се пуши вече[/quote]
  Поредното глупаво мнение, пушач съм, ама само крайно заблуден човек може да смята, че цигарите са полезни за здравето. Айде, преди 60-тина години е имало някакво оправдание за такава заблуда, но в днешни дни...

 23. 23 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#6] от "manu_chao":

  Колега, всеки пушач, който си купува цигари с бандерол внася хиляди левове в бюджета всяка година. Не съм чул обаче пушачите да получават по-добро здравеопазване от другите. Дори напротив, по-малко здравеопазване потребяват, щото средно живеят по-малко. Аз съм непушач, спортувам и се опитвам да ям здравословна (необработена храна), което струва пари. Тези пари аз ги инвестирам в себе си. Пушачите плащат същите суми просто ей-така на държавата, тя им ги взима с акцизите, но не ги инвестира в здравето на пушачите, а в други неща. Мисля, че не пушачите са проблем, а разните мазни тлъсти шопари, които не пушат, но ядат като разпрани, товарят системата много повече и са много по-болни от пушачите! Тези хора (шопарите) с години получват лекарства за хроничните си заболявания, причинени от тлъстина и обездвижване...

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  "Един от трима китайци ще умре преждевременно"

  Другите двама също ще умрат - все някога. Както и всички ние.
  Но като отказал се пушач ви уверявам - без цигари може и да не се живее по-дълго, но се живее по-добре.


 25. 25 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":

  Колега, като също отказал преди много време цигарите ще Ви кажа, че без цигари може и да се живее по-дълго, но определено се живее по-зле. Хайде моля да не се заблуждаваме, че гроздето е кисело. То просто е високо (цигарите са прекалено скъпо удоволствие).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK