Депресията може да се предскаже със скенер на мозъка, твърдят учени

Депресията може да се предскаже със скенер на мозъка, твърдят учени

© Цветелина Николаева, КапиталНад 350 милиона души по света страдат от депресия. Това е причина номер едно за влошаване на качеството на живот според Световната здравна организация. Учени от Университета в Манчестър и от Института по психиатрия, психология и невронаука към Кралския колеж в Лондон смятат, че са открили начин да предсказват появата на психичното разстройство - със скенер на мозъка, съобщава "Ройтерс".


Екипът изследвал хора в ремисия от депресия и успял да предскаже успешно 75% от случаите, при които болестта се появила отново. При тези пациенти се наблюдавали засилени връзки между двe части на мозъка, свързани с центъра на чувството за вина.


Засега проучването е в начален етап и са проследени показателите на едва 64 души. Установена е обаче стабилна тенденция на разпознаване на симптомите в поведението на мозъка - по време на експеримента имало драстична разлика между образите на тези, които в последствие останали излекувани от депресията и при другите, при които тя се появила отново.
Ако методът се докаже като ефективен, това може да помогне за бъдещото лечение на пациенти с депресия т.е. по-лесно да се преценява дали е необходимо да останат на медикаменти за повече време, подсказват учените.


В момента няма никакъв начин да се разбере дали лечението на депресивно състояние ще даде дълготраен ефект. То обикновено включва антидепресанти или психотерапия, или пък комбинация от двете, но след като прекъсне немалка част от пациентите се връщат към депресивните състояния.


На днешната дата, 10 октомври, Световната здравна организация отбелязва


Световния ден на психичното здраве


Тази година по повода СЗО обръща внимание на това, че стотици хиляди хора с психични разстройства по света са стигматизирани и маргинализирани. Освен че масово са дискриминирани в обществото, те са обект на емоционален и физически тормоз в болниците и дори специализираните лечебни заведения, защото в тях масово липсват условия и квалифициран персонал.


Организацията призовава за запазване на достойноството и закрила на човешките права на хората с психични отклонения. В огромна част от страните по света има законови рамки, които гарантират правата на тези хора, остава само и да се спазват, подчертава СЗО. 

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Като се има предвид, че за човека мозъкът му е най-непознатата част от тялото му, това си е сериозна крачка напред. Продължавайте в същия дух!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Един от бичовете на съвременното общество. Причинява и един куп други здравни и психични проблеми,ако не се преодолее навреме....

 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  "Над 350 милиона души по света страдат от депресия. Това е причина номер едно за влошаване на качеството на живот според Световната здравна организация."

  Аз пък си мисля че е точно обратното - влошаването на качеството на живот (по каквато и да било причина - материална, емоционална и т.н.) и невъзможността да се пребориш или приемеш това води до депресия. Май от СЗО подготвят почвата за нова серия "лекарства" срещу депресия, също както преди години подготвиха населението за препаратите свалящи холестерола, като свалиха границите на нормата....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Това е много гадна напаст знам го от личен опит за съжаление. Най-добрия лек е да се правят нещата които наистина ти доставят удоволствие и ако има възможност малко повече спорт. Но всеки е отделен и уникален случай.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8735 Неутрално

  Хората стават все по лабилни психически.

 6. 6 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#3:"Тюфлекчия"]Аз пък си мисля че е точно обратното - влошаването на качеството на живот (по каквато и да било причина - материална, емоционална и т.н.) и невъзможността да се пребориш или приемеш това води до депресия. [/quote]
  Напълно съм съгласна с теб. Аз също мисля, че депресията се отключва от подобни катаклизми в живота на човека, а веднъж отключена допълнително натоварва и влошава положението. Смятам също, че ако не се работи върху решаването на житейските проблеми, с каквито и хапчета да се тъпче човек все ще се бори с това ужасно състояние.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 7. 7 Профил на Kliment Maksimov
  Kliment Maksimov
  Рейтинг: 4572 Весело

  "Слънцето не изгрява заради теб" казваше един мой приятел и ми поръчваше още една водка,разбирам сериозноста на въпроса но се съмнявам в скенерите като възможност да проникнат в нашето душевно аз.

  klimentm
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  За предотвратяване на хронични болест често се препоръчва някакъв режим - например диета или двигателна активност. Защо нищо не се препоръчва за предпазване от депресия?
  Питам, защото ние отглеждаме децата си предпазвайки ги от всякакво напрежение и стрес. Хиляди поколения преди са израствали в стрес. Дали лабораторното спокойствие и доволство днес не е толкова вредно колкото бялата захар и обездвижването.

  подпис
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7349 Неутрално

  Преди 15 год. дъщерята ни нанесе голям удар с един нестандартен сюрприз. Равносметката - съпруга след 2-3 мес. с диабет и разни други болести. Аз се хванах с едни плетки на една кука, службата ми изискваше голямо внимание и в останалото време домакинстване и сериали. Измъкнах се като по чудо без каквито и да е травми, включително и психични или депресии.

 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  "Над 350 милиона души по света страдат от депресия. Това е причина номер едно за влошаване на качеството на живот според Световната здравна организация. "

  Качеството на живот на стотици милиони е перманентно влошено от липса на храна, вода, покрив над главата и болести. Никак не подценявам депресията, напротив, тя е нещо ужасно. Но това е болест, влошаваща качеството на живот на тези, които имат някакъв стандарт на живот. Тези, които го нямат и се борят за физическото си оцеляване, обикновено не могат да си позволят "лукса" да страдат от депресии. Затова твърдението на СЗО ми се струва много невярно.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хелиана":
  Много сте права.Всеки човек понякога изпада в депресия в зависимост от определени събития в живота.Аз например страдам от хронична болест,която понякога се обостря.Съпроводена е със силни болки и като ме заболи веднага се депресирам.Нито ми се яде,нито ми се прави каквото и да е.Щом отмине кризата и живота отново става прекрасен.

 12. 12 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#11] от "robocop1":
  Хапчетата,почти във всички случаи/като изключим заразите и няколко други/подтискат или отлагат развитието на дадено заболяване/не само депресията/, не водят до решаването му. Но депресията е толкова всеобхватно понятие,което по-скоро описва общи симптоми,докато причината и начина на лекуване могат да бъдат тотално различни. Вие самия давате добър пример. При други липсва каквато и да било физическа болка,но външно реакцията и крайното състояние на човека е едно и също....
  Душата/психиката/психе,от старогръцки е / на всеки човек е отделна цяла вселена,така да се каже. В тази област съвременната медицина и постхристиянска цивилизация едва пристъпват, докато някои са имали доста по-добро разбиране и превенция още преди стотици или хиляди години....

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#12] от "thepirineagle":

  Не съм психиатър,но за мен това е измислено заболяване.Всеки има житейски проблеми,просто едни имат по-здрава психика,а други рухват и от най-малката трудност.И на мен са ми предлагали да пия антидепресанти.Просто казах на лекаря да ми излекува другата болест и ще види как подскачам от радост като младо козле.Ако ще и с кофи да изпия хапчета като причината за депресивното състояние е налице,няма да има ефект.И обратно-ако съм здрав не ми трябват никакви хапчета.

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  депресията е гадно състояние ,което се появява и обостря от различни причини ,както начина на живот ,така и от преживявания , обикновено се изявява в определени периоди ,което не е задължително ,например при първи сняг ,всички психично болни почват да обикалят психиатрите си ,ако са осъзнати , при излагане на слънце дълго време също се обострят симптомите и както са ги описали добре хората горе ,при стрес или неблагополучия и други болести също ,лекува се трудно ,упорито и системно ,има добри лекарства вече ,за разлика от преди и не отстъпваме на западното лечение ,е ,нямаме техните луксозни клиники , но българина не е свикнал да му е скъпо и за здраве да дава пари ,затова .

 15. 15 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 529 Разстроено

  А в България депресията и други подобни заболявания (на психична основа) никой не ги брои за болести и ти викат: "Абе, я се стегни, кво се лигавиш!". Затова сме една от най-нещастните нации. Хората ги считат за "мат'риал" и работна ръка, но не и за съшества, които заслужават нормално отношение, щастие и добър живот.

  SAVE EUROPE!!!
 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  [quote#8:"Иван К"]а предотвратяване на хронични болест често се препоръчва някакъв режим - например диета или двигателна активност. Защо нищо не се препоръчва за предпазване от депресия? [/quote]

  За депресията се отнася същото: диета и двигателен режим. Могат доста да повлияят психическото ни състояние. Както и липсата на слънце и витамин Д.

 17. 17 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Отпадните води на мегаполиси като Париж и Ню Йорк са толкова наситени с остатъци от антидепресанти, че може да се говори за истинска епидемия. Аз лично се депресирам от София всеки път като попадна в града или от Мюнхен или Франкфурт. Препоръчвам ви Любляна, градчетата по Хърватска Адриатика, Тоскана и винарните около Колмар, Елзас. Винаги съм в търсене на най–вкусното местно вино, бира, ракия, шоколад, плодове, сладкиш, хляб и като видя хубава, елегантна жена въобще не ми стига времето да се депресирам.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#15:"Guy of Gisborne"]А в България депресията и други подобни заболявания (на психична основа) никой не ги брои за болести и ти викат: "Абе, я се стегни, кво се лигавиш!". Затова сме една от най-нещастните нации.[/quote]
  То пък е много хубаво да се тъпчеш с "Прозак"и при най-малкият проблем да ходиш на психоаналитик.Всеки човек най-добре си знае проблемите и това,че ще ги изплачеш на някой друг,няма да ги реши.

 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Малко са хората, които никога не са изпадали в депресия, така че тези проблеми са от всеобщ интерес. Но поне засега не виждам кой знае какъв напредък в лечението и, предписват се медикаменти, които предизвикват привикване и нямат истински оздравителен ефект.

 20. 20 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Депресията няма нищо общо с качеството на живот, в смисъла, който ние влагаме.
  По-скоро е до начина на живот и възприятие на случващото се около нас.
  При бушмените в Калахари дали има депресия????

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 21. 21 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Да се предскаже?!?!?! Бати наркоманите! Какво да и предсказваш на депресията?!?! Тя върви със стреса. Я за пари, я за любов, макар че те напоследък вървят ръка за ръка..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK