Лекарският съюз иска да се криминализира укриването на болест пред медицински служители

Лекарският съюз иска да се криминализира укриването на болест пред медицински служители

© Цветелина Белутова, КапиталПациентите да са задължени да разкриват заболяванията си и укриването на тази информация да се криминализира. За това настоява Българският лекарски съюз с аргумента, че медиците у нас са подложени на висок риск от заразяване. Идеята беше съобщена в сряда от зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова.


По думите на Павлова всеки осми лекар е застрашен от заразяване с хепатит В или С от пациентите си. "Не може един човек да знае, че е вирусоносител, и да не съобщава този факт при постъпването си в лечебно заведение, защото това е безотговорно поведение, което поставя в риск лекарите и всички медицински специалисти", заяви тя.


Според съсловната организация много често пациентите умишлено не споделят, че са инфектирани, дори и с ХИВ. За подобен случай се оплакаха миналата седмица лекари от болница "Царица Йоана" в София и поискаха да имат на разположение бързи тестове за СПИН.
Лекарският съюз планира да направи юридически консултации за идеята си и ще настоява държавата да осигури достатъчни количества експресни диагностични тестове за случаите, в които пациент не знае или не може да съобщи за заболяването си.


Не е ясно все още как точно ще се наказват тези, които премълчават за болестта си и какво ще е правилото за тези, които изобщо не подозират, че я имат. Хепатит С например дълго време протича без симптоми и по изчисления на неправителствени организации само 3% от над 100 хиляди заразени в България знаят, че са носители на вируса.


Най-застрашени от инфектиране от пациенти са работещите в центровете за спешна медицинска помощ. По данни на Световната здравна организация 2% от медицинския персонал годишно се инфектира с хепатит В, хепатит С или ХИВ по време на дежурство.


В тази посока Центърът за защита правата в здравеопазването и фондация "Позитивен избор" под патронажа на министъра на здравеопазването започват скринингова кампания за хепатит В и хепатит С сред служителите на центровете за спешна помощ в цялата страна. Вече са изследвани тези в Пловдив и Асеновград и не са открити положителни резултати. Кампанията ще продължи до края на следващата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK