С 1200 розови балона София отбеляза Световния ден за борба с рака на гърдата

<strong>Източник:</strong> <a href="https://www.facebook.com/PeopleOfSofiq?fref=ts" target="_blank">People of Sofia</a>

Източник: People of SofiaДнес, 19 октомври, е Международният ден за борба с рака на гърдата, а целият октомври е посветен на профилактиката и информирането на жените за онкологичната болест. Първа АГ болница "Св. София" с парнтьорството на Столичната община и пациентски организации отбелязаха деня и почетоха паметта на жените, загубили битката срещу рака, като пуснаха 1200 розови балони с хелий в небето над София. 


Близо около 4000 нови случаи на рак на гърдата се вписват всяка година в Националния раков регистър. Преди 12 години броят им е не повече от 2400 годишно. През 1992 г. диагностицираните българки са общо 26 хиляди, а през 2012 г. - над 34 хиляди, сочи статистиката отпреди три години. Около 1200 жени умират от това всяка година, затова и организаторите пуснаха днес 1200 балона в небето. 


Заедно с това обаче се увеличава преживяемостта и случаите на успешно излекуване. Медицината се развива, но това не означава, че трябва да се свали вниманието от превенцията и профилактиката, които истински биха могли да спестят на жените това изпитание, коментира за "Дневник" председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска. По думите й борбата с рака на гърдата продължава да е във фокуса на европейската политика, а на световно ниво статистиката е сериозна. 
Това е най-честият вид рак сред жените по целия свят. През 2012 г. близо 1.7 милиона жени по света са диагностицирани с рак на гърдата. Това е и второто най-разпространено онкологично заболяване като цяло - 12% от всички нови случаи и 25% от всички нови случаи при жените, сочи статистиката на Световната организация за изследване на рака (WCRF).  


В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата девет болници в София и Варна се включиха в тазгодишната информационна профилактична кампания и обявиха безплатни прегледи с предварително записване. В болница "Св. София", която е инициатор на кампанията, прегледите ще продължат и през ноември, заради големия интерес. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK