СЗО: Обработеното месо увеличава риска от рак

СЗО: Обработеното месо увеличава риска от рак

© Reuters



Консумацията на обработено месо - например бекон, наденички и шунка, увеличава риска от рак на дебелото черво, заяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си.


Според последния доклад на СЗО яденето на 50 гр. обработено месо дневно увеличава опасността от болестта с 18%. Организацията съобщи още, че червеното месо "вероятно е канцерогенно", но засега няма неопровержими доказателства за това.


"Обработено" се нарича месото, минало през процедури за удължаване на трайността или на промяна на вкуса – като опушване, осоляване или добавяне на консерванти. Топлинната обработка на високи температури също може да създаде канцерогенни химикали в храната.




СЗО публикува откритията си, позовавайки се на изследвания, извършени от Международната агенция за изследване на рака. Сега обработеното месо е в същата категория както плутония и алкохола.


Това не значи, че сандвичите с бекон са вредни, колкото и цигарите, отбелязва Би Би Си. "Рискът да се разболееш от рак на дебелото черво заради яденето на обработено месо е малък, но се увеличава с количеството, което приемаш", обяснява д-р Кърт Стрейф от СЗО. Организацията припомни, че червеното месо е основен източник на желязо, цинк и витамин B12.


"Това не значи, че трябва да спрете да ядете всякакво червено и обработено месо", уточни проф. Тим Кей от Оксфордския университет. "По-скоро, ако ги консумирате често, би трябвало да се ограничите."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK