Москов покани социалните партньори на дискусия за данък "вредни храни"

Петър Москов, минисър на здравеопазването

© Георги Кожухаров

Петър Москов, минисър на здравеопазванетоСлед настояване на синдикати и представители на бизнеса и въпреки възраженията на председателя Ивайло Калфин, въпросът за данък "вредни храни" влезе в дневния ред на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, но без особен резултат. Страните в спора повториха аргументите си, които от седмици се тиражират в медиите, и понеже нямаше време за дискусия, здравният министър Петър Москов покани социалните партньори на по-широка дискусия в министерството. 


Работодателските организации заявиха отново опасенията си от предложението за допълнително облагане на т.нар. вредни храни - опасността данъкът да засили сивата икономика, да отвори врата за паралелен внос, да създаде повече разходи отколкото приходи в хазната, при това без да постигне резултат за подобряването на здравето.


Синдикатите, от своя страна, обърнаха внимание отново на изчисленията, че мярката може да доведе до масови съкращения от над 4100 работещи в хранително-вкусовата индустрия, а покрай тях и на още около 10 хиляди. Разходите на държавата за обезщетения в този случай биха възлязли на 35-40 милиона лева, заявиха от КНСБ.
Министър Петър Москов защити идеята си като повтори, че целта на данъка не е да се пълни хазната, а да се подтикнат производителите да произвеждат по-здравословни стоки, също и да се намали като цяло консумацията на храни с вредно съдържание на захар, сол и трансмастни киселини.


Той подчерта, че подобна мярка работи с успех в 11 страни от Европейския съюз, като уточни, че моделът, който ще приложи е заимстван от Унгария. Там 40% от производителите са избрали да направят промени по рецептите си, така че да започнат да предлагат по-здравословни храни, вместо да понесат допълнителната данъчна тежест. Освен това негативният ефект върху икономиката е бил далеч по-малък, отколкото българският бизнес предсказва. За първата година от въвеждането на данък "вредни храни" са били съкратени около 900 души, а постъпленията в бюджета са се увеличили с 61 милиона евро. За следващите две години потреблението на вредни храни спаднало с 27%. 


"Вероятно има производства, при които не може продуктът да се преформулира. Те ще се оскъпят. Съжалявам - здравето на детето ми е по-важно от нечии бизнес интереси", заяви министърът на здравеопазването пред представителите на бизнеса и синдикатите. Той беше категоричен че мярката няма как да проработи ако е изолирана, затова е тясно обвързана с плановете на правителството за здравето. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK