Лекарският съюз предлага здравните пакети да влязат в сила от 2017 г., а не от догодина

Лекарският съюз предлага здравните пакети да влязат в сила от 2017 г., а не от догодина

© Юлия ЛазароваСофийската лекарска колегия предлага основният и допълнителен здравен пакет да влязат в сила от 2017 г., или най-рано в средата на 2016 г., тъй като не е готова нормативната база за тяхното действие, съобщи БНР.


Проектът на наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването, предвижда здравните пакети да влязат в сила от 1 януари 2016 г.


С приетите през юни поправки в закона за здравното осигуряване здравните услуги, които ще се покриват от Националната здравноосигурителна каса, бяха разделени на два пакета основен и допълнителен. Те ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването, която ще може да се актуализира веднъж годишно, в срок до 31-ви октомври на съответната година.
Само 6 клинични пътеки ще бъдат извадени в допълнителния пакет за лечение, изготвен от здравното министерството. Други 20 заболявания ще се лекуват вместо в болница в амбулаторни условия, обяви в началото на октомври здравният министър Петър Москов.


Делегатите на провеждащия се 64-и извънреден лекарски събор днес в Равда излязоха с декларация, в която се обявяват против включването в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на промени за здравното осигуряване, с които се прекратява договорното начало между касата и Лекарския съюз.


Има опасения, че може да се стигне до хаос в спешните отделения, ако основният и допълнителният пакет, започнат да действат от 1-ви януари 2016 г. , както е записано в Наредбата на националния рамков договор от 1 април.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  " Има опасения, че може да се стигне до хаос в спешните отделения "

  Ей, да не видят нещо от Арена Армеец...

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Лекарският съюз е върл противник на реформи, защото предпочита лекарите да останат във фокуса на задравеопазването, а не пациентите!

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Весело

  Лекарският съюз да предложи направо 2071 г.

  подпис
 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Може и въобще.
  Няма Москов, няма проблеми.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Ако се отложат, няма да се приложат изобщо.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Ние нали от това отлагане на всичко не можем да отлепим дъното.Тази година не го иска лекарският съюз,догодина работодателите,на третата година,профсъюзите.Така се въртим в един омагьосан кръг и докато се угоди на всички,от реформата нищо не остава.

 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#2] от "V.Iliev":

  Е къде е реформата бе, драги. На Пешко пакета е същия пакет леко лакиран. Нищо ново няма. Същото старо уж тунинговано без обаче да се казва пак кой плаща и какво е новото. Нито лекарския труд е остойностен, нито има други здравни фондове за да има конкуренция. ЕДНО НИЩО. Бюджетът на НЗОК е същия като миналогодишния + дефицит от 130 милиона лева. НЗОК не е платила на чужди клиники и здравни фондове в размер на най-малко 60 милиона лева. Както не плащат на българския лекар , така не плащат и на чуждите специалисти за ползвани здравни услуги на български граждани в чужбина.
  Самата НЗОК не знае какво да прави и ндзорния и съвет поиска договорът да се подписва след март 2016. И август2016 да го приемат пак няма да им е ясно какво е искал да каже Пепи с мокрите си сънища. НИЩО НЯМА ДА СЕ ИЗЯСНИ ЗАЩОТО ИЗНАЧАЛНО ВСИЧКО Е ФАРС на Пешко ,тримата му зам(пл)есници и блъфовете на мутрореформаторския блок. Да не говорим ,че бюджет уж за 12 месеца (2015) става бюджет за 15 месеца. Колко хитро а ? И парите ще стигнат с подобаващото закъснение от 3 месеца в плащанията...
  Ама какви реформи бълнувате ? Те нямат пари и не желаят да кажат на простия електорат ,че трябва да си плаща много повече ако иска някакво здравеопазване . Засега само лъжат системно докато всичко се сгромоляса

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#6] от "rosiraycheva50._":

  Бе това не е реформа а глупостите на Москов!

 9. 9 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dr_Doolittle":

  Блестящ коментар!Поздравявам ви!

 10. 10 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#2] от "V.Iliev":

  Това ако е реформа,здраве му кажи.До кога ще търпим глупостите на Москов???!!!Това е поредния експеримент на поредния некадърник в здравеопазването!Сега ще се види след 2016 как здравните осигуровки рязко ще спаднат заради глупоста на Москов да увеличи периода на плащане на здравни осигуровки.Дори тези които си платиха,ще престанат да плащат!

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#2] от "V.Iliev":

  Правилно, какъвто и министър да дойде, трябва да се пребори с лекарския съюз! За пациентите, тоест тия, които плащат - никой не говори!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#2] от "V.Iliev":

  абсолютно във фокуса на цялото здравеопазване са точно лекарите ,супер обурудвана болница в елитен град ,с елитно население и без лекари не значи нищо и всеки един гражданин на такова елитарно общество е 100% рисков ,че ще загине при първото неблагополучие ,защото няма лекар , лекаря е в основата на всяка здравна система ,пациента е жив ,защото лекаря му помага ,а не обратното ,както всички си мислят погрешно в България и смесват хуманността и човечността с задължително и безплатно робуване за всеки болен от страна на здравните работници ,е да ,ама не .

 13. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#10] от "protivbspdpsatak":

  за това сте прави , но пък и трябва да се знае ,че отстъпки в болници и частни кабинети за неосигурени в нужда също няма да има , не като сега ,платил ,неплатил ,всички са му задължени.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drug":

  Искате да кажете, че лекарите и медицината, съществуват сами за себе си...?

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#2] от "V.Iliev":

  БЛС е професионална, а не пациентска организация! Предназначена е за за защита на нашите, а не на твоите интереси.

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dr_Doolittle":

  +++++

 17. 17 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#14] от "tww09306483":

  Не бе мамин! Искаме да кажем, че щастлив лекар без щастлив пациент е възможен, но обратният вариант - НЕ!

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#14] от "tww09306483":

  те съществуват заради пациентите и да им помагат ,но не и безвъзмездно ,както всички си мислят , дълги години дъвчим едни и същи работи и на всички е ясно ,че пенсионери ,деца , държавни служители и неосигурени не отделят нито един лев от доходите си за здравно осигуряване ,при децата и част от пенсионери и инвалиди да речем това е логично ,но при по голямата част ,които са и недоволните апропо от здравните работници най вече ,няма причина да не участват равностойно в заплащане на разходите за това ,което те самите искат и се нуждаят при нужда ,недейте обърква медицинските задължения на лекари и сестри с това някой да поема разходите за здравно обслужване на друг ,който имал право ,що ,щото някой си катил на власт написал ,че това му е безплатно ,е да ,ама не , не е безплатно ,защото някой купува дори правото да влезеш в поликлиника и да мръднеш до тоалетната ,това вече някой го плаща и трябва да се осъзнае от обществото и най вече каса и здравно министерство ,искат всичко да е на световно ниво ,ама 4 милиона да не участват никак в солидарната система ,а само останалите 2.4 милиона ,които чинно си плащат всички данъци да поемат на останалите сметките и накрая останалите са недоволни от здравната система ,която е 100% от онези2.4 милиона дето плащат несимволично на останалите ,ами трябва да има поне малко солидарност в цялата работа ,айде ,свикнахме да не чакаме уважение ,да мразят лекарите ,ама поне солидарност е необходима .

 19. 19 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Всяка година бюджетът на здравната каса се увеличава, лекарските заплати също, а качеството на лечението намалява.

 20. 20 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Я каква изненада, докторите се дърпат
  Иначе плачат за промяна, но какво и да им предложиш - това няма да промени ситуацията.

 21. 21 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Докторите се дърпат, щото искат промяна, която да устройва и тях, и пациентите! А правителството предлага квазипромени, които уж устройват пациентите, явно не устройват лекарската гилдия и в крайна сметка устройват единствено бюджета, щото му пестят пари, които да използва за друго!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK