Как да е сладко без захар и още полезна информация в Световния ден на диабета

Как да е сладко без захар и още полезна информация в Световния ден на диабета

© Юлия Лазарова



Близо 350 милиона души по света страдат от хроничното заболяване, поразяващо множество органи и системи в тялото - диабет. В България диагностицираните са над 300 хиляди, но неоткритите случаи са още поне 200 хиляди, т.е. около половин милион българи са засегнати. Днес, 14 ноември, е Световният ден за борба с диабета, на който Световната здравна организация припомня тревожната статистика и призовава хората да са грижат повече за себе си - не само след диагнозата, но и за да я предотвратят изобщо.


Диабетът е хронично заболяване, при което тялото губи способността да обработва захарта в кръвта. Натрупването на захар в системата предизвиква увреждания в повечето органи, които с времето водят най-често до сърдечен удар, инсулт, бъбречна недостатъчност, слепота, импотентност и инфекции в крайниците, които могат да наложат ампутация. През 2012 г. последиците от диабета са причината за смъртта на повече от 1.5 млн. души по света, 80% от тях - в страни с ниски и средни доходи на населението. СЗО прогнозира, че през 2030 г. диабетът ще е седмата най-честа причина за преждевременна смърт.


Най-голяма тежест за развиването на по-разпространения втори тип диабет са фактори като преяждането, обездвижването и стресът. Медицината днес приема, че до 70% от случаите са могли да бъдат предотвратени с по-здравословен начин на живот, коментира тази седмица пред журналисти доц. Даниела Попова, ендокринолог и завеждащ Клиниката по терапия на вътрешните болести, метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в "Царица Йоанна" ИСУЛ.




Хората в предиабет, които в България са около 7% от населението, могат да предотвратят прерастването му в диабет именно ако полагат повече усилия за режима си. Първата стъпка е намаляването на количеството захар, което приемат на ден. До неотдавна препоръката на Световната здравна организация беше да се приемат не повече от 60 гр захар на ден, но мярката вече е наполовина - до 30 гр дневно или около 6 чаени лъжички. Това количество се равнява на 5% от калорийния прием за деня в една здравословна диета или на около 120 ккал.


На срещата с журналисти тази седмица специалисти ендокринолози и популярният готвач Иван Звездев изброиха съвети за здравословно хранене, които да запазят сладостта в храната без вредните ефекти.


Така например специалистите препоръчаха да се приемат повече продукти с т.нар. бавни въглехидрати отколкото вредните тестени закуски, също и захарта да се замени с доказано полезни и вкусни алтернативи като натуралния биоподсладител стевия, кокосова или нерафинирана тръстикова захар.


В печива и сладкиши пък спокойно може да се използват стрити ядки вместо брашно, също обилно количество сушени или пресни плодове. Особено полезни за сезона са дюлите, които са наситени с пектин.  

Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10879 Неутрално

    Много е трудно с диабетик у дома. Захарина помага до някъде, но не може напълно да замени захарта, но постепенно се свиква.

  2. 2 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 4363 Любопитно

    Обръща се повече внимание на ползата от диабета за милиардерките корпорации!
    А реално може с само със здрав дух и здраво тяло да не се допуска до хората това зло наричано диабет!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5088 Неутрално

    много е важно движението както и храненето в детска възраст. не яжте боклуци - четете и не купувайте !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  4. 4 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1831 Неутрално

    ''захарта да се замени с доказано полезни и вкусни алтернативи като натуралния биоподсладител стевия, кокосова или нерафинирана тръстикова захар.''

    Захарта си е захар, в каквато и форма да ни се пробутва от големи ''специалисти'' и ''разбирачи'' като телевизионния готвач! И не е полезна, а просто трябва да се ограничи консумацията и'.

  5. 5 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 719 Неутрално

    Все пак плодовата захар в допустими количества трябва да се използва,особено при диабет от тип 2.А и движението,не много натоварващо , помага.
    Та вижте,Боян Петров,диабетик,а колко 8-хилядници покори!
    Да не се предаваме!

    Tony
  6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5088 Неутрално

    До коментар [#5] от "Free person":

    диабет 2 - диета, движение и късмет с пораженията.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  7. 7 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1831 Неутрално

    [quote#1:"Peni Nikol"]Много е трудно с диабетик у дома. Захарина помага до някъде, но не може напълно да замени захарта[/quote]

    Просто трябва да се свикне да не се ядат СЛАДКИ храни, дори и вкусът им да се дължи на захарина. Когато човек привикне към нормален вкус, няма да има нужда от сладко или подсладители. Започва се с топлите напитки, които спокойно могат да се пият НЕподсладени. После се отстраняват подсладените студени напитки, и.т.н. И без друго подлсадителите, например аспартамът, са свързавни напоследък с левкемията.

  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5088 Неутрално

    До коментар [#7] от "princess_x":

    всеки болен от диабет (особено тип 2 ) е различен и уникален сам за себе си. много голяма роля има лекуващият лекар, волята на болния и редовния контрол на кръвната захар. Важна е и подкрепата на семейството и околните .

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на the only easy day was yesterday
    the only easy day was yesterday
    Рейтинг: 353 Любопитно

    Захарта си е захар и трябва да се избягва от диабетици ако искат да не им се усложнява здравето.
    Бирата е вредна както и белия хляб не по малко от самата захар но в България обичат да прибавят захар и на виното и ракията за да добият сладост и по висок градус.
    Тестените продукти като вафли, бисквити и торти са "смърт" за диабетиците пък и за тези които са заплашени от болеста която често е наследственна най вече от майката и по малко от бащата.

  10. 10 Профил на markblog
    markblog
    Рейтинг: 242 Весело

    А защо сички мушкат снаксове, туиксове, чипсове слдкишчета и боклуци. Просто яжте плодове и няма да ви се яде сладко щото в плодовете има захар но тя не е рафиниране. Обаче като гледате брадири, фактори, випове и в рекламите ви набиват снаксове и вие като промити мозъци се тъпчете с тех, проблема се е у вас

  11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5088 Неутрално

    До коментар [#10] от "markblog":

    ++++++

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  12. 12 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2230 Неутрално

    До коментар [#7] от "princess_x":

    Няма абсолютно никъкви доказателства че аспартама причинява каквито и да е вреди. Всички прдупреждения че "може би" предизвиква рак са базирани на опити с мишки на които е даван аспартам в дози превишаващи това което е физически възможно да се приеме от човек от 10,000 до 15,000%.
    Също твърдението ти че захарта е една и съща е погрешно. Има комплксни захари които се разграждат много по-бавно от рафинираната захар. По принцип проблема с диабета е са спайковете в кръвната захар, които претоварват панкреаса и в момента в който кръвната захар спадне човек изпитва необичайно силен глад. Ако изядеш две ябълки ще ти трябват няколко часа да разградиш въглехидратите. Предполага се че през това време ще се движиш или поне ще дишаш и ще имаш време да ги изгориш тези калории. Има огромна разлика между ябълка и чай със седем лъжици захар. А за диабетиците работят всички заместители на захарта - те просто не се абсорбират от организма. Стига с тази ВуДу наука! Заместителите на захарта и заместителите на солта работят и не увреждат нищо. Много по-вредни са пестицидите върху парче плод ако не е измит хубаво.

    California Über Alles
  13. 13 Профил на 3аНиЗа
    3аНиЗа
    Рейтинг: 2304 Неутрално

    Диабетът е състояние, а неуравновесеното състояние води до заболяване. Колкото до "вредните тестени" закуски, точно в тях се съдържат бавни въглехидрати(спагети), които в умерени количества дават калории, които набавени от кристална захар, пък изгарят по-бързо. Изкуствените подсладители са по-скоро вредни, за усвояване и за енергия за организма. Диетата за диабетици трябва да съдържа разнообразна храна, а многото калории в нея, задължително се изгарят с движение, спорт. Знанията, за което и да е, са най-важни за живота на всеки, но кампанийните прояви създават илюзии, за разлика от трайността на това, към което трябва да се стремим - непрекъснато ограмотяване, съобразено с възрастта на всеки. Предразсъдъците за диабета идват от незнанието, а денят 14 ноември е в памет на човекът дал нормален живот на толкова много хора. Респект и подкрепа!

    Коментиране на анализираното, вече...
  14. 14 Профил на markblog
    markblog
    Рейтинг: 242 Весело

    Ежеднежието на бай ганя, Прибира се вечер - салата, рикия, сланина, създърмъ, биг брадър, екс фактор, серяли, измислени новини, сухи пасти, сладкиши и те така.

  15. 15 Профил на znaesht
    znaesht
    Рейтинг: 571 Неутрално

    [quote#2:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]А реално може с само със здрав дух и здраво тяло да не се допуска до хората това зло наричано диабет! [/quote]

    Прост, по-прост, Командант!

  16. 16 Профил на Forrest Gump
    Forrest Gump
    Рейтинг: 889 Неутрално

    толкова е просто - не консумирайте захар или други подсладители под каквато и да е форма (например в алкохол). само плодове. нищо няма да ви стане без захар. който иска повече информация да гледа https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

    Истината ни прави свободни.
  17. 17 Профил на Saint of Me
    Saint of Me
    Рейтинг: 3007 Неутрално

    Суровите плодове и зеленчуци са ключови за 'калибриране' на вкуса. Нивата на 'вкусност' са относителни и ако човек държи летвата ниско, като ежедневно рупа сравнително блудкавите на фона на постиженията на модерното готварство сурови плодове и зеленчуци, другото ядене му е вкусно с много по-малко сол/захар.

    Друг ключов момент е така да си структурира СИСТЕМАТА на хранене, че реално да изпитва глад преди храненията.

    Трети ключов момент е да яде бавно и с кеф, не като дебната антилопа. Засищането е инертен процес и ако човек яде бавно, на половината от тва дето би излапал на едри хапки и вече реално не му се яде. Усещането е ФЕНОМЕНАЛНО - пълен с енергия, лекота в стомаха.

    Трябва да издам книга по тематиката някой ден.

    Use your Illusion
  18. 18 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 1058 Неутрално

    До коментар [#7] от "princess_x":

    Има един проблем - макар и вредна, захарта е храна за мозъка. Все пак трябва и малко сладко, но е добре да хапва мед, вместо захар. Мерила съм си кръвната захар след 2 лъжици мед преди лягане, на сутринта захарта ми беше 5.8, вместо очакваните 7 - 8. Лошото е, че една лъжица захар ти дава калориите, но не дава обема, който да запълни стомаха и да подтисне чувството на глад.

  19. 19 Профил на the only easy day was yesterday
    the only easy day was yesterday
    Рейтинг: 353 Любопитно

    До коментар [#10] от "markblog":

    Написаното по горе от Вас важи за тези които не са диабетици!
    Тези които са не трябва да си позволяват дори и захар от плодовете защото просто е захар независимо дали е рафинирана или не тя уврежда органите на диабетика всеки път когато тя е над нормите. В началото това не се забелязва и затова хората не обръщат толкова внимание на болеста и точно тогава попадат в "капана" от който в последствие излизането е невъзможно. тези които са виждали органи като сърце и бъбреци на диабетеци могат да ви кажат колко малки са те по размер от на тези които не са диабетици може би с една четвърт по малки по размер.
    Работи се усилено над лекарство което може би в следващите 5-7 години ще влезне в употреба което ще лекува диабета тайп 1 но за 2 може да отнеме много повече.Второ фармацефтичните компании са малко заинтересувани в такова тъй като сега печелят добре от лекарствата за 2 но лекарствата за 1 са само инсулин и нищо друго което не е чак толкова голяма печалба при такава конкуренция.

  20. 20 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1831 Неутрално

    До коментар [#17] от "evlampi":

    Казал си го много ясно, но едва ли много хора ще го разберат или приложат на практика. Хранене, само когато сме гладни; бавно хранене и възпитаване/калибриране на вкуса - останалото си идва неусетно и естествено.

  21. 21 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1831 Неутрално

    До коментар [#18] от "ikar_01":

    Извинявай, ама каква е необходимостта да изядеш две лъжици мед преди лягане? Само като експеримент за проверка на влиянието върху нивото на кръвната захар или за да си ''подхраниш'' мозъка, за да може да произведе по-вълнуващи сънища?

  22. 22 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1831 Весело

    До коментар [#14] от "markblog":

    А ''секс фактора'' къде го изпусна? Удавен в ракията ли?

  23. 23 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1831 Неутрално

    [quote#12:"Pontif А"]Стига с тази ВуДу наука! Заместителите на захарта и заместителите на солта работят и не увреждат нищо. [/quote]

    Не смятам, че е ву ду наука препоръката да се свикне с по-умерени вкусове, що се отнася до сладко (а и солено), което би направило излишно използването на каквито и да било подсладители. Това си е и естественият, природен начин на хранене - свръхсладките храни в природата не са масово разпространени, а са предимно човешко изобретение. За аспартама има противоречиви изследвания и затова и за него е валидно по-горното за природосъобразното хранене.

  24. 24 Профил на markblog
    markblog
    Рейтинг: 242 Весело

    До коментар [#22] от "princess_x":

    е некоги и така са получава...

  25. 25 Профил на sjaakiie
    sjaakiie
    Рейтинг: 516 Весело

    До коментар [#20] от "princess_x":

    +++

    Tочно! Щото го има и онзи, психологическия глад, който ти казва "не спирай, докато не му видиш дънцето!". Той прецаква всичко. Чист саботаж от страна на мозъка, чак се дразня понякога!

    "I'm quite illiterate, but I read a lot."
  26. 26 Профил на sjaakiie
    sjaakiie
    Рейтинг: 516 Любопитно

    "кокосова или нерафинирана тръстикова захар"....

    Каквато и да е - плодова, нерафинирана, извънземна - щом е захар, организмът реагира по същия начин - инсулинът скача, а той е най-анаболният хормон евър. Тъй като много от нас не са бодибилдъри, това значи изграждане не на мускул, а на мазнини На мозъка му трябва глюкоза все пак, затова - сладкото в пропорции.

    "I'm quite illiterate, but I read a lot."
  27. 27 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 725 Неутрално

    До коментар [#4] от "princess_x":
    [quote#4:"princess_x"]Захарта си е захар, в каквато и форма да ни се пробутва[/quote]
    До коментар [#26] от "sjaakiie":
    [quote#26:"sjaakiie"]Каквато и да е - плодова, нерафинирана, извънземна - щом е захар, организмът реагира по същия начин[/quote]
    Откъде черпите данни? Изследванията показват, че в общия случай стевията може да се използва от диабетици и дори може да регулира кръвната захар и да облекчава симптомите на диабета (тя си е билка все пак).
    А кокосовата захар има много нисък гликемичен индекс - иначе да, за диабетиците пак си е захар, макар и много по-щадяща

  28. 28 Профил на sjaakiie
    sjaakiie
    Рейтинг: 516 Любопитно

    До коментар [#27] от "kumcho___valcho":
    [quote#27:"kumcho___valcho"]А кокосовата захар има много нисък гликемичен индекс[/quote]

    Черпим данни от логическо мислене. И малко "рисърч".

    Сравни съдържанието на кокосовата и на бялата захар.

    В кокосовата има 78-89% сукроза, 1-4% фруктоза и 2-3% глюкоза, т.е. 90-95% захари.

    Бялата захар e 100% сукроза, докато кафявата е 95%.

    Логиката повелява, че и реакцията на организма към двата вида захар ще е никаква.

    Освен това, защо никъде из интернет гликемичният индекс на тази кокосова захар не варира, а е закован на 35? Няма начин причината да е защото сайтовете са копирали данните от единственото налично изследване, цитирано по-долу, което е дело на Филипините, които хич нямат кокос за продан, а само случайно имат Агенция за кокоса или Philippine Coconut Authority

    Всичко е М-А-Р-К-Е-Т-И-Н-Г. Опасявам се, че си станал негова жертва

    Източник: Phillipine National Standard for Coconut sap sugar, Bureau of Agriculture and Fisheries Product Standards (BAFPS) http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Eh3y_qNO_g8J:www.bafps.da.gov.ph/index.php/standard-formulation/philippine-national-standards%3Fdownload%3D94:pns-bafs-76-coconut-sap-sugar-grading-and-classification%26start%3D60+&cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=nl (кеширана, щото не зареждаше)

    Гликемичният индекс е на "Page 2", а съдържанието - на "Page 4".

    "I'm quite illiterate, but I read a lot."
  29. 29 Профил на kafe.ganoderma
    kafe.ganoderma
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Моя колежка си нормализира кръвната захар с гъбите рейши - по 1 капсула от младата и старата гъба рейши сутрин на гладно в продължение на 3 месеца й помогната да свали захарта си от 12-13 на 6,8. Ако сте на инсулин, може да се наложи да ги вземате по-дълго време. http://www.kafe-ganoderma.eu/products





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK