Фондът за лечение на деца е без финансиране

Фондът за лечение на деца е без финансиране

© Юлия ЛазароваБлизо два милиона лева са задълженията на Фонда за лечение на деца към различни болници в България и в чужбина и има реална опасност деца да получат отказ за лечение в някоя от тях, информираха от обществения съвет към фонда, съобщи БНТ. От здравното министерство признаха за забавянето, но причините според тях се дължат на чиновническа немарливост и не трябва да се търсят в министерството.


"Твърдението, че "държавата убива деца" е силно осъдително по причината, че държавата, в лицето на това правителство и това министерство, полага максимални грижи за децата. Подобен тип публични изказвания са израз на притеснение, те са опит за рекет на държавна институция. Те показват страх от това, че в един момент се опитваме да погледнем какво се върши и как се върши. Това е страхът от прозрачността. Тогава идват обвиненията, и то безпочвени", заяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от пресцентъра на ведомството.


Министерство на здравеопазването е забавило плащането на 1.7 милиона лева към Център "Фонд за лечение на деца" и макар до момента да няма спряно лечение на деца, тези, които очакват решение, може да се окажат без лечение, се притесняват от обществения съвет.
В понеделник те са изпратили нужните протоколи от заседанията, затова вече би трябвало да няма пречки средствата да бъдат преведени. От здравното министерство отговарят, че тези протоколи, които се явяват разходен документ, са били изискани през октомври, а "едва днес, след напомнителни писма, тези протоколи като верифициращ разходен документ бяха предадени в МЗ". От здравното министерство уверяват, че вече няма никакви проблеми да се преведат парите.


Десислава Хормузова, член на Обществения съвет към Фонда посочи обаче, че посочената причина за забавянето на средствата е "смешно оправдание". 


"Те бяха там очевидно, за да ни убедят, че по много правилни причини не са отпуснали пари на Фонда за лечение на деца за октомври и ноември. Нас техният отговор не ни удовлетвори, защото изтъкнаха една абсолютно техническа причина – непредставяне на някакви протоколи от заседания на Обществен съвет, като ни обясниха, че това е важен финансов документ. Но това не е финансов документ, той е второстепенен документ и когато се касае за живота на деца, не може да бъде представян като основание да се спре тяхното лечение, защото те не си даваха сметка, че по този начин спират лечението на децата. Това са хора, които не са виждали тежко болно дете, което се бори за живота си", заяви тя, цитирана от БНТ.


По думите й директорът на Фонда е издавал формуляр S2 в закононарушение, защото този формуляр може да се издава само от МЗ и НЗОК. Хормузова информира още, че на втора среща между здравното министерство и обществения съвет към фонда ще трябва да се реши проблемът с формуляра S2.


От Обществения съвет от квотата на неправителствени организации и медии се притесняват също, че всичко това цели да смени директора на Фонда или самият фонд да премине към администрацията на МЗ. 


"Защо имам съмнение, че са вдигнали мерника на Фонда? Защото една от така подхвърлените идеи беше дали не е по-добре Фондът да бъде закрит и функциите му да се поемат от администрацията на МЗ. Ами не, не е по-добре. Администрацията на Фонда е хиперспециализирана в нещо много конкретно. Ако мине към администрацията на МЗ, вярвайте ми, ще има големи сътресения", заяви Мария Чернева, журналист от БНТ от квотата на обществените медии.


Досега неразплатените средства към Фонда като задължения към лечебните заведения в България са 586 428 лв., към "България Еър" по договор за обществена поръчка - 31 хил. лева, към клиники в чужбина - 1.782 млн. лева. Бюджетът на Фонда за 2015 г. е 12 млн. лева, а от началото на годината са изразходвани 9 милиона лева. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK