Привикването към антибиотици може да измести рака като причина за смърт

Привикването към антибиотици може да измести рака като причина за смърт

© Георги КожухаровОколо 700 хиляди души по света умират всяка година от инфекции с микроби, развили резистентност към антибиотици. Тенденцията нараства с такива темпове, че прогнозата е до средата на века - 2050 г. - жертвите на антибиотичната резистентност да нарастнат до около 10 милиона годишно, или повече отколкото са жертвите на канцерогенните заболявания. 


Това предупредиха специалисти от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София като се позоваха на официални данни и прогнози от Великобритания. Поводът е Световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотици и Европейския ден на антибиотиците - 18 ноември.


По данни на НЦЗПБ в българските болници се изписват три пъти повече антибиотици, отколкото в болниците в развитите европейски държави. В същото време у нас близо 80% от антибиотиците се прилагат в извънболничната помощ, но липсва всякакъв контрол за това дали медикаментите се предписват правилно. Съвсем закономерно по тези причине се наблюдава и тенденция за увеличаване на антибиотичната резистентност в България. 
"България е на средноевропейско ниво по отношение на антибиотичната резистентност, но ситуацията може да се влоши заради продължаващите случаи на неправилна употреба на антибиотици и лоша хигиена в болниците. Тревожен е фактът, че повишената резистентност засяга както бактериите, причиняващи особено опасни инфекции като антракс и бруцелоза, появили се това лято у нас, така и причинителите на грип, хепатит и HIV", заяви националният консултант по микробиология професор д-р Тодор Кaнтарджиев.  

Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за човешкото здраве и може да засегне хора от всякаква възраст навсякъде по света. Тя възниква по естествен път, но неправилната употреба на антибиотици при хора и животни може значително да ускори процеса, коментираха специалистите. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK