Нови медикаменти за хепатит С влизат в лекарствения списък

Нови медикаменти за хепатит С влизат в лекарствения списък

© Анелия НиколоваОт догодина лечението на хепатит С ще става с нови медикаменти, които лекуват инфекцията до 98% от случаите. Те се приемат под формата на таблетки и вече са включени в позитивния лекарствен списък, съобщиха от Националното сдружение за борба с хепатита пред БНР.


Друго важно предимство на новите медикаменти е, че предизвикват малко странични реакции. Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването, като терапията може да се използва и от претърпели чернодробна трансплантация, подходяща е и за коинфектирани от хепатит С и ХИВ. 


Около 9 милиона души по света са инфектирани с хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и се налагат чернодробни трансплантации. Лечението на заболяването е сложно, защото вирусът мутира и се репликира бързо. 


В България около 110 хил. души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK