Иновативните лекарства стигат до българските пациенти за около 3 години

Иновативните лекарства стигат до българските пациенти за около 3 години

© Анелия НиколоваБългария е страната с най-дълъг срок за въвеждане на иновативни терапии след регистрацията им на европейско ниво в ЕС. Средно забавянето на достъпа на българите до иновативни медикаменти е 956 дни или близо три години, колкото е и в Румъния. За по-голямата част от останалите страни-членки срокът е под две години, а в държави като Дания, Швейцария и Австрия - около 100 дни или девет пъти по-бързо, отколкото у нас. 


Такава статистика изведоха днес от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) по време на работна среща между фармацевтичната индустрия и държавата, организирана от асоциацията. 


Като се изключи бавното темпо, с което новите лекарства достигат до българските пациенти, достъпът у нас е сравнително добър. От общо около 70 регистрирани иновативни терапии на европейско ниво в момента, в България вече се реимбурсират около 30 от тях, т.е. над 40%. За сравнение в Румъния са допуснати едва 8%, но в Норвегия и Австрия - около 90%. 
България продължава да е на едно от последните места в Европа и по публични разходи отделяни за лекарства на човек. За болнично лечение на един пациент през 2011 г. са били предвидени около 60 евро, докато в Швейцария тази сума е около 480 евро, в Германия – около 360 евро, в Гърция – около 355 евро.


Близо 17% от разходите на НЗОК и домакинствата за лекарства се дължат на начисляването на ДДС, отбелязват от ARPharM, които отдавна настояват за намаляване на данъка върху лекарствата. В същото време в Румъния и Естония тежестта на ДДС в разходите за лекарства е 8.26%, в Полша – 7.41%, в Литва и Унгария – едва 4.76%. 


Разходите за здравеопазване, в това число и за лекарства, нарастват най-бързо в "догонващите" държави, сред които е и България. За периода 2004 - 2010 г. с най-голям ръст на бюджетите за здраве са Словакия (98%), Полша (72%), Естония (70%) и България (69%). В държави с високо финансирани здравни системи нивото на разходите е с по-малък процент – Холандия (15%), Унгария (20%), Великобритания (24%). Страни като Швеция, Белгия и Дания пък са успели за последните 10 години да увеличат обема на достъпните медикаменти без почти никакви увеличения в разходите, благодарение на договори и регламентиране на отношенията с фармацевтичната индустрия, посочи по време на срещата директорът на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации Ричард Бергстрьом. 


И у нас благодарение на административно наложени изисквания в средата на тази година, за 2015 г. ще бъдат спестени около 44 милиона лева под формата на задължителни отстъпки от страна на фармацевтичните компании. По предварителните изчисления за догодина спестените средства ще достигнат 65 милиона. Това обаче е едностранна, макар и наложителна мярка, която можеше да се въведе като индивидуални споразумения с компаниите, в които да се договорят условия устройващи и двете страни, отбеляза пред журналистите директорът на ARPharM Деян Денев. 

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Все догонваме с иновациите. Щото така е удобно на некои хора, които си чуруликат свойски с властта.

 2. 2 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Едно лекарство, до като стане генерик, много финанси докарва на производителите си, а българина не е много платежоспособен !

 3. 3 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#2] от "evelin_m":

  Много правилно си го казал хапче за 2008 г (хапчето е за пулс) се предлага само от 3-4 год в България но почти никой не го изписва за домашно лечение, причина опаковка 60 хапа е 103лв. че е иновативно и върши работа е едно, но пенсионер с 150 лв пенсия как ще си го взема

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Е ,все пак ние трябва да се мерим с равните на нас,като Румъния,а не с Норвегия и Австрия.

 5. 5 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Те ваксините не стигат, за иновативни лекарства ревем. Москов да се стяга, че вече колко време става няма ни една реформа в здравеопазването.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK