Почти половината ХИВ-позитивни хора по света не знаят, че носят вируса

Почти половината ХИВ-позитивни хора по света не знаят, че носят вируса

© Николай ДойчиновПочти 40 милиона души по света живеят с ХИВ, включително 2.6 милиона деца. Само през 2014 г. са били инфектирани около 2 млн. души, а от усложнения след развит СПИН са починали 1.2 млн. души. Въпреки значителното развитие в тестуването и диагностицирането на болестта обаче, все още се смята че около 49% от инфектираните с вируса не знаят за статуса си. 


Тези статистики припомня "Ройтерс" в Световния ден за борса срещу ХИВ/СПИН - 1 декември. Данните са от Световната здравна организация (СЗО) и ООН. 


СПИН продължава да е причина номер едно за преждевременна смърт сред подрастващите в Африка, и номер две в глобален мащаб. За последните 15 години смъртността сред младите хора с вируса се е увеличила три пъти. В Централна Африка 7 от 10 новозаразени на възраст между 15 и 19 години са момичета. 

Световните организации, борещи се със заразата обаче отчитат и


няколко победи
на днешния ден. В началото на 2015 г. над 15 милиона души, или почти половината от болните, вече получават модерната антиретровирусна терапия, която позволява по-нормален живот и контрол над болестта, докато през 2001 г. лечение получават едва 1 милион. Изчисленията показват, че заради международните усилия за борба срещу ХИВ и СПИН от 2000 г. досега са предотвратени поне 30 милиона заразявания и почти 8 милиона смъртни случаи. 


Друга радостна новина от тази година беше съобщението на Куба, че е първата страна в света, успяла напълно да елиминира предаването на ХИВ от майка на дете


На Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН СЗО и ООН припомнят стратегията и амбициите си за пълно елиминиране на болестта до 2030 г. За постигането на целта, до 2020 г. новите случаи трябва да бъдат намалени със 75%, да бъдат открити поне 90% от хората, живеещи с ХИВ, и всички те да бъдат поставени на антиретровирусно лечение.


Откритията в областта от последните години показват, че за започването на лечението не е добре да се чака достигане на определени стойности на вируса в кръвта. Напротив - колкото по-рано започне, толкова по-големи са шансовете на ХИВ-позитивните да достигнат ремисия. Освен това по време на терапията на практика тези пациенти са неинфекциозни и това означава, че могат да водят напълно пълноценен живот без страх от заразяване на хора, с които имат полов контакт. 


Друга цел на глобалната инициатива за борба с вируса е превенцията сред здрави хора, изложени на опасност от заразяване. Изследванията показват, че приемането на определени медикаменти при хора в риск успешно предотвратява прихващането на ХИВ. Франция е първата държава в Европа, която официално въведе такава предекспозиционна профилактика за своите граждани преди няколко седмици.  
В България все още използва старите принципи за започване на терапия при пациенти с ХИВ, отбелязва Националната пациентска организация по повод датата. Доскорошната философия на лечението срещу СПИН беше то да започне при достигане на определени стойности на наситеност на вируса в организма, поради което десетки пациенти у нас чакат месеци и дори години, за да отговорят на критериите. Така те не само рискуват влошаване на собственото си здраве, но и могат да разпространят инфекцията към други, поясняват от НПО и призовават за промяна в политиката на страната ни по отношение на това лечение. 

2015 година е последната, в която у нас ще работи програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, малария и туберкулоза. Единственият вариант да се отговори на препоръките на СЗО и на разпространяващата се епидемия в Световен мащаб е българската държава не само да продължи да финансира дейностите на програмата, но и да разшири обхвата на услугите си и върху уязвимите групи, допълват още от пациентската организация.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK