СЗО предупреждава: Най-вероятно имате херпес

СЗО предупреждава: Най-вероятно имате херпес

© Associated PressДве-трети от активното население на Земята е преносител на силно заразния вирус на херпеса, който причинява рани около устата. Това показва доклад на Световната здравна организация, цитиран в портала EuroActiv.


Проучването е установило, че над 3.7 млрд. души под 50 години по света са заразени с херпес тип 1 (HSV-1). Най-често той се прихваща в ранна детска възраст и остава в организма завинаги. При добро здраве той може да не се проявява почти никога и не под формата на характерните мехурчета около устните, но при заслабена имунна система или при извънреден стрес да се активира. 


Към статистиката се добавят и още около 417 млн. души на възраст между 17 и 49 години, преносители на херпес втори тип (HSV-2), който причинява гениталните язви.
Обикновено първият тип не води до развиването на втория тип херпес, но се наблюдава засилване и на тази тенденция - най-вече в напредналите страни, сочи докладът на СЗО. Причината е, че заради по-добрата хигиената в тези държави, хората са по-предпазени от вируса в детските си години, но за сметка на това го прихващат на по-късен етап, най-често от орален секс.


Вирусът не е фатален, обаче е установено, че гениталният херпес е свързан с повишен риск от заразяване с ХИВ, припомня СЗО. В много редки случаи, при тежки прояви на вируса от първи тип пък може да се стигне до енцефалит и очни заболявания.


Организацията заедно с фармацевтични компании и Националния институт по здравеопазване на САЩ са в процес на проучване дали е възможна ваксина срещу заразния вирус и ако да - дали по-добрият вариант е тя да е превантивна или да е терапевтична. СЗО подготвя и глобална стратегия срещу болестите, предавани по полов път, която ще представи през 2016 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK