Пет навика, които научно доказано предизвикват щастие

Пет навика, които научно доказано предизвикват щастие

© ReutersОсвен да търси сложните връзки в нервната система и мозъка, невронауката дава отговори и на някои от най-личните въпроси - например как на биохимично ниво се оправя настроението и се стимулира усещането за щастие. Списание "Тайм" събира пет доказани в различни американски проучвания трикове, които при редовно изпълнение помагат за постигане на щастие и вътрешно спокойствие. 


Музика от по-щастливи времена 


Мозъкът постоянно прави сложни асоциации и вади спомени, когато е вдъхновен за това. Закономерно когато е стимулиран с позитивна информация, си припомня позитивни събития. Затова и когато човек слуша музика, която обича, автоматично настроението му се подобрява. Учени от Калифорнийския университет UCLA допълват с нова идея - слушайте музика от периода, в който сте били най-щастливи. Така ефектът ще е двоен - и заради спомена, и заради насладата от самата музика. 

Учените установили, че една от най-силните връзки, които мозъкът формира с музиката, е за място - т.е. дадена песен най-лесно подсеща къде последно е била чута, а не кога и при какви обстоятелства. Ключова роля за тази асоциация има амоновият рог или хипокампът - гънка в кората на сивото вещество, която участва в изграждането на лимбичната система и обединява в едно информацията, която достига до него от различни места на мозъка. 


Кажете "зеле"
Понякога мозъкът се обърква от всичката информация, която получава и не е сигурен каква емоция трябва да генерира. Това може да действа и в полза на човека, който търси щастие. Отдавна е установено, че когато човек се усмихва, дори да е насила, самата форма на лицето изпраща сигнал в мозъка, който се разчита като наличие на повод за щастие. Това е обикновен биологичен отговор. С други думи, ако по принцип се усмихваме, когато сме развеселени и в добро настроение, то всъщност и обратното е вярно - ако се усмхваме и без повод, ще бъдем по-щастливи. 


Изчисление на Калифорнийския университет показва, че искрената усмивка или смях са съизмерими като емоция за мозъка с 2000 парчета шоколад или печалба от 25 хиляди долара.


Друга закономерност, свързана с мозъчния биоотговор, е обратната логика - ако си начумерен по някаква причина, мозъкът ще реши, че си сърдит. Без причина "се чумерят" и присвиват очи например хората с късогледство, когато се опитват да прочетат нещо в далечината, и всички хора, когато е слънчево и излизат навън без тъмни очила. Ето защо освен усмивката, изследователите препоръчват и носенето на очила според нуждите, за да се избягва негативното лицево изражение. 


С поглед в бъдещето 


В друг американски експеримент учените поставили задача на участниците да следят за различната картинка сред поредица от еднакви образи. Установили, че самото поставяне на задачата променило начина, по който хората наблюдават и разсъждават. Това според екипа изследователи може да означава, че да имаш цели те прави по-концентриран и устремен, докато липсата на цел демотивира мозъка от всичко, включително за това да търси щастие. 


Съветът на експертите е в моменти на депресивност и тъга хората да си припомнят дългосрочните си амбиции и мечти, защото това дава на мозъка усещане за контрол и надежда и така се стимулира освобождаването на допамин - един от хормоните на щастието. Самото мислене за бъдещето, вместо например самосъжаление и отчаяние в трудния момент, се възприема от мозъка като добре свършена работа, която заслужава награда. 


Награди за ума 


Всъщност всякаква пълноценна работа на ума се награждава, затова и едно от най-непродуктивните и негативно действащи човешки навици е протакането. Решенията за това какво да прави човек се взимат едновременно в три области на мозъка:  
- от предната мозъчна кора (prefrontal cortex), която пази дългосрочните цели и напомня за задачите;
- от една област в междинния мозък - dorsal striatum, която в началото на всяко действие припомня как се прави;
- но и от ядрото в хипоталамуса, наречено nucleus accumbens, което преценява, че има далеч по-приятни занимания отколкото работата. 


Когато човек напрегне волята си и положи усилия, предната мозъчна кора превзема процеса от другите две зони, и ги приучава на експедитивност и наслада от свършената работа. Така се създават добри навици за мозъка.


Обратното положение обаче - това, в което купонджийската част от мозъка надделее и човек не може да събере воля да положи усилия, е сигурен сигнал за стрес и претоварване, според изследователите. Стресът влияе най-силно именно върху тази част от мозъка, която прави човека продуктивен.


Затова и когато сме преуморени и стресирани, на първо място сме апатични и демотивирани за работа. В тези моменти се включва другият играч във взимането на решения и прави всичко възможно да намали стреса, като предлага "вместо да работим, да изпием една бира или да изгледаме филм". Ето защо за преборването на вредния навик на протакването, първата задължителна стъпка е освобождаването от стреса. След това си поставете малки и лесни задачи, които с лекота можете да изпълните, за да задвижите частта от мозъка, която знае как се работи, препоръчват специалистите. 


Понякога дори в щастливи моменти хората се чувстват демотивирани и безперспективни. Това, според психолозите на сп. "Тайм" е лесно обяснимо с липсата на


достатъчно сън


Никой от триковете за стимулиране на мозъка и хормоните на щастието няма да проработи добре, ако умът и тялото са изтощени. Умората се постига само с около 14 дни нередовен или недостатъчен сън. По-продължително - хронично недоспиване под 6 часа на денонощие, пък е направо опасно. Дългогодишно американско изследване на хора с проблеми със съня, показало че те са няколко пъти по-предразположени към депресия. 

Съветът на психолозите е хората с нередовен режим на спане да положат усилия и да си наложат да си лягат навреме само две седмици. След това режимът ще стане по-лесен за спазване, когато тялото и умът усетят ползите от пълноценната почивка. В допълнение препоръчват и физическата активност и спорта, които също приучават мозъка на воля и добри навици и създават поводи за хормонални награди.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1439 Весело

  И шестия начин за част от любителите на форума е всяка лоша вест за Русия и руснаците, писане против тях и ВВП и мечти за крах на тази империя...........

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Притча за тайната на вечното щастие

  В началото Бог създаде Вселената и всички хора. И те съзнавали своето единство с Бог и се обичали един друг. Това била тайната на живота. И понеже Бог обичал всички еднакво, решил да сподели с тях този велик дар. А след това седнал и започнал да наблюдава хода на живота с всичките му драми и комедии.

  Но, наблюдавайки хората, Бог разбрал, че нещо не е както трябва. Когато хората се сблъсквали с проблеми, когато настъпвали сложни времена, те казвали: „Това е ужасно? Защо трябва да сме длъжни да преминаваме през такива изпитания? Ние сме единни с Бог, но ще приемем друга форма и ще се отделим от него.” И така и станало. Един след друг, хората си спомнили своето „Аз” и престанали да искат да живеят в единство с бога.

  Бог се разтревожил от това положение. Цел на създадените от него същества трябвало да бъде тяхното израстване и развитие, те не трябвало да се предават при най-малката трудност. Затово събрал съвета на боговете.

  „След дълги размисли, реших, че трябва да скрием от тези същества тайната на живота, тайната на щастието. Само, когато тя изчезне, те ще се сетят за нея и ще осъзнаят, че не искат да живеят земния живот.”, казал той.

  „Но къде ще я скрием?” - попитал друг бог.

  „Дайте да я скрием на върха на най-високата планина на Земята”, - предложил някой.

  „Не, така не бива, - поклатил глава Бог. – Хората са много изобретателни. Те ще намерят начин да се изкачат на върха на планината и да намерят тайната.”

  „А защо тогава да не я скрием на дъното на океана? Те никога няма да успеят да стигнат до там.”, - казал трети.

  „Ще успеят, - въздъхнал Бог. – Рано или късно ще изобретят подводни лодки. Дъното на океана не е най-надеждното място.”

  „Измислих – казал четвърти. – Да скрием щастието в космоса. Там вече няма как да стигне човекът!”

  „Но те могат да изобретят космически кораби и да полетят в космоса – възразил Бог. - Вашите предложения не решават проблем. И все пак, трябва да има място, където да можем да скрием тайната на щастието!”

  „Знам такова място.”, - обадил се нежен глас.

  Огледал се Бог и видял млад ангел. „Е, уважаеми, - казал Бог, -да чуем и теб, къде можем да скрием тайната на щастието?”

  „Скрийте я дълбоко в човешкото сърце. Хората никога не поглеждат там.”

  Бог се усмихнал с облекчение, че най-сетне било намерено правилното решение и така и направил. И оттогава тайната на вечното щастие си стои скрита дълбоко в човешкото сърце.

  [email protected]
 3. 3 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  Това за музиката е много вярно.Винаги щом чуя гласа на Mick Jagger, или Ozzy Osbourne настроението ми се подобрява.Пробвайте и вие,помага.

 4. 4 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Ехаа браво на теб +++

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Дамите в Кьолн да се маскират като рицари....И да пуснат ток по ризниците! Ама такъв, че "децата" като пипнат, да светват като крушки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Благодарско!

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  №5 не беше за тая статия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Прочетох притчата и много ми хареса, +++++++++++++++

 9. 9 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Това ми хареса. Благодаря!

 10. 10 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#5] от "lz2":

  Не се притеснявай! Ясен си ни!!

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Дългогодишно американско изследване на хора с проблеми със съня, показало че те са няколко пъти по-предразположени към депресия.
  ____________
  Американските учени редово пускат противоречиви заключения.
  Обикновено най-депресираните само спят !
  http://club50plus.bg/categories/health-help-yourself/articles/depresiia-se-pobezhdava-s-bezsunie-i-stud

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Разходка в планина или парк, хапване на сладичко, прегръдка с любим човек/хора, изразяване на сърдечна благорност към заслужилите го, прощаване на враговете и признаване(поне пред себе си) на слабостите, яздене на кон или любимо спортно натоварване, групово пътуване и/или споделяне на преживяване също.

 13. 13 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSmart":

  Едва ли хората нехаресващи ВВП и неговата политика на конфронтация с всички биха били нещастни от добри новини за Русия. Просто такива новини липсват.

 14. 14 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Ами къде го слагате Винцето,
  то дори пази и сърцето
  от древните до нас
  ин вино веритас!

 15. 15 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 237 Неутрално

  полезна статия и хубава притча в коментарите. мерси

 16. 16 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Някои тарикати, в някои университети някъде, са изцицали бая пари по някоя програма за финансиране, за да достигнат до тези очебийни изводи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Една бира или голямо уиски е истината за щастието :) А па и мезенце да има и направо към еуфория минава! :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Пътуването също разтоварва осбено и като си поспиш през нощта.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 19. 19 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 390 Весело

  Кардио тренировките помагат много за депресия и кофти настроение.

 20. 20 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Доказано е също, че правейки добро за другите, щастието, което изпитваме, е пълноценно и истинско.

  malart.blog.bg
 21. 21 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#20] от "malart":

  А най-пълно е щастието, което изпитваме, и е пълноценно и истинско, когато правим добро за себе си и за хората които обичаме. А "другите", по съвета на един футболен играч, да духат супата.
  Така де, "добро" е когато другите правят нещо за мен, без да очакват нищо от мен. Така и те ще бъдат щастливи (по мнението на маларт), и аз ще бъда щастлив (мое мнение).

 22. 22 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "искрената усмивка или смях са съизмерими като емоция за мозъка с 2000 парчета шоколад или печалба от 25 хиляди долара."

  Иха ... днес ще се усмихна поне 15 на пъти... Ето вече се усмихнах и отивам да видя как е положението в банката..

 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  и сингъл малцово.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Звучи ми много вярно.

 25. 25 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#22:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]"искрената усмивка или смях са съизмерими като емоция за мозъка с 2000 парчета шоколад или печалба от 25 хиляди долара."

  Иха ... днес ще се усмихна поне 15 на пъти... Ето вече се усмихнах и отивам да видя как е положението в банката.. [/quote]
  Ако няма промяна в банката, се прегледайте за .... диабет.....

 26. 26 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Явно в 2016 наркотиците продължават да са табу

  shut up retard
 27. 27 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#1] от "SSmart":

  Аз пък се чувствам най-щастлив, когато слушам речите на говорителя на радио"Гласът на Америка"-Росен!
  А като видя на снимка Делян Цацаров или Сотир Пеевски,се разплаквам от умиление!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 28. 28 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Първо условие да сте щастлив е никога да не ви е попадала книга или статия с идеи как да се направите щастлив!

 29. 29 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Нищо не пречи да се придържаме към тези препоръки, със сигурност повече смях и сън на никого не биха навредили

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK