Раковият регистър се мести под шапката на Центъра за обществено здраве и анализи

Раковият регистър се мести под шапката на Центъра за обществено здраве и анализи

© Георги КожухаровНационалният раков регистър ще се попълва и следи от Национания център по обществено здраве и анализ вместо от Специализираната болница по онкология в София, както е в момента. Мярката е част от процеса по централизиране и модернизиране на системите за мониторинг на здравеопазването в България. 


Това обясни министърът на здравеопазването Петър Москов по време на заседанието на здравната комисия в парламента днес. Предложението за смяна на администрацията на регистъра на онкоболните е записано в проект на наредба, публикувана на сайта на ведомството в края на януари, но депутатите повдигнаха въпроса сега по сигнал на бившия директор на лечебното заведение д-р Здравка Валерианова. 


Според сигнала местенето на системата ще предизвика хаос и може да наруши доброто й функциониране в момента. Министърът на здравеопазването обаче обясни, че идеята е всички регистри на заболяванията в България да преминат под една шапка, като се изгради модерен и уеднаквен софтуер за тях, така че да има надеждна статистика за състоянието на населението.


Москов уточни, че в НЦОЗА също са необходими промени, защото в момента ползват една от най-старите възможни операционни системи за поддържането на регистри - DOS.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK