Защо борбата с наркотиците е неефективна и какво може да се направи

Архив от 2012 г., В склад в Мировяне полицията откри 12 тона хашиш

© Георги Кожухаров

Архив от 2012 г., В склад в Мировяне полицията откри 12 тона хашишСвят без наркотици е утопична идея. Десетилетия на борба със зависимостите и наркотичните вещества са доказали това. Строгите мерки срещу притежанието и разпространението им, които действат и в момента в голяма част от света включително в България, също не дават резултат. Видимо е, че трябва да се смени подходът. Ако фокусът се постави върху превенцията и предпазването от вредите на наркотиците, картината може да се промени.


Това е посланието на редица неправителствени организации, които се подготвят за тазгодишната Специална сесия по наркотиците на Общото събрание на ООН (UNGASS). На нея трябва да се явят представители на всички държави-членки, специалисти и хора от гражданския сектор, за да зададат заедно посоката на борбата в следващите години. Такава среща по темата за наркотиците е имало последно през 1998 г.


Дългогодишният експерт по политиките в областта на наркотиците Петер Сароши беше в София миналата седмица, за да говори за значението на тази среща по покана на фондация "Инициатива за здраве". От организацията, която от 16 години работи с наркозависими, призоваха българското правителство да излъчи и подготви своята делегация за предстоящото заседание на UNGASS през април и обясниха, че до този момент не са получили отговор от ведомствата за това имат ли готовност и каква позиция смятат да заемат.
Историята на наркотичните вещества по света ясно показва, че забраната за ползването им не е най-правилният път. В началото на миналия век всички забранени в момента субстанции като кокаин, канабис и опиум са били широко достъпни и са се продавали в аптеките. Папата бил рекламно лице на специален вид вино с кокаин. Дори най-популярната газирана напитка в света – колата, първоначално е съдържала алкохол и листа от кока, но след това са били заменени с нещо също високо пристрастряващо – захар, разказа Петер Сароши.


В съвременната история забраните започват да се налагат най-строго първо в САЩ и то не заради вредата от наркотичните вещества, колкото на расистка основа, обясни специалистът. По думите му например сухият режим в Щатите е провокиран от прекомерната употреба на алкохол от ирландските преселници, опиумът е забранен малко по-рано заради азиатците, кокаинът - заради чернокожото население, а канабисът – заради хората от Латинска Америка. Това се случва в различни периоди от края на 19 и началото на 20 век, все като част от предизборните обещания на избраниците на народа.


През 70-те години, Никсън също използва тази ниша и печели изборите като обявява "Война на дрогата". Той основава специалната служба за борба с наркотиците (DEA) и така започва масовото затваряне на хора в затвори за притежание на наркотици. Броят на затворниците в Америка скача рязко с няколко пъти след въвеждането на закона, като и в момента там има най-много лишени от свобода като дял в света. По този пример употребата на наркотици се криминализира и в много от останалите държави.


Войната срещу дрогата обаче струва скъпо и повлича след себе си поредица от негативни ефекти – дава тласък на мафията и нелегалната търговия с годишна печалба в момента изчислена на около 320 млрд. долара. Същевременно стотици хиляди хора са загинали в битките между картелите за територия и влияние, казва Сароши. Заедно с това започва бумът на ХИВ и хепатит, защото при незаконната дейност хигиената не е приоритет или дори опция.


Масовото унищожаване на посеви от канабис, кока и опиум пък имат отрицателно въздействие върху природата. В процеса се увреждат и други култури, а ефектът е, че производството не спира, а се разсейва в други райони и страни. Например след едно такова мащабно унищожаване на полета с кока в Колумбия през миналия век, бизнесът се пренесъл и разгърнал в Боливия и Перу. Освен това в стремежа си да се скрият по-добре, производителите изсичат и използват земите в диви местности и национални паркове, увреждайки флората и фауната.


Строгият контрол ще среща все повече препятствия заради възможността за продажбата в интернет, предизвикателството на новите наркотици, които не присъстват в списъците с незаконни вещества, или дори с появата на 3D принтерите, с които хората в домашни условия ще могат да произвеждат наркотици, посочи още експертът от Унгария. 


На този фон правителствата харчат милиарди, за да налагат политиката си на ограничение и да държат наркомани в затворите. Неразумно ще е да продължават да се поддържат политики, които очевидно не действат, повтори Сароши. Той е убеден, че досегашното мото на Специалната сесия по наркотиците на ООН – "Свят без наркотици. Можем да го постигнем", а заедно с него и цялата философия на конвенцията за наркотичните вещества на ООН от 1961 г., трябва да се обновят с по-реалистични цели.


Първата стъпка според него е декриминилазиринето на притежание на малки количества, след това и осигуряването на условия за безопасно потребление като специалните стаи за употреба, каквито има вече в няколко европейски държави (Испания, Холандия, Словения, Германия и др. Скоро и в Ирландия). В страните, където употребата и притежанието на леки наркотици е декриминализирано, в общия случай надвишаването на лимита се приема за административно нарушение, което се санкционира с глоба, а не със затвор, но продажбата и трафикът остават престъпления.


Отново САЩ може да изиграе съществена роля за промяната в политиките. Употребата на марихуана за медицински цели вече е легално в 24 щата, а притежанието изобщо е позволено в четири - Колорадо, Аляска, Вашингтон и столицата Вашингтон.


Петер Сароши цитира редица проучвания, които показват, че декриминализирането не води до увеличено потребление на наркотици, така както и суровите рестрикции не го намаляват. Например в Португалия, където през 2001 г. е декриминализирано притежанието на определени количества леки наркотици, е установено 8 години по-късно, че използването на наркотици в повечето възрастови групи се е понижило, а проблемите, които обикновено вървят с него, са намалели. Хората, потърсили лечение, са се увеличили значително и са намалели смъртните случаи вследствие на свръхдоза.


Сред модерните практики по света е и раздаването на чисти игли и спринцовки сред наркозависимите. Така се предотвратява разпространението на хепатит и ХИВ, които се предават по кръвен път. В България има подобна инициатива, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, но скоро програмата на фонда за страната ни приключва. Фондация "Инициатива за здраве", която от 2000 г. насам се занимава точно с това в общности с висок брой наркозависими, казват, че прекратяването на програмата ще повлияе и на малкото усилия, които в момента се полагат у нас за помощ на наркоманите, ако държавата не се активизира.


Обаче всяко предложение за въвеждане на модерни практики се парира от институциите, с обяснението, че България е подписала конвенцията на ООН от 1961 г. и следва стриктно написаното там, разказват представителите на фондацията. Проучване за 2014 г. на Центърът за оценка на въздействието на законодателството, направено по поръчка на "Инициатива за здраве", потвърждава, че политиката на България към наркотиците е не само консервативна, но и неефективна.


Данните показват, че публичните ресурси, които са делегирани и разходвани за подкрепа, превенция и контрол на общественото здраве, са около 66 хиляди през 2014 г. За сравнение - изразходваните средства за отбрана и сигурност по Консолидираната фискална програма в България за действия за борбата с наркотиците са над 3 милиона лева. Акцентът на финансиране е върху репресивните органи, а не в посока превенция или лечение на населението. От фондацията тълкуват, че пари се дават основно за преследването и задържането на дребни дилъри, но не и за съществените здравни и обществени проблеми, които следват от зависимостта.


Друго доказателство, посочено в доклада, е, че за "реализация на политики в борбата с последствията от употреба на наркотици" се предвиждат около 3.5 млн. лв. годишно, но от тях се усвояват само около 600 хил. лв., или около 17%. По тази причина за лечение в метадонови програми се чака с години, разказват от организацията. Едва 15% или около 2000 души от общо между 20 и 30 хиляди наркозависими в България получават достъп до финансираното от държавата лечение с метадон. При по-добро управление и синхронизация на институциите броят на хората, които се възползват от него, може да се удвои, констатира докладът.


За момента няма признаци България да върви към по-модерни и работещи политики за справяне с проблема с наркотиците. През януари Министерският съвет внесе законопроект за промени в закона за наркотичните вещества, който вече мина и първо четене в комисията по здравеопазване. Той предлага някои административни облекчения и легализиране на производството на индустриален коноп, но според някои от депутатите по време на дебатите и според неправителствени организации, цитирани от "Капитал", приемането му всъщност ще ограничи използването на канабиса за медицински цели. Това е в разрез дори с остарялата конвенцията за наркотичните вещества на ООН, където се дава възможност на държавите да разрешават всяка от контролираните субстанции за медицински цели.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5674 Неутрално

  Най-простото,което може да се направи е да се продават в магазините легално - в минимални количèства леките дроги.

  [email protected]
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Най – после една смислена статия по въпроса за наркотиците.

 3. 3 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Добра статия, но не отчита факта, че тези които трябва да се борят с наркотиците и да направят това, което се предлага, фактически печелят от тях, т.е. нищо няма да се случи!

 4. 4 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  От свободната продажба на наркотици на пълнолетни ще има само полза.
  1. Само от акциз и ДДС на светло ще излязат огромни средства в бюджета на страните в бизнеса;
  2. 2/3 от световната мафия, борци за свобода и подобна измет ще отпаднат;
  3. Полицията ще се съсредоточи върху обществения ред, битовата престъпност, корупцията във властта и злоупотребата с обществени средства;
  4. Бойко ще стане излишен.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  ДрОгарите са въодушевени

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  [quote#4:"Bulgerman"]1. Само от акциз и ДДС на светло ще излязат огромни средства в бюджета на страните в бизнеса;
  2. 2/3 от световната мафия, борци за свобода и подобна измет ще отпаднат;
  3. Полицията ще се съсредоточи върху обществения ред, битовата престъпност, корупцията във властта и злоупотребата с обществени средства;
  4. Бойко ще стане излишен. [/quote]

  Една камара глупости. Ти десебар ли си

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Колкото по-незаконен е даден бизнес, толкова по-високи са печалбите от него, а такива у нас е ясно - кой контролира и на кой се отчитат. Тези същите нямат никакъв интерес да намалят незаконните си и неотчитани пред държавата печалби, дори монополизирайки легален бизнес, щото държат и отгиворните служби т.е. риска за бизнеса им е минимален, до като държат конците. От там насетне коментарите са излишни, аз илюзии не искам да си правя.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Легализирайте,декриминализирайте,друг начин няма!Това ще бъде сериозен удар върху нарко-мафията и принадлежащата към нея съдебна система.

 9. 9 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Най-напред трябва да престанат да бъдат държавен бизнес...

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Забраните само провокират интереса на младите и пълнят гушите на мафията.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  И в България имаше период,когато не беше наказуемо притежанието на дрога за лична употреба.И какво се получаваше на практика-като наркодилъри се използваха наркомани,които носеха в себе си малки количества наркотик за продажба.Като ги хванеха казваха,че е за лична употреба,защото са наркомани.И се измъкваха безнаказани.
  И интересно как ще има превенция като и сега употребяващите знаят,че е вредно да вземат дрога,но го правят,защото им доставя удоволствие.Същото е с пушачите,пиещите алкохол и ядящите вредни храни.Всички знаят,че е вредно за здравето им,но го правят.Та и с наркоманите така само дето дрогата е много по-вредна и затова е наказуемо притежаването и продажбата.

 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много умилителна статия. Дали обаче въпросния г-н Сароши е виждал статистика на това колко престъпления се извършват под влияние на наркотици? Колко самоубийства? Колко болести и преждевременна смърт? Дрогата не трябва да се легализира а ограничава и преследва.

 13. 13 Профил на paragraf
  paragraf
  Рейтинг: 442 Неутрално

  покана.
  https://www.facebook.com/events/1154999944559752/

  за да живея трябва непрестанно по нещо да умира.ВЪВ МЕН САМИЯ
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Най-простото,което може да се направи е да се продават в магазините легално - в минимални количèства леките дроги.[/quote]Съгласен съм.Може би в комбинация с някои промени в НПК.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  "Защо борбата с наркотиците е неефективна и какво може да се направи"
  ами защото е същата като борбата с идил и тероризма ... не е проблема да ги спреш , проблема е да ги контролираш и използваш . справка афганистан , ирак , сирия , либия ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#12] от "neznaiko.bg":

  Алкохола далеч води статистиката, особено у нас, но не съм видял да го спират.

 17. 17 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#11] от "mushashi":

  "И какво се получаваше на практика-като наркодилъри се използваха наркомани,които носеха в себе си малки количества наркотик за продажба.Като ги хванеха казваха,че е за лична употреба,защото са наркомани."

  Сега, когато този "пропуск" вече е отстранен, колко намаля уротребата на наркотици?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Както никой не може да те накара да започнеш да ползваш наркотици, така и никой не може да те накара да спреш. Но може да те накарат да станеш дилър или да произвеждаш. Ако това спре да бъде незаконно, ще стане отново въпрос на избор и много неща биха си дошли на мястото...

 19. 19 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Забраненият плод е най-вкусен.
  Забраните само провокират интереса на млади и глупави индивиди.Създава се съпътстваща 'гангста' култура, която понеже е забранена е много 'куул'. Това накратко е масовата психология, която провокира първоначалната наркотична употреба.

 20. 20 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  лесно достъпни наркотици и огнестрелно оръжие...много смъртоносна комбинация...някои неща могат да се легализират-марихуаната за медицински цели примерно..но твърдата дроага в никакъв случай...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 21. 21 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Факт е, че с просвета може да се постигне повече отколкото с лицемерни забрани.
  Факт е, че нарко-разпространението няма начин да съществува без протекции от държавни институции(полиция, съд, прокуратура, митници).

 22. 22 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Питайте Сингапур как се оправят. Като има държава, ред и закони, всичко си идва на мястото. У нас този бизнес е покровителстван на всички нива. Не мога да разбера и тъпите ченгета дето си затварят очите за няколко лева, когато дилър трови децата им.

 23. 23 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Легализирайте всички наркотици , не са толкова опасни ,колкото смятат хората , които не са ги пробвали.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 24. 24 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#8] от "Вячеслав Атанасов":

  Правителството на НДСВ , криминализира еднократната доза.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 25. 25 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#3:"emilm13"]тези които трябва[/quote]
  и КОИ са ТЕЗИ?!
  [quote#21:"ali_ibn_isa"]протекции от държавни институции(полиция, съд, прокуратура, митници)[/quote]
  пример за протежирани от окръжните съдии в Пазарджик наркодилъри, рекламиращи употребата на кокаин във Фейсбук http://www.blitz.bg/news/article/133099

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  И аз съм, с подобно мнение...!
  Както всяка една държава прибира маса пари, от акцизи на алкохол, кафе и цигари, така да почва да прибира и от това! Няма лошо според мен. Така или иначе леките наркотици си пробиха някакъв път, следващата стъпка е всяка държава да си създаде механизъм за производството и продажбата, че да си прибира част от парите на мафията в бюджета!
  Проблема ще си остане в твърдите и тежки дроги! За тях, още по-тежки наказания и присъди! Друг вариант няма...!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Има ли търсене и предлагането ще си пробие път.
  Само много глупави хора си въобразяват, че могат да контролират второто. Някой даде за пример Сингапур Аз ще дам за пример още по-репресивни режими, където режат крака и ръце или екзекутират и пак няма ефект.
  Първата и основна причина за да съществува целия криминален сектор с наркотиците е това, че има хора, дето искат да похарчат парите си за наркотици.
  Оттук-натам следва всичко останало.

 28. 28 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Добра статия, а и коментарите са смислени. Върл противник съм на наркотиците и мисля, че е крайно време да се легализират. Нито високата цена и наказанията са спрели някой, който иска да ги ползва, нито ниска цена и достъпност не могат да накарат някой който не иска да ги ползва да започне. И по 10ст. в супермаркета да продават кокаин пак не бих пробвал. Въпрос на избот.

 29. 29 Профил на Korkma!
  Korkma!
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Борбата с наркотиците е неефективна и невъзможна, защото търговията с нея винаги се извършва с държавен чадър и подкрепата на подкупни политици, съдии, полицаи, митничари и т.н. Ефективен метод за борба с тежките наркотици е легализирането на леките наркотици по примера на Холандия, Уругвай и още няколко други места по света. Марихуаната е много по- безвредна от алкохола и цигарите, но въпреки това в България, ако те хваната даже с половин масурче може да те осъдят, което за мен е супер смешно...

 30. 30 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bulgerman":

  1. Само от акциз и ДДС на светло ще излязат огромни средства в бюджета на страните в бизнеса;
  2. 2/3 от световната мафия, борци за свобода и подобна измет ще отпаднат;
  3. Полицията ще се съсредоточи върху обществения ред, битовата престъпност, корупцията във властта и злоупотребата с обществени средства;
  4. Бойко ще стане излишен.

  1.Акцизи и ддс контрабандните цигари не ги лови!
  2.Мафия винаги ще има!
  3.Полицията ще продължава да симулира някаква дейност!
  4.Бойко и сега е излишен и безполезен!

 31. 31 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Борбата с трафика на наркотоци е НЕефективан, защото:
  1)хората са алчни и корумпирани
  2)има подържани от САЩ и други западни държави ОФШОРНИ зони, през които парите от подкупи и от наркотици се ИЗПИРАТ много лесно! Това прави нарко трафика по-доходен, а нарко-трафикантите по-МОГЪЩИ! Респективно-борбата с тях-по-трудна!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На първо време трябва да се ограничи по някакъв начин употребата на наркотични вещества от ученици,защото колкото по-късно младите се докоснат до тези вещества,толкова по-малък е шанса те да станат зависими.Иначе съм съгласен,че текущите мерки са консервативни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 33. 33 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#22:"gogo2011"]Питайте Сингапур как се оправят. Като има държава, ред и закони, всичко си идва на мястото[/quote]

  Само обясни откъде ще ги докараш сингапурците у нас. Знаеш ли също колко е територията на Сингапур и населението му (сравни с България). Освен това Сингапур живее вече напред в 21-я век, а България е някъде към средата на 20-ти в икономическото, технологическото и общественото си развитие....

 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Пазете си децата и проверявайте в каква компания се движат!
  Защото отговорността за децата ви си е ваша, а не на училището или обществото. Насърчавайте ги да се занимават с полезни неща, а не да си губят времето в съмнителни компании.
  Ако децата са добре информирани за вредите от наркотиците и имат достатъчни интересни и полезни занимания няма да посегнат към тях.
  Иначе е все едно дали наркотиците са легализирани или не щом пристрастяването и вредата от тях са налице.

 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Да се разрешат по-леките наротици, та поне те да отпаднат от списъка с криминални деяния. Канабисът би трябвало да бъде разрешен, това не е толкова страшно. Забраната не дава добри резултати. По време на сухия режим в САЩ се е изпило най-много алкохол, което доказва несъстоятелността на тази мярка.

 36. 36 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 516 Любопитно

  [quote#12:"neznaiko.bg"]колко престъпления се извършват под влияние на наркотици? Колко самоубийства? Колко болести и преждевременна смърт? [/quote]
  Е кажи де? Колко?

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 37. 37 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Приветствам интереса към проблема и поздравявам автора за статията. Лошото е,че нашият народ е много разединен, късопаметен и лекомислен, непостоянен! А обществените организации от всякакъв вид, не се занимават серизно с проблема. Партиите също. Епизодични прояви има, но те са само средство за моментни политически игри. А управляващите правителства, партии и коалиции изобщо не слагат в приоритетите си наркотиците. Дори и предизборно! Президенти и Парламентът също не се грижат за каквото и да е по въпроса.
  Има само инцидентни прояви и никакво системно действие! Народното здраве и бъдеще явно не интересува никого! Медиите също не се интересуват, освен ако има нещо скандално над блатото на живуркането, в чиите дълбини вирее най-гадното, с което всички са се примирили. Пострадалите - да се спасяват сами и поединично!
  Ако гражданите не се събудят, осъзнали, че никой няма да оправи страната и условията за живот, обединени от общия интерес, нищо не може да се промени съществено, в частност и проблема с наркотиците. Държавните институции и отделните политици могат да са полезни на гражданите само, ако са поставени под неотслабващ обществен натиск и контрол! Обединяването и единодействието на гражданите в правилни насоки е единственият начин властите да работят както трябва за защита на народа. Без това - няма нито демокрация, нито обща полза от тези власти. И както животът показа, в условия на гражданска пасивност, управляващите се грижат само за себе си! Идеите в Меморандума в защита на Републиката могат да се реализират и в борбата с наркотиците.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Обсъждането на политиките на държавата и в света е основа на всичко. В този смисъл е полезно всяко системно изложение, което е заслуга на автора. спорезд мен, не е задължителен само един подход! Може да се прилагат различни, според областта на приложение. Така например, към жертвите следва да се прилага по-меко отношение, а към търговеца на дрога - твърдост до ликвидиране на бизнеса му!
  Преди всичко е нужно добро законодателство, нормално работеща полиция, съдебна система и сериозно загрижена управляваща класа. Гражданската инициатива и контрол, както и индивидуалната активност, са абсолютно необходими. Информацията, достигаща до всеки младеж и дете, до всеки възрастен, трябва да е качествена и всеобхватна, постоянна и с характеристиките на държавна политика и пропаганда!
  Борбата трябва да се води в много сфери едновременно.
  Пърата област - това са източниците, престъпниците и мрежите за разпространение. Мит е, че те са толкова дълбоко законспирирани, че не е възможно да сее разкрият и обезвредят. С това се оправдават власти и политици, които имат изгода от наркотъровията. Има много свидетелства и данни, че в България ДС(вече несъществуваща) и полицията(!) са създали вътрешната наркомрежа и, продължавайки да работят с международния трафик, разпределят дяловете между дилърите и охраняват участниците в бизнеса. Това изглежда малко вероятно, но е напълно възможно, особено като се има предвид, че данните и свидетелствата са много и от различни източници, от различни места, лица и периоди. А и мафиотската същност на държавата не е тайна!
  Ако има подходящ закон и кой да го прилага, може да се направи много. Една мярка , като превантивен арест, може да изолира важни участници и босове. И по-дребни участници. Размерът на наказанията - следва да е максимален, жесток!
  За любителите на историческите паралели ще спомена, че при комунистическия режим нямаше проблем с наркотърговията. Криворазбраната свобода и демокрация след 1989 създадоха умишлено проблема! Обществото и държавата трябва да си на мястото! Лигавите вайкания на омнирасти(терминът мой, с извинение!) да се игнорират. Франция е родила един много правилен израз: "На война като на война.". Днес е нещо като табу, защото противоречи на сладникавата псевдофилософия на всевъзможни ...расти, възпяващи "правото на живот" на всичко вредно и деградиращо човека и обществото. Многобройността на разновидностите им ме подтикна да ги обединя в неологизма "омнирасти". Морал е нужен днес и твърдост в опазването на човешкия род и планетата!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 40. 40 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#34] от "pamela":

  Абсолютно подкрепям!
  Покажете на децата си щастлив живот без наркотици и да видим.
  За съжаление немалка е и вината на родителите, които по ред причини остават далеч от децата си и после кой ми ... в гащите.

 41. 41 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 904 Любопитно

  До коментар [#24] от "Tru Soulja":
  Така ли? Не знаех.

 42. 42 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Какво излиза , борбата срещу наркотиците е неефективна , затова борба срещу тях не трябва да има. Борбата срещу рака също е неефективна , защо да се правим , че лекуваме болните ?

 43. 43 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#12] от "neznaiko.bg":

  Мъжки, я дай статистиката.

 44. 44 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#31] от "Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ":

  "има подържани от САЩ и други западни държави ОФШОРНИ зони"

  Поддържани от САЩ офшорни зони? Хубав виц. Разсмяхте ме.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 45. 45 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А бе вижте какво, направо забранете и секса, и рокенрола и да се свършва.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  Обществото също е пасивно, трябва всеки да вземе участие за спасяване на децата от тази отрова.

 47. 47 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Точно така е - колкото повече държавта се меси в свободния избор на хората, толкова повече проблеми стават - черния пазар и мафията идват точно от такива нескопосани и недомислени забрани!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 48. 48 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#5] от "Олд Шетърхенд":

  те дрОгарите са се въодушевили 09.09.1944 .
  Иначе от една нормална политика по този въпрос, колко пари биха дошли. Ама с бивша амфетаминопродавачка за премиер, и постоянен чадър на мафията, не би могло да се очаква

  www.soundcloud.com/x2805
 49. 49 Профил на sb
  sb
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "По-страшно от употребата на наркотици е наркотрафика."
  Едно много показателно интервю с президента на Уругвай, където легализираха марихуаната:

  http://www.vice.com/video/uruguays-cannabis-republic-part-1

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK