Младеж на 21 години в критично състояние получи едновременно нов бъбрек и черен дроб

Д-р Любомир Спасов (архив)

© Цветелина Белутова

Д-р Любомир Спасов (архив)Екипът на проф. д-р Любомир Спасов от Университетска болница "Лозенец" извърши първата в България едновременна трансплантация на черен дроб и бъбрек на един и същ пациент, събощават от лечебното заведение. Органите са получени от младеж на 21 години с обострени вродени и хронични заболявания, които довели до изпадането му в критично състояние преди операцията.


Младият мъж се нуждаел от двойната трансплантация, защото бил с терминална чернодробна надостатъчност поради вродено заболяване (конгенитална чернодробна фиброза) и терминална бъбречна недостатъчност поради хроничен тубулоинтерстициален нефрит. Пациентът е включен в листата на чакащите през март 2015 г. и година по-късно за него е намерен подходящ донор. 

Преди извършването на трансплантациите, състоянието на пациента се определя като критично, като единственото животоспасяващо лечение на този етап било спешното едновременно провеждане на двете трансплантации, разказват от болницата. 


Първо e присаден черният дроб, след което e извършена и бъбречната трансплантация. Операцията продължила общо 12 часа и приключила в ранните часове на 10 март. В същия ден е извършена и още една успешна бъбречна трансплантация на 51-годишен мъж, който също е в добро състояние. От болницата изказват благодарност на близките на донора и на колегите си от многопрофилната болница в Плевен, които се погрижили за съхранението на органите след мозъчната смърт на пациента. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK