Нов метод позволява бъбречна трансплантация от всеки донор, обявиха учени от "Джон Хопкинс"

Нов метод позволява бъбречна трансплантация от всеки донор, обявиха учени от "Джон Хопкинс"

© Анелия НиколоваСъществува имунна процедура, която позволява несъвместими донори и реципиенти да се превърнат в подходяща трансплантационна двойка. Манипулацията би могла да съкрати значително списъците на чакащите за здрав бъбрек и други органи, възможни за трансплантиране от живи донори, твърдят учени от САЩ в ново проучване на медицинския институт "Джон Хопкинс", публикувано в The New England Journal of Medicine и цитирано в "Ню Йорк таймс".


В експеримента си докторите са успели да изменят имунните системи на пациентите, за да позволят приемането на органи от несъвместими донори и да осигурят висока продължителност на живота в последствие. Те се позовават на нова статистика, според която дори при трансплантирането на несъвместим орган, преживяемостта на пациентите в следващите 8 години е по-голяма (76.5%) от тази на хората, останали на хемодиализа (44%) или получили бъбрек от трупен донор след чакане в списъците (63%).


Методът, наречен десенсибилизация, "има потенциалът да спаси много животи, защото ще съкрати времето за чакане за хиляди хора", казва д-р Джефери Бърнс, бъбречен специалист в медицинският университет в Пенсилвания и президент на Националната бъбречна фондация. За пациентите, нуждаещи се от трансплантация на бъбрек това означава по-скорошно прекратяване на необходимостта от диализа.
Изследователите изчислили и че при половината от около 100 хиляди души в САЩ, чакащи за трансплантация, има антитела, които ще атакуват трансплантирания орган, а около 20% са толкова чувствителни, че откриване на подходящ донор се оказва невъзможно.


Не се знае и колко хора, нуждаещи се от нов бъбрек, са отказали да се наредят на чакащите списъци след като са научили, че имунната им система би отхвърлила чуждия орган, коментира д-р Дори Сегев, водещ автор в новото проучване и трансплантен хирург в "Джон Хопкинс". Вместо това, те започват хемодиализа, която е тежка и изтощителна процедура.


При десенсибилизацията в кръвта на пациента се вливат два вида антитела, които смекчават реакцията на собствените имунни клетки в организма към новия орган. Ако регенерираните собствени антитела все още предизвикват проблем, пациентът може да приема хапчета, които унищожават белите кръвни клетки, създаващи враждебния отговор.


Процесът струва около 30 хил. долара и използва лекарства, неодобрени за тази цел. Трансплантацията струва около 100 хил. долара. Но бъбречните специалисти твърдят, че десенсибилизацията излиза по-евтино в дългосрочен план, отколкото хемодиализата, която в САЩ струва 70 хил. долара на година за човек.


Процедурата отнема около две седмици и се извършва непосредствено преди трансплантацията, така че пациентите вече трябва да са намерили своя донор. Според докторите в тези случаи често роднините и приятелите на болния са готови да дарят своя бъбрек, но също често се оказва, че те са несъвместими. В последните години, кръстосаното донорство или "бъбречната размяна" е опция, която помага в такава ситуация. Ако има несъвместимост, пациентите могат да разменят донорите си с някой, който би бил подходящ за тях.


Въпреки, че манипулацията е разработена за бъбречните трансплантации, тя може да бъде полезна и при живи донорни трансплантации на черен и бял дроб, смятат учените от "Джон Хопкинс". Черният дроб не е толкова чувствителен към антитела, затова има и по-малка нужда от десенсибилизация, но е възможно да се нуждае от помощ, ако има несъвместимост, казва д-р Сегев. С белите дробове методът "е теоритично възможен", макар че за момента няма световен опит в подобен вид трансплантации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK