По 1000 българи месечно се включват в клинични проучвания, но страната все още е на опашката

По 1000 българи месечно се включват в клинични проучвания, но страната все още е на опашката

© Юлия ЛазароваКлиничните изпитвания не са нещо ново за България, но и все още не са в мащабите на останалите страни в Европа. Тук на година стратират около 190 нови проучвания, докато на Запад са по няколко хиляди. През 2013 г. у нас са проведени 1000 клинични тествания на нови лекарства, в Германия и Франция - по над 10 хиляди.


Това са част от данните, които бяха изведени от български специалисти и представители на инситуциите по време на семинар миналата седмица, организиран от Българската асоциация по клинични проучвания. "В България се извършват десет пъти по-малко клинични проучвания в сравнение с други европейски държави", обобщи бившият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и настоящ консултант д-р Борислав Борисов.


Най-малко 15 години и инвестиция от 1 млрд. долара са необходими, за създаването на всяко ново лекарство, обясни Борисов. Клиничните изпитвания върху хора са последната стъпка от процеса. На този етап веществото е вече многократно проверено, но все пак съществуват рискове. "Болните, включени в клинично проучване, са под непрекъснат лекарски контрол и имат достъп до най-високо ниво на квалифицирана медицинска помощ. Рисковете са да няма ефект от иновативната терапия, резултатът да е по-нисък от очаквания, да има странични реакции, влошаване на съществуващо или съпътстващо заболяване", поясни Борисов.
Около 1000 българи на месец дават съгласието си да се включат в тестването на нова фармацевтична молекула. За много хора това е шанс за достъп до иновативно лекарство дълго преди да се е появило на пазара. Числото обаче е малко на фона на десетки хиляди болни у нас от различни тежки заболявания, както и на фона на в пъти по-голямата изследователска дейност в други страни от Европа и света.


Страната ни е на опашката в ЕС по инвестиции в клинични проучвания, а и Европа като цяло отстъпва в лидерството си, отбеляза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова. Между 70 и 80 млрд. долара са инвестициите в клинични изпитвания на година, но безспорният лидер е САЩ, където се дават около половината. След това се нареждат страните от ЕС с близо 30 млрд. евро на година, но това са най-вече пет държави - Англия, Германия, Швейцария, Франция и Белгия.


Доц. Асена Стоименова и д-р Бойко Пенков

© Българска асоциация по клинични проучвания

Доц. Асена Стоименова и д-р Бойко Пенков


По данните на Агенцията за лекарства, в момента у нас в предпоследна фаза (фаза 3) са 126 нови изпитвания, а през 2015 г. са издадени разрешения за близо 670 нови. Най-много клинични проучвания в България са в сферата на психологията и централната нервна система (около 20%), онкологията (16%), пулмологията и ендокринологията (по 11%).


В световен мащаб най-много нови лекарства се разпработват в областта на онкологията. Според наблюденята на д-р Борисов у нас това не е най-разгърната сфера, защото няма достатъчно експертни онколози, които да поемат проевждането на клинично проучване.


За изпитването на нови лекарства в България фармацевтичната индустрия инвестира около 150 млн. лева годишно, а приходите в бюджета от данъци по тази линия са около 12 млн. лева. Според заместник-минитъра на здравеопазването Бойко Пенков, който също беше лектор в семинара, се очаква ръст в областта на клиничните изпитвания у нас благодарение на Стратегията за развитие на клиничните изпитвания и неинтервенционални проучвания в България, приета през 2013 г. Прогнозата е до 2018 г. инвестициите да се увеличат с 35 млн. лв. и да достигнат 190 млн. лв. на година.


Една от важните цели, включени в стратегическия документ, е и изграждането на електронна база данни за изпитванията на нови лекарства, допълни доц. Асена Стоименова. Идеята е всеки пациент да може да влезе на сайта на ИАЛ и да види къде, кога и при какви условия може да се включи в клинично проучване, а не да се надява на късмета да попадне на точния лекар, който да го препоръча, коментира тя.

Бойко Пенков обясни, че освен шанс за лечение, клиничните изпитвания са и от голяма полза за лечебните заведения, които ги провеждат. С инвестиция отвън те могат да подновяват апаратурата си, необходима за провеждането на експерименталното лечение, покриват се и заплати за екипа и обучението им, както и други разходи на болницата. Отделно от тези средства обаче фирмите предоставят безплатни лекарства и изследвания за пациентите, които са включени в проучванията.

Такъв пример е Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ), която по линия на възложени клинични проучвания е получила апаратура за около 20 хил. лева и през 2015 г. е участвал в 22 изпитвания, внесли общо 9.4 млн. лв. в бюджета на болницата за иновативни препарати и терапия на пациентите.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Ами два са факторите които могат, не знам за добре ли, да подобрят този показател - пари и информация.
  При това средствата трябва да идват не (само) от държавата, но и тези които печелят от лекарствата - фармацевтиката.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsvetko_51":

  Нещо си се объркал - какви средства от държавата, като фармацевтичнике компании изцяло заплащат тези изследвания???

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Във Франция нали се гътнаха едни наскоро. За какво и е на страната ни да се вкл#чва?

 4. 4 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Статията има всички характеристики на рекламен и пропаганден материал. В страната годишно влизат по 150 млн. от клинични проучвания, от които само 10 % в полза на държавата под формата на данъци и регулаторни такси. Често изпитванията стават без знанието на пациентите, за което имаше разследване във Вашингтон пост в серия предавания под названието "Ловци на хора", където специално се споменава България и клиниката "Св. Наум".

  "Цели две години, без официална разгласа, в България е текъл експеримент с хора под кодовото име "HERO 2" (Герой 2). Целта е била болни с инфаркт на миокарда да бъдат тествани с нов антисъсирващ препарат, кръстен "хирулог". Опитите се провеждали в Пловдив, Русе, Варна и Бургас. "Сега" се добра до част от документацията на експеримента: указания за провеждането, списък с номерата на ампулите, лични картони на болни, епикризи на починали. Някои от опитните "зайчета", с които се свързахме, научиха от вестника, че са били включени в подобно начинание. Станало е без да им се обясни, че ги подлагат на риск. Повечето отрекоха да са давали съгласие за участие. Голяма част не пожелаха да бъдат цитирани, защото някой ден може да им се наложи да посетят същите лекари. Останалите и техни близки разказаха как в тежко състояние са им пробутвали за подпис лист хартия с текст, който дори не са чели. Така са станали поредните "доброволци"." в. "Сега"

  http://www.segabg.com/article.php?id=238979


 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  има скъпи проучвания ,които от една страна осигуряват на пациентите достъп до скъпи лекарства за заболяването им ,а от друга ,докторите им си отиват с по 1 милион годишно от редовни дейности

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  това си е БИЗНЕС, а на оптните зайчета се подхвърлят ТРОШИЦИ!
  Обикновено опитните лекарства се сичтат за безопасни при тестовете върху хора, но никой не дава гаранции!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 462 Неутрално

  .....много "повърхостна" ,неясна,имамна и манипулационна статия.
  Но поне за госпожица Генова това е обяснимо-медицината не и е професия.....единственната истина в статията макар и 50%-
  "Около 1000 българи на месец дават съгласието си да се включат в тестването на нова фармацевтична молекула"

  около 1000 х около €3000 = около 300 000 в нечии джобове без ДДС разбира се

 8. 8 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#6:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]на оптните зайчета се подхвърлят ТРОШИЦИ! [/quote]

  Да но благодарение на такива опитни зайчета, утре може да бъде спасен и твоя живот с някое ново лекарство.

  /не се чете/
 9. 9 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело


  [quote#6:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]на оптните зайчета се подхвърлят ТРОШИЦИ! [/quote]

  Ти какво искаш, да станат акционери или съдружници във фармацевтичната фирма ли? Или пък да те направят изпълнителен директор.

  /не се чете/
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#8] от "Тони Шнайдера": Собствениците на болници/ако са частни/ или директорите на болниците/ако са държавни/прибират лъвския пай от заплащането на експериментите а-ла Менгеле! Тоя път всичко е "доброволно" с подписче и дребна банкнотка! Не съм казал, че фармацевтичните компании не плащат! само, че минимален % стигат до опитните зайчета. И че за опити в България се плаща доста по-малко от колкото по Белия свят!
  До коментар [#9] от "Тони Шнайдера": Да, това искам, но не за мен, а за теб.!.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Нека тези, които се включват като опитни плъхове в такива клинични проучвания, да се замислят защо изобщо са създадени тези "клинични проучвания", а лекарствата не се въвеждат направо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Амчи на каква опашка сме, че не мога да разбера. В България през 2013 имало 1000 научни изследвания, а в Германия и Франция по над 10000. Населението на България е 7300000. На Франция е 67000000, а на Германия - 80700000. Тези страни са десет пъти по-големи като население и сега за да ги стигнем трябва целокупно да се включим в изпитанията ли, що ли?

 13. 13 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Направо съм разбит колко неграмотни хора четат и пишат тук. Ако не бяха КП нямаше да има нови лекарства и всички щяхме да се лекуваме с отвари като в Куба. Прост народ-слаба държава

 14. 14 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "potrebitel1":
  много добре казано . добавям> и в Англия ако в реимбурсация влизат само 30% от предложените нови лекарства, то при нас влизат 100%, а в Испания 70%. Каква опашка беше? (време е освен за свободно къмпингуване, народа да възстане и за свободни медии)

  Който първи прекрачи границата, губи.
 15. 15 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Точно по този показател, че не сме били на по- предно място не е срамно, а похвално. Но проблемът не е само в самите клинични проучвания, а кой приватизира парите получавани на проучванията. ТОВА Е ОГРОМНИЯТ ВЪПРОС. Аз лично бих настоявал за пълно разследване на имуществото на лекарите участвали в така наречените "клинични проучвания". Става дума за кражби в големи размери. Зад щанда на държавните болници една шайка лекари -тарикати сключвата договори за клинични проучвания, като от свое първо лице единствено число, а парите им се привеждат по личните сметки. По времето на социализма също постоянно се провеждаха "клинични изпитвания на медикаменти", но лекарите участници в тези проучвания получаваха годишни премиални възнаграждения в рамките на 200-300 лева, докато основните пари отиваха за закупуване на медицинска апаратура, за безплатни медикаменти, за образователни програми.... изобщо "на ползу роду". Днес никой не работи "на ползу роду", а на държавна служба за своя сметка.

 16. 16 Профил на soulripper
  soulripper
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#4] от "teridan":

  браво, най-сетен някой да казва важни истини! Това си е рекламен материал, а аз бих допълнила, че само пълен идиот би си изложил зравето на риск, участвайки в подобни тестове за жълти стотинки. Защо не рекламират смъртта на няколко човека във Франция при подобни изпитания преди няколко седмици??
  Истината е, че от търговия с лекарства се печели повече от наркотрафик и то в световен мащаб. Не се връзвайте на тази пропаганда, не че няма риск някой чичо доктор да ви излъже без ваше знание!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK