Върховният административен съд отмени разпоредба за границата между аборт и раждане

Фондацията "Макове за Мери" е основана от Бояна Петкова, за да промени законодателството, което третираше мъртвородените деца като биологичен отпадък

© Анелия Николова

Фондацията "Макове за Мери" е основана от Бояна Петкова, за да промени законодателството, което третираше мъртвородените деца като биологичен отпадъкПо жалба на фондация "Макове за Мери" Върховният административен съд отмени текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, според който родените преди 26-та гестационна седмица или под 800 грама бебета нямат "потенциална жизнеспособност".


В решението си от 17 март, Административният съд посочва, че "липсва необходимата конкретика, какво е наложило завишаването на стандартите за "потенциална жизнеспособност" на плода в сравнение с отменената наредба. Изменението в тези норми чрез завишаването им - тегло от 600 на 800 грама и възраст от 22 г.с. на 26 г.с. не следва да бъде предприемано без съответното мотивиране".


Министерството на здравеопазването може да обжалва решението на съда в двуседмичен срок.
Критериите за това кога едно бебе е абортирано и кога се води живо родено, бяха завишени с нов АГ стандарт, приет през 2014 г. Дотогава в стандарта от 2008 г. пишеше, че ако плодът тежи поне 600 грама и е роден след 22-ра гестационна седмица, той се води човек, дори да няма шанс за оцеляване. При новото правило ако плодът, макар и жив, не покрива завишените критерии, беше поставено изискването той да преживее поне три денонощия, за да се счита за живо роден и законът да го третира като личност - т.е. родителите да имат право да му дадат име и да го погребат, в случай на смърт.


Още след приемането на акушерския стандарт граждански организации оспориха новите условия като жестокост към родителите. Текстът беше обжалван във ВАС от фондацията "Макове за Мери", посветена на правата на родителите на мъртвородени и починали скоро след раждането деца.


"Дори не сме се надявали да е такова решението. Освен това то дойде в много кратък срок, много е аргументирано и добре написано. 800-грамови бебета са оцелявали и преди въобще да има неонатологични грижи. Ако ние като държава си казваме, че нашите бебета оцеляват от 800 грама нагоре, значи се признаваме за безпомощни на практика", коментира пред "Дарик" основателят на фондацията д-р Бояна Петкова.


"Ако има проблем с неонатологичната грижа, а такъв очевидно има, тогава той не може да се решава административно. той трябва да се решава с мерки, които да подобрят неонатологичната грижа, а не просто да манипулират статистиката за неонаталната смъртност. Вярвам, че сме способни на по-добро от това. Мисля, че е в интерес на родителите на екстремно недоносените бебета да е гарантирана добрата грижа в началото на живота им", допълва тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK