Старчески болки при младите хора са предупреждение за артрит

Роза Чеглайска, Асоциация на болните от ревматоиден артрит

© Велко Ангелов

Роза Чеглайска, Асоциация на болните от ревматоиден артритМит е, че ревматоидният артрит е "бабешка болест". Всъщност той възниква най-често в средната възраст с пик между 40 и 50 години и възрастовата граница пада все по-ниско. В България от това заболяване страдат около 60 хиляди души, а заедно с другите две автоимунни болести от този тип - болестта на Бехтерев и псориатичния артрит - са общо над 100 хиляди. От тях само около 4500 получават модерно лечение.


Специалисти ревматолози, фармацевти и журналисти обсъдиха статистиката и проблемите на хората с артрит в България миналия уикенд на първото издания на Академията за здравна журналистика, оргаизирана заедно с Асоциацията на болните от ревматоиден артрит.


Какво е ревматоиден артрит?
Артритът представлява възпаление на ставите. Причинява подуване, болка, скованост и зачервяване в ставите, нерядко се съпътства и от други болести. В напреднала фаза може да доведе до тежки деформации на костите и ставите. Всяка година от ревматоиден артрит се разболяват около 14 на 100 хиляди мъже и 36 на 100 хил. жени. Смъртността при тях е с 27% по-висока в сравнение със здравите хора, а продължителността на живота намалява с 18%. При средна продължителност на живота в България от 74 години, това са 13 години по-малко, при това преживени в болки.


Как се живее с ревматоиден артрит?


Хората с артрит изпитват непрестанна болка и се уморяват бързо, а това се отразява особено зле на психиката им. Обикновено те са депресирани и демотивирани за работа и личен живот, разказаха председателят на пациентската асоциация Роза Чеглайска и ревматологът д-р Наталия Маринкова. Статистиката за страната ни показва, че ставните възпаления са третата най-честа причина за отсъствие от работа и в пропуснати ползи за икономиката се изчислява на около 27 млн. лева на година.


Болките започват постепенно, обикновено със сковаване на крайниците и дискомфорт в гърба и кръста през нощта. Младите хора, които усещат подобни типично старчески болежки не трябва да се колебая да се консултират с ревматолог, съветва Роза Чеглайска. Самата тя е била на 28 години, когато е диагностицирана с уж бабешкия ревматоиден артртит, а помощничката й в асоциацията Ани се е родила с него. Хората с роднини с артрит трябва да са още по-внимателни, защото той е и в гените.


Как се диагностицира?


Заради нездравия стоицизъм на българите, или иначе казано - слабата здравна култура, много хора не обръщат внимание на болките, дори когато са нетърпими, или отиват при личния си лекар, който не винаги може да насочи към правилния специалист. Обаче така се губи ценно време - когато се отключи болестта, прогресията може да започне много бързо и още на шестия месец да се види ерозия на ставите. Стигне ли се до ерозия, процесът вече е необратим, разказва ревматологът д-р Маринкова.


Д-р Наталия Маринкова, ревматолог

© Дневник

Д-р Наталия Маринкова, ревматолог


Продължителност на болката над един месец и нощна болка, която не е характерна при млади хора, задължително е равна на посещение при ревматолог, повтаря и подчертава докторът. Други предупредителни симптоми могат да бъдат като при грип и нетипична умора.


Проблем за диагностицирането в България е също и малкият брой на специалистите ревматолози. Всъщност до неотдавна такива изобщо не е имало, а артритът се е диагностициал и следял от кардиолози. Сега у нас има около 70 специалисти и много области в които изобщо липсва подобна помощ, например в Северозападна България, в Кърджали и на много други места, разказа специалистът. Липсват и достатъчно ставни ехографисти, които да разпознават ерозията, допълва тя.


Как се лекува?


Ефективно лечение за артрита доскоро нямаше, а само поддържаща терапия, която облекчава болките и затрудненото движение. До момента сферата на ревматологията единственото лечение, което показва спиране на прогресията на болестта - спиране на инвалидизацията - е биологичната терапия. Традиционните лечения носят само облекчение, но не спират процеса на увреждане, обясни д-р Наталия Маринкова.


От 2010 г. биологичната терапия се заплаща от касата, но с условия. За да бъде изписано лекарството, пациентът трябва да е в по-напреднала фаза и да не е в последна. Така терапията е недостъпна нито за хората, при които болестта може да се спре с почти незначителни увреждания, нито за тези, за които е най-необходима, за да не се инвалидизират.


Лекарствата струват между 1000 и 2000 лева на месец и по това перо НЗОК дава над 55 млн. лева на година или около 10% от бюджета си за лекарства. Заради високата цена са наложени строгите критерии кой може да се ползва от лекарството и кой не.


Желанието на ревматолозите и на Асоциацията на болните от ревматоиден артрит обаче е здравната каса и държавата да осъзнаят парадокса. Цената, която касата би плащала за лечението на всички хора с автоимунни ставни заболявания, а не само за тези в напреднала фаза, би се връщала в бюджета, защото те ще останат здрави и трудоспособни. Ще се предотвратят и съпътстващите заболявания, които също струват пари, а най-важното е, че ще им се спести болката.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 418 Весело

  А младежки настроения при старите хора са предупреждение за ???

 2. 2 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Дори не бях чувала за такава терапия. От години вземам поддържащи лекарства, които всъщност хич не са безобидно, но нито един от ревматолозите, които обиколих, дори не ми спомена за нея. Всеки изписва лекарства на определен производител или търговец, една от лекарките даже ми даде да попълня талонче, с което да получа безплатна четвърта опаковка от лекарството. Търговия, не здравеопазване.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Биологична терапия при ревматоиден артрит - http://spisaniemd.bg/md/2007/11/biologichna-terapiya-pri-revmatoiden-artrit

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#2] от "murttle":

  истина е ,че липсва контрол върху пътуванията на ревматолозите в държавата ,които са обикновено спонсорирани от определени фирми и се изписват невероятно скъпи лекарства на хора ,които са или със символични осигуровки или с мижави от държавата ,която имитира плащане на осигуровки ,например за всички пенсионери

 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#2] от "murttle":

  Ако бях като вас бих търсил начин за лечение,без да се доверявам на лекарите.Които доказано не са ви помогнали.Казвам го с ясното съзнание на човек,който се е излекувал от заболявания сходни с вашето.Едното беше сътресение на мозъка ,след което в течение на две години имах ужасно главоболие и световъртеж.Ходих на де що професор има и само ми даваха лекарства за оросяване на мозъка.След прием на определени хранителни добавки само за 3-4 дни и от главоболието вече 5-а година няма и следа.Вторият по-сериозен случай е възпаление на панкреаса-панкреатит ,при което имах ужасни болки.Никакво лечение не ми се предложи,а само ми даваха болкоуспокояващи.Пак след прием на определени добавки и хранителна диета държа болестта под контрол.
  Тези заболявания,както и вашето се причиняват от възпаление.Овладее ли се възпалението и болестта може да се държи под контрол.Лекарите предписват НСПВ ,но те имат много странични ефекти.

 7. 7 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#2] от "murttle":

  Така наречените биологични лекарства подтискат имунната система.
  Дали наистина искате това?
  Може да облекчите нещата и с подходяща диета, дори с гладолечение веднъж годишно.

 8. 8 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":


  До коментар [#7] от "dokoro":

  Благодаря за коментарите и съветите. Да облекча и контролирам ситуацията и сега успявам. Опитвала съм и хранителни добавки, и диети. Всичко това е все поддържаща терапия, за известно време имат въздействие, но пълно излекуване не може да се постигне. Особено ако трябва да работиш.

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#8] от "murttle":
  Това не е настинка та да отшуми за 3 дни.Тези болести са хронични и борбата с тях е за цял живот.Аз също не съм излекувал панкреатита-пълно излекуване няма.Но си живея нормален живот,спортувам и така нататък.За целта обаче спазвам невероятно строга диета,не пуша,не пия алкохол и приемам хранителни добавки.Малко да наруша диетата и болките се връщат.Или ако пък спра добавките за един ден.Причината за болести като моята и вашата е хроничното възпаление.Трябва него да преборите.А това става с диета и хранителни добавки,борещи възпалението.Лекарите предписват НПСВ-нестероидни противовъзпалителни средства.Те са добри при възпаление,но страничните им ефекти са ужасни.Аз от прием на такова за малко не умрях,защото получих най-ужасната панкреатична криза в живота си.Така че чудодейно хапче няма,но при спазване на диета и прием на добавки болестта може да не си прояви признаците и да си живеете нормален живот.

 10. 10 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#9:"mushashi"]За целта обаче спазвам невероятно строга диета,не пуша,не пия алкохол и приемам хранителни добавки.Малко да наруша диетата и болките се връщат.Или ако пък спра добавките за един ден.Причината за болести като моята и вашата е хроничното възпаление.Трябва него да преборите[/quote]

  Абсолютно. Ниско-хистаминова диета плюс непушене и непиене. Сравнително нов подход, но супер действен, моментално усмирява авто-имунни бури.
  http://thelowhistaminechef.com/about/
  Така нивото на живот се оправя, ама трябва първо седмица-две абстиненцийки да се погърчи човек, пък да свикне на променена рутина, пък да се научи възпитано да отклонява предложения за пийване, пушване, вкусности мазни и сладки.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#10] от "yxm09384148":

  Наскоро четох,че дори и болни от множествена склероза ако спазват подобна диета може да държат под контрол болестта си.Един съсед също като мен заболя от панкреатит и въпреки,че му казах какво да яде той си нагъваше пържоли.Сега пак е в болница и ще му правят операция.Избора си е негов.

 12. 12 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всеки си избира дали да поеме здравето си в своие ръце или да се остави на докторите и "съдбата".
  Просто за твърде много хора определени храни и алкохолната приповдигнатост и тютюненото спокойствие им се струват единствената комбинация заради която сис трува да живеят, и това ако го няма, то тогава какъв е смисъла?
  Въпрос на гледна точка.
  Има си вариант преборил абстиненцията към гнъс човек с пълни дробове (и изведнъж неболящи гърди) вдишва пролетния въздух, пийва кафенце без захар, и отива да се труди или почива с кеф.
  Може би пак всички ще умрем когато е "писано"--но дали дотогава ще се гърчим в мъки или не си зависи от нас.
  Успех и здраве на всички.

 13. 13 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "mushashi":

  И това важи не само за този тип артрит, но и за много други заболявания, предизвикани от хронично възпаление.

 14. 14 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 316 Весело

  Старческите болки са знак, че оная лопа на врата.

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#2] от "murttle":

  ами така е , търговия е , вие също нищо не плащате на лекарите за такава тежка диагноза и лечение ,на запад лекаря ,който ще ви лекува с такава диагноза си отива с 10 пъти повече пари на месец ,а тука не , няма как да не го облъчват различни фирми ,които си продават лекарствата ,апропо ,лечението тук на масовия пациент е много по добро и качествено от колкото на запад ,там ,с вашите мижави осигуровки никога застрахователя няма да ви осигури скъпо и безплатно лечение ,както е тук , пенсионера е с 0 лв здравна вноска , държавата взема от тези дето ги плащат и ги разпределя на още 4.5 милиона души ,така ,че накрая всички са равни , вземат най скъпо лечение ,но едни плащат реални 8% върху доходите ,а другите 0 лв , така ,че не се оплаквайте от българските лекари , защото след 5-10 години ще давате в пъти повече за здраве ,ама няма да има кой да ви консултира тук ,дори и с парички ,не като сега безплатно за 80% от пациентите .

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":

  браво , установихме човека ,който знае повече от лекарите и лекува правилно ,това ,което те не могат , може спокойно да кандидатствате за Нобелова награда по медицина , относно вашите открития за лечението на такива тежки болести като панкреатита и мозъчното сътресение и да помогнете на хиляди други хора ,на които лекарите не могат .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK