До 10 години затлъстелите хора ще са една пета от населението на света

До 10 години затлъстелите хора ще са една пета от населението на света

© Associated PressИзбори 2022

С темповете, с които някои нации затлъстяват, няма никакъв шанс до 2025 г. да постигнем целите за здравословно тегло на ООН. Всъщност около една пета от хората по света до тогава ще са затлъстели и ще изпреварят по брой хората под нормата.


Това показва анализ на данните за теглото на населението на земята за последните 40 години, публикувано в медицинския журнал "Лансет" от международен екип учени. Според проучването им, тенденцията на затлъстяване на света е стабилна и няма изгледи в близкото бъдеще да може да се овладее. Хората с голямо излишно тегло са във висок риск от сърдечно-съдови проблеми, захарен диабет, рак и много други последици, припомнят авторите на анализа.


През 1975 г. броят на недохранените хора е бил два пъти по-голям от този на наднормените, но групите вече са изравнени, а до 10 години позициите ще се разменят, прогнозират учените. От 105 млн. хора с наднормено тегло преди 40 години, техният брой през 2014 г. е вече над половин милиард, като делът на затлъстелите мъже се е увеличил тройно (от 3.2% на 10.8%), а на жените повече от двойно - от 6.4% на 14.9% от световното население.
Англоезичните държави са най-засегнати от епидемията. През 2025 г. Великобритания ще бъде най-затлъстялата държава в Европа с около 38% от населението над нормата на здравословното тегло. В световен мащаб 25% от затлъстелите хора ще са концентрирани в 6-те англоезични държави с висок стандарт - САЩ, Австралия, Канада, Ирландия, Нова Зеландия и Великобритания.


Най-затлъстели към момента обаче са народите на островните държави Полинезия и Микронезия, където средният индекс за телесна маса стига 34.8 при жените и 32.2 при мъжете, а здравословната норма е цели десет пункта по-надолу. В другата крайност със среден индекс под нормата са Източен Тимор в Азия и Етиопия и Еритрея в Африка, където хората са масово недохранени и са само на два пункта над минимума от 18.5 ИТМ.


За изненада на анализаторите жените в някои държави са останали напълно извън тенденцията. В Сингапур, Япония и няколко европейски държави като Чехия, Белгия, Франция и Швейцария няма почти никаква промяна в теглото на нежния пол за последните четири десетилетия.


Затлъстяването е растяща тенденция и в България, особено сред децата. Страната ни е на пето място по деца с наднормено тегло в Европа, като едно от пет деца тук тежи повече, отколкото е препоръчително за здравето му.


Тази седмица Националният център за обществено здраве обяви началото на третото национално проучване за степента на разпространение на свръхтегло и затлъстяване сред 7-годишните деца, което ще се провежда до средата на май по протокол, разработен от Световната здрвна организация. От службата припомниха, че при последното такова изследване през 2013 г. една трета от българските момичета в тази възраст са с наднормено тегло и 28.6% от момчетата. За момчетата стойността се е запазила, но при момичетата представлява ръст от 2.9% спрямо предишната такава проверка през 2008 г.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK