Консумативите за инсулинови помпи на пациенти с диабет тип 1 се плащат от касата от този месец

Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК

© Надежда Чипева, Капитал

Иванка Кръстева, подуправител на НЗОКВсички протоколи за консумативи за инсулинови помпи вече се плащат от здравната каса от 1 април, обяви подуправителят на Националната здравноосигурителна каса Иванка Кръстева на конференция, посветена на съвременното лечение на диабет в Пловдив днес.


В края на миналата година Надзорният съвет на касата взе решение, че от новия договорен период (от 1 април 2016 г.), ще покрива инсулиновите консумативи за една от най-модерните технологии за контрол на кръвната захар при диабетноболните. Преговорите с фирмите, които доставят тези помпи и консумативи, обаче се забавиха, заради изискването на касата фирмите да предоставят помпите безплатно на пациентите, които ще ги ползват занапред.


Машинките струват между 4 и 8 хиляди лева, но в крайна сметка след преговорите пациентите, които бъдат одобрени за новото финансирано от касата лечение ще ги получават безплатно, а от бюджета на здравната каса ще се финансират пълнителите, които струват около 260 лв. на месец. Две фирми са се съгласили на тези условия, уточни Кръстева.
Ще се покриват и консумативите на хората, които вече имат такива помпи и в момента ги плащат от собствения си джоб. Те са около 200 човека в цялата страна - 100 възрастни и 100 деца. Специалистите коментират, че до момента само хора с финансови възможности са можели да си ги позволят.


Засега ще започнат да се покриват разходите за инсулинови помпи само на пациенти с диабет тип 1. За целта се изготвят критерии, по които ендокринолозите ще преценяват дали терапията е подходяща за някои от пациентите им, след което протоколите ще минават през комисия в касата. Подуправителят на НЗОК очаква поне още 100 деца и 100 възрастни да започнат да ползват технологията, също и бременните жени с диабет, за които този вид контрол е изключително подходящ по време на бременността. Кръстева увери, че всеки пациент, който отговаря на критериите ще получи такава помпа и няма ограничение в бройката.


Лечението с помпа така или иначе не е приложимо във всички случаи. "Инсулиновата помпа не е за всеки, а е така да се каже за интелигентните хора. Използването й е много сложно, защото на всяко хранене трябва да се правят изчисления на калориите и да се въвеждат в машинката, за да пресметне тя колко инсулин да отпусне", обясни един от водещите ендокринолози в България д-р Цветалина Танкова, завеждаща Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология.


По думите й пациентите с тип 1 са тези, които имат най-голяма нужда от тези апарати, защото при тях понякога контролирането на кръвната захар може да бъде много трудно и дори невъзможно с класическите терапии с инжекции и писалки. И тя подчерта, че този контрол е особено важен и лабилен по време на бременност.


Помпите са много подходящи също и за деца, но при тях е важно родителите да участват в оперирането на машинката поне от началото. Когато детето не се храни, няма проблем, защото помпата отпуска определено количество инсулин денонощно, но когато се храни трябва да се направят настройки. Според д-р Танкова всъщност децата бързо се научават.


Грижата за хората с диабет в България като цяло е много комплексна и българските пациенти имат на разположение всички модерни лечения и терапии, категорични са специалистите. Голям проблем обаче остават тест лентите за установяване на нивото на кръвната захар, като в момента от касата се покрива само малка част от количеството, което е необходимо на тези пациенти. Прогрес в това отношение имаше преди няколко години, когато от 150 ленти на година започнаха да се отпускат по 300, но има и пациенти, за които са необходими по 1500 годишно, признаха от касата. За децата и бременните жени се отпускат допълнително 800 броя.


Очаквайте още по темата за лечението и разпространението на диабета в България утре в "Дневник".

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "така да се каже за интелигентните хора..."

  Значи за да си плащат осигуровките и данъците са достатъчно интелигентни, а да ползват определен продукт, от който зависи животът/здравето им, не са?

  Що за нагло и безотговорно изказване?

  Кога за бога тая малоумна администрация ще разбере, ще пренебрежителното и арогантно поведение към гражданите, които ги издържат, вече не минава?

 2. 2 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Тя имаше предвид, че ако не ти достига мозък /или воля/ да спазваш режима, определен от лекарите (аз лично познавам такъв екземпляр), няма смисъл от такова лечение, колкото и да е добра технологията, защото файдата ще е нула.

 3. 3 Профил на kikosev
  kikosev
  Рейтинг: 427 Весело

  много добре обяснено и написано. най после и в нашета държава идва нормалното лечение на диабет тип 1 . моята дъщеря повече от 2 г. е на такава помпа и резултатите са очевадни . относно дали е за всеки. разбира се неграмотен човек не може да работи с тази прекрасна техника нищо че е лесна за управление.

 4. 4 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Там един пример в колко жалка страна живеем, благодарение в КРАДЛИВИТЕ упавляващи.

  На една позната сина й преди повече от половин година отиде с работи в Англия. На инсулин е и тук постоянно са били на тръни дали ще вземат навреме инсулин. И се притесняваха как ще е на Острова
  Казал е на майка си да не се притеснява, има толкова инсин колкото тя не може да в представи. И само това, лекарката му звъни на 2 седмици по веднъж, да го пита има в нужда от нещо.
  И познаят какво му е казала майка му, дали ще се върне тук?

 5. 5 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "stenli1":

  Абсолютно съгласен с теб!

  Неведнъж съм писал в този форум за сбърканите приоритети на БГ управляващите без изключения, които са щедри към полицаи, таксиджии, рокери, съдии, партии, политици, депутати , а се стискат за здравето и образованието на народа.

  Правят се , че правят образователна и здравна реформа, като целта им е да пестят пари от тях.

  Резултат- децата нямат учебници, а болните имат списъци на чакащи и пръстови отпечатъци.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 6. 6 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Защо всеки български диабетик с диабет 1 няма възможност да получи такава помпа , ако състоянието му позволява?

  Миналата година актуализираха бюджета на МВР тихомълком със 180 млн.лева?

  За кражбата КТБ и милиардите няма да говоря!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  От 01.04. вече съществува доплащане за тест лентите в размер на 9 лв. и стотинки, за 50 бр. (които преди бяха безплатни).

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бе кой написа подобна глупост - "но има и пациенти, за които са необходими по 1500 месечно, признаха от касата."! Първо 300 ленти се отпускат за една година, а не за един месец и второ - имате ли представа колко са 1500 ленти и колко пъти на ден трябва да се измерва кръвната захар на ден, че да се оправдае подобно количество за един месец? Ще ви кажа - 50 пъти на ден човек трябва да си боде всичките пръсти на ръцете или средно по два пъти на час, като трябва нощно време или да не си ляга, или да се буди на 30 мин., че да се боде. Ами че гледайте какво пишете бе хора!

 9. 9 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "mr. wonderworld.":

  Този номер с помпите е една глезотия, от която няма особена нужда. Първо, трябва да изчисляваш и сам да подаваш инсулин, което прави помпата точно толкова ефективна, колкото и инсулиновата писалка. Едва за напред се очаква да създадат помпа, която действа като панкреас, т.е. сама регулира колко инсулин да подава, като прави непрекъснат мониторинг на кръвната захар. Сега само една фирма предлага нещо междинно, като ти слага датчик и спира подаването на инсулин при ниска кръвна захар. Обаче този датчик трябва да се сменя на ... не помня на 3 или около 10 дни. Освен това не измерва кръвната захар и някакви други параметри от кожата и трябва постоянно /имам предвид 7-8 пъти на ден/ да използваш конвенционалното апаратче. Т.е. ефектът е пак долу-горе същия, като да използваш писалката. Не знам и как се решава въпросът с вкарване на инсулин на едно и също място. Който си поставя инсулин знае, че трябва да се поставя на различни места, тъй като се образува мастна тъкан, която след 3-4 пъти на едно и също място не позволява да се инжектира инсулин. Трябва да почакаме още поне 3 години, че да създадат изкуствен панкреас и едва тогава ще има смисъл от това устройство. Обаче това ще е за този, който има 20-30 хилки за това чудо и за месечните консумативи. Който няма - ще почака поне още 15 години.

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#4] от "stenli1":

  само си пропуснал ,че тук вноските на този същия другар ,майка му и целия му блок тук ,са по малки от колкото само неговите здравни вноски ,ама в Англия ,ако всеки си плащаше вноските чинно и тук ,щеше да бъде далеч по добро и качествено лечението на всички ,я да ми кажете колко са вноските на пенсионери ,на инвалиди по болест ,на деца ,милиционери и военни и социално слаби и задържани от собствените им доходи ,без децата разбира се ,ами 0 лв ,срещу 0 лв няма как да се иска всичко най добро и скъпо в света ,срещу нищо ,се взема нищо ,а тук се дава същото лечение ,източва се тотално касата точно от тези групи ,които иначе са и безкрайно недоволни от здравеопазването ,както в случая ,само всеки пропуска да каже дали вноската му е по висока от една кутия цигари и 2 дъвки .

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#6] от "mr. wonderworld.":

  защото здравните вноски например на 200000 диабетика пенсионери в България е 0 лв от собствени доходи ,а в Англия е по 200-300 паунда на човек месечно и същия брой болни диабетици дават на тамошната здравна система поне по 50 000 000 петдесет милиона паунда ,които позволяват нормално здравеопазване и нужните консумативи и лекарства напълно безплатно за същите тези хора ,тука е точно обратното и тук същите тези 200000 диабетици ,на които слугува цялата здравна система абсолютно безплатно са безкрайно недоволни от нея ,тоест от тези ,които ги обслужват безплатно ,наглост ,лицемерие и гадост ,която с годините става двустранна ,лекарите мразят пациентите ,а пациентите лекарите си .

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  а иначе казано ,новите иновации трябва да влизат и в България ,друг е въпроса ,че пациентите и лекарите не се допускат до контрол на действията на НЗОК , защо лекарствата и консумативите за българските пациенти по линия на НЗОК са по скъпи от свободните в аптеките , от къде на къде една кутийка ленти ще са 50 лв ,като лично аз си купувам редовно лентички за моя апарат за измерване на захар по 15-16 долара за същите ленти ,а ,ако ги купува НЗоК трябва да са в пъти по евтини ,защо няма външен контрол на средствата на касата за лекарства и консумативи ,тези помпи могат да се намерят и по евтино по света и да се включат повече и повече хора ,а не само да се източва и краде от определени фарма групички с интереси .

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#8] от "potrebitel1":


  Не си прав. Има диабетици, един от които познавам, които им е предписано от 6 до 8 пъти на ден да измерват и записват. След, примерно два месеца, се назначава ново лекарство, пак се следи, следва ново, и така - това са по-тежки случаи

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drug":

  В момента, и то от няколко месеца, най-качествените тест ленти са в размер до 28 лв. (пак повтарям - за най-качествените глюкомери).

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drug":

  Нищо не съм пропускал
  Вноските не са високи особено за тези с по-ниски доходи.
  Доста неща в безплатни, а за останялите рецептите са евтини

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Вноските ни може и да са малки,но за сметка на това купуваме скъпи лекарства и за всички услуги и болница плащаме и доплащаме. Дарения, консумативи, хотелски и т .н.

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drug":

  За хора над 60 г. и за децата лекарствата по рецепти и прегледи в Англия са безплатни

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  нали се сещаш ,че заплащането на медицинския персонал е в десетки пъти по ниско тук ,а не там ,а тук лечението става за сметка на масовия здравен работник ,не става въпрос за рушвета дето ще платиш еднократно някъде за операция веднъж в живота

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#17] от "stenli1":

  то и тук е така ,ама нито пенсионерите им удържат данък здраве като в Англия ,нито на децата половината родители плащат някакъви вноски ,в района в който обслужвам на 1200 деца има 1900 души от 18 до 65 осигурени и 2500 неосигурени ,повечето са родителите на тези деца ,които дори за себе си не плащат ,но имат големи претенции ,няма лошо да са безплатни всички ,но да имат отношение към здравето си ,а не като сега

 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#19] от "edin drug":

  Напротив, тук няма нищо общо с там. Нищо общо

 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Това е супер решение но само за 200 диабетици а в България сме хиляди.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamilton F1":

  Много съм прав даже, понеже и без да ми сменят инсулина се бода от 5 до 10 пъти на ден. Преди да си редактират статията, бяха написали, че според касата имало хора, които се нуждаели от 1500 ленти на МЕСЕЦ. Както се вижда, сега са се поправили. А 8 пъти на ден означава, че трябват 240 ленти на месец, не 1500.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#22] от "potrebitel1":

  1500 но за година, разбрах аз

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK