Диабетът е най-добре лекуваната болест в България, но 200 хиляди души са недиагностицирани

Диабетът е най-добре лекуваната болест в България, но 200 хиляди души са недиагностицирани

© Иван ГригоровПовече от половин милион българи са болни от диабет, но около 40% или 200 хиляди от тях са недиагностицирани и не подозират, че го носят. Почти всички с поставена диагноза обаче получават подходящо лечение измежду 130 медикамента, реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса, и от този месец имат достъп и до най-модерните терапии. Освен това за разлика от много други специалности в България, в ендокринологията няма дефицит на кадри, а напротив - има повече от 600 специалисти в страната и съответно е осигурен добър достъп на пациентите.


Това обясниха представители на здравната каса и специалисти ендокринолози по време на конференция в Пловдив тази седмица.


За лекарствена терапия на захарен диабет през 2015 г. здравната каса е изразходила около 18% от общия бюджет за лекарствени продукти за над 300 хиляди пациенти. С изследванията и диспансерното наблюдение с два или четири прегледа в годината, изхарчените средсва през миналата година за диабетноболните са общо над 154 млн. лева - 5% от всички разходи за медицинска дейност.
Това е перото, по което има най-висок баланс между предвидени средства и броя пациенти, потърсили лечение с финансиране от здравната каса, коментира Йорданка Вълчева, директор на Дирекция "Лекарствена политика" в НЗОК. По думите й "при диабета всичко е умерено" - темпът на нарастване на пациентите и на увеличаване на разходите е добре предвидим, защото се движи в ясни граници. Пациентите, обърнали се към касата, се увеличават с по около 1.7% на година, а разходите - с по 4-5%. Плавно и без изненади се увеличава и броят на изписаните дози инсулин.


Разбира се, ако диабетът се профилактира, ще е много по-изгодно за касата, допълни експертът Йорданка Вълчева. В другия случай, с напредването на болестта се развиват много съпътстващи заболявания и усложнявания, които прогресивно струват още пари на фонда. Въпреки това в момента в България смъртността от диабет и ендокринни болести е само 1.58% от общата смъртност и загубата на трудоспособност заради болестта е 7.45% от общата.


"Това, с което наистина можем да се гордеем е, че страната ни осигурява достъп до абсолютно всички съвременни медикаменти и терапии на пазара. В това отношение сме по-напред дори от Полша и Австрия, защото това, с което се лекуват хората в Швейцария, го има и у нас", заяви д-р Цветалина Танкова, завеждаща Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология. От този месец вече се покриват включително и консумативите за модрните инсулинови помпи, които са особено подходящи за бременни жени с диабет и за децата, както и въобще за хората, при които регулирането на нивата на инсулин в кръвта е по-трудно или невъзможно с традиционните инжекции и писалки.


Диабетът е трудно за контролиране заболяване, защото поразява почти всички важни органи на тялото, коментира д-р Танкова. Едно от честите усложнения в следствие на диабета е пародонтозата, освен това всеки втори с бъбречно заболяване е диабетик и половината от случаите на ослепяване също се дължат на това.


До усложненията се стига години след развиването на болестта, но хората масово не взимат мерки навреме, за да ги предотвратят, защото отиват да се проверят чак когато проявят по-сериозни симптоми. Периодът на преддиабет може да продължава 7-12 години напълно безсимптомно и след него вече е късно. Обаче точно тогава е времето, в което човек може да предприеме ефективни мерки да парира болестта, коментира д-р Танкова.


Профилактиката и превенцията остават най-сериозният проблем по отношение на диабета, заради броя от 200 хиляди недиагностицирани, единодушни са специалистите. Диагностицирането всъщност се прави само с един кръвен тест, а превенцията включва здравсловно хранене и спорт, докато последиците от развиването на хроничната болест и закъснялата диагноза могат да бъдат фатални.


На световно ниво един от всеки 11 души има диабет, а прогнозите са до 2040 г. всеки десети да е със заболяването. В 85% от случаите става въпрос за диабет тип 2, който е последствие от нездравословния начин на живот, за разлика от тип 1, който е предимно генетичен и се отключва от стрес или още по рождение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 843 Разстроено

  Не съм съгласен, най-много изхарчени средства не означава най-добро лечение! И да, наблегнете на "профилактирането", защото предвидимите темпове на увеличение с 4-5% годишно въобще НЕ е успокояващ факт! 1,58% смъртност по данни от лекарските протоколи ли е? А колко е смъртността от усложненията, настъпили вследствие на диабета?

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  На световно ниво един от всеки 11 души има диабет, а прогнозите са до 2040 г. всеки десети да е със заболяването. В 85% от случаите става въпрос за диабет тип 2, който е последствие от нездравословния начин на живот, за разлика от тип 1, който е предимно генетичен и се отключва от стрес или още по рождение.
  ===============

  1.) Стрес .
  2.) Нездравословни условия на труд.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 571 Неутрално

  „В това отношение сме по-напред дори от Полша и Австрия, защото това, с което се лекуват хората в Швейцария, го има и у нас", заяви д-р Цветалина Танкова, завеждаща Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология.“

  По какви критерии установихте, че сте по-напред от Австрия? Ако не са посочени аргументи, това са голословни приказки.

  Sapere aude
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  Първо никъде не се споменават откровено вредните храни и липсата на добър контрол на храните. Второ - особено важния масов спорт се УБИВА като например застрояването на площадките в междублоковите пространства и заключването на училищните дворове.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Диабета е болест която с която здравната каса ако се бори превантивно може да пести поне 500 милиона годишно!
  [quote#4:"КМЕТ В СЯНКА"]Първо никъде не се споменават откровено вредните храни и липсата на добър контрол на храните.[/quote]
  А либералните ентусиасти още клеймят който каже ,че в някои супермаркети се продават храни "чисти отрови" ,че е больпевик и е против свободната търговия по пазарни цени на европейските достижения на органичната химия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  познавам производители, които не ядат храните, които те самите произвеждат !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  [quote#4:"КМЕТ В СЯНКА"] Второ - особено важния масов спорт се УБИВА като например застрояването на площадките в междублоковите пространства и заключването на училищните дворове. [/quote]
  +++
  В скромната ни колония децата изглеждат ужасно поради много им физиологични увреждания заради обездвижване и обилно хранене с джънк фуд. Освен това масово се вменява колко е страшно детето да играе или само да отиде на училище пеша и за това мама го кара с автомобил. През тази седмица на ваканция се видя колко хубаво е въпреки въпреки разкопките ако майките не излизат с колите да правят трафик!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това със затварянето на училишните дворове ме възмущава от край време ?
  Законно ли е изобщо ?
  Училището е обществено финансирана институция , би трябвало обществото което плаща , да има достъп до нея !

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#8] от "stenlyaka":

  Директорите , особено в София, смятат училищата като своя собственост и доста често злоупотребяват с нея.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кои са тези фирми, от кои браншове?

 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]познавам производители, които не ядат храните, които те самите произвеждат !
  [/quote]
  А познаваш ли такива, дето ги ядат?

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Ако това е най-добре лекуваната болест в България, просто не ми се мисли как се лекуват другите болести

 13. 13 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Днешните български ученици се тъпчат с дюнери, фалафели и сандвичи и ги поливат обилно с енергийни и газирани напитки.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  Млекопреработващи ( със сухо мляко и трансмазняци ), производители на колбаси(без мИсо), зеленчукопроизводители които не искат да си тровят дори животните със собственото си производство, Има дори и производители на "БИО" продукти (не мога да ги нарека храни).Има и всякакви други "технолози" и "рационализатори" и много "иновации" !!!

  Всички обаче се обединяват около печалбата и добрите контакти с БАБХ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тия за които пишеш, не са технолози, а химици...

  Форумът е в будна кома...
 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много интересен подход. Тровиш умишлено потребителите си, от които очакваш да ти формират печалбата, вместо да имате устойчиви дългогодишни отношения. Що за логика е това?

  Дай някакви имена, за да знаем кого да избягваме.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#11] от "usero":

  предполагам има и такива но едва ли са много и определено не са мнозинство.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#16] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  имена не мога да дам, защото е подсъдно. трябва да се промени Законът но никой не го е еня за раята. Важното е да не умре човек непосредствено след консумацията а запушените съдове и диабетът се проявяват след доста време и всичко е недоказуемо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ghost":

  то заради това са и кавичките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ghost":

  Те почти всички са такива сега

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тогава ще те помоля да ми ги пратиш на лични.

 22. 22 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Всички с коремни обиколки над 100см са в преддиабетно състояние и трябва да се проверят. Диабетът от тип 2 се контролира сравнително лесно с промяна в хранителния режим, свързана с високобелтъчно и нисковъглехидратно хранене, със НЕумерено спортуване с тежести и висок пулс (тежестите нямат заместител) и с повече движение. За съжаление в нашия бранш работата е свързана със здраво заседяване, поради което високоинтензивните силови тренировки, ходенето на планина и тичането по стълби трудно могат да бъдат заместени от нещо, освен ако си много стриктен с храненето. Тогава тренировките няма да имат нужда от такава интензивност, но ще имат нужда от тежестите все така.

  Истината е висша ценност
 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Само 10-15% ходят на годишен профилкатичен преглед, другите 85% не. След това точно тези 85% пишат усърдно по форумите КАК ТРЯБВАЛО ПРОФИЛАКТИКА ?!? Някой да дойде в къщи ли ? Между бирите и чипса да ви вземе кръв за изследване...... ?!?
  Хайде стига с това лицемерие.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Ама как половин милион????
  На 6 милиона население??
  Тези данни са доста тревожни, без оглед на това дали касата предоставя най-доброто финансиране в това направление.
  Това означава, че на всички вафли трябва да напечатат надпис - Захарта убива.

  Жената е покана за щастие
 25. 25 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Съвременната медицина не лекува диабета, а само прикрива симптомите! Защото ако го лекуваше, нямаше да нарастват главоломно заболелите.

 26. 26 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#23:"Dr_Doolittle"]

  Само 10-15% ходят на годишен профилкатичен преглед, другите 85% не[/quote]

  но пък личните лекари отчитат друго, нали, какво излиза че подават неверни данни ли ? , ми сега ? ............

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 27. 27 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Борбата с диабета е най-големия ПРОВАЛ на здравната ни система. Няма да говоря за липсата на профилактика и за хилядите орязани крайници заради диабет. Ще пиша само за някои простотии на здравната каса.

 28. 28 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 831 Неутрално

  На всеки 3 месеца всеки зависим от инсулин е длъжен да посети личният си лекар за да се снабди с бележка, без която не може да си получи инсулина. Личният лекар няма право да променя дозата и процедурата е абсолютно ненужна и формална. С тази бележка инсулин може да се купи само в точно определени дни - 1 месец след предната покупка - нито по-рано нито по-късно. Ако си шофьор или по някаква причина си извън страната не можеш да си купиш жизнено важният ти инсулин предварително. Затова се ходи при специалист и след обяснение се завишава дозата, така, че да може да се закупи по-вече инсулин от необходимото. Така болният се запасява с ненужно количество инсулин, който поради изтекъл срок на годност се изхвърля.

 29. 29 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#22] от "raylight":

  Позволявам си да Ви поправя !
  Диабет тип 2 се регулира лесно с Високо-мазнино, Ниско-въглехидратно хранене !
  Ако се храним с много протеин , организма ще си набави гликоген от протеина !

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#16] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Всичко,което не е правено по Български Държавен Стандарт "Стара планина" е много вероятно да е менте! Независимо колко струва! Ако не изцяло фалшиво,то поне част от него. Например киселото мляко "Боженци" изобщо не ми вдъхва доверие,въпреки че не е евтино. А дори и в скъпата лютеница слагат царевично брашно. Пак казвам,търси продукти с надпис БДС "Стара планина".

 31. 31 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#25:"emilm13"]Съвременната медицина не лекува диабета, а само прикрива симптомите! Защото ако го лекуваше, нямаше да нарастват главоломно заболелите.[/quote]

  Съвременната медицина няма как да лекува диабета, щото няма представа какво го причинява. Има някакви статистически наблюдения, че дебелите боледуват по-често, което е все едно, примерно, да знаят, че грипът се появява по-често през зимата, ама се случва и през лятото и на тая основа да измислят как да го лекуват.

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#25] от "emilm13":

  Напълно съм съгласен с твоето мнение! Диабета НЕ се лекува,като в крайна сметка изхода е летален. Искрено ви съчувствам диабетици и горе главата!

  Безкрайно лицемерно и цинично е друго – правителството не смее да се гаври с диабетиците,(както обикновено прави с хората заболели от някаква по – рядка болест),защото ще загуби изборите! Все пак те са над двеста хиляди души!

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7028 Неутрално

  Не съм доволна от лечението, да не говорим за последиците от диабета и за незадоволителното им лечение.

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#8] от "stenlyaka":

  училищните дворове и директорите не са проблема ,около дома ми има поне 6 училищни двора ,абсолютно празни и разградени,полуразрушени ,но ставащи за игра ,отделно 2 затревени игрища за футбол ,съответно няма 10 деца ,които да играят на тях ,в същото време кмета се скъсва да прави европроекти за нови площадки за деца и футболни игрища ,вместо да вземе и да стегне старите и да ги обзаведе съвсем евтино с вратички ,а и да се изчисти района ,така ще има места за игра за хиляди деца ,ама друго си е да се прави далавера от всичко.

 35. 35 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#28] от "proizvoditel":

  Още по-сложно е. На 6 месеца се ходи при еднокринолога, който издава протокол, протоколът се заверява в РЗОК и чак тогава ходиш при ДЖиПито за рецепти за 3 месеца. Аз съм диабетик, допреди няколко години нямаше в България даже лаборатория, която да може да мери гликиран хемоглобин, при нужда пращаха проби в Хайделберг, а самите проби се взимаха в София. Та ендокринологът можеше основно да види какво ти е състоянието през тоя ден, когато си отишъл при него. Дали да промени дозата зависеше главно от това, което ти мислиш за състоянието си. То всъщност единственият начин да получи пълна представа е ако ти си мериш глюкозата поне по 7-8 пъти на ден. До миналата година касата отпускаше по 150 лентички годишно, вече са 300, ама пак не са толкова, че да не се осланяш на вътрешното си убеждение и да информираш и доктора възоснова на него. Това както и да е, ама следващите процедури са напълно излишни. В касата има комисия, в която влизат всякакви специалисти и която трябва да одобри предписаната терапия, като, разбира се, никой ортопед или невролог няма да оспори становището на ендокринолога. За ДжиПито и ти каза, макар че понякога тя ме предупреждава за неоправдания ентусиазъм на специалистите, които ми предписват прекалено големи дози или не съвсем съвместими с диабета или помежду си медикаменти. Доскоро си вземах по една седмица отпуск, като дойде шестият месец, сега вече излишната процедура в касата я опростиха, каката на рецепцията се подписва за председател на комисията, та става по-бързо.

 36. 36 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#33] от "Peni Nikol":

  не си доволна ,защото не си плащаш ,как да си доволна , на запад да стигнеш до качествени инсулини и последно поколение комбинирани препарати за диабета ти трябва поне година чакане ,поне 300-400 евра месечна осигуровка и търпение и пост ,а тук днес влизаш при джипито с ритник , днес получаваш направлението за специалист ,до утре си правиш профила на гладно ,който ти е без пари и в други ден ти осигуряват поне 75% намаление за най модерното лекарство за диабет ,което е към 100 лв , това ,за да го стигне американеца като лечение ,трябва дълги години да е давал поне по 5000 долара годишно на застрахователя си и да постигне 75% намаление на качествено лекарство ,тук ви е даденост ,докторите ви слугуват за левче и какво остава ,да си недоволна нали , що трябва да си доволна ,още повече ,никой като на запад не те контролира отслабваш ли ,спазваш ли режим ,спазваш ли изискванията за лечение и контролни прегледи ,правиш ли си профилактика ,ако не си правиш да те наказва да си покриваш целия масраф ,е затова нямаш никаква отговорност и си недоволна ,друго ще стане ако вземеш да чакаш ,да знаеш ,че компетентен лекар не ти е без пари ,а е скъпо удоволствие като в останалия свят ,да си пазиш здравето и спазваш режимите и изискванията за лечение на заболяването ,щото е скъпо пак да влезеш да се консултираш при лекар ,така е в България ,но още малко ще е така ,скоро няма да е така .

 37. 37 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#35] от "usero":

  системата е максимално опростена за пациентите ,много жалко е ,че вие не осъзнавате колко е достъпно всичко това за вас и за нас и аз съм вече диабетик от 6 години , най новите и модерни лекарства са налични ,в повечето случаи са абсолютно безплатни и аз като пациент и лекар се възмущавам от постоянното недоволство на нашите пациенти ,при все ,че имат като даденост всичко това ,което пациентите в другите страни имат срещу огромни вноски и спазване на много повече правила и изисквания ,няма такава свобода там и няма толкова либерален достъп до всички здравни услуги и лекарства ,не знам защо хората тук смятат ,че докторите им пречат ,а не осъзнават ,че особено диабетиците и то по възрастните нямат никакво участие в солидарния модел ,те не плащат нито лев осигуровки от собствените си пенсии ,а останалите хора им плащат разходите ,те ползват до 80% от ресурса на касата ,а тези дето дават много данъци не стигат даже до 10 % , не знам защо е това недоволство и защо всеки като се разболее смята ,че системата трябва само да го обслужва безплатно ,да му поема всички разходи ,а той да е недоволен ,това го няма никъде по света .

 38. 38 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#36] от "edin drug":

  Ти май се правеше на ДжиПи, ама като ти чета поста и особено числата в него, или лъжеш, или докато работиш, не знаеш на кой свет си.

 39. 39 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#22:"raylight"]Всички с коремни обиколки над 100см са в преддиабетно състояние и трябва да се проверят.[/quote]

  За жените бих казала - 80 см.

  Ядем прекалено много, това е проблемът! И прекалено често. Възрастните нямат нужда да закусват и да ядат по 100 пъти на ден. Честите хранения са само за интензивно трениращи (и то ниско-въглехидратни хранения).

  За тежестите съм абсолютно съгласна! Дори не е нужно много време да има човек! Но трябва да се започне с храненето.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 40. 40 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#36] от "edin drug":

  Е, щом си и диабетик, извинявай, явно е просто силна емоция, и любов, и омраза. А за лесния достъп и модерните медикаменти съм съгласен, само че по-добре не поглеждай към други страни. Просто на диабета навсякъде се обръща голямо внимание, при нас също, според възможностите. Много сме, лесни сме за обработка, па и ще му липсваме на човечеството, особено аз!

 41. 41 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Няма как да е, като ядем храни претъпкани с Е та, сол и блажнотии. Стрес, мръсен въздух и мързелуване, тъпчене с пържени неща, трупане на кила и високо кръвно като бонус към диабета

 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#41] от "shileto":

  Просто храната е прекалено достъпна, независимо каква е, а движението не е необходимост. Човекът не е проектиран за такъв живот. Преди 100 години, през лятото, когато е бил разгарът на работата на полето, менюто често е било хляб, а за да не си трошиш зъбите, щото не е имало кой да се занимава да меси всеки ден, е имало нещо като супа, бърза, студена, направена от вода с малко оцет и накиснат лук, чушки или някакъв друг зеленчук. И цял ден тежка физическа работа. Естествено, в сравнение с тогава, диабетиците сме много повече.

 43. 43 Профил на sch123
  sch123
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#22] от "raylight":
  До коментар [#29] от "stenlyaka":

  Позволявам си да поправя и двама Ви. Диабет тип 2 се лекува с много нискомазнинно, нископротеиново, ВИСОКОвъглехидратно хранене, като въглехидратите идват от пълноценни, натурални, растителни храни, богати на фибри (не от тортии и шоколад). Но ограничаването на мазнините е ключово, особено на тези, идващи от животински продукти, защото тези мазнини инхибират бета клеткие в панкреаса, които произвеждат инсулин, и по този начин панкреасът не може адекватно да отговори на постъпващата в организма захар.
  Освен това животинският протеин съдържа големи количества от аминокиселината leucine, която свръхстимулира ензима, наречен "tor", който от своя страна унищожава бета клетките.
  Също така, висока мазнинност на диетата означава, че поради високата вътрешноклетъчна мазнина (не знам дали е така на български) захарта не може правилно да се усвои от клетките и в ресултат остава в кръвообращението.

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#36] от "edin drug":

  В Германия имам близък болен и от него знам, че абсолютно всичко му е без пари вкл. инсулин, писалка, глюкомер и по100 или 120 тест лентички на месец !!! Така, че говори по-конкретно ако обичаш !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#15:"Ghost"]Тия за които пишеш, не са технолози, а химици...[/quote]

  Не са и химици, ами са алхимици - от химия правят ла*на и чрез тях - пари/злато.

 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#16] от "Читател - подкрепям budd.bg":''Много интересен подход. Тровиш умишлено потребителите си, от които очакваш да ти формират печалбата, вместо да имате устойчиви дългогодишни отношения. Що за логика е това?''

  Защо се изненадваш? Та това е изпитаният български ''подход'', по желязната българска ''логика'' - да режеш упорито клона, на който седиш; без страх за бъдещето - твоето и на наследниците ти. Печалби сега, веднага и огромни, а после - потоп.

 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#25] от "emilm13":''Съвременната медицина не лекува диабета, а само прикрива симптомите!''

  Не е съвсем така - диабетът не може да бъде ИЗлекуван, но може да бъде добре контролиран и по този начин се избегнат или забавят усложненията, причинени от него.

 48. 48 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#33:"Peni Nikol"]да не говорим за последиците от диабета и за незадоволителното им лечение.[/quote]

  Повечето от усложненията на диабета все още не могат да се лекуват, нито у нас, нито където и да е другаде. За тяхната превенция е необходимо диабетът да се държи под строг контрол.

 49. 49 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#43] от "sch123":

  Диетата е с възможно най-малко мазнини и въглехидрати и повече белтъчини (протеини)!

 50. 50 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#42] от "usero":
  Коя храна е достъпна, меки колбаси по два лева бомбичката от която и котките бягат от нея, но масово сиромаха ги набива

 51. 51 Профил на sch123
  sch123
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#49] от "Tademan":

  Това означава много месо в диетата, което пък означава убийствен холестерол и гарантирани сърдечно-съдови проблеми. Да не говорим за смущения в хормоналния баланс, значително повишения риск от различни видове рак, та дори и ДНК поражения.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Толкова болни от диабет, а при децата е най-страшно. Но когато Москов поиска да се направи нещо с вредните храни, съдържащи прекалено количество подсладители, всички се вдигнаха да го плюят.

 53. 53 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#47] от "princess_x":
  Диабетът може да бъде излекуван, но първо трябва да се знае причината. Боледува човешкият дух, а от там и тялото. Диабетът е болестта на незадоволената сетивност, доведена до порок. Лесно се лекува, чрез астрална и ментална хигиена (както повечето кармични болести).

 54. 54 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#43] от "sch123":

  Искам да ми посочите един човек, който е на нискобелтъчно хранене и има нормално здраве, това са абсолютно задължителните елементи на имунна система, кости, сухожилия, мускули, ендокринна система. Задължително трябва поне 1 гр белтъчини на кг тегло за здравето. Високобелтъчното хранене НЕ води до проблеми с кръвната захар, всъщност трениращите фитнес с него имат най - добрите кръвни показатели, когато са натурални, независимо, че се ползват аминокиселините от черния дроб за образуване на глюкоза.

  Истината е висша ценност
 55. 55 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  За тези, които не вярват, да прочетат изследванията:

  http://diabetes.diabetesjournals.org/content/53/9/2375.full

  Истината е висша ценност
 56. 56 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#52] от "Роси":
  Стига с тоя Москов, вземи си го у вас като толкова му се кефиш

 57. 57 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#53:"emilm13"] Лесно се лекува, чрез астрална и ментална хигиена (както повечето кармични болести). [/quote]


  Брееейй...въх..!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 58. 58 Профил на sch123
  sch123
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#54] от "raylight":

  Мога да ви посоча хиляди. Забележете, не става въпрос за безпротеиново хранене, а за нископротеиново, и то без животински протеин, от който човешкото тяло няма нужда и който е вреден.
  При мен лично калориите идват от въглехидрати : мазнини : белтъци в пропорция 80:10:10 средно, като не консумирам животински продукти. Водя си дневник на храненето в cronometer.com и всеки ден без изключение лесно покривам нормата от 1 гр белтъци на килограм тегло (най-често 1,1-1,2), в това число нормите за отделните аминокиселини. Цялата тая протеинова мания е смешна и вредна.

 59. 59 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#26] от "stg":

  Това е статистика на НЗОК, следователно точно толкова са подадените извършени профилактични прегледи на контингента над 18г възраст за една година. Подгответе се по темата с факти и не пишете глупости чути от съседката или някой правителствен профан също не подготвен....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 60. 60 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#44] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Митове и Легенди на съветските народи. Германецът плаща средно 320 евро МЕСЕЧНО като здравни вноски. Това е цената , която за вас е....... 'безплатното'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 61. 61 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#54] от "raylight":

  Това е точно така. Само за да функционира имунната система е необходим прием на 1g протеини на кg телесна маса за 24 часа. Само за синтеза на антитела без които организмът е обречен. Да не говорим за другите функции изискващи аминокиселини- клетъчен растеж, възстановяване, метаболитен и хормонален баланс.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 62. 62 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#51] от "sch123":

  Месото е пилешко или телешко, по 150 гр. дневно - казва се "царска диета"! Това е предписанието на българските лекари, дали да я спазва и кой може да си го позволи е отделен въпрос!

 63. 63 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#60] от "Dr_Doolittle":

  Това са 20-тина процента здравна осигуровка, бе човек! Или мислиш, че всички там взимат по 5-6 хиляди евро на месец и няма безработни на помощи? Успокой топката, само докторите взимат такива заплати.

 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#60] от "Dr_Doolittle":

  обещавам да пита и ще ти кажа ако искаш. Това , което казваш ми се струва доста много и нереално като се има предвид нивото на цените там и тук.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#35] от "usero":

  Прав си човече. Върху крака на майка ми се упражняваха на 2 пъти местни хирурзи и затова аз ходя по инстанциите. Просто забравих, че след личния лекар трябва да ходя за един печат до здравната каса. Системата е изключително идиотски конструирана. Пациентите за нея са наглеци. Да не говорим, че после в аптеките на Марешки те оставят да стоиш поне 30 минути докато ти изпишат инсулина. Другите аптеки се справят за 5-10 минути. А аз все пак ходя и на работа. Сега Москов щял да ми взема отпечатъци. Явно ще трябва да доказвам, че съм син на майка си.

 66. 66 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#37] от "edin drug":

  Пишеш колкото да се намираш на приказки. Била опростена системата. Висене на опашка при личния лекар за да напише рецепта без да е виждал майка ми. След това висене за един печат в Здравната каса. Накрая висене поне 30 минути в аптеката. И не е безплатно. Всеки път доплащам по около 10 лв. за инсулин. Иглите си ги купувам без помощ от касата. Тест-лентичките стигат за 5 месеца, а след това давам по 50 лв. за кутия. Да не говорим за проблема с точните дати, на които трябва да закупиш инсулина иначе го губиш.

 67. 67 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#66] от "proizvoditel":

  Трябва да се признае на Герб, че промениха от висене и загуба на 1 раб. ден всеки месец на веднъж на 3 месеца - малка стъпка,но това е спестяване на загубена година от живота на някои хора!

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#66] от "proizvoditel":

  колко ти излиза една лента?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#67] от "Tademan":

  не винаги е така но бе добра стъпка в правилната посока.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#68] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В една кутия има 50 тест ленти. Платих малко под 50 лв. за тях.

 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  има с 30% по евтини а има и на промоция. само следи за срока на годност !!!
  http://magazinzazdrave.com/glyukomeri-1/konsumativi-za-glyukomeri/3x50-test-lenti-za-glyukomer-bionime-gm550.html

  150 бр. за 66 лева

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  ето и безплатен глюкомер

  http://magazinzazdrave.com/glyukomeri-1/glyukomeri/promo-glyukomer-bionime-gm550-s-100-lenti.html

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#72] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Глюкомера и половината от лентичките ги дават безплатно. Другите са на цени както ти писах по-горе.

 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#73] от "proizvoditel":

  ок. ти си знаеш най-добре. тук са по74 ст. за 1 брой.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK