Безплатни прегледи за Паркинсон ще има в шест града до края на април

Академик Миланов (в центъра), бившият баскетболен треньор Симеон Варчев (ляво) и поетът Васил Настев обявиха началото на информационната кампания "Живот с Паркинсон" и инициативата за безплатни прегледи до края на април.

© Кампанията

Академик Миланов (в центъра), бившият баскетболен треньор Симеон Варчев (ляво) и поетът Васил Настев обявиха началото на информационната кампания "Живот с Паркинсон" и инициативата за безплатни прегледи до края на април.В шест български града се организират безплатни прегледи и консултации за болестта на Паркинсон по повод Световния ден за борба със заболяването на 11 април. Консултациите се организират от "Национална организация на хора болни от късен Паркинсон", "Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България" и "Асоциация двигателни нарушения и множествена склероза" със съдействието на специалисти в София, Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе.


Паркинсон представлява невродегенеративно заболяване, нареждащо се на второ място по честота сред този вид болести в света. То поразява средния мозък и причинява дегенерация и смърт на клетките. В резултат от засягането на нервните клетки се стига и до загуба на допамин, който на практика е невромедиаторът, предаващ импулсите за осигуряване на нормалните движения на човек. Затова болестта може да срине цялата нервна система. Симптомите обаче се проявяват чак в напреднал стадий - когато над 70% от нервните клетки вече са загинати и спирането на процеса е много по-трудно.


Паркинсоновата болест засяга 0.15% от цялото население, но болестността се увеличава с нарастване на възрастта. Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години, но понякога може да се открие и при далеч по-млади хора, включително такива под 30-години. Най-често заболяват мъжете, но учените не са сигурни защо. Като цяло не са установени докрай и факторите, които отключват заболяването. Засега специалистите се обединяват около мнението, че Паркинсон се появява заради комбинация от генетично предразположение и влияние на вредни фактори от околната среда.
"Паркинсоновата болест не засяга често млади хора, но се появява в петото десетилетие, когато човек е вече зряла, реализирана личност с голям творчески потенциал и именно това прави заболяването социално значимо", коментира директорът на столичната неврологична болница"Св. Наум" акад. Иван Миланов, вчера при обявяването на инициативата и на информационната кампания "Живот с Паркинсон". По неговите думи близо 15 хиляди души в България са с тази диагноза, като около 10% от тях са в напреднала фаза на болестта или късен паркинсонизъм.


"Медицината напредна много в последните години, за тези хора също има лечение и то е достъпно и у нас", отбеляза специалистът. По думите му прогнозата е, че в недалечно бъдеще ще може да бъде поставяна ранна диагноза след биопсия на червата и анализ на специфични клетки в тях и освен това активно се работи върху ваксина срещу болестта. Модерното лечение, на което към момента могат да разчитат пациентите с късен паркинсонизъм, са помпите с интестинален гел, които се поставят вътре в стомаха и освобождават постепенно лекарственото вещество.


На страницата на кампанията "Живот с Паркинсон" има съвети и описание на симптомите, за които трябва да се внимава. В прикачения тук файл може да намерите графикът за безплатните прегледи до края на април и телефонните номера за предварително записване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK