Акад. Атанас Атанасов, биотехнолог: Никога не е късно човек да започне да живее така, че да е господар на здравето си

Акад. Атанас Атанасов, биотехнолог

© Credo Bonum

Акад. Атанас Атанасов, биотехнологКато медиен партньор "Дневник" прредстави с кратки интервюта част от лекторите в първото издание на Форум "Дълголетие", което ще се проведе тази неделя - на 17 април в столичния Независим театър. Научнопопулярният форум с участието на 12 български и чуждестранни специалисти и учени ще даде различни гледни точки за генетиката, здравословното хранене, здравословния начин на живот и напредъка в науката и технологиите в стремежа към по-дълъг и здрав живот.


Последният гост в поредицата е акад. Атанас Атанасов. Той е един от ключовите фигури в развитието на геномните изследвания в областта на селското стопанство България. Специалист е по кенетика и селекция в агрономството, също и пионер в сферата на растителните биотехнологии в България от 1967 г.насам. Днес неговите постижения са международно признати в страни от целия свят.


Научната му дейност е тясно свързана с развитието на генетичните биотехнологии и геномиката на растенията. Работи активно върху създаване и прилагане на законодателство за биобезопасността и организиране на контрол при използването на генно модифицирани култури, както и оценка и управление на риска при създаването и освобождаване на ГМО в околната среда. Неговата шеговита формула за дълголетие е: "зряло сирене, куртовска капия и чаша мавруд всеки ден".
За какво ще говорите на Форум "Дълголетие" 2016?


- Ще се опитам да засегна въпросите за дълголетието от гледна точка на взаимодействието на различни фактори като качеството на храната, генома на човека, средата в която той живее, космическите сили и т.н. Взети заедно те биха могли да дадат една картина, с която всеки човек би могъл да се съобрази и да се опита дори по емпиричен път да достигне до тази собствено изработена "рецепта", която би му позволила да балансира собствените си енергийни сили по такъв нека да го наречем превантивен начин, че той да не може да влиза в болестно състояние. С други думи, колкото по-дълго може да поддържа това състояние човек, толкова по-дълго той може да се радва на живота.


Тази възможност в днешно време придобива нови измерения с развитието на науката с така наречените - омикс технологии, които на различни молекулни и атомни нива разглеждат процесите, които текат във всяка жива клетка. Колкото по-добре ги познаваме, толкова повече ще знаем за силните и слабите страни на своя организъм. По този начин се очаква ние да имаме повече средства за елиминирането и подтискането на болестните състояния, които всеки един от нас има в себе си по една или друга причина.


С какво бихте искали да ви запомнят внуците?


- Личният пример винаги е бил този, който ме е ръководил, ако трябва да давам на някого урок, гледайки от камбанарията на опита и възрастта, която имам зад гърба си.


Така, че освен гените, които всеки един от нас притежава и които по една или друга причина по-често се предават, или по-скоро проявяват не в децата ни, а във внуците ни, то би ми се искало те да избегнат тези грешки, които аз например съм допускал при храненето си, поради слабите познания или в поведението си, които аз съм имал, или допускал до петдесетгодишната си възраст. С други думи никога не е късно човек да започне да живее по начин, който би го накарал да се чувствува господар, а не подчинен или подвластен не само на съблазните, но и на всекидневния стрес, който ни придружава при различни обстоятелства.


Това, което на думи съм се опитвал да им кажа е да не изпитват срам от себе си, когато гледат сутрин своя образ в огледалото, или най-малкото да не се повтарят упорито в грешките, които те разбират, че са допуснали.


Какво бихте направили, ако знаете че разполагате с още 100 години живот?


- Най-напред човек трябва да си зададе въпроса, дали ги заслужава и ако да, дали той е достатъчно готов да приеме това предизвикателство.


Ако мога правилно да отговоря на тези въпроси, то тогава съм почти сигурен, че знам какво искам от този живот и което е по-важното, как да го направя. Едно нещо в което съм сигурен, че бих искал да направя, е да мога да давам на хората още повече от себе си, независимо от тяхната принадлежност.


След няколко месеца навършвам 73 години и разбрах, че едно от нещата, които могат да направят човека истински щастлив, е, ако той е в състояние да се раздава по един естествен начин, отколкото обратното.


Какво ядете и какво не ядете?


- Ям всичко, което моят организъм иска. До петдесетгодишната си възраст нямах строга философия как най-правилно трябва да се храня. Смесвах храните и попреяждах.


Сега след като и професията и хобито ми, свързани с качеството и безопасността на храната, станаха едно цяло, се старая в максимална степен да избегна тези грешки, които съм допускал в миналото. Но като имам предвид че при всеки жив организъм част от генетичния материал спира да работи, а друг започва да функционира, гледам да нагодя начина си на живот съобразно това дали нещо на моя организъм му понася, или не.


Какво трябва да промени човек, за да живее по-добре?


- Да бъде по-малко лаком и в буквалния и в преносния смисъл на думата, повече да дава, отколкото да взема, по-малко злоба и егоизъм и да обича еднакво всички живи същества около себе си. Тогава това означава, че той уважава и себе си. Тогава дълголетието ще дойде от само себе си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  За всяко нещо си има време.

  След 40-50-тата година, когато развитието спре и метаболизма затръшне вратата с трясък всички започваме рязко да подобряваме грижата за тялото си.

  Просто се налага

  Ако един младеж на 20 отдава повече внимание на това да се храни здравословно пред това да се забавлява значи нещо не му е наред и най-вероятно един ден ще се опитва да догони изпуснатото, т.е. пак тая.

  Което не значи да отпуснеме децата, разбира се, но и не трябва да им налагаме насила всичко онова, което за нас не е било важно на тяхната възраст, пък изведнъж сме поумнели и е станало важно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Баланс е ключовата дума за дълголетието....

 3. 3 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 407 Разстроено

  "Какво трябва да промени човек, за да живее по-добре?
  - Да бъде по-малко лаком и в буквалния и в преносния смисъл на думата, повече да дава, отколкото да взема, по-малко злоба и егоизъм и да обича еднакво всички живи същества около себе си..."

  казва агент Шумев, който собственоръчно пишеше агентурни сведения , така просто от обич към всички живи същества и уважение към себе си
  http://www.comdos.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0/p/search/?ApprovedPersonFirstName=%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81+&ApprovedPersonMidName=%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2&ApprovedPersonLastName=%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2&ApprovedPersonBirthDate=&ApprovedPersonBirthLocation=&ExaminationPersonPosition=&search=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Пожелавам на всички агенти от ДС не радостна съдба.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Формулата е проста:по-вече разходки на чист въздух, балансирано хранене, приятни емоции...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално
 7. 7 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Айде стига сте давали идеи за дълголетие - кой ще ги издържа тези пенсионери до 100 години. Според мен на 80 год. възраст трябва да се прибягва до принудителна евтаназия, защото след това забравят имената на децата си,пътя към гробищата и се нуждаят от поне двама "детегледачи".

 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "като качеството на храната, генома на човека, средата в която той живее, космическите сили".

  тук спрях да чета. не заради друго, ами защото се сетих за онзи кадър от БАН, гдето притежаваше познание за извънзмените "космически сили" персонално.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#7:"perperikon"]принудителна евтаназия[/quote]

  на това му казват "убийство", колега, ако досега някой не Ви е осветил по въпроса. има си законова и морална регулация за него, лежи се дълго време в едни институции, гдето ще имате време за много размисъл, ако не Ви "евтаназират принудително" преди това, разбира се.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на just
  just
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Интересно този академик/една хипер висока научна степен/ какъв принос има в науката, какви публикации е направил в международно уважавани научни издания.
  Академици в БГ са хора от комунистическото ДС червено семейство и е доста нагло тези индивиди да говорят за любов м/у хората, уважение и смирение, та те са абсолютните антиподи на всичко това.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#10] от "just":

  Вероятно има и такива които са направили сериозен научен принос, да не хвърляме кал поголовно. За този господин си признавам че не зная нищо, но съвртите му са смешно наивни. Явно иска да се преквалифицира в гуру, това е модно и доходно.

 12. 12 Профил на just
  just
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Бихте ли посочили поне един БГ академик с принос в световната наука. С името и конкретния принос.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#12] от "just":

  Петър Динеков, литература.

 14. 14 Профил на just
  just
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  С кое по-точно, с труда си "История на руската литература",
  това ли е световния му принос.
  Хайде да не пляскате така едни имена и безпочвени твърдения.

 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#10] от "just":

  моето лично мнение, малко встрани от темата, е че и "академик", и "чл. кор.", трябва да се премахнат от системата на българските научни звания.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Прличното поведение изисква да помислите преди да "пляскате" в изява на полуграмотността . Основните трудове на акад. Динеков са по български фолклор, има много повече по полска литература отколкото по руска.
  Отделни книги
  София през XIX в. до Освобождението на България, 1937.
  Софийски книжовници през XVI в. I. Поп Пейо, 1939.
  Кузман Шапкарев събирач на народни умотворения, 1940.
  Българска лирика, 1941.
  Първи възрожденци, I изд. 1942; II изд. 1944.
  Литературни легенди, 1942.
  Българска народна поезия, 1949.
  Стара българска литература, Част I 1950; част II 1953.
  П. Р. Славейков. Творчески път, 1956.
  Литературни образи. I изд. 1956; II изд. 1958.
  Писатели и творби, 1958.
  Български фолклор, 1959
  Делото на Димитър и Константин Миладинови, 1961.
  Възрожденски писатели, I изд. 1962; II изд. 1964.
  Литературни въпроси, 1963.
  Старобългарски страници, 1966.
  И т.н., търсете сама, ако наистина се интересувате.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#15] от "abdelhaqq":

  Да, това е лоша имитация на френската академия, която е реално Наполеоновият модел копиран от Русия, по-късно модифициран в общия съветски модел. Има защитници в България поради приравняването на заплатите/пенсиите на академиците с тези на министрите и членовете на Народното Събрание, обикновеният български професор се пенсионира за да живее (вегетира) в нищета.

 18. 18 Профил на just
  just
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  няма да споря с промити мозъци,
  това което драскате полуграмотнико НЕ е принос в световната наука.

 19. 19 Профил на just
  just
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#15] от "abdelhaqq":

  Напълно съгласна, това са комуноидни руски титли, лишени от съдържание.

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  [quote#12:"just"]Бихте ли посочили поне един БГ академик с принос в световната наука. С името и конкретния принос.[/quote]Хайде и аз да.. изпляскам един академик.Понеже в хуманитарните , "неестествените науки" приносът за световната наука е спорен и трудно доказуем във форум,да пробваме естествените науки:"Ростислав Атанасов Каишев ( 1908, Санкт Петербург – 2002, София) е български физикохимик, работил основно в областта на кристалния растеж, академик..Експерименталните и теоретичните работи на Ростислав Каишев върху термодинамиката и кинетиката на образуване на кристална фаза са в основата на цяла област от физикохимията. Заедно с Иван Странски установяват връзката между формата, структурата и силите на междумолекулно взаимодействие в кристалите на базата на молекулна трактовка. Разработват метода на средните отделителни работи, молекулно-кинетичен метод, изиграл роля в развитието на теорията на зараждането и растежа на кристалите. Създават модела на Каишев и Странски за послойния растеж на кристалите, имат заслуги за изясняване на връзката между двумерното зародишообразуване и спиралния растеж на кристалите. Каишев обобщава теоремата на Вулф за равновесната форма на кристалите за кристал, образуван върху чужда подложка (правило на Вулф-Каишев). Разработва термодинамиката и кинетиката на електрокристализацията и електролитното зародишообразуване.
  От експерименталните работи на Каишев, основни са трудовете му по определяне на равновесната форма на кристалите при образуване из парна фаза и електролитен разтвор, които потвръждават теоретичния модел на Косел, Странски и Каишев. Широко използвана е разработената от Каишев и сътрудници двойноимпулсна потенциостатична методика, чрез която се проследява кинетиката на електролитното фазообразуване..."

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Хайде и един математик(Благовест Сендов), който от син на врагове на народа става човек доста близък до Живков.Неговата дейност като политик,дипломат,автор на образователна реформа и защитник на един модернизиран модел на академията е добре известна.
  А сега един факт за неговия принос към световната наука:
  http://demonstrations.wolfram.com/SendovsConjecture/
  Made by Blagovest Sendov circa 1958, this conjecture has eluded proof despite a heated interest among many mathematicians.

 22. 22 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  И накрая един физик, академик Иван Тодоров(1933-)(син на известния библиограф Тодор Боров(Тодоров) и брат на ...небезивестния лингвист и философ ЦветанТодоров):"Научната работа на Иван Тодоров е в областта на математичната физика, главно в квантовата теория на полето (КТП). В КТП е познато Уравнението на Тодоров..Уравнението е изведено от Тодоров в статия от 1971. Той дава и аналитични решения на уравнението.Наред с Н. Боголюбов и др., Иван Тодоров е сред основоположниците на Аксиоматичния подход в квантовата теория на полето.. Иван Тодоров работи и в множество научни институти по света, като Института за авангардни изследвания в Принстън, Масачузетския технологичен институт, Обединения институт за ядрени изследвания, Дубна, Русия ,Института за висши научни изследвания в Бюр сюр Ивет, край Париж; Института Ервин Шрьодингер във Виена..."

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#18] от "just":
  Изкушавам се да попитам за твоя принос, но махленският тон е достатъчен индикатор. Спирам този безмислен обмен, все едно да споря с футболна агитка.

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Весело

  До коментар [#23] от "daskal1":
  Полуграмотник такъв.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  УДо коментар [#24] от "тулса":

  Остави се, стана като Пеко Таков с полупроводниците и обещанието че в светлото бъдеще ще правим и цели проводници .

 26. 26 Профил на just
  just
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  На хора които ми говорят с такъв тон отговарям подобаващо.
  Аз не съм академик и не желая да бъда, това са титли за
  комунистически подлоги. А тези който им се кланят са същите.
  Излез от миналото, ако можеш разбира се, в което се съмнявам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK