С нова ваксина започва опит за ликвидиране на детския паралич по света

С нова ваксина започва опит за ликвидиране на детския паралич по света

© ReutersС мащабна кампания за имунизация в 150 държави по цял свят от неделя започва опит за окончателно премахване на полиомиелита като заплаха за човечеството.

Според специалистите е постижимо в рамките на следващите 12 месеца спирането на заразата, известна още като детски паралич. Окончателното ликвидиране на това заболяване може да бъде обявено до края на това десетилетие, разказва "Ройтерс".


На първо място, обаче, ваксината от последните повече от 30 години трябва да бъде сменена с нова, която е насочена към последните няколко зони на риск.


Това няма да е нито лесно, нито евтино. Но Мишел Зафран, директор на Световната здравна организация по проблема с детския паралич, казва, че ако се провалим сега - когато тази година в света е имало регистрирани едва 12 случая (в Пакистан и Афганистан) - ще допуснем вирусът отново да преминава през границите по света.
Ако кампанията успее, това ще едва вторият случай след eдрата шарка, ликвидирана като заплаха през 1980г.
"Да си вдигнем сега крака от педала на газта би означавало след няколко години полиомиелитът да плъзне отново в значителна част от планетата и да предизвика 100-200 хиляди случая. Не сме си довършили работата и няма да сме приключили, докато не унищожим напълно този вирус", казва Зафран пред "Ройтерс".


С нова ваксина започва опит за ликвидиране на детския паралич по света

© Reuters


За да приключи битката успешно, е изключтелно важно да се премине към новата ваксина координирано. До момента много държави имунизират с ваксина срещу трите типа вируса, предизвикващи детски паралич - типове 1, 2 и 3. Но преносът на тип 2 е спрян от 1999г. насам, което означава, че е безсмислено имунизирането срещу него.

Има редки случаи, в които ваксинирането носи известен риск, тъй като отслабеният вирус на тип 2 може да се завърти сред населението и да доведе до "предизвикани от ваксина" инфекции с полиомиелит, обяснява "Ройтерс". Затова от 17 април до 1 май близо 150 държави започват синхронизирано преминаване към бивалентна (т.е. само за типове 1 и 3) ваксина.

Това е мащабно и сложно начинание, но също така и голяма крачка към ликвидирането на заразата, казва Зафран. "Навлизаме в непознати води. Подобно нещо не е било правено никога преди. Но няма връщане назад."

Така отчасти защото производителите на ваксини за полиомиелит, включително френската Sanofi Pasteur, преминаха към производство само на бивалентна ваксина и връщането към досегашната би отнело време, сложно е и е скъпо. Анил Дута, специалист по ваксините в британския производител на полио-ваксина GlaxoSmithKline, смята, че унищожаването на заплахата ще е реално към 2019-2020 година, след което трябва да се прекрати даването на всички "живи" орални ваксини срещу детски паралич.

След този момент светът ще трябва да премине към т.нар. неактивна ваксина (IPV - съкращение от inactivated polio vaccine), за да се намали допълнително рискът от предизвикване на заболяването от имунизация. Ще отнеме години увеличаването на производството на IPV, за да се задоволят нуждите на целия свят, предупреждава Дута, и работата трябва да започне веднага.

Прогнозирането на кампании срещу полиомиелита е трудно и здравните власти са допускали грешки.


Инициативата Global Polio Eradication Initiative (GPEI), започната през 1988 година, трябваше да пресече предаването на заразата до 2000 г. Вярно е, че тази глобална инициатива намали с 99% случаите, но преборването на последния 1% се оказа по-трудно от очакваното.

През 2013 г. от GPEI заявиха, че глобалната борба със заболяването изисква финансиране с 5.5 милиарда долара и след това ще са нужни още средства, за да не се позволи завръщането му сред хората.


С нова ваксина започва опит за ликвидиране на детския паралич по света

© Reuters


Вирусът атакува нервната система и може да предизвика необратима парализа за броени часове, бързо се разпространява сред децата - особено в нехегиеничните райони на войни, в бежанските лагери и зони със слабо здравеопазване. В Пакистан и Афганистан, последните две държави, където полиомиелитът остава ендемичен, конфликтите и пропагандата пречат на напредъка в работата на здравните екипи и се е случвало до застрашаващи работата им ситуации.


Кампаният в Пакистан, например, е опасна заради нападенията на радикални и въоръжени ислямисти, обвиняващи имунизационните екипи, че са западни шпиони. През февруари бе ранен един медик, а през януари самоубиец се взриви пред център за имунизации в град Кета, убивайки 15 души.


През 2011 г. вирус, идващ от Пакистан, отново зарази Китай, обявен за свободен от заболяването преди повече от десетилетие. През 2013 г. детският паралич се върна в Сирия след 14-годишно отсъствие и наложи започването на скъпа кампания за спешно ваксиниране в района. Миналата година случаи на заболявания с тип 2, предизвикани от ваксина, донесоха рискове в Украйна и Мали.


С нова ваксина започва опит за ликвидиране на детския паралич по света

© Reuters


Дейвид Солзбъри, специалист имунолог от британския Център за глобална здравна сигурност към института "Чатъм хаус", казва, че последният 1% е "с много дълга опашка" от упорити епидемии. "Първоначалният срок за спиране на заразата бе 2000 г. Следващата нова дата бе 2014 г. и сега е 2016 г." Пред "Ройтерс" той посочва, че предвид данните, колкото и да са малко случаите, може би "прогнозите за 2016 г. са прекалено оптимистични".

Лиъм Доналдсън, ръководител на Независимия борд за мониторинг към GPEI, е съгласен, че не бива да се бърза с обявяване на победа, тъй като да се обяви унищожаването на вируса на полиомиелита "би било не само прибързано, но и лекомислено". "Полиомиелитът съществува. Той яростно се съпротивлява на всеки етап от играта и продължава да се бори", заяви той на среща в Лондон.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4497 Неутрално
 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И пак се оказва е фанатиците от Близкия Изток са най-големите врагове на децата и човечеството.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3213 Весело

  Само да не плъзне изпод пазрджишките бурки , пакистанска изработка...

 4. 4 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Кампаният в Пакистан, например, е опасна заради нападенията на радикални и въоръжени ислямисти, обвиняващи имунизационните екипи, че са западни шпиони. През февруари бе ранен един медик, а през януари самоубиец се взриви пред център за имунизации в град Кета, убивайки 15 души."

  Религията на мира и срещу западните лекарите се вихри. Не стига, че са толкова бедни и прости, че не могат сами да се погрижат чаветата им да не се заразяват със всякакви допотомни болести ами и нападат западняците, които им помагат безплатно. Прекрасно! Значи да чакаме И епидемия от полио със прииждащите Ентелектуалци ?

 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Лошото е, че ваксините помагат за едно и увреждат друго!
  Те са причините,за толкова деца аутисти!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#5] от "Краде ми се мили мой!":

  Равитието ти е спряло към 2004 г. около краха с глупостите на Dr. Andrew Wakefield публикувани през 1998 и 2002 за връзката между аутизма и морбили-рубеола-паротит ваксината. Въпросният екип беше изобличен като дал неверни спекулативни данни и изводите бяха отхвърлени след проведено многоцентрово медицинско проучване , а коментарите на ‘Lancet’ бяха .че
  ‘ недостатъците са толкова съществени, че публикацията е изтеглена като спекулативна след публикуването и’
  Въпросният спекулант остана с ОТНЕТИ ЛЕКАРСКИ ПРАВА ЗА ИЗМАМАТА донесла му мангизи от кухи книжки изкупени от хора с параноични идеи за въздействие...
  http://static.damnlol.com/i/6eb198b80b94c614fd1e3ee9178adb59.jpg

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Убеди ме,и ся ще си тресна 5-6 ваксини!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 8. 8 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#5:"Краде ми се мили мой!"]Те са причините,за толкова деца аутисти![/quote]

  До коментар [#5] от "Краде ми се мили мой!":

  Пълни глупости!

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "Краде ми се мили мой!":

  има и ваксина срещу кемтрейлс и гмо, ш'знайш

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Абсолютно прав сте, но и за такива идиоти има пазар. Даже Доналд Тръмп в един от дебатите се заигра с темата и каза, че според него ваксините може и да причиняват аутизъм.

 11. 11 Профил на ipg08397719
  ipg08397719
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От ваксините печели "биг фарма" - фармацевтичните мултинационални компании. Ваксината против полиомиелит причинява полиомиелит е признал американският учен Джонас Солк през 1977. Кой печели от ваксинирането на хората по света, при положение, че полиомиелит няма. В статията няма конкретни данни, а "случаи на зараза" без да се казва колко са те.

 12. 12 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#9] от "Realistic Cock":

  Само срещу наивност няма ваксина...
  Но както е казал Дарвин: Не се ваксинирайте !

 13. 13 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "ipg08397719":

  [quote#11:"ipg08397719"]Ваксината против полиомиелит причинява полиомиелит[/quote] това е признато и от монголския учен Шкелр Копшкол през 1989.

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#7] от "Краде ми се мили мой!":

  недей бе , аз като лекар на първа линия за една вечер отключих диабет ,след като дете с морбили ,неваксинирано дойде и ме зарази мене ,дето си имам всички ваксини ,ама от преди 30 години , е ,вече съм си диабетик.

 15. 15 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 620 Неутрално

  В България от години няма полиомиелит.
  Бийте си пет/шест/седем валетните ваксини щом толкова ви душа иска. Но подобни статии трябва да имат таг за реклама.

 16. 16 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#11] от "ipg08397719":

  колко струва ваксината за полио? Съмнявам се да носи огромни печалби

 17. 17 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1215 Весело

  АААА, не, не, ваксините са измама и най-вече са страшно вредни, не знаете ли?!?!?
  Не четете ли БГМама?!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 18. 18 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1215 Весело

  До коментар [#5] от "Краде ми се мили мой!":

  А, е, точно за това говорех!
  В БГ Мама го прочетохте, нали!?
  Точно казано!
  ++++

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 19. 19 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Весело

  Ето някои ключови моменти от статията, върху които трябва да се замислите:

  "На първо място, обаче, ваксината от последните повече от 30 години трябва да бъде сменена с нова, която е насочена към последните няколко зони на риск... До момента много държави имунизират с ваксина срещу трите типа вируса, предизвикващи детски паралич - типове 1, 2 и 3. Но преносът на тип 2 е спрян от 1999г. насам, което означава, че е безсмислено имунизирането срещу него".


  "...когато тази година в света е имало регистрирани едва 12 случая (в Пакистан и Афганистан)..."

  "Миналата година случаи на заболявания с тип 2, предизвикани от ваксина, донесоха рискове в Украйна и Мали".

  "През 2013 г. от GPEI заявиха, че глобалната борба със заболяването изисква финансиране с 5.5 милиарда долара и след това ще са нужни още средства.."

  Заради 12 случая на полиомиелит в Пакистан и Афганистан (без да е ясно кой тип) и хипотетично, предполагаемо
  заразяване на стотици хиляди хора, незнайно кога в бъдещето, както и неясно колко случая на заразяване с тип 2, забележете ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ВАКСИНА, ще се прави опит за ликвидиране на полиомиелита!?
  На всичкото отгоре, някои фирми, производителки на ваксини ще лапнат едни 5,5 млрд долара...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 20. 20 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":

  Ей ти го решението. Ние нали сме имунизирани.

 21. 21 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#19] от "Terry bear":

  За научно ограничените, ликвидират случаите не вируса. Вируса си е жив и здрав и чака малоумни антиваксъри като тебе ... Ваксинациите никога не могат да спрът по тая причина, но заболеваемостта може да бъде сведена до нула. Да не говорим че всяко заболяване има огромен риск вирусите да мутират и да станат резистентни.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 22. 22 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#14] от "edin drug":

  Добре де вас не ви ли реваксиниране като здравни работници, аз защо пътувам постоянно ми следят всички ваксинации от до, за да не стане изцепка даже си имам паспорт за ваксинациите и т.н

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 23. 23 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Не съм против ваксините , напротив Против съм тъпотията и алчността на БИГ ФАРМА , които в стремежа си да реализират печалба създават много често франкенщайн ваксини
  Знайте , има ваксини и има ваксини , едните вършат работа , другите буквално може да ви убият
  Само да вметнем : Че в алчността си да спечелят поръчка за полио ваксини навремето за СССР и целия източен блок , група учени създаде без да иска и вируса на СПИН , комбинирайки два компонента : Polio virus & bovine leukemia virus ; Една от двете групи съревноваващи се за поръчката произведе наистина качествен продукт , но другата създаде чудовище ;
  Те така , уважаеми : https://www.uow.edu.au/~bmartin/pubs/94tld.html
  Който не го мързи да си потърси инфо ,има и един френски филм разказващ цялата история. Това разбира се по мейн стрийм кенефите няма да го чуете

 24. 24 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#21:"ivanchoLA"]Ваксинациите никога не могат да спрът по тая причина, но заболеваемостта може да бъде сведена до нула[/quote]

  [quote#22:"ivanchoLA"]Добре де вас не ви ли реваксиниране като здравни работници, [/quote]

  Аз не знам дали съм малоумен антиваксер, но ти определено си неграмотен проваксер - не се пише "спрът", а "спрат". В следващия коментар отново казваш "не ви ли реваксиниране", а се пише "не ви ли реваксинират".
  Това мое твърдение се потвърждава и от факта, че не можеш да разбереш това, което съм написала - никъде не споменавам, че ваксинирането трябва да се спре.
  Предвид гореизложеното, изобщо няма да се занимавам с теб.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#24] от "Terry bear":

  Типично за губещата страна е да злобее за незначителни
  детайли ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK