В търсене на ключа към дълголетието

В търсене на ключа към дълголетието

© Надежда Чипева, КапиталПродъжлителността на живота расте устойчиво в целия свят. В момента е над 67 години, а само преди половин век е била под 50 години. Това означава, че планетата прогресивно застарява и ще се обитава от все повече и повече възрастни хора. Според изчисленията на ООН през 2050 г. те ще са над 2 млрд. или една четвърт от всички хора по света.


На този фон България се нарежда на пето място в света по застаряване. Средната продължителност на живота у нас е 74 години и макар че звучи висока, е с десетина години под останалите развити държави. Статистиката беше припомнена на първия по рода си научен форум за здравословния живот и откритията за старостта "Дълголетие", който се проведе на 17 април в София.


Големият въпрос, който световната тенденция на застаряване повдига, е как да се подобри качеството на живота на възрастните. Защото по-дългият живот в никакъв случай не трябва да означава повече време в болки и страдание, а повече пълноценно общуване, пътуване, работа и забавления. Традициониите съвети са да живеем здравословно - да се храним умерено и с естествени храни, да поддържаме добра физическа форма, да не пушим и да не прекаляваме с алкохола. Но има и още фактори, на които учените обръщат повече внимание.
Всичко е в гените


Човек не може да доживее до 100, ако това не е заложено в гените му, убеден е генетикът Любомир Балабански. "Хората с най-добри гени живеят най-дълго", казва той и пояснява, че почти всичко у хората е предопределено от ДНК. В генома са заложени предразположенията към заболявания, наднормено тегло и всякакви дефекти. Установено е дори, че от това зависи какъв ще е характерът на човек, независимо от средата, в която е отгледан и възпитан. Метаболизмът също е силно генетично заложен, затова една диета може да има съвсем различен ефект при двама различни човека.


Мит е обаче, че хората имат най-сложния генетичен състав. Човекът има около 20.6 хиляди гени - в 98% еднакви при всички хора. Обаче царевицата, доматите, мишките и водните бълхи имат повече гени, а червеят и гущерите са почти наравно с нас. Сьомгата е рекордьор с над 48 хиляди гени в ДНК-то си.


От цялата ДНК информация само около 1.5% са тези връзки, които показват индивидуалните характеристики като предразположение към различни болести, темпо на метаболизма и възможност за достигане на дълголетие. Точно тях изследват учените, когато правят геномни анализи и генетична диагностика.


Според Балабански в близко бъдеще тези тестове ще са напълно достъпни и стандартни и хората ще знаят от рано срещу какво да се предпазват и как. Това има потенциала да увеличи продължителността и качеството на живота още повече, убеден е той. Засега обаче генетичните изследвания са скъпи и до тях се прибягва само в определени случаи, например когато традиционната медицина се затруднява да постави диагноза.


Любомир Балабански

© Credo Bonum

Любомир Балабански


Тайните на българските дълголетници


Наблюденията на биофизика проф. Игнат Игнатов са по-различни. Той смята, че факторите на околната среда са също толкова важни за дълголетието, ако не и повече. Игнатов е провел проучване сред над 120 български столетници от различни региони на страната и е синтезирал наученото в няколко прости и ясни инструкции за достигането на достолепната възраст. При 40% от тях дълголетието било наследствено, но останалите 60 на сто го постигнали сами, спазвайки тези правила, отбелязва изследователят.


Проф. Игнат Игнатов

© Credo Bonum

Проф. Игнат Игнатов


На първо място професорът поставя здравето. Ако си в добро общо здраве - физическо и психическо, няма пречка да живееш дълго, казва той. В срещата му с българските столетници се оказало, че повече от 80% от тях са напълно здрави, т.е. без хронични заболявания, без деменция или други типични увреждания от старостта. Като ключови фактори за това той посочва добрата медицинска профилактика и грижата за психическия мир. Освен това повечето от тези хора са били с нормално тегло през целия си живот и само двама от 120 са пушили цигари за кратко в младостта си.


На втора позиция Игнатов поставя позитивното отношение към живота. Разказва, че при срещите си със столетниците всички те били ведри, усмихнати и благодарни за това, което имат. Силно изразена при тези хора е любовта и всеотдайността им към близките и към общността, в която живеят.


Така ясно проличават и факторите, които са противопоказни за дългия и здрав живот - наднормено тегло, тютюнопушене и стрес.


Михаела Белорешка

© Credo Bonum

Михаела Белорешка


Храненето като ритуал


Изключително ценни и чести се оказват две съставки в диетата на българските столетници - планинската изворна вода и пробиотиците. Повечето от тях живеят в планински райони и цял живот пият направо от извора, но и хората в градовете могат да си набавят такава вода от търговската мрежа или с тубите в планината през уикенда, съветва проф. Игнатов. Колкото до пробиотиците, те са съставна част от традиционното българско кисело мляко, което е отличен елемент от ежедневната диета.


Много е важно в менюто да присъстват също и храни, богати на цинк като телешко, агнешко, пшеничен зародиш, тиквени семки и черен шоколад. Месото не се отрича от здравословната диета, но се препоръчва в малки количества и да е чисто - непреработено.


Естествените храни като цяло са за предпочитане, а храненето трябва да е специален ритуал и човек да има приятелски отношения с храната, допълва и психологът и хранителен терапевт Михаела Белорешка.


Предвид че телата и метаболизмите ни са индивидуални, за намирането на най-здравословната диета човек трябва да започне със самонаблюдение и да разбере кои храни му се отразяват най-добре, съветва Белорешка. Биляна Славова от фондация "МС - Мога Сам" например би препоръчала веганството. Като е изключила животинските продукти от менюто си, тя е успяла да се пребори с множествена склероза, но в комбинация с много медитация и внимание към вътрешния мир.


Проф. Обри де Грей

© Credo Bonum

Проф. Обри де Грей


Бъдещето на старостта


Британският учен Обри де Грей смята, че не сме далеч от кардинално решение на целия този проблем със стареенето - пълното му елиминиране. Като специален гост на форум "Дълголетие" геронтологът (учен, изследващ процесите на стареенето), опита да убеди софийската публика, че това е напълно възможно и е въпрос на време да се разработи технологията.


Де Грей вярва, че на остаряването трябва да се гледа като на всяка друга смъртоносна болест и съответно трябва да се търси лек срещу нея. Той прави аналогия между тялото и машина и твърди, че стареенето се дължи на амортизация, която на практика е обратима. Идеята му е, че също както при колите и самолетите, ако навреме започне интензивна поддръжка на корпуса, машината ще може да работи много по-дълго отколкото е била замислена.


Това може да стане чрез технологии и медикаменти, които противодействат на различните щети, нанесени от старостта. За някои от тях дори вече има решения - например за умирането на клетките, което се коригира с присаждане на стволови клетки, сочи британският учен. Когато се намерят възможности и за останалите общо седем категории вреди от стареенето, тогава ще можем да живеем и до 1000 години, при това здрави и пълноценни, категоричен е Де Грей.


А докато чакаме медицината да напредне, добре е да си припомняме принципите на здравословния начин на живот. Промяната в диетата и спортуването са въпрос на воля, но по-голямото усилие сякаш е в това да се настроим положително към света и обкръжението си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "На втора позиция Игнатов поставя позитивното отношение към живота."

  Ако имаш негативно отношение към живота, той просто ще си отиде. Логично.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Английският шарлатанин, когото втори ден рекламирате тук, да си погледне първо сбръчканата физиономия (а е само на 53 години) и после да вземе да си завре о..ад "откритията" и "теориите" за живот от 1000 години.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 495 Любопитно

  Не съм много съгласен с това всичко е в гена.
  Малко ми звучи като: "Абе ти си яж мазно, пуши и пий, всичко си е ген..."

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Според мен генът е 50 %, другото е здравословен начин на живот и да - позитивизъм.
  И късмет, разбира се - това е от Господ...

 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това е като теологичен спор - помагат ли добрите дела да отидеш в рая (да спреш колелото на преражданията, да...), или всичко е предопределено, или може, ако се отречеш от земното, или има тайна наука...

 6. 6 Профил на nibelungs
  nibelungs
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вонин":

  да, дядо ми доживя до дълбока старост и отказа тютюна на старини, не се е лишавал от нищо, макар че не е прекалявал - всичко умерено.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Не е важно колко ще живееш, а колко ще си млад! Няма полза от живот на вегетация !

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Спазвайте 11 божа заповед - не прекалявай, и ще живеете дълго.

 9. 9 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "На втора позиция... позитивното отношение към живота"
  Ще си позволя да го поставя на първа. Така колкото и да изкараш, животът ти ще е по-приятен.

 10. 10 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1312 Весело

  Важното е КАК ще си изживееш живота и какво ще оставиш след себе си.
  А колко ще му е продължителността, хм може да водиш най-здравословен начин на живот и когато минаваш покрай някоя сграда да ти падне саксия на главата.....
  Въобще не искам и да си помислям, че мога да доживея до 100, това ще е мъка и за мен и за околните хора.
  Както бях писал в една друга тема - английският гуру ми прилича на Распутин, визуално и чисто мошенически!

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "..Човек не може да доживее до 100, ако това не е заложено в гените му, убеден е генетикът Любомир Балабански. "Хората с най-добри гени живеят най-дълго", казва той и пояснява, че почти всичко у хората е предопределено от ДНК. .." Това е вярно. Изобщо - статии като тази винаги ме изправят нащрек. Не я виждам тази работа някой реално да се е загрижил за здравето на друг човек, без да го познава и без да е медицинско лице/лекар. Целта на всички подобни статии е човек да ги имплементира в поведението си, за да остане здрав до 68 години НЕ ЗАЩОТО е хубаво хомо сапиенс да е здрав, а ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА БАЧКА КАТО РОБ до 68мата си година и ако се гътне 1 ден преди навършването на 68 години, е най- добре за пенсионната система на всяка държаваЕ- има и ДРУГ начин на мислене- яж, пий, живей си живота и си носи новите дрехи, ТОЧНО КОГАТО МУ Е ВРЕМЕТО в живота ти, а не когато станеш на 68 години!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Весело

  1000 години е възможно да се живее, но пак има последен ден.
  "в организма на човека въобще няма генетична програма за стареене и смърт. Процесът на стареенето е предизвикан само от клетъчни изменения, които, натрупвайки се, водят до смърт. Проф. Де Грей обаче смята, че процесът на клетъчни мутации може да бъде спрян с помощта на най-новите биотехнологични разработки, способни на всеки 10-15 години да обновяват човешкия организъм и да отлагат физическата смърт и остаряване"
  http://www.blitz.bg/article/25863

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 13. 13 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#3:"Вонин"]Не съм много съгласен с това всичко е в гена.
  Малко ми звучи като: "Абе ти си яж мазно, пуши и пий, всичко си е ген..." [/quote]

  Всичко е в гена,
  баба ми Бог да я прости, ядеше много мазно (готвеше с мас, ядеше джумерки и много свинско), но доживя до 93 години. Най- накрая загуби частично зрението си, от това, че беше яла мазно!

  Всички предпоставки, които са изложени за дълголетие, са много относителни, но едно за мен е сигурно и това е гена. Има бебета умират веднага след раждането си, а има възрастни хора, пият, пушат, водят нездравословен начин на живот и живеят по 80-90 години!

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK